Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Εξαιρετική η ΑΕΚ δάγκωσε τον ΟΦΗ μέσα στο Γεντί Κουλέ με 0-2

Πολύ καλή η ΑΕΚ πέρασε από το Γεντί Κουλέ κερδίζοντας τον γηπεδούχο ΟΦΗ με 0-2 και προσπερνώντας τον ΠΑΟΚ σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο σκορ στο τέλος του πρώτου μέρους με μια έξοχη καρφωτή κεφαλιά του Λιβάγια μετά από σέντρα του Λόπες κι αφού νωρίτερα είχε δημιουργήσει πολλές φάσεις για γκολ, τις περισσότερες με τον Ολιβέιρα. Στο 65' σφράγισε τη νίκη της με ένα φοβερό γκολ που πέτυχε ο Ντάνι Βέρντε με ασύλληπτο διαγώνιο σουτ, προϊόν ενός καταπληκτικού συνδυασμού στον οποίο συμμετείχε σχεδόν όλη η επιθετική της γραμμή. Ο Ολιβέιρα έχασε αρκετές ευκαιρίες παίζοντας χωρίς πρόβλημα μέχρι να αντικατασταθεί στο 75' από τον Αραούχο, αλλά όσο αγωνίστηκε ήταν μια διαρκής απειλή για την εστία του ΟΦΗ. Πολύ καλή εμφάνιση και από τον Λιβάγια που σκόραρε για δεύτερο συνεχόμενο ματς παίζοντας και πάλι στο αριστερό άκρο της επίθεσης, που δεν είναι η φυσική του θέση. Εξαιρετικός ήταν ο Μάνταλος, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, αφού όλες οι επιθετικές προσπάθειες της ΑΕΚ περνούσαν από τα πόδια του. Έχουμε πει ότι ο αρχηγός όποτε αγωνίζεται στην αγαπημένη του θέση, πίσω δηλαδή από τον σέντερ φορ, κάνει τα καλύτερα παιχνίδια του με την ΑΕΚ και άδικα χαραμίζεται κάποιες άλλες φορές στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Σπουδαία δουλειά στον χώρο του κέντρου έκαναν οι Κρίστιτσιτς και Σιμάνσκι, είτε παίζοντας παράλληλα, όπως στο πρώτο ημίχρονο, είτε με τον Σέρβο σαν καθαρό αμυντικό χαφ και τον Σιμάνσκι σαν οχτάρι στο δεύτερο μέρος. Πολύ καλή εμφάνιση και από τον Μπάρκα που καθάρισε όλες τις επικίνδυνες φάσεις που δημιουργήθηκαν μπροστά από την εστία του, ενώ ο Λόπες είχε αρκετά ανεβάσματα, σε ένα εκ των οποίων έβγαλε τη σέντρα από την οποία ο Λιβάγια άνοιξε το σκορ στο 42'. Ο ΟΦΗ από την πλευρά του είχε μία ουσιαστικά επικίνδυνη φάση, στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Φιγκεϊρέδο σημάδεψε το δοκάρι του Μπάρκα. Σταθερός ο Μπακάκης, βράχος ο Βράνιες και μόνο ο Τσιγκρίνσκι φαινόταν να βρίσκεται έξω από τα νερά του, αφού αυτό ήταν το πρώτο του ματς μετά την μακροχρόνια αποχή λόγω του κορωνοϊού, κάτι που ίσχυσε και για τον Αλμπάνη ο οποίος δεν κατάφερε να δώσει τη δυναμική που χρειαζόταν η ΑΕΚ από την δεξιά πλευρά, κάτι το οποίο έκανε ο Βράνιες όταν πήρε τη θέση του.

Ο Μάσιμο Καρέρα ξεκίνησε το ματς επιλέγοντας ένα 4-2-3-1, τοποθετώντας στα χαφ τους Κρίστιτσιτς-Σιμάνσκι, τον Μάνταλο δεκάρι, τον Αλμπάνη δεξιά, τον Λιβάγια αριστερά και τον Ολιβέιρα στην κορυφή. Στο δεύτερο μέρος πραγματοποίησε μια εσωτερική αλλαγή διάταξης, με  τον Μάνταλο να έρχεται λίγο πιο πίσω και δίπλα στον Σιμάνσκι στα χαφ και τον Κρίστιτσιτς να παίζει κόφτης γυρίζοντας ταυτόχρονα το σύστημα σε 4-3-3. Στο τελευταίο τέταρτο, ο Ιταλός, που είχε κάνει την πρώτη του αλλαγή στο 60' βάζοντας τον Βέρντε στη θέση του Αλμπάνη στο δεξιό άκρο της επίθεσης, πέρασε στο ματς -στη δεύτερή του κίνηση- τον Αραούχο στη θέση του Ολιβέιρα και στο 86' έριξε στο ματς τους Σβάρνα και Σαμπανάτζοβιτς, βγάζοντας τους Μάνταλο και Λιβάγια και μετατρέποντας τη διάταξη σε 3-5-2 για να μην επιτρέψει στον ΟΦΗ να πιέσει προς την περιοχή της ΑΕΚ, πράγμα που το πέτυχε και το παιχνίδι έφτασε στο τέλος του χωρίς η ΑΕΚ να αισθανθεί την παραμικρή απειλή από τους Κρητικούς.

Το παιχνίδι διεύθυνε ένας ανεκδιήγητος διαιτητής, ο οποίος κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να δείξει κίτρινη κάρτα σε έξι (6!!!) ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έναντι δύο σε παίκτες του ΟΦΗ! Ο Τζοβάρας χρέωσε με κίτρινη κάρτα τους Λιβάγια (44’), Ολιβέιρα (45’+), Κρίστισιτς (53’), Σιμάνσκι (60’), Σβάρνα (79’), Αραούχο (90’+), Μαρινάκη (44’), Νέιρα (63’). Χαρακτηριστικό είναι ότι την κάρτα που έδειξε στον Σβάρνα την έβγαλε όταν ο παίκτης δεν αγωνιζόταν αλλά βρισκόταν εκτός αγωνιστικού χώρου, επειδή έκοψε τη μπάλα σε μία φάση που κατευθυνόταν άουτ αλλά έκρινε ότι δεν είχε περάσει ολόκληρη έξω από την γραμμή!   

ΟΦΗ (Γ. Σίμος, 4-2-3-1): Γουάιλι, Μαρινάκης, Κουτρουμπής (80’ Νάστος), Γιαννούλης, Κοροβέσης (87’ Δεληγιαννίδης), Σακόρ (67’ Στάικος), Μεγιάδο, Μάνος (67’ Βαζ), Νέιρα, Σεμέντο (79’ Νοικοκυράκης), Φιγκεϊρέδο.

ΑΕΚ (Μ. Καρέρα, 4-2-3-1): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Λόπες, Σιμάνσκι, Κρίστισιτς, Αλμπάνης (60’ Βέρντε), Μάνταλος (86’ Σαμπανάτζοβιτς), Λιβάγια (86’ Σβάρνας), Ολιβέιρα (75’ Αραούχο).