Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Η ΑΕΚ με τα φτερά του Μπάρκα στα αστέρια του Champions League 1-1 με την Βίντι


Champions League (Πλέι οφ - επαναληπτικός)
ΑΕΚ - Βίντι 1-1
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Διαιτητές: Σιμόν Μαρτσίνιακ, Πάβλε Σοκολνίτσκι, Τόμαζ Λίτσκιεβιτς - Τέταρτος ο Ράντοσλαβ Σιέικα

Η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη στους ομίλους του Champions League έπειτα από ένα αγχωτικό ματς που έκλεισε μεν με τον καλύτερο τρόπο, αλλά λόγω της δραματικής του εξέλιξης άφησε μια στυφή γεύση στον κιτρινόμαυρο λαό που και απόψε έσπευσε να στηρίξει την πρωταθλήτρια Ελλάδος. Μπροστά σε 40.000 παθιασμένους Ενωσίτες η ΑΕΚ άνοιξε ένα καινούριο κεφάλαιο στην ένδοξη ιστορία της επιστρέφοντας για τα καλά στην αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Δικέφαλος Αετός αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με την Βίντι και σε συνδυασμό με τη νίκη με 1-2 στην Ουγγαρία σφράγισε το εισιτήριο της εισόδου του στους ομίλους του Champions League.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε και απόψε να ξεκινήσει με το αγαπημένο του 4-4-2, με τον Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια, τον Μπακάκη δεξιά στην άμυνα, τον Χουλτ αριστερά, τους Οικονόμου και Λαμπρόπουλο κεντρικό αμυντικό δίδυμο, τους Σιμόες και Γαλανόπουλο αμυντικά χαφ, τον Μάνταλο δεξί χαφ, τον Λόπες αριστερό και τους Λιβάγια - Κλωναρίδη στην κορυφή της επίθεσης. Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων με τον Μάρκο Λιβάγια να δεσπόζει στην επίθεση και δημιούργησε αρκετές φάσεις που θα μπορούσαν να της αποφέρουν ένα γκολ.

Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλα βράδια, η ΑΕΚ είχε πρόβλημα στην τελική πάσα και όλες οι προσπάθειες των Μάνταλου, Μπακάκη, Χουλτ και Λόπες δεν κατάφερναν να βρουν έναν εκ των Λιβάγια και Κλωναρίδη σε πλεονεκτική θέση. Η ΑΕΚ πίεζε την αντίπαλό της ψηλά, ουσιαστικά απαγορεύοντάς της οποιαδήποτε επιθετική σκέψη και η μόνη φορά που κινδύνεψε ήταν από μία στημένη φάση, όταν οι Ούγγροι κέρδισαν ένα φάουλ έξω από την περιοχή της και το εκτέλεσε ο Λάζοβιτς στο 30' για να βγάλει σε κόρνερ με εκπληκτική απόκρουση ο ιπτάμενος Μπάρκας. Η ΑΕΚ απείλησε με τη σειρά της ένα λεπτό αργότερα, στο 31', όταν έπιασε ένα μακρινό σουτ ο Σιμόες, ενώ την καλύτερη φάση της την είχε στο 45' όταν ο Μάρκο Λιβάγια αδειάζοντας δύο αντιπάλους του πιάνει το σουτ με το αριστερό έξω από την περιοχή αλλά η μπάλα φεύγει ελάχιστα άουτ.

Και ενώ το άγχος έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του σαν ένα ακόμα απειλητικό σύννεφο στον ήδη βαρύ ουρανό πάνω από το ΟΑΚΑ, έρχεται με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο από μηχανής θεός Λόπες που δέχεται τη σέντρα του Μάνταλου από δεξιά και ο αντίπαλός του επιλέγει να τον κρατήσει από τη φανέλα για να σφυρίξει αβίαστα ο διαιτητής πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ. Ο Μάνταλος αναλαμβάνει την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών και πυρπολεί το ΟΑΚΑ στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα της Βίντι για να γράψει το 1-0 υπέρ της ΑΕΚ.

