Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Είδε τον Χριστό φαντάρο χωρίς να είναι χειρότερη από τον Παναθηναϊκό η ΑΕΚ και τελικά έφυγε με το 1-1 από τη Λεωφόρο με γκολ του Λιβάγια στο 95'

Ο Λιβάγια στο 95' κατάφερε να ισοφαρίσει το γκολ που είχε πετύχει ο Μολέδο στο 10' για τον Παναθηναϊκό και να σώσει την ΑΕΚ από μια ήττα την οποία όλοι θεωρούσαν σίγουρη και την είχαν αποδεχτεί.

Εγκλωβισμένη για μία ακόμα φορά η ΑΕΚ πάλευε μέσα στο γήπεδο χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς ήθελε να πετύχει. Να μη δεχτεί άλλο γκολ; Να ισοφαρίσει; Να πιέσει και να κλείσει τον αντίπαλό της ή απλά να τον κρατήσει μακριά από την περιοχή της; Ασαφείς έμοιαζαν οι προθέσεις του προπονητή της ΑΕΚ που για μία ακόμα φορά έκλεψε τις εντυπώσεις (αρνητικά αυτή τη φορά) με τις ενέργειές του.

Και πρώτα-πρώτα κούφανε τους πάντες αφήνοντας εκτός 18άδας τον Τόσιτς τον οποίο δοκίμαζε όλη την εβδομάδα στο τρίο της άμυνας του 3-5-2 μαζί με Βράνιες και Λαμπρόπουλο και τελικά στη θέση του έβαλε τον Μπακάκη ενώ στον πάγκο πήρε τον Τσιγκρίνσκι. Τον Τσόσιτς τον απέκλεισε με τη δικαιολογία ότι πρόσφατα πέρασε τραυματισμό και δεν ήθελε να τον επιβαρύνει ενόψει Ριέκα. Το παράδοξο όμως είναι ότι σε όλες τις προπονήσεις της εβδομάδας τον έβαζε με τους βασικούς!

Το άλλο άτοπο του Χιμένεθ ήταν το κωλοδάχτυλο που έκανε στους οπαδούς του Παναθηναϊκού εκεί προς το τέλος του ματς, μετά την αποβολή του για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική, αυτή τη φορά εξ αιτίας της εισόδου του στον αγωνιστικό χώρο! Μια ενέργεια που κανείς ΑΕΚτζής δεν είδε με καλό μάτι και που είχε άσχημο αντίκτυπο και στους παίκτες του και στους συνεργάτες του και στους οπαδούς της ομάδας, μα κυρίως και στη διοίκηση της ΑΕΚ.

Έπειτα έρχονται οι άτυχες επιλογές του που ήταν η χρησιμοποίηση του Κλωναρίδη αντί του Χριστοδουλόπουλου και λιγότερο του Αϊντάρεβιτς που τον έβαλε αλλαγή στη θέση του Γαλανόπουλου. Και στις δύο περιπτώσεις ο Ισπανός είναι δικαιολογημένος. Στην πρώτη περίπτωση επειδή γνωρίζει ότι ο Χριστοδουλόπουλος δεν βγάζει 90λεπτο, οπότε είχε να διαλέξει αν θα τον ξεκινούσε ή θα τον έβαζε στο δεύτερο ημίχρονο. Διάλεξε το δεύτερο επειδή πίστευε ότι ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο θα έχει κουραστεί και ο Λάζαρος θα μπορέσει να τον χτυπήσει από τα άκρα πιο εύκολα. Ως προς τον Αϊντάρεβιτς, όταν έχει εκτός Γιόχανσον και Μάνταλο, δεν μπορεί να κάψει τον Γαλανόπουλο χρησιμοποιώντας τον σε όλα τα παιχνίδια και σε ολόκληρο το κάθε ματς. Η ΑΕΚ έχει μπροστά της παιχνίδια για την πρόκριση στο Europa League και χρειάζεται λύσεις. Άρα ορθά τον χρησιμοποίησε.

Πριν αναφερθούμε σε διακριθέντες να μιλήσουμε λίγο για υστερήσαντες και για μοιραίους. Στους πρώτους ο Κλωναρίδης που αντικαταστάθηκε στο 54' χωρίς να έχει συμμετοχή ούτε σε μία φάση της προκοπής, ο Μπακασέτας που αδυνατούσε να περάσει μία μπαλιά της προκοπής στους επιθετικούς, αφού κακώς του είχε ανατεθεί ο συγκεκριμένος ρόλος, ο Αϊντάρεβιτς που εξακολουθεί να ζει στο παράλληλο σύμπαν του αν και στα 30' που έπαιξε κατάφερε να βγάλει την ασίστ που απέφερε το γκολ της ισοφάρισης στον Λιβάγια και ο Γιακουμάκης που μπήκε στο 71' αλλά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του όντα βαρύς ακόμα μετά από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε.

Στους δεύτερους ο Βράνιες με τον Λαμπρόπουλο, η αντίδραση των οποίων στη φάση του γκολ του Παναθηναϊκού απλά δεν υπάρχει από σοβαρούς παίκτες, κεντρικούς αμυντικούς ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Διακριθέντες; Ε, δεν τους λες και ακριβώς τέτοιους. Μιλάς όμως για τον Λιβάγια και το γκολ που πέτυχε λίγο πριν σβήσουν οι προβολείς της Λεωφόρου ξελασπώνοντας την ΑΕΚ, για τον Ανέστη και τη σταθερότητα που επέδειξε, για Γκάλο και Λόπες αλλά όχι και έτσι όπως μας είχαν συνηθίσει και φυσικά για Σιμόες που δεν σταματάει δευτερόλεπτο να παλεύει μέσα στο γήπεδο. Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες σαφώς και η ΑΕΚ κρίνεται καλύτερη και πιο έτοιμη για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Με δεδομένη όμως την ανυπαρξία του φετινού Παναθηναϊκού περιμέναμε καλύτερη εμφάνιση από την ΑΕΚ και μια σχετικά εύκολη και άνετη νίκη που όμως δεν ήρθε ποτέ. Έστω, το πρόσημο παραμένει θετικό με 2 νίκες και 1 εκτός έδρας ισοπαλία στα 3 ντέρμπι που έδωσε στον πρώτο γύρο η Ένωση.

Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Μολέντο (38' λ.τρ. Κουτρουμπής), Κολοβέτσιος, Χουλτ, Κουλιμπαλί, Σιλά, Χίλιεμαρκ (66' Άλτμαν), Κουρμπέλης, Λουντ, Βιγιαφάνες, Μόλινς (90'+2 Ρέις).

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης (71' Γιακουμάκης), Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος (65' Αϊντάρεβιτς), Μπακασέτας, Λιβάγια, Κλωναρίδης (54' Χριστοδουλόπουλος).