Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Διαστημική ΑΕΚΑΡΑ κέρδισε μέσα στην Ουγγαρία την Βίντι με 1-2, πάτησε με το ενάμιση πόδι στους ομίλους και έγινε η μοναδική ελληνική ομάδα που παραμένει αήττητη για 13 σερί ευρωπαϊκούς αγώνες

Champions League πλέι-οφ (πρώτο ματς)

Βίντι - ΑΕΚ 1-2

Γήπεδο: Groupama Arena

Διαιτητές: Τζιανλούκα Ρόκι, Ελενίτο Ντι Λιμπερατόρε, Μάουρο Τονολίνι

Tελικά μου αρέσει αυτό που πάμε έξω, μας κάνουν το τραπέζι, τους κερδίζουμε και φεύγουμε. Να το καθιερώσουμε παιδιά.

Η ΑΕΚΑΡΑ έδωσε και απόψε την παράστασή της, αυτή τη φορά μπροστά σε ουγγρικό κοινό αλλά και σε 400 ηρωικούς οπαδούς της που την ακολούθησαν και στη Βουδαπέστη, μάγεψε και έφυγε για το ταξίδι της επιστροφής έχοντας στις αποσκευές της κατά 80% την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ΑΕΚ με τη γνωστή σύνθεση των παλιοσειρών (Μπάρκας, Μπακάκης, Χουλτ, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου -ο μόνος καινούριος-, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας, Μάνταλος, Κλωναρίδης, Λιβάγια), κέρδισε με 1-2 την Βίντι ή Βιντεότον ή όπως αλλιώς γουστάρει να λέγεται και την άλλη εβδομάδα, στις 28 του μήνα, την περιμένει στο ΟΑΚΑ να φέρει μαζί της τις σφραγίδες για να σφραγίσει το εισιτήριό της για τη συνέχεια του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού.

Στο 22' είχαμε την αποβολή του Χούζτι για σκληρό όσο και με πρόθεση μαρκάρισμα πάνω στον Μπακασέτα, η οποία άνοιξε τον δρόμο στην ΑΕΚ για να βρει ρήγματα στη Μαγυάρικη άμυνα.

Στο 35' ο Χουλτ με μια εξαιρετική ενέργεια άδειασε τον αντίπαλό του, τροφοδότησε τον Μπακασέτα μέσα στην περιοχή, εκείνος έπιασε το σουτ που απέκρουσε δύσκολα ο Κόβατσιτς και η μπάλα κατέληξε στον αμαρκάριστο Κλωναρίδη που την έσπρωξε στα δίχτυα για να γράψει το 0-1 υπέρ της ΑΕΚ.

Στο 39' ήταν η σειρά των Μαγυάρων να έχουν μια πολύ καλή στιγμή όταν ο Φιόλα έπιασε εξ επαφής κεφαλιά αλλά βρήκε τον Μπάρκα στη σωστή θέση να αποτρέπει τον κίνδυνο.

Στο 49' η μπάλα έφτασε στον Μπακασέτα στο ημικύκλιο της περιοχής κι αυτός αφού ξεμαρκαρίστηκε από δύο αντιπάλους του έπιασε έναν κεραυνό και μάλιστα με το δεξί πόδι που δεν είναι το καλό του για να γράψει το Βίντι-ΑΕΚ 0-2.

Στο 53', τέσσερα λεπτά δηλαδή μετά το γκολ που σημείωσε, ο Μπακασέτας αντίκρισε με τη σειρά του την απ' ευθείας κόκκινη κάρτα του διαιτητή για σκληρό μαρκάρισμα στον Νεγκό αφήνοντας έτσι την ομάδα του με 10 παίκτες και βάζοντάς τη σε κίνδυνο σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου.

Οι Ούγγροι απλά μείωσαν στο 68' με πλασέ του Λάζοβιτς έπειτα από μια πολύ κακή ενέργεια του Λαμπρόπουλου που τον έχασε και έμεινε μόνος του απέναντι στον Μπάρκα.

Να σημειωθεί ότι μετά την αποβολή του Χούζτι από τον Ιταλό διαιτητή Ρόκι για επικίνδυνο παίξιμο, οι Ούγγροι, εμφανώς θυμωμένοι άρχισαν να παίζουν ιδιαίτερα σκληρά και να προκαλούν τους αντιπάλους τους προσβλέποντας σε πιθανή διάθεση του διαιτητή να ισοφαρίσει τις αποβολές για να αποκαταστήσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο ομάδων, λες και τους το χρωστούσε. Και ίσως να τους χαρίστηκε σε μια άλλη επικίνδυνη φάση ο ρέφερι στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν απλά έδειξε κίτρινη κάρτα σε ένα δολοφονικό μαρκάρισμα του Νεγκό πάνω στον Μάνταλο ενώ θα μπορούσε και σε αυτή την περίπτωση να αποβάλει τον Ούγγρο παίκτη.