Μια παύση εδώ, επιβεβλημένη για να σουμάρουμε τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συνηγορούν προς μια άνετη επικράτηση-πρόκριση της ΑΕΚ και ούτε για δείγμα δεν προδιαθέτουν για το μακάβριο θρίλερ που έμελλε να ακολουθήσει. Τι έχουμε, λοιπόν, ως εδώ; Μια ΑΕΚ που έχει φύγει νικήτρια από την Βουδαπέστη βάζοντας τα θεμέλια της πρόκρισης, μια ΑΕΚ που βγάζει αναίμακτα ένα σχετικά μέτριο πρώτο ημίχρονο με μόνο ελαφρυντικό της κακής της απόδοσης την βροχή που πέφτει ακατάπαυστα στο Μαρούσι και μια ΑΕΚ που με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ευτυχεί να βρει και το γκολ που της έλειπε για να κάνει ακόμα πιο εύκολο το έργο της μεγάλης πρόκρισης. Κι αντί αυτού τι συμβαίνει; Η ΑΕΚ ξαφνικά μπλοκάρει λες και κάποιος κλείδωσε το… μυαλό των παικτών της. Αντί να παίξουν, λοιπόν, με το μυαλό, όπως απαιτούσε η περίσταση, οι παίκτες της αρχίζουν να επιδίδονται σε φλύαρες και ανούσιες μεταβιβάσεις ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνουν την άμυνά τους, ειδικά από αριστερά όπου Χουλτ και Λόπες αντί να προσέξουν λίγο τα μετόπισθεν αυτοί αφήνουν ελεύθερους αεροδιαδρόμους. Σε έναν τέτοιο μπήκε σαν σε περίπατο ο Νεγκό στο 57' χωρίς να τον παρενοχλήσει κανείς, έφτασε ολομόναχος απέναντι στον Μπάρκα και τον πλάσαρε για να πετύχει την ισοφάριση σε 1-1. Η Βινεότον -κι αυτό δεν μας άρεσε καθόλου και το ομολογούμε- χτύπησε στοχευμένα στην αριστερή πλευρά. Που σημαίνει ότι είχε εντοπίσει εκεί το αδύνατο σημείο μας.

Οι διαθέσεις των Μαγυάρων φάνηκαν λίγο νωρίτερα, όταν ο Γαλανόπουλος πρόλαβε με υπερένταση και έδιωξε ένα επικίνδυνο γύρισμα που έγινε από την δεξιά πτέρυγα της Βίντι, δηλαδή στο δικό μας ευάλωτο αριστερό άκρο της άμυνας. Όπως είναι λογικό η ομάδα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της σε μια τέτοια απρόσμενη εξέλιξη είναι η ΑΕΚ και η ομάδα που αναθαρρεύει γνωρίζοντας ότι πλέον ψάχνει τουλάχιστον ένα ακόμα γκολ για να φέρει το ματς στα ίσια είναι η Βίντι. Η ψυχολογία των Ούγγρων ανεβαίνει κατακόρυφα τη στιγμή που η αντίστοιχη της ΑΕΚ κατρακυλάει στα τάρταρα. Έτσι, στο 68' πάλι με τον Νεγκό, που έρχεται και πάλι από αριστερά αμαρκάριστος, πιάνει ένα σουτ έξω από την περιοχή που ευτυχώς φεύγει άουτ.

Ο Ουζουνίδης, αρκετά καθυστερημένα ομολογουμένως, αποφασίζει να πραγματοποιήσει την πρώτη του αλλαγή και περνάει στο ματς τον Πόνσε στη θέση του κατάκοπου Κλωναρίδη. Τι να σου κάνει όμως και ο Πόνσε όταν η άμυνα της ΑΕΚ μοιάζει να παραπαίει στο σημαντικότερο ματς της χρονιάς; Ευτυχώς κάτω από τα δοκάρια της υπάρχει ο φύλακας άγγελος που λέγεται Μπάρκας και στο 71' επιστρατεύει την κλάση του για να αποκρούσει σε κόρνερ ένα πολύ επικίνδυνο σουτ του Σέποβιτς και στη συνέχεια να μπλοκάρει τη μπάλα στην εκτέλεση κόρνερ που ακολούθησε.

Στο μεταξύ οι κακές επιλογές στις μεταβιβάσεις στο χώρο του κέντρου συνεχίζονται στερώντας από τους επιθετικούς την ευκαιρία να δώσουν μια ανάσα στην ΑΕΚ δημιουργώντας έστω κάποιους υποτυπώδεις κινδύνους για τον Κόβακσικ. Και φτάνοντας στο 80' ήρθε και το κερασάκι στην κορυφή της τούρτας για να δέσει η… άγλυκη σύνθεση της χτεσινοβραδινής ΑΕΚ. Ο Λόπες χτυπάει ανόητα τον αντίπαλό του, ο Πολωνός διαιτητής Μαρτσίνιακ του βγάζει απ' ευθείας την κόκκινη κάρτα και η ΑΕΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλο ένα ντεζαβαντάζ. Εκτός από την βροχή, την κακή απόδοση, τις κακές επιλογές, τώρα να την και με παίχτη λιγότερο για τα τελευταία 15' μαζί με τις καθυστερήσεις!

