Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

2 ηλίθια εκατομμύρια


Μα, μπορούν 2 εκατομμύρια γιούρο να είναι… ηλίθια; Κι όμως, μπορούν και παραμπορούν. Διότι όλα τα πράγματα σ' αυτή τη ζωή έχουν την εξήγησή τους. Καμιά φορά δεν σου έχει τύχει κι εσένα να αναρωτηθείς, μα πώς είναι δυνατόν κάτι παικταράδες επιπέδου Λιβάγια ή Λόπες να μην παίζουν σε κάποια από τις ομάδες τις λεγόμενες και πρώτης ταχύτητας, όπου το ταλέντο τους θα αναδεικνυόταν πολύ πιο γρήγορα και θα ανέβαζαν κατακόρυφα την χρηματιστηριακή τους αξία; Να που γίνεται.

Στην Ευρώπη κυκλοφορούν διάφορες ομάδες φτιαγμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν σαν δοκιμαστήρια για παίκτες που έχουν απασχολήσει τους σκάουτερς των μεγάλων ομάδων λόγω των ικανοτήτων τους αλλά μένει να τεσταριστούν και για κάποια άλλα χαρακτηριστικά τους, που οι σοβαρές ομάδες υψηλού επιπέδου τα λαμβάνουν υπόψη τους πολλές φορές ίσως και περισσότερο από τα αγωνιστικά τους προσόντα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, για να μη πλατιάσουμε, την ισπανική Λας Πάλμας, τις βελγικές Σταντάρ Λιέγης και ΦΚ Μπριζ, τις πορτογαλικές Μπράγκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Μποαβίστα, τον Ολυμπιακό της Ελλάδας και κάποιες ακόμα γνωστές και μη εξαιρετέες από τις ομάδες δοκιμαστήρια.

Οι μανατζαραίοι που έχουν σπεύσει να αποκτήσουν τα δικαιώματα τέτοιων παικτών ουσιαστικά επενδύοντας πάνω τους με την ελπίδα να περάσουν με επιτυχία τα συγκεκριμένα τεστ, περιμένουν από τις ομάδες που επιλέγονται για να τους τεστάρουν ότι θα τους εξελίξουν και θα αναδείξουν, πέρα από τα αδιαμφισβήτητα αγωνιστικά προσόντα τους, τον χαρακτήρα τους, την πειθαρχία τους, τις αντιδράσεις τους σε ακραίες αγωνιστικές συνθήκες, τη φυσική τους κατάσταση, την αποκατάσταση παλαιών τραυματισμών τους και την ευχέρειά τους να αντιλαμβάνονται τις ειδικές καταστάσεις που επικρατούν στην περίπτωσή τους ώστε να αποδεικνύονται εξαιρετικά συγκαταβατικοί και πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις επιταγές της μεγάλης ομάδας που θα εκδηλώσει την επιθυμία να τους εντάξει στο δυναμικό της. Όσο πιο μεγάλη η ομάδα που θα ενδιαφερθεί, τόσο πιο μηδαμινό το ρίσκο που είναι διατεθειμένη να πάρει. Που σημαίνει ότι όταν θα φτάσει να ενδιαφερθεί το πρωτοκλασάτο κλαμπ και να είναι έτοιμο να δαπανήσει ένα ιλιγγιώδες ποσό για να αποκτήσει έναν τέτοιο υπό ένταξη ποδοσφαιριστή, θα πρέπει αυτός να έχει περάσει με επιτυχία όλα τα τεστ που περιγράψαμε παραπάνω και η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας του να εγγυώνται για την επιτυχία της μεταγραφής.