Πάντως η ΑΕΚ, μετά το γκολ του Λάζοβιτς και για τα 23 τελευταία λεπτά μαζί με τις καθυστερήσεις, οπισθοχώρησε αδικαιολόγητα, έδειξε στην άμυνα σημάδια πανικού και στάθηκε τυχερή που απέφυγε την ισοφάριση αφού έδωσε δικαιώματα στους γηπεδούχους.

Παρόλα αυτά δεν έλειψαν δυο καλές ευκαιρίες για την ΑΕΚ, μία με τον Κλωναρίδη και μία με τον Μάνταλο, για να πετύχει ένα ακόμα γκολ σε αντίθεση με την Βίντι που είχε τη μοναδική της ευκαιρία στο 39' όταν ο Μπάρκας εξουδετέρωσε την εξ επαφής κεφαλιά του Φιόλα.

Τελικά όλα πήγαν καλά και φτάσαμε στη λήξη του ματς με παίκτες, προπονητές και παράγοντες να γίνονται ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας μια μεγάλη νίκη μέσα στο "Γκρουπάμα Αρένα" που τους φέρνει ουσιαστικά μισό βήμα από την πρόκριση στους ομίλους.

Όσο για την ΑΕΚΑΡΑ, έκλεισε πολλά στόματα και κάτι βιαστικούς τύπους (έλα μου Τακούλη Τσουκαλά, στο σπίτι όλοι καλά;) τους έκανε ρόμπα διαψεύδοντάς τους πανηγυρικά στις προβλέψεις τους που την έβλεπαν εκτός Ευρώπης από τα πρώτα παιχνίδια που θα έδινε. Όποιος βιάστηκε να της βάλει "ταβάνι" έχει φάει ήδη τη σκόνη της. 

Ο Μπάρκας έκανε μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση, ο Μπακάκης ήταν εκρηκτικός αλλά κάτι του έλειπε σε σχέση με τις προηγούμενες εμφανίσεις του, ο Χουλτ έχει στο ενεργητικό του την τρομερή ενέργεια του 35' που απέφερε το πρώτο γκολ της ΑΕΚ αλλά αμυντικά, ως συνήθως, είχε τα θεματάκια του, ο Οικονόμου στάθηκε πολύ καλά, ο Λαμπρόπουλος είχε την κακιά στιγμή που έχασε τον Λάζοβιτς ο οποίος πέτυχε το γκολ των Ούγγρων, ο Σιμόες όπως πάντα ήταν μηχανάκι αν και χωρίς να πιάσει τους γνωστούς τρελούς ρυθμούς του, ο Γαλανόπουλος σιγά-σιγά εξελίσσεται σε πολύτιμο γρανάζι της κιτρινόμαυρης μηχανής, ο Μπακασέτας πέτυχε την τρομερή δεύτερη γκολάρα ενώ είχε και το πρώτο σουτ στο 0-1 ενώ λειτούργησε παρορμητικά στη φάση της αποβολής του που παραλίγο να κοστίσει στην ομάδα, ο Μάνταλος είχε ένα εξαιρετικό 35λεπτο αλλά μετά το 65' φάνηκε ότι δεν έχει συνέλθει τελείως από τον τραυματισμό του και υστερεί κάπως και σε φυσική κατάσταση και γι' αυτό ίσως θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί νωρίτερα, ο Κλωναρίδης σκόραρε εκ νέου σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι, χωρίς αυτή τη φορά να πιάσει την απόδοση της Γλασκώβης, ο Λιβάγια έκανε το γνωστό παιχνίδι του της υπομονής, του κρατήματος της μπάλας και του… ξύλου που έτρωγε αλύπητα από τους Ούγγρους αμυντικούς αλλά και πάλι κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή του παρόλο που κι αυτός κουράστηκε στον τέλος, ο Άλεφ που πήρε τη θέση του Γαλανόπουλου, έδειξε τρομερά αγχωμένος έχοντας μάλιστα και την αρνητική συγκυρία από τη στιγμή της εισόδου του και μετά η ΑΕΚ να κλειστεί στα καρέ της και να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, ο Λόπες που πήρε τη θέση του Κλωναρίδη στην αριστερή πτέρυγα έπαιξε σκάρτα 12 με 13 λεπτά και σε χρονικό σημείο που η ΑΕΚ πιεζόταν και έτσι περιορίστηκε στο να ενισχύσει αμυντικά την ομάδα παρά να αναλάβει επιθετικές πρωτοβουλίες και τέλος ο Πόνσε που μπήκε στα τελευταία 8 λεπτά στη θέση του Λιβάγια δεν πρόλαβε να κάνει σχεδόν τίποτα άλλο παρά να πιέσει λίγο την άμυνα της Βίντι ώστε να της ανακόψει κάπως την επιθετικότητα. Ο Ουζουνίδης σε ένα ακόμα δύσκολο ματς παρουσιάστηκε καλά προετοιμασμένος και άλλο τόσο καλά είχε προετοιμάσει και την ομάδα του. Αν και του ανατράπηκαν τα σχέδια και στις δύο αποβολές και παρόλο που δεν του βγήκε η αλλαγή του Άλεφ, κατάφερε να βρει τις λύσεις που θα επέτρεπαν στην ΑΕΚ να φύγει θριαμβεύτρια από τη Βουδαπέστη και να κάνει όνειρα για το ευρωπαϊκό της μέλλον…       

