Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Σαν πρωταθλήτρια αποφασισμένη να διατηρήσει τον τίτλο της η ΑΕΚ κέρδισε εύκολα τον ΠΑΣ Γιάννινα με 2-0


Superleague - 1η αγωνιστική
ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Διαιτητές: Σέζος, Σάββας, Δημόπουλος - 4ος: Μανούχος

Με νίκη έκλεισε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο περσινό πρωτάθλημα -το οποίο και κατέκτησε- η ΑΕΚ, με νίκη ξεκίνησε και στο καινούριο.

Η ΑΕΚ νίκησε με 2-0 τον αξιόμαχο ΠΑΣ Γιάννινα έχοντας σε μεγάλη βραδιά το δίδυμο Λιβάγια - Πόνσε που ήταν και οι σκόρερ των δύο τερμάτων της.

Τώρα ο Δικέφαλος περιμένει την Βίντι την Τρίτη για να σφραγίσει τα εισιτήρια της εισόδου του στους ομίλους του Champions League.

Η ΑΕΚ έπαιξε όπως αρμόζει σε μια πρωταθλήτρια, κλείνοντας τον ΠΑΣ μέσα στην περιοχή του και σφυροκοπώντας τον αλύπητα.

Το 1-0 σημείωσε ο Πόνσε στο 37' έπειτα από εξαιρετική ενέργεια του Λιβάγια που άδειασε δύο αντιπάλους του και γύρισε στον Πόνσε ο οποίος τελείωσε όμορφα τη φάση βρίσκοντας δίχτυα και γράφοντας το 1-0 για την Ένωση.

Το 2-0 έγινε λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, στο 47', πάλι ύστερα από τρομερή ενέργεια του Λιβάγια, ο οποίος γύρισε στον Γκάλο, εκείνος έστρωσε στον Μπακάκη που έμπαινε από δεξιά και με ωραία παράλληλη μεταβίβαση σημάδεψε τον Λιβάγια κι αυτός με τη σειρά του τα δίχτυα για να γίνει το 2-0 υπέρ της ΑΕΚ.

Να σημειωθεί ότι Λιβάγια και Πόνσε συνεργάστηκαν άψογα και όργωσαν την αντίπαλη περιοχή δημιουργώντας κι άλλες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να είχαν γίνει γκολ. Μετά και από αυτή την εμφάνιση φαίνεται πως η ΑΕΚ βρήκε τη λύση για να ανοίγει τις κλειστές άμυνες των αντιπάλων της που έρχονται στο ΟΑΚΑ να στήσουν ταμπούρι, κάτι που στο περσινό πρωτάθλημα της είχε στοιχίσει αρκετά και είχε αγχώσει παίκτες, προπονητές αλλά και φιλάθλους.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ξεκίνησε την ΑΕΚ με διάταξη 4-4-2 έχοντας τον Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια, τον Μπακάκη δεξί μπακ, τον Λόπες αριστερό, Λαμπρόπουλο και Τσόσιτς κεντρικό αμυντικό δίδυμο, Γαλανόπουλο και Άλεφ στα αμυντικά χαφ, τον Γκάλο δεξί χαφ, τον Μπακασέτα αριστερό και τους Λιβάγια και Πόνσε στην κορυφή της επίθεσης. Επέλεξε δηλαδή να ξεκουράσει τους Σιμόες, Κλωναρίδη και Μάνταλο, ενώ δεν είχε στη διάθεσή του τους τραυματίες Τσιγκρίνσκι, Αλμπάνη, Μπογιέ και τον τιμωρημένο Οικονόμου. Στην εξέλιξη του αγώνα χρησιμοποίησε και τους: Μάνταλο στη θέση του Λιβάγια στο 63', Γιακουμάκη στη θέση του Πόνσε στο 67' και Κλωναρίδη στη θέση του Γκάλο στο 73' που τραυματίστηκε.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα επιδόθηκε σε ένα καταστροφικό όσο και σκληρό στα όρια του αντιαθλητικού παιχνίδι. Κάτι τέτοια κόλπα έπιαναν παλιότερα και αποδεικνύονταν αξεπέραστα μερικές φορές για την ΑΕΚ του τότε, όχι όμως και για την ΑΕΚ του σήμερα που έπαιξε υπολογισμένα όσο χρειαζόταν για να πάρει εύκολα τους τρεις βαθμούς και ταυτόχρονα να κάνει και οικονομία δυνάμεων για τη δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί. Παρόλα αυτά είχε μερικές εξαιρετικές ευκαιρίες να ανεβάσει κι άλλο τον δείκτη του σκορ αλλά και ένα ακυρωθέν γκολ του Μάνταλου στο 84' που έπρεπε να μετρήσει. Επίσης δεν δόθηκε ένα πέναλτι στον Λιβάγια σε καθαρή ανατροπή του μέσα στην περιοχή του ΠΑΣ.

Κορυφαίοι για την Ένωση ήταν οι Λιβάγια και Πόνσε, εξαιρετικοί στους ρόλους τους οι Άλεφ, Τσόσιτς, Μπακάκης, Λόπες, καλοί οι Λαμπρόπουλος, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας και Γκάλο. Ο Μπάρκας όπου χρειάστηκε να επέμβει ήταν άψογος. Οι Μάνταλος, Γιακουμάκης και Κλωναρίδης που μπήκαν αλλαγές κράτησαν πολύ καλά τις θέσεις τους και προσπάθησαν για το καλύτερο. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης σε ένα ακόμα ματς είχε στήσει εξαιρετικά την ΑΕΚ και είχε προετοιμάσει πολύ καλά από πλευράς ψυχολογίας τους παίκτες του, ενώ οι αλλαγές που έκανε κρίνονται όλες σαν ορθολογικές.

Ο διαιτητής Σέζος ελέγχεται για την ακύρωση του κανονικότατου γκολ που σημείωσε ο Μάνταλος, για το πέναλτι που δεν έδωσε στον Λιβάγια και για τον ελλιπή πειθαρχικό έλεγχο των παικτών του ΠΑΣ που σε πολλά σημεία ξεπέρασαν τα ανεκτά όρια σκληρότητας του παιχνιδιού τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των παικτών της ΑΕΚ. Αν τώρα συνυπολογίσουμε την εγκληματική διαιτησία υπέρ του ΠΑΟΚ στην Τούμπα όπου καταλογίστηκε υπέρ του Πρίγιοβιτς ένα πέναλτι τόσο φάντασμα που τρόμαξε ακόμα και τους σκληροπυρηνικούς ΠΑΟΚτζήδες της Τούμπας, από το οποίο μάλιστα προήλθε και το γκολ της φυματικής νίκης του γηπεδούχου, αντιλαμβανόμαστε όλοι με ποιους οιωνούς ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα…

ΑΕΚ: Μπάρκας, Τσόσιτς, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Λόπες, Γαλανόπουλος, Άλεφ, Γκάλο (73' Κλωναρίδης), Μπακασέτας, Λιβάγια (63' Μάνταλος), Πόνσε (67' Γιακουμάκης).

ΠΑΣ Γιάννινα: Βελλίδης, Νικολιάς, Αποστολόπουλος, Σκόνδρας, Μιχαήλ, Τσικάρσκι, Ξυδάς, Κάστρο (61' Τζημόπουλος), Κακουμπά (64' Μυστακίδης), Γιάκος (46' Γιάκος), Λίλα.