Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Θηρίο ανήμερο η ΑΕΚΑΡΑ πήρε το 1-1 στη Σκοτία και περιμένει τη Σέλτικ σε μια εβδομάδα για να σφραγίσει τη μεγάλη πρόκριση

Champions League - Γ' Γύρος (Πρώτο παιχνίδι)
Σέλτικ - ΑΕΚ 1-1
Γήπεδο: Celtic Park
Διαιτητής: Μπάντι (Ιταλός), Βοηθοί: Κονστάτζο - Βαλεριάνι, 4ος Φάμπρι

Παρά τις τόσες ατυχίες της η ΑΕΚ (τραυματισμός Μάνταλου, τραυματισμός Μπογέ λίγο πριν αρχίσει το παιχνίδι (!!!), άδικη αποβολή Γαλανόπουλου με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 57') κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή της και να φύγει με την πολύτιμη ισοπαλία με 1-1 από το CelticPark. Τώρα όλα θα κριθούν σε μία εβδομάδα (την παραμονή της Παναγίας) στο ΟΑΚΑ, όπου ακόμα και με ισοπαλία χωρίς γκολ και φυσικά με νίκη με οποιοδήποτε σκορ η ΑΕΚ θα περάσει στον επόμενο γύρο.

Όλοι οι παίκτες του Δικεφάλου εκτέλεσαν κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή τους και παίζοντας με αυταπάρνηση κατάφεραν να διατηρήσουν την παράδοση των μεγάλων επιτυχιών που διατηρεί η Ένωση απέναντι σε ομάδες από τη Σκοτία.

Αμυντικά η ΑΕΚ στάθηκε εξαιρετικά έχοντας σαν κορυφαίο τον τερματοφύλακά της Μπάρκα αλλά σε μεγάλη βραδιά και το κεντρικό της αμυντικό δίδυμο που το απάρτιζαν οι Λαμπρόπουλος και Οικονόμου που υπήρξαν απροσπέλαστοι. Δεξιά ο Μπακάκης και αριστερά ο Χουλτ κράτησαν επίσης άψογα τις θέσεις τους μη επιτρέποντας στους επιθετικούς της Σέλτικ να κάνουν το παιχνίδι τους το οποίο βασίζεται στην ανάπτυξη από τα άκρα, με μοναδική ίσως εξαίρεση την φάση του 17', όταν η ΑΕΚ δέχτηκε το γκολ από τον Μακ Γκρέκορ, όπου και παρατηρήθηκε μια ασυνεννοησία, ιδιαίτερα στις μεταβιβάσεις.

Η ΑΕΚ ευτύχησε να ισοφαρίσει στο 44' με ένα απίθανο γκολ του Κλωναρίδη έπειτα από σέντρα που προέκυψε από υπερπροσπάθεια του Λόπες που έπαιξε σαν αριστερός μεσοεπιθετικός και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η σπονδυλική στήλη της ΑΕΚ υπήρξε και πάλι η μεσαία γραμμή της με τον Σιμόες και τον Γαλανόπουλο να συνεργάζονται άψογα, τον Μπακασέτα να βοηθάει εξίσου στην επίθεση και στα χαφ και τον Άλεφ που τον αντικατέστησε να προσθέτει στιβαρότητα στη μεσαία γραμμή κλείνοντας και τον παραμικρό διάδρομο που υπήρχε προς την εστία του Μπάρκα.

Μπροστά ο Λιβάγια έπαιξε τόσο με το μυαλό όσο και με την τεχνική αλλά και με την φυσική του κατάσταση, αφού τις περισσότερες φορές βρισκόταν με πλάτη προς το αντίπαλο τέρμα κρατώντας τη μπάλα και μοιράζοντάς την προς τον συμπαίκτη του που έβλεπε να ελευθερώνεται και να δημιουργεί προϋποθέσεις αντεπίθεσης κάθε φορά. Ο Κλωναρίδης αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος και ήταν ο εκτελεστής του τόσο πολύτιμου γκολ που ήθελε η ΑΕΚ για να μπορέσει να κάνει το έργο της ρεβάνς ακόμα ευκολότερο.