Βίντι (Μάρκο Νίκολιτς): Κόβατσιτς, Φιολα, Γιουχάς, Βινίσιους, Στοπίρα, Νικόλοφ (54' Μάρκο Σέποβιτς), Χάτζιτς, Νεγκό, Κόβατς, Χούστι, Λάζοβιτς.

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Γαλανόπουλος (66' Άλεφ), Σιμόες, Γκάλο, Μπακασέτας, Μάνταλος, Κλωναρίδης (81' Λόπες), Λιβάγια (86' Πόνσε).

Η ΑΕΚ και το απίστευτο ρεκόρ της

Στο μεταξύ, το βράδυ της 22ης Αυγούστου η ΑΕΚ έγινε η ελληνική ομάδα που έχει παραμείνει αήττητη στην Ευρώπη, για περισσότερους αγώνες από οποιαδήποτε άλλη. 

Με τη νίκη της 2-1 στη Βουδαπέστη επί της Βίντι, οι πρωταθλητές συμπλήρωσαν 13 αγώνες χωρίς ήττα, βελτιώνοντας την προηγούμενη επίδοση που μοιράζονταν με τον ΠΑΟΚ. Ένα επίτευγμα που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί.

Η προηγούμενη φορά που η ΑΕΚ είχε φτάσει τα 12 ματς αήττητη, ήταν από τον Φεβρουάριο του 2002 έως τον Φεβρουάριο του 2003. 

Τώρα, της δίνεται η ευκαιρία να ξεπεράσει και το ένα ημερολογιακό έτος, σ' αυτό το μαγικό ταξίδι που ξεκίνησε από τις 17 Αυγούστου 2017 και το 0-0 με τη Μπριζ στο Βέλγιο. 

Η τελευταία της ήττα σημειώθηκε στις 2 Αυγούστου 2017, από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα (0-1). Έκτοτε, ακολούθησαν 4 νίκες και 9 ισοπαλίες.

Οι τελευταίοι 13 ευρωπαϊκοί αγώνες της Ένωσης:

ΣΕΖΟΝ 2017/18

Europa League - Play Off

17/08/2017 Μπριζ-ΑΕΚ 0-0

24/08/2017 ΑΕΚ-Μπριζ 3-0

Europa League - Όμιλος

14/09/2017 Ριέκα-ΑΕΚ 1-2

28/09/2017 ΑΕΚ-Αούστρια Βιέννης 2-2

19/10/2017 Μίλαν-ΑΕΚ 0-0

02/11/2017 ΑΕΚ-Μίλαν 0-0

23/11/2017 ΑΕΚ-Ριέκα 2-2

07/12/2017 Αούστρια Βιέννης-ΑΕΚ 0-0

Φάση των "16"

15/02/2018 ΑΕΚ-Ντιναμό Κιέβου 1-1

22/02/2018 Ντιναμό Κιέβου-ΑΕΚ 0-0

ΣΕΖΟΝ 2018/19

Champions League - Γ' προκριματικός

08/08/2018 Σέλτικ-ΑΕΚ 1-1

14/08/2018 ΑΕΚ-Σέλτικ 2-1

Champions League - Play Off

22/08/2018 Βίντι-ΑΕΚ 1-2