Το φάουλ που κερδίζει η Βίντι στη φάση της αποβολής του Πορτογάλου αμυντικού της ΑΕΚ εκτελεί έξοχα και πάλι ο Λάζοβιτς για να πεταχτεί εκ νέου ο… Άγιος Μπάρκας και να κρατήσει για άλλη μια φορά την ΑΕΚ ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης. Το άγχος του τελευταίου 15λέπτου δεν περιγράφεται. Παίκτες, προπονητικό τιμ και φίλαθλοι με σφυγμούς στο κόκκινο. Ο κόσμος στις εξέδρες κοντεύει να φάει τα κασκόλ και τα καπελάκια του από την αγωνία. Παρόλα αυτά βρίσκει τα ψυχικά αποθέματα να δώσει ώθηση στους παίκτες με τη φωνή του για να φτάσουν ως το τέλος κρατώντας το πολύτιμο 1-1 που έφερε την πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι όμως, η ΑΕΚ άξιζε κάτι καλύτερο. Δεν έπρεπε σε κανέναν αυτή η δοκιμασία. Και ό,τι είχαμε πιστέψει πως αυτά τα ψυχοβγαλσίματα τα είχαμε αφήσει οριστικά στο παρελθόν και πως φέτος η ομάδα θα παίρνει αυτό που θέλει χωρίς να χρειάζονται υπογλώσσια οι φίλοι της που πληρώνουν εισιτήριο για να την δουν και πολλές φορές καταντάνε να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον… θάνατό τους.

Με τη λήξη του ματς η συσσωρευμένη ένταση έφερε αντεγκλήσεις των παικτών με αντιπάλους τους με αποτέλεσμα ο διαιτητής κατά την αποχώρηση να αποβάλει τον Λιβάγια και να δείξει κίτρινη κάρτα στον Χουλτ. Χαζές ενέργειες από επαγγελματίες παίκτες που θα στερήσουν την ομάδα από την πολύτιμη παρουσία τους στα προσεχή παιχνίδια των ομίλων με πολύ δύσκολους αντιπάλους. Θα πρέπει και προς αυτή την κατεύθυνση ο Ουζουνίδης να στρέψει την προσοχή του και να απαιτήσει μεγαλύτερη σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση από τους παίκτες του που και μεγάλα παιδιά είναι και επαγγελματίες.

Κι αφού λέμε για τον Ουζουνίδη να σημειώσουμε ότι σήμερα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα ματς που κοουτσάρισε την ΑΕΚ, δεν ήταν και στην καλύτερη βραδιά του. Εκτός από την καθυστερημένη αλλαγή του Πόνσε, ακόμα πιο καθυστερημένες ήταν οι αλλαγές του Λιβάγια από τον Άλεφ στο 83' και του Μάνταλου από τον Τσόσιτς στο 89'. Επίσης η ψυχολογική προετοιμασία των παικτών σε ένα τόσο κρίσιμο ματς φάνηκε ότι κάπου έμπαζε. Προσωπικά δεν ενθουσιάζομαι και τόσο όταν βλέπω τον Χουλτ στο αρχικό σχήμα. Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει προτιμηθεί ο Λόπες για τη θέση του αριστερού μπακ, ο Μάνταλος να έπαιζε αριστερά και όχι δεξιά που δεν του έχει βγει ποτέ όποτε έπαιξε εκεί, ο Κλωναρίδης να έπαιζε δεξιά, όπως και με τα Γιάννινα και μπροστά από την αρχή να έβαζε δίδυμο τους Λιβάγια και Πόνσε που έδειξαν με τον ΠΑΣ ότι βρίσκονταν με κλειστά τα μάτια.

Για διακριθέντες δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα αφού όταν μια ομάδα καταφέρνει να πετύχει τον στόχο της που ήταν η πρόκριση θεωρούνται οι πάντες διακριθέντες. Κι ας μην ήταν. Θα κάνω όμως μια εξαίρεση αποκλειστικά για τον Μπάρκα, στον οποίο η ΑΕΚ και ιδιαίτερα κάποιοι επιπόλαιοι συμπαίκτες του θα πρέπει να του χρωστάνε χάρη που θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σ' αυτή την πολύ μεγάλη διοργάνωση και να περνάνε σαν πρώτες μούρες μπροστά από τα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών σε ολόκληρο τον πλανήτη…  

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Γαλανόπουλος, Σιμόες, Κλωναρίδης (61' Πόνσε), Μάνταλος (89' Τσόσιτς), Λόπες, Λιβάγια (83' Άλεφ).

Βίντι: Κόβακσικ, Βινίσιους, Στόπιρα, Νέγκο, Φιόλα, Γιουχάζ, Χάντζιτς, Κόβακς, Νικόλοφ (46' Πατκάϊ), Λάζοβιτς, Σέποβιτς.