Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Τεράστια ΑΕΚΑΡΑ, τεράστια νίκη, τεράστια πρόκριση 2-1 την Σέλτικ

Champions League - Γ' Προκριματικός (ρεβάνς)
ΑΕΚ - Σέλτικ 2-1
ΓήπεδοΟΑΚΑ
Διαιτητές: Βλάντισλαβ Μπεζμπορόντοφ (Ρωσία), Βάλερι Νταντσένκο (Ρωσία), Μαξίμ Γκαβριλίν (Ρωσία)

Τεράστια νίκη-πρόκριση για την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 2-1 επί της Σέλτικ! Μια ΑΕΚ που έβγαλε τόση ψυχή στο παιχνίδι όση χρειαζόταν για να παρασύρει τους Σκοτσέζους και να περάσει η ίδια πανηγυρικά στα πλέι οφ, μόλις ένα βήμα δηλαδή από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσει την ουγγρική Βίντι που απόψε απέκλεισε την σουηδική Μάλμε παραχωρώντας της ισοπαλία με 0-0 στη ρεβάνς του 1-1 της Σουηδίας. Το πρώτο παιχνίδι με τους Ούγγρους θα διεξαχθεί στις 22 του μήνα στην Ουγγαρία και η ρεβάνς θα γίνει στο ΟΑΚΑ στις 28.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο το έργο των κομάντος του Ουζουνίδη. Η Σέλτικ αποδείχτηκε σκληρό καρύδι, πίεσε και είχε τις δικές της ευκαιρίες για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Όμως η χρυσή παρακαταθήκη της ΑΕΚ ήταν το 1-1 της Γλασκόβης αλλά και το πολύτιμο δεύτερο αποψινό της γκολ που σημείωσε ο Λιβάγια.

Η Σέλτικ πάλεψε, μείωσε, είχε ευκαιρίες αλλά έπεσε πάνω σε πραγματικά λιοντάρια όπως ήταν οι παθιασμένοι παίκτες της ΑΕΚ, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι όσο ποτέ να εκτοξεύσουν τον Δικέφαλο στα ουράνια.

Και να σκεφτεί κανείς πόσες ατυχίες έχει αντιμετωπίσει αυτή η ομάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και παρόλα αυτά τα κατάφερε. Με μια ακόμα τέτοια ατυχία βρέθηκε και απόψε αντιμέτωπη πριν καλά-καλά ξεκινήσει το παιχνίδι, όπως είχε γίνει και στη Γλασκώβη πριν μία εβδομάδα, όταν πριν αρχίσει το πρώτο ματς ένιωσε ενοχλήσεις στους κοιλιακούς ο Μπογιέ. Σήμερα ήταν η σειρά του Λόπες, του καλύτερου παίκτη της ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι, πριν από την έναρξη να νιώσει τράβηγμα στο πόδι και να αναγκάσει τον Ουζουνίδη να τον αποκλείσει από την 18άδα. Αλλά η ΑΕΚ φέτος μοιάζει να μη μασάει με τίποτα.

Ο Ουζουνίδης αναγκάστηκε να τροποποιήσει τα σχέδιά του και να κατεβάσει την ΑΕΚ με Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια, Μπακάκη δεξιά στην άμυνα και Χουλτ αριστερά, Οικονόμου και Λαμπρόπουλο στο κέντρο της άμυνας, Σιμόες και Άλεφ αμυντικά χαφ, Γκάλο και Μπακασέτα δεξιά και αριστερά στις πτέρυγες, Λιβάγια προωθημένο στην επίθεση και Κλωναρίδη λίγο πιο πίσω σαν δεύτερο επιθετικό και κεντρικό χαφ ταυτόχρονα.

40.000 τυχεροί Ενωσίτες, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ για να στηρίξουν την τιτάνια προσπάθεια της ΑΕΚάρας να επιστρέψει στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τυχεροί γιατί έζησαν την αποψινή μαγεία και γιατί θα έχουν να διηγούνται κάποτε στα παιδιά τους ότι ήταν μέσα στο γήπεδο τη μαγική βραδιά που η ΑΕΚ πετούσε από τη διοργάνωση την μεγάλη Σέλτικ και έκανε με το σπαθί της το κρισιμότερο βήμα για να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από πολλά χρόνια. Μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις στη λαμπρή ιστορία του Δικεφάλου.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 6' όταν σε γύρισμα του Χουλτ πετάχτηκε ο Γκάλο και με πλασέ άνοιξε το σκορ βάζοντας φωτιά στο ΟΑΚΑ. Το 2-0 έγινε στο 50' όταν ο Γκάλο εκτέλεσε φάουλ, ο Λαμπρόπουλος πήρε την πρώτη κεφαλιά μέσα στην περιοχή της Σέλτικ τροφοδοτώντας τον Λιβάγια και ο τελευταίος με καρφωτή κεφαλιά πέτυχε το γκολ-κλειδί για την αποψινή πρόκριση της ΑΕΚ. Ο Σινκλέρ, που είχε περάσει στο ματς τρία λεπτά νωρίτερα, κατάφερε με κεφαλιά να μειώσει για την Σέλτικ στο 78' αναπτερώνοντας τις ελπίδες των Σκοτσέζων για να φτάσουν στην πολυπόθητη ισοφάριση, κάτι που όμως δεν κατάφεραν ποτέ.