Γίνεται τώρα λίγο πιο ξεκάθαρο γιατί ο Λιβάγια, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι παικταράς, στα 24 του δεν θεωρήθηκε καλή περίπτωση για να παραμείνει έστω έναν ακόμα χρόνο στο δοκιμαστήριο της Λας Πάλμας αλλά προτιμήθηκε, με λιγότερα χρήματα από την αγωνιστική του αξία, να παραχωρηθεί στην ΑΕΚ που ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει με μεταγραφή; Βέβαια και η ΑΕΚ ακόμα δεν ρισκάρισε να τον αγοράσει αμέσως αλλά προτίμησε για ένα χρόνο να τον φέρει σαν δανεικό, χρονικό διάστημα που ουσιαστικά αποτέλεσε περίοδο δοκιμής του παίκτη. Σ' αυτό το διάστημα ο παίκτης έδειξε μέρος από τα κουσούρια του, με κυριότερο εκείνο της έλλειψης αυτοπειθαρχίας και αυτοελέγχου του εκρηκτικού χαρακτήρα του που πάντα του δημιουργούσε μπελάδες. Η τελική εκτίμηση ήταν ότι ο παίκτης προσαρμόστηκε στην ΑΕΚ και πως θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν να βελτιώσει αυτά τα πολύ ευαίσθητα αρνητικά του στοιχεία και έτσι ενεργοποιήθηκε η οψιόν αγοράς του. Δυστυχώς όμως μερικά κουσούρια δύσκολα κόβονται. Η ΑΕΚ υπολόγιζε πολύ στην ποιότητα του παίκτη για τα ζόρικα παιχνίδια των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ όμως ο ίδιος φρόντισε να απουσιάζει τουλάχιστον από τα μισά για ένα τόσο δα δευτερόλεπτο απερισκεψίας και εκρηκτικής συμπεριφοράς. Ο Λιβάγια το 2011 σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Ίντερ. Μετά από 6 συμμετοχές πήγε δανεικός, πρώτα στη Λουγκάνο και μετέπειτα στην Τσεσένα. Από εκεί πήρε μεταγραφή για την Αταλάντα και το καλοκαίρι του 2014 πήγε με 6 εκατομμύρια ευρώ στη Ρούμπιν Καζάν. Από εκεί δόθηκε δανεικός στην Έμπολι και το καλοκαίρι του 2016 παραχωρήθηκε με μεταγραφή στο γνωστό… δοκιμαστήριο της Λας Πάλμας. Κάτι έφταιγε από την αρχή που ένας τέτοιος παικταράς δεν μπόρεσε να κάνει την καριέρα που ονειρευόταν.

Το ίδιο είχε κάνει η ΑΕΚ και με τον Αραούχο, όταν τον απέκτησε σαν δανεικό σε μια δοκιμαστική περίοδο ενός έτους, παίκτη που επίσης είχε υποπέσει σε σοβαρότατο παράπτωμα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο δοκιμαστήριο της Λας Πάλμας, αφού είχε συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Με τέτοια κουσούρια σε μεγάλη ομάδα δεν καταλήγει παίκτης ακόμα κι αν βάζει 40 γκολ τη σεζόν. Ο Ινδιάνος στην ΑΕΚ ηρέμησε και του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία να δοκιμαστεί στην Λας Πάλμας μήπως και καταφέρει του χρόνου να πιάσει μια αξιοπρεπή τιμή για να αποσβεστεί κάποιο μέρος από τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί για την απόκτησή του και να θεωρηθεί και πάλι επενδυτικό προϊόν με πιθανότητες κερδοφορίας.

Εκρηκτικό χαρακτήρα είχε και ο Βράνιες που είχε χαρακτηριστεί προβληματικός, κάτι που επιβεβαίωσε από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιξε στην Άντερλεχτ. Ξέχωρα που είχε βάλει σε πρώτη μοίρα την επιθυμία του να φύγει μεσούσης της περιόδου επειδή οι χρηματικές απολαβές που του πρόσφεραν οι Βέλγοι ήταν μεγαλύτερες από εκείνες της ΑΕΚ. Και για καλή του τύχη κάποιος κατάφερε να τον πείσει ότι ίσως και να κατέστρεφε την καριέρα του αν επέμενε να το πάει στην κόντρα με ένα μέγεθος σαν εκείνο του Δημήτρη Μελισσανίδη. Τελικά η ΑΕΚ βγήκε κερδισμένη αφού και πέτυχε να τον πουλήσει στις αρχές του καλοκαιριού με ένα σεβαστό ποσό βάζοντας μπόλικα χρήματα στα ταμεία της αλλά και τον αντικατέστησε με έναν παίκτη, ίσως όχι της ίδιας αγωνιστικής αξίας, αλλά σίγουρα πιο αξιόπιστο και αρκετά πιο συγκροτημένο. Για την οικονομία του άρθρου καλό θα είναι να μην αναφερθούμε στο πόσες και ποιες ομάδες άλλαξε ο Βράνιες μέχρι να έρθει στην ΑΕΚ, να πούμε μόνο ενδεικτικά ότι το μεγαλύτερο διάστημα που έμεινε σε μία ομάδα ήταν ο 1,5 χρόνος.

