Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Άνετα η ΑΕΚ καθάρισε τη Λάρισα με 3-0

Η ΑΕΚ ήταν… κανονική απόψε και φιλοδώρησε με τρία γκολ τη Λάρισα στο ΟΑΚΑ παίζοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο και κρατώντας στο τέλος δυνάμεις για τη δύσκολη συνέχεια με Βόλο εκτός και Ολυμπιακό στο ντέρμπι που έρχεται.

Έχοντας σε πολύ καλή βραδιά τους Πορτογάλους της η Ένωση, οι οποίοι πέτυχαν και τα τρία γκολ της νίκης και στημένη σωστά από τον Καρέρα, δεν συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα από τους Λαρισαίους. Εξαιρετική ήταν η απόδοση του Πέτρου Μάνταλου που έβγαλε δύο ασίστ, πολύ καλός ο Ολιβέιρα με ένα γκολ και μία ασίστ, βελτιωμένος ο Σιμόες που πέτυχε κι αυτός ένα γκολ και μάλιστα τι γκολ, με τακουνάκι και ανεβασμένος ο Λόπες που κι αυτός κατάφερε να σκοράρει.

Ο Καρέρα έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστούν για πρώτη φορά φέτος στους Μπότο, Γιούση και Βασιλαντωνόπουλο, όταν πια το σκορ είχε διαμορφωθεί και είχε κριθεί το παιχνίδι, ξεκουράζοντας ταυτόχρονα βασικά στελέχη της ομάδας όπως ο Ολιβέιρα, ο Μάνταλος και ο Βράνιες.

Αμυντικά η ΑΕΚ λειτούργησε άψογα μη επιτρέποντας στη Λάρισα να κάνει ούτε μια φάση προς την εστία της.

Αν σκεφτεί κανείς τις αναγκαστικές απουσίες που είχε η ΑΕΚ σήμερα παίζοντας χωρίς τους Τσιγκρίνσκι, Λιβάγια, Χουλτ, Γαλανόπουλο, τα κενά τους καλύφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και η ομάδα δεν έδειξε σε κανένα σημείο σημάδια αποδιοργάνωσης.

Ο Καρέρα επέλεξε να ξεκινήσει με 3-5-2, που η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο ημίχρονο φάνηκε να είναι κατά κάποιο τρόπο δυσλειτουργικό, αφού η ομάδα ναι μεν θωρακίστηκε αμυντικά αλλά δυσκολευόταν πολύ να φτάσει στην εστία της Λάρισας.

Η ΑΕΚ είχε πρόβλημα ανάπτυξης, κυρίως από τα άκρα, καθώς ο Βέρντε έδειξε να μη μπορεί να συνεργαστεί με τον Ολιβέιρα και όποια προσπάθεια γινόταν από την δεξιά πλευρά ξεκινούσε από τον Μπακάκη που έπρεπε να ανέβει ψηλά για να βοηθήσει.

Τελικά το σκορ άνοιξε στο πιο κομβικό σημείο ενός αγώνα, όπως είναι το 45', όπου όλη η φάση που προηγήθηκε υπήρξε κινηματογραφική. Τόσο η ενέργεια του Ολιβέιρα από δεξιά και το καταπληκτικό του γύρισμα στο κέντρο της περιοχής της Λάρισας, όσο και το ξεπέταγμα του Σιμόες και το μαγικό τακουνάκι με το οποίο έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα ανοίγοντας το σκορ για την ΑΕΚ.

Με αυτό το γκολ και το σκορ στο 1-0 οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

Η ΑΕΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, μπήκε πιο ελεύθερα στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας αποτινάξει από πάνω της το περίσσευμα άγχους που είχε όσο έμενε το σκορ στο 0-0.

Και στο 50' ο Μάνταλος με ατομική προσπάθεια τρύπησε την άμυνα της Λάρισας και άφησε στον Ολιβέιρα, που αφού απέφυγε έναν αντίπαλο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των φιλοξενούμενων με ωραίο συρτό διαγώνιο σουτ για να γράψει το 2-0 και να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση στους συμπαίκτες του, στον πάγκο και στον κόσμο που βρισκόταν στις εξέδρες.

Από εκεί και μετά η ΑΕΚ ανέλαβε για τα καλά τα ηνία του αγώνα και έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο. Ο Μάνταλος έκοβε και έραβε στον αγωνιστικό χώρο και δεν άργησε να βγάλει μια εξαιρετική μπαλιά στον Λόπες μπροστά από τον εμβρόντητο Κρίστινσον, με τον αριστερό μπακ χαφ της Ένωσης να τριπλασιάζει τα τέρματα των "κιτρινόμαυρων" και να γράφει το τελικό 3-0.

Αυτό το γκολ, το τρίτο, ήταν που απελευθέρωσε και τον Καρέρα δίνοντάς του την ευκαιρία να ξεκουράσει κάποιους παίκτες ενόψει της δύσκολης συνέχειας αλλά και να δοκιμάσει κάποιους άλλους που δεν είχαν πάρει καθόλου παιχνίδια στα πόδια τους. Ο Μπότος στο 68' πήρε τη θέση του Ολιβέιρα που είχε εκνευριστεί από όσα γίνονταν στον πάγκο της Λάρισας και έτσι πήγε στη θέση του φορ ο Μάνταλος. Ο Γιούσης στο 78' επέστρεψε σε παιχνίδι της ΑΕΚ έπειτα από πολύ καιρό αντικαθιστώντας τον Μάνταλο και παίζοντας στην επίθεση με παρτενέρ τον Βέρντε. Την παρθενική του εμφάνιση με τη φανέλα της ΑΕΚ πραγματοποίησε και ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, που μπήκε στο 85' στη θέση του Βράνιες, με τον Καρέρα να διατηρεί την τριάδα στην άμυνα που αυτήν τη φορά περιλάμβανε και τον Μπακάκη μαζί με τους Οικονόμου και Σβάρνα.

ΑΕΚ (Μ. Καρέρα, 3-5-2): Μπάρκας, Βράνιες (85' Βασιλαντωνόπουλος), Οικονόμου, Σβάρνας, Μπακάκης, Σιμόες, Κρίστισιτς, Λόπες, Μάνταλος (78' Γιούσης), Βέρντε, Ολιβέιρα (68' Μπότος).

Λάρισα (Μ. Γρηγορίου, 3-5-2): Κρίστινσον, Μπράλιτς (55' Μπούστος), Μιχαήλ, Μόρας (68' Ζίζιτς), Μπέρτος (78' Μπάλλας), Μιλοσάβλιεβιτς, Σεσέροβιτς, Κάτσε, Καρανίκας, Ουάρντα, Παπάζογλου.