Ο Μπάρκας απέδειξε και απόψε πόσο μεγάλος τερματοφύλακας είναι.

Ο Μπακάκης έκανε τα πάντα καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο την πλευρά του αν και δεν πήρε τις βοήθειες που χρειαζόταν από τον Γκάλο ο οποίος εστίασε περισσότερο στα επιθετικά του καθήκοντα.

Πάνω-κάτω τα ίδια ισχύουν και για τον Χουλτ που πιστώνεται την τρομερή μπαλιά προς τον Γκάλο στη φάση του πρώτου γκολ.

Λαμπρόπουλος και Οικονόμου ήταν πραγματικοί κολοσσοί και έχτισαν τείχος στο κέντρο της άμυνας και ομολογουμένως είναι λίγοι εκείνοι που μετά την αποχώρηση του Βράνιες και τον τραυματισμό του Τσιγκρίνσκι πίστευαν ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε να χτίσει τόσο τρομερό αμυντικό δίδυμο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και έπειτα από τόσο σπουδαίες απουσίες.  

Ο Σιμόες και απόψε αποτέλεσε τη χρυσή εγγύηση στο χώρο του κέντρου όπου δέσποσε τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά.

Ο Άλεφ είχε τεράστιο πάθος και έδειξε ότι ξέρει πολλά καντάρια μπάλα και πως στο άμεσο μέλλον σκοπεύει να μας εντυπωσιάσει.

Ο Γκάλο παίζοντας σαν δεξί χαφ ανταποκρίθηκε άψογα στον ρόλο του καταφέρνοντας μάλιστα να σκοράρει και το πρώτο γκολ, ενώ από τη δική του εκτέλεση φάουλ ξεκίνησε και το δεύτερο, αντιμετώπισε όμως κάποια θεματάκια στα μαρκαρίσματα που έπρεπε να βγάλει στα πλαίσια της βοήθειας προς τον Μπακάκη.

Ο Μπακασέτας, αν και εγκλωβισμένος, υπερέβαλε εαυτόν κάνοντας ένα τρομερό παιχνίδι με κύριο χαρακτηριστικό την αυτοθυσία και το ασίγαστο πάθος που τον έσπρωχνε συχνά πυκνά να βάζει τα πόδια του στη φωτιά χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες, γνωρίζοντας και αυτός όπως και όλοι οι συμπαίκτες του ότι το αποψινό παιχνίδι ήταν για όλους τους ένα παιχνίδι δίχως αύριο.

Ο Λιβάγια δυσκολεύτηκε αρκετά και δεν εύρισκε χώρους για να κάνει το παιχνίδι του. Παρόλα αυτά κατάφερε να πετύχει το υπερπολύτιμο δεύτερο γκολ που ουσιαστικά κλείδωσε τη χρυσή αποψινή πρόκριση της ΑΕΚάρας.

Ο Κλωναρίδης ήταν και απόψε εξαιρετικός, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όπου με την ταχύτητά του έβαλε αρκετές φορές σε μπελάδες την άμυνα των Σκοτσέζων προκαλώντας της πανικό.

Ο Μάνταλος, που μπήκε στο 72' στη θέση του Κλωναρίδη, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει, ενώ έκανε και ένα επιπόλαιο φάουλ σε χρονικό σημείο που όλοι βρίσκονταν στο κόκκινο αλλά και σε θέση που μύριζε μπαρούτι για το τέρμα της Ένωσης.

Ο Αλμπάνης, που πήρε τη θέση του Γκάλο στο 81', δεν πρόλαβε να κάνει και πολλά πράγματα, αφού την ίδια στιγμή η Σέλτικ τα έδινε όλα για να καταφέρει να φτάσει στην ισοφάριση και μόνο μυαλό για επιθετικές πρωτοβουλίες δεν υπήρχε στις τάξεις των παικτών του Δικεφάλου.

Ο Τσόσιτς μπήκε στο 90' στη θέση του Μπακασέτα και φυσικά δεν γίνεται να κριθεί.

Τέλος, ο Ουζουνίδης, παρά τα όποια προβλήματα και τις ατυχίες της τελευταίας στιγμής, έστησε έξυπνα την ομάδα του και ταυτόχρονα κατάφερε να εμφυσήσει στους παίκτες του το πνεύμα του νικητή που πρέπει να κυλάει μέσα στις φλέβες οποιουδήποτε φοράει την κιτρινόμαυρη φανέλα με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Σιμόες, Άλεφ, Γκάλο (81' Αλμπάνης), Μπακασέτας (90' Τσόσιτς), Κλωναρίδης (72' Μάνταλος), Λιβάγια.

Σέλτικ: Γκόρντον, Χέντρι, Σιμούνοβιτς, Λούστιγκ (60' Ντεμπελέ), Φόρεστ, Τίρνεϊ, Μπράουν, ΜακΓκρέγκορ, Ρόγκιτς (75' Σινκλέρ), Ντσάμ, Γκρίφιθς.