Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Τι της λείπει... τι της λείπει...

Θα στενοχωρήσω πολύ κόσμο αλλά και η στενοχώρια που παίρνει ο κόσμος της ΑΕΚ από την ομάδα φέτος, όπως και πέρυσι, δεν είναι μικρό πράγμα. Αυτή η ΑΕΚ έχει σχεδιαστεί κυριολεκτικά στο πόδι και είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν, αν πραγματικά θέλουν να την ξαναδούν να γίνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού και όχι ένας αστείος κομπάρσος που απλά συμπληρώνει τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Οι αμυντικοί της ΑΕΚ, στην πλειοψηφία τους, έχουν κάνει τον κύκλο τους και έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους σε ό,τι αφορά τις δυνατότητές τους. Και δυστυχώς αυτές είναι πολύ περιορισμένες για μια ομάδα γαλουχημένη στον πρωταθλητισμό. Η ΑΕΚ έχει ανάγκη από βαθιές τομές και εκ βάθρων ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της. Ναι, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκυρία δεν είναι και η πλέον κατάλληλη για να πέσουν χρήματα με τη σέσουλα, όμως και το να οδηγείται η ομάδα σε κατάντημα ένα μόλις χρόνο πριν μπει στο καινούριο, ιδιόκτητο γήπεδό της, δεν είναι ό,τι καλύτερο για το νέο, μεγάλο ξεκίνημα που ο κιτρινόμαυρος λαός περιμένει για να επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη του.

Όταν δεν μπορεί να κερδίσει στο γήπεδό της ομάδες όπως ο διαλυμένος Παναθηναϊκός ή ο σμπαραλιασμένος Άρης, πώς μπορεί να περιμένει κανείς να νικήσει τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ για να καταφέρει να τερματίσει στη δεύτερη θέση και να διεκδικήσει την πρόκρισή της στον Τσάμπιονς Λιγκ; Ας μη γελιόμαστε. Αν και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, ο μεγάλος στόχος της ΑΕΚ για φέτος είναι η κατάκτηση του κυπέλλου και μόνον αυτός. Τίποτα περισσότερο. Και γι' αυτόν όμως θα χρειαστεί να ξεπεράσει το εμπόδιο του Άρη μέσα στο Βικελίδης αλλά και να αναμετρηθεί στα ίσια με έναν εκ των Ολυμπιακού ή ΠΑΟΚ. Τη δεύτερη θέση μπορεί να την κερδίσει μόνο με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι αν ο ΠΑΟΚ τα καταφέρει να αυτοκτονήσει και ο δεύτερος, αν ο θυμός του Μαρινάκη για τον Σαββίδη αποδειχτεί τόσο μεγάλος που να τον οδηγήσει στη δύσκολη απόφαση να μετατρέψει την ομάδα του σε ρυθμιστή της τελικής βαθμολογίας των πλέι οφ. Και ο νοών νοείτω. Δεν λέω ότι κάποιος από τους δύο στόχους της ΑΕΚ έχει χαθεί από τώρα, λέω ότι οι δυνατότητες της ομάδας δεν με πείθουν ότι μπορεί να τους διεκδικήσει και τους δύο. Και αν επιμείνει ίσως τελικά να μην πετύχει κανέναν.

Οι κινήσεις που γίνονται στο μεταγραφικό παζάρι, με τρομερά αργούς ρυθμούς είναι η αλήθεια, δεν πείθουν κανέναν μέχρι στιγμής ότι πρόκειται να γίνει καμία υπέρβαση για να ενισχυθεί η ομάδα. Με λαχεία, δανεικούς και λαγούς από το καπέλο του Καρέρα θα πορευτεί η ΑΕΚ, τουλάχιστον όπως δείχνουν μέχρι στιγμής οι αναφορές που έρχονται από το ρεπορτάζ της ομάδας. Ήδη η ΑΕΚ μετράει μείον δύο παίκτες. Τον Βράνιες και τον Κλωναρίδη. Και ως προς τον πρώτο το πλήγμα ήταν μεγάλο παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλοί που ανακουφίστηκαν με την αποχώρησή του. Ως προς τους άλλους δύο δανεικούς, τον Αραούχο και τον Σιμάνσκι, η ΑΕΚ κρατάει στα χέρια της το δυνατό χαρτί της επιλογής να τους αγοράσει ή όχι. Όμως δείχνει να αμφιταλαντεύεται και να μην έχει αποφασίσει να καταβάλει τα χρήματα που ορίζονται από τις ρήτρες που η ίδια έχει υπογράψει για να τους κάνει δικούς της. Αντίθετα, βρίσκεται σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με τις ομάδες τους με σκοπό να κόψει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί από την τιμή τους ή -τουλάχιστον για τον Αραούχο- να παρατείνει τον δανεισμό του.

