Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Η ΑΕΚ νίκησε με 3-1 τον Παναιτωλικό

Η ΑΕΚ νίκησε με 3-1 τον Παναιτωλικό χωρίς και πάλι να εντυπωσιάσει. Ο Μάσιμο Καρέρα επέλεξε μια περίεργη εντεκάδα για να ξεκινήσει το ματς έχοντας δύο προφανείς στόχους. Ο ένας ήταν να προφυλάξει βασικούς παίκτες για τα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια που ακολουθούν, στην Τρίπολη με τον Αστέρα για το κύπελλο και στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα. Ο δεύτερος στόχος ήταν να τσεκάρει παίκτες για να δει πόσο μπορεί να βασιστεί σ' αυτούς και να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τον καθένα.

Έτσι, ξεκίνησε χωρίς τον Μπακάκη, τον Λόπες, τον Τσιγκρίνσκι, τον Σιμόες, τον Μάνταλο, τον Βέρντε και φυσικά τον τραυματία Ολιβέιρα που έχει μπει στις προπονήσεις για να είναι έτοιμος για την Τούμπα.

Ο Βέρντε βέβαια αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο, όπως και ο Σιμόες, με τον Μάνταλο να μπαίνει κι αυτός προς το τέλος σαν αλλαγή επειδή το σχήμα του πρώτου ημιχρόνου δεν έδειξε να τραβάει όσο θα ήθελε ο Ιταλός προπονητής.

Και πράγματι, τόσο ο Βέρντε, όσο και ο Σιμόες, βοήθησαν να αλλάξει η προβληματική εικόνα της ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου. Συνεπικουρούμενοι από τον εξαιρετικό Μάρκο Λιβάγια ήταν οι παίκτες που πήραν από το χέρι τον Δικέφαλο και τον οδήγησαν στη νίκη αποτρέποντας άλλη μία διαφαινόμενη γκέλα που θα τον βύθιζε ακόμα περισσότερο στα προβλήματα.
    
Ο Ιταλός εξτρέμ με τη σημερινή του εμφάνιση έδειξε ότι αξίζει να έχει θέση βασικού στην ομάδα, αφενός γιατί την ποιότητά του δεν την έχει ούτε ο Αλμπάνης ούτε ο Ντέλετιτς και αφετέρου επειδή συνεργάζεται άψογα μέσα στο γήπεδο με τον Λιβάγια. Σχεδόν τα πάντα σήμερα τα έκαναν αυτοί οι δύο παίκτες που ήταν και οι σκόρερ των τριών τερμάτων της νίκης.

Το VAR σήμερα έπαιξε καταλυτικό ρόλο αφού χωρίς τη χρήση του δεν θα είχαν δοθεί τα δύο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ. Ως προς το πρώτο έχω την αίσθηση ότι είναι κάπως υπερβολική η απόφαση, αλλά ως προς το δεύτερο δεν χωράει καμία αμφιβολία και δεν έπρεπε να χρειαστεί καν η γνωμάτευση του VAR αφού η παράβαση ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη.

Ο Καρέρα επέλεξε να κατεβάσει την ομάδα με 4-2-3-1, τοποθετώντας στο τέρμα τον Μπάρκα, στα άκρα της άμυνας τους Παουλίνιο και Χουλτ, τον Βράνιες και τον Οικονόμου στο κέντρο της άμυνας, τους Σαμπανάτζοβιτς και Κρίστιτσιτς στον άξονα, τους Ντέλετιτς και Αλμπάνη στα άκρα της επίθεσης με ανάποδα πόδια και τον Λιβάγια, πίσω από τον φουνταριστό Γιακουμάκη.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν τραγικό και παρόλο που προηγήθηκε η ΑΕΚ με πέναλτι που κέρδισε ο Σαμπανάτζοβιτς στο 25' και εκτέλεσε εύστοχα ο Λιβάγια στο… 28', κατάφερε να ισοφαριστεί στο 42', στη δεύτερη μόλις επίθεση των φιλοξενουμένων, έπειτα από μια παρωδία αμυντικής αντίδρασης από τους Οικονόμου και Παουλίνιο που έδωσαν διαδοχικά την ευκαιρία στον Ντίαζ να σκοράρει. Και παραλίγο, εκεί προς τη λήξη, στο 45', ο Παναιτωλικός να βρεθεί μπροστά στο σκορ αλλά ευτυχώς αντέδρασε ενστικτωδώς ο Μπάρκας αποκρούοντας το σχεδόν εξ επαφής σουτ του Γκαρσία. Το δράμα της ΑΕΚ στην αμυντική λειτουργία συνεχίστηκε και σήμερα και ευτυχώς που αυτή τη φορά δεν το πλήρωσε.

Στην επανάληψη, ο Μάσιμο Καρέρα, διακρίνοντας την δυσλειτουργία της ομάδας, αποφάσισε να προχωρήσει σε δύο αλλαγές, βάζοντας στη θέση του αρνητικού Ντέλετιτς τον Βέρντε και στη θέση του όχι κακού αλλά άπειρου Σαμπανάτζοβιτς, τον Σιμόες. Ο Ιταλός εξτρέμ άλλαξε άρδην την εικόνα της Ένωσης αρχίζοντας με το καλημέρα να προκαλεί ρήγματα στην άμυνα του Παναιτωλικού, ενώ πρόσθεσε και ταχύτητα στην μέχρι εκείνη τη στιγμή αργοκίνητη επίθεση της ΑΕΚ. Έτσι, φτάσαμε στο δεύτερο γκολ από ωραία εκτελεσμένο κόρνερ από τον ίδιο και σκαστή κεφαλιά του Λιβάγια στο 56'. Στο 84' ο Λιβάγια ανατράπηκε από τον Γιοβάνοβιτς, με τον Τάση να πηγαίνει στο VAR ενώ η φάση είχε γίνει μπροστά του. Τελικά το πέναλτι το εκτέλεσε ο Βέρντε ζητώντας το από τον Μάρκο Λιβάγια που αρχικά είχε πάρει την μπάλα για να το εκτελέσει και πετυχαίνει το 3-1 αφιερώνοντάς το στη νεογέννητη κόρη του. Αν το είχε εκτελέσει ο Λιβάγια θα είχε κάνει χατ τρικ. Ο κόσμος αποθέωσε και τους δύο για την ωραία στιγμή που του χάρισαν. Με αυτό το γκολ η ΑΕΚ διασφάλισε τη νίκη και από εκεί και πέρα το ματς είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Παουλίνιο, Βράνιες, Οικονόμου, Χουλτ, Κρίστιτσιτς, Σαμπανάτζοβιτς (46' Σιμόες), Ντέλετιτς (46' Βέρντε), Λιβάγια, Αλμπάνης (84' Μάνταλος), Γιακουμάκης.

Παναιτωλικός: Κνετ, Γιοβάνοβιτς, Γκαρσία, Τσιγγάρας, Τζαννακάκης (67' Ντουάρτε), Ταχάρ, Σανιά, Ντίας, Λιάβας (37' λ.τρ. Ρόσα), Σιεστέντ, Μπαϊροβιτς (75' Φυτόπουλος).