Διαφορετικού τύπου παρακινδυνευμένη κίνηση ήταν για την ΑΕΚ η απόκτηση του ελεύθερου Τσιγκρίνσκι ο οποίος δεν έχει κανενός είδους τέτοια κουσούρια και μια χαρά διατηρεί τα μυαλά μέσα στο κεφάλι του, όμως ταλαιπωριέται από χρόνιους τραυματισμούς που τον αναγκάζουν για μεγάλες χρονικές περιόδους να μένει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Ως προς τον Λόπες, πάσχει κι αυτός από αδυναμία ελέγχου της ψυχολογικής του φόρτισης, σε μικρότερο βαθμό όμως από εκείνη του Λιβάγια. Παρόλα αυτά, το χρονικό σημείο στο οποίο αφέθηκε να παρεκτραπεί κρίνεται απαράδεκτο, αφού θα στερήσει την ομάδα από τις υπηρεσίες του για 2 ή και 3 ματς από τα 6 των ομίλων που έχει να δώσει η ΑΕΚ για το Τσάμπιονς Λιγκ αφήνοντάς την μόνο με τον Χουλτ στη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα, ξέχωρα που η απερίσκεπτη ενέργειά του θα μπορούσε να έχει στοιχίσει στην ΑΕΚ την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εγκληματικό για έναν παίκτη που αποκτήθηκε για να δίνει λύσεις και όχι για να φέρνει προβλήματα και γι' αυτές του τις υπηρεσίες αμείβεται πλουσιοπάροχα. Αν λύνει κάποιες απορίες η αδυναμία του να καθιερωθεί στην Πάρμα που τον απέκτησε το 2012 με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην πορτογαλική Μπέιρα Μαρ, να μεταγραφεί στην Πάσος Φερέιρας όπου έπαιξε για 3 χρόνια και να πιάσει ταβάνι μετακινούμενος στο… δοκιμαστήριο της Λας Πάλμας από όπου ήρθε στην ΑΕΚ πριν από ένα χρόνο, τότε καλώς.  
  
Ο Μελισσανίδης αυτά τα χρόνια, από το 2013 που πήρε τις τύχες της ΑΕΚ στα χέρια του μέχρι τώρα, ελάχιστες φορές και με πολύ λίγους ανθρώπους έχει δείξει να χάνει την ψυχραιμία του. Η τελευταία ήταν μετά τη λήξη του αγώνα με τη Βίντι και την εξασφαλισμένη πια πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη μπούκα του κανονιού είχε τους Λόπες και Λιβάγια. Τυχεροί στάθηκαν οι δύο παίκτες, πρώτον γιατί η πρόκριση κάλμαρε κάπως τον αφάνταστο εκνευρισμό του και δεύτερον γιατί έχει αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις ότι με το πέρασμα του χρόνου έχει κατακτήσει μία σοφία που του επιτρέπει να δείχνει πολύ ήρεμος ακόμα και τις στιγμές που μέσα του βρυχάται ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Έμαθε να περιμένει και να τιθασεύει τον παρορμητισμό του και κατάφερε να αποφεύγει τις εν θερμώ αποφάσεις που πολλές φορές οδηγούν σε αδιέξοδα. Χτες όμως στα Σπάτα, που ήταν αρκετά πιο ψύχραιμος, έριξε τις βολές του αφήνοντας να διαφανούν στο βλέμμα του, οι κρυμμένοι κεραυνοί που ελλοχεύουν να εκτοξευτούν. Αυτά που είπε τα εννοεί πέρα για πέρα. Το πρόστιμο προς του δύο παραβάτες θα είναι βαρύ και ασήκωτο και σε επόμενο παράπτωμα έφυγαν με τη μία από την ομάδα, όσο βαρύ όνομα κι αν κουβαλάνε και όσα χρήματα κι αν ξόδεψε η ομάδα για να τους αποκτήσει. Καλά θα κάνουν οι ευερέθιστοι να τον λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να το πάρουν αλλιώς γιατί στον μόνο που θα κάνουν κακό θα είναι ο εαυτός τους. Η ΑΕΚ δεν πρόκειται να πάθει ποτέ τίποτα από καμία απουσία και το έχει αποδείξει. Το μοναστήρι να είναι καλά κι από καλόγερους να φάνε κι οι κότες…