Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Τα καλύτερα έρχονται

- Ο Βασίλης Μπάρκας πήρε μεταγραφή για την Σέλτικ με ένα ποσό της τάξης των 5 εκ. συν άλλο 1 εκ. από μπόνους που έχουν να κάνουν με την πορεία της Σέλτικ σε Ευρώπη και Σκωτία. Επίσης, η μεταπώλησή του από την