Η ΑΕΚ δοκιμάστηκε ουσιαστικά στο πρώτο εικοσάλεπτο στην Γλασκώβη αφού όλοι ξέραμε ότι η Σέλτικ μέσα στην έδρα της είναι καταιγιστική πιάνοντας ξέφρενο ρυθμό από το ξεκίνημα του αγώνα μέχρι τη λήξη του. Ο Μαρίνος Ουζουνίδη κατέβασε την ΑΕΚ με διάταξη 4-4-2 προσπαθώντας να μην εφησυχάσει την Σέλτικ ώστε να επιδοθεί σε συνεχείς επιθέσεις αλλά να αναγκαστεί να φυλάξει και τα νώτα της ανακόπτοντας έτσι τον τρελό ρυθμό της. Και πραγματικά το σχέδιο του Έλληνα τεχνικού πέτυχε απόλυτα, τουλάχιστον μέχρι το 57', όταν και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Γαλανόπουλος για μια παράβαση που υπήρξε μόνο μέσα στο μυαλό του Ιταλού διαιτητή. Και λέμε ότι δυσκολεύτηκε η ΑΕΚ στα πρώτα 20' γιατί υπήρχε ένας εκνευρισμός που δεν άφηνε καθαρό το μυαλό των παικτών οδηγώντας τους στα πουλήματα της μπάλας και στο εύκολο λάθος. Μετά αυτό διορθώθηκε και η ΑΕΚ μέχρι το σημείο της αποβολής του Γαλανόπουλου κατάφερνε εύκολα ή δύσκολα να κρατάει τη Σέλτικ μακριά από την περιοχή της και όποτε κάποιος επιθετικός της πετύχαινε να τρυπώσει μέσα καθάριζαν ο Λαμπρόπουλος με τον Οικονόμου σε πρώτη φάση και ο εξαιρετικός Μπάρκας όταν ο κίνδυνος έφτανε μπροστά από την εστία του.

Από την αποβολή και μετά τα χρειαστήκαμε όλοι. Όλοι εκτός από τον Ουζουνίδη και τους παικταράδες της ΑΕΚ. Λες και πείσμωσαν από το άδικο της αποβολής, έμοιαζαν να είναι αυτοί περισσότεροι από τους Σκοτσέζους! Η αμυντική γραμμή του Δικεφάλου έγινε ακόμα πιο μπετόν αρμέ και δεν περνούσε στην περιοχή ούτε πουλί πετούμενο. Στο 66' ο Ουζουνίδης πέρασε τον Άλεφ στη θέση του Μπακασέτα σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους γηπεδούχους οι οποίοι εκτός όλων των άλλων άρχισαν να φορτώνονται και με άγχος. Στο 77' ο προπονητής της ΑΕΚ έκανε τη δεύτερη αλλαγή του περνώντας τον Πόνσε στη θέση του γενναίου μαχητή Λιβάγια, σκεπτόμενος ότι όσο θα αύξαναν την πίεσή τους οι Σκοτσέζοι, τόσο θα άνοιγαν κενά στην άμυνά τους και ένας παίκτης με την ταχύτητα του Αργεντινού και την κοφτή του ντρίπλα θα μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί. Και τέλος, στο 80', πέρασε και τον ταχύτατο Γκάλο σε θέση δεξιού μεσοεπιθετικού αντικαθιστώντας τον κουρασμένο Κλωναρίδη, ουσιαστικά ενισχύοντας την επίθεση λες και ήταν η ΑΕΚ η ομάδα που καιγόταν για ένα δεύτερο γκολ και όχι η Σέλτικ! Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αποσυντόνισε τους Σκοτσέζους και τους ανάγκασε με το ένα μάτι να κοιτάνε προς το τέρμα του Μπάρκα αλλά με το άλλο να μη χάνουν από τα μάτια τους τους επιθετικούς της Ένωσης, κάτι που αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί της ΑΕΚ για να κρατήσει με σχετική ευκολία το τελικό 1-1 μέχρι και το 95' που ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης του αγώνα ύστερα και από την 5λεπτη καθυστέρηση που κράτησε ο Μπάντι.

Κορυφαίοι της ΑΕΚ, παρόλο που όσοι έπαιξαν περνάνε στους διακριθέντες, ήταν οι: Λόπες, Λιβάγια, Μπάρκας, Σιμόες, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου και Κλωναρίδης.

Σέλτικ: Γκόρντον, Χέντρι, Μπράουν, Ρόγκιτς (63' Γκρίφιθς), Εντσάμ, Εντουάρ, Λούστιγκ (77' Σινκλέρ), Άγερ, ΜακΓκρέγκορ, Φόρεστ, Τίερνι.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (66' Άλεφ), Χουλτ, Κλωναρίδης (80' Γκάλο), Λιβάγια (77' Πόνσε).