Και κάπου εδώ μπαίνει μια σειρά από καυτά ερωτήματα. Οι ιθύνοντες της ΑΕΚ πιστεύουν σοβαρά ότι μπορεί να ελπίζει σε μια αξιοπρεπή παρουσία στο επόμενο πρωτάθλημα η ομάδα ανανεώνοντας για έναν ακόμα χρόνο το συμβόλαιο του Τσιγκρίνσκι, ο οποίος αποδεδειγμένα δεν μπορεί να βγάλει περισσότερα από 15 ματς σε μία σεζόν κι αυτά με πολλές επιφυλάξεις; Ή μήπως πιστεύουν ότι ο Οικονόμου και ο Σβάρνας είναι επαρκείς κεντρικοί αμυντικοί πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχτεί η ΑΕΚ για να πλασαριστεί μέσα στα φαβορί της διεκδίκησης του επόμενου πρωταθλήματος ή να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία σε όποια ευρωπαϊκή διοργάνωση καταφέρει να συμμετάσχει; Ή ακόμα θεωρούν ότι μπορεί να στηριχτεί στον νεαρό Λάτσι δίνοντάς του τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη μέχρι να ψηθεί; Δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος μέσα στη διοίκηση της ΑΕΚ που μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια άποψη. Συμπέρασμα: Η ΑΕΚ απαιτείται να αποκτήσει οπωσδήποτε δύο σοβαρούς και αξιόπιστους κεντρικούς αμυντικούς, έμπειρους, ει δυνατόν διεθνείς, με παραστάσεις από μεγάλα παιχνίδια και κυρίως με το μυαλό μέσα στο κεφάλι τους και το νευρικό τους σύστημα στις πατούσες. Με την αρωγή του Τσιγκρίνσκι σε όσα παιχνίδια θα μπορεί να βοηθήσει και με την επικουρική παρουσία των Σβάρνα και Λάτσι για να καλύπτουν τυχόν απουσίες από κάρτες και τραυματισμούς, τότε ναι, η ΑΕΚ μπορεί να πετάξει ξανά. Ο Οικονόμου σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ή να παραχωρηθεί ή να αφεθεί ελεύθερος.

Τα ερωτήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Πιστεύει ειλικρινά κανείς μέσα από την ΑΕΚ ότι η ομάδα πρέπει να πάει και στην επόμενη αγωνιστική περίοδο με Μπακάκη βασικό και Παουλίνιο αναπληρωματικό στο δεξιό άκρο της άμυνας; Ή μήπως με Λόπες βασικό και Χουλτ αναπληρωματικό στο αριστερό; Όποιος δεν βλέπει ότι η ΑΕΚ χρειάζεται βασικό δεξί μπακ με αναπληρωματικό τον Μπακάκη και αριστερό βασικό μπακ με αναπληρωματικό τον Λόπες, δεν προσφέρει σωστές υπηρεσίες στην ομάδα.

Στα αμυντικά χαφ τα πράγματα είναι πιο απλά. Με Κρίστιτσιτς, Σιμάνσκι και αποθεραπευμένο Γαλανόπουλο αλλά και με τέταρτη λύση τον Σιμόες, η ΑΕΚ είναι πολύ καλά. Βέβαια η παρουσία ενός εγνωσμένης αξίας και συγκεκριμένων σωματικών προσόντων μέσου τύπου Ντιοπ, θα ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ελπίσει ο ΑΕΚτζής. Στην περίπτωση που η ΑΕΚ αποκτούσε έναν τέτοιο παίκτη θα μπορούσε να αφήσει ελεύθερο τον Πορτογάλο.

Και πάμε στα δημιουργικά και στα πλάγια χαφ. Ο Μάνταλος έχει προσφέρει πολλά στην ΑΕΚ. Δεν αντιλέγει κανείς. Και η ΑΕΚ όμως του έχει προσφέρει πολλά. Στη συγκεκριμένη εξίσωση ίσως να εξάγεται το αποτέλεσμα πως η ΑΕΚ μάλλον δικαιούνταν έναν πιο ποιοτικό και ίσως διαφορετικού τύπου χαφ για το δημιουργικό κομμάτι της. Στους μικρούς που έρχονται από την δεύτερη ομάδα δεν θα ήθελα να αναφερθώ γιατί είναι ευαίσθητο το θέμα και άλλωστε δεν τους έχουμε δει μέσα στο γήπεδο για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την αξία τους. Η ΑΕΚ σ' αυτή τη θέση χρειάζεται έναν παικταρά. Ξέρετε, από εκείνους που για να τους αποκτήσει μια ομάδα, η διοίκησή της χρειάζεται να βάλει πολύ βαθιά το χέρι της. Μα πολύ βαθιά. Ο οργανωτικός χαφ που να μπορεί να βγάζει με μια μπαλιά σε θέση βολής τους επιθετικούς είναι το άλφα και το ωμέγα μιας ομάδας. Και δυστυχώς κοστίζει ακριβά. Ο Λιβάγια είναι ένας ποιοτικός παίκτης άλλου τύπου όμως. Ούτε οργανωτής είναι, ούτε πλαγιοκοπεί -αφού δεν είναι εξτρέμ-, ούτε φορ περιοχής είναι, αλλά ούτε και χαφ μπορείς να τον πεις. Τότε, τι είναι; Λίγο απ' όλα. Ένα μείγμα όλων των παραπάνω. Και κυρίως μια μεγάλη προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο. Το παράπονο των φιλάθλων της ΑΕΚ είναι να βρεθεί ένας παίκτης-ηγέτης, που να διαθέτει τα… κάκαλα να παίρνει την ομάδα στις πλάτες του και να δίνει λύσεις στα μεγάλα παιχνίδια, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και η ομάδα στριμώχνεται και δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή της ΑΕΚ. Και τέτοιοι παίκτες δεν είναι ούτε ο Λιβάγια και πολύ περισσότερο ούτε ο Μάνταλος. Στα άκρα ο Αλμπάνης απέδειξε ότι δυσκολεύεται να τα καταφέρει σ' αυτό το επίπεδο, ενώ ο Βέρντε έχει τα πάνω του και τα κάτω του, τόσο μέσα στο παιχνίδι όσο και από αγώνα σε αγώνα. Ο Κλωναρίδης δεν μας απασχολεί πια αφού φεύγει για την Κύπρο και δεν μένει παρά να του ευχηθούμε καλή σταδιοδρομία και επανερχόμαστε στα συμπεράσματά μας. Η ΑΕΚ χρειάζεται αριστερΑ και δεξιΑ εξτρέμ! Δύο και δύο! Σέντερ φορ με την παραμονή των Αραούχο και Ολιβέιρα φυσικά και δεν χρειάζεται.

Στη σούμα, λοιπόν, έχουμε και λέμε. Δύο σέντερ μπακ, ένα δεξιό μπακ, ένα αριστερό μπακ, ένα αμυντικό χαφ, ένα επιτελικό χαφ και τέσσερα εξτρέμ! Το σύνολο δέκα (10 αριθμητικά) παίκτες! Όλα αυτά βέβαια για να φτιαχτεί μια ΑΕΚ έτσι όπως την ονειρευόμαστε όλοι. Με άλλα λόγια αυτά μπορούν να γίνουν -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- μόνο στα όνειρά μας! Και τώρα τι θα γίνει στην πραγματικότητα. Θα έρθει ένα σέντερ μπακ. Πάνω-κάτω στο επίπεδο του Βράνιες μείον τη μούρλια του. Θα έρθει και ένα εξτρέμ. Όχι ο Ενομπακάρε. Αυτός ήρθε ήδη και μάλλον θεωρείται το δεύτερο εξτρέμ. Εννοείται με μπόλικα ερωτηματικά, τόσο ως προς την αξία του όσο και ως προς τον χαρακτήρα του, τα οποία και τα δύο είναι αμφιλεγόμενα. Ήταν όμως φτηνός. Και συνεπώς λαχείο. Δεν μας έχουν κληρώσει και πολλά τέτοια είναι η αλήθεια. Ίσως γιατί η τύχη συνήθως βοηθάει τους τολμηρούς. Και εμείς δεν μοιάζουμε να είμαστε τέτοιοι. Επίσης, θα αποκτήσουμε με μεταγραφή τον Σιμάνσκι και θέλω να ελπίζω και τον Αραούχο, είτε με μεταγραφή καταβάλλοντας ένα ποσό μικρότερο από την αρχική του ρήτρα είτε με νέο μονοετή δανεισμό. Αυτά! Και του χρόνου βλέπουμε. Υπάρχει άλλωστε και ο Γενάρης για να προβούμε στις συνήθεις διορθωτικές κινήσεις, αν βρούμε κάποιον διαθέσιμο σε καλή τιμή στην αγορά. Και κυρίως ελεύθερο! Αλλά του χρόνου, που θα μπαίνουμε και στο καινούριο γήπεδο, θα γαζώσουμε την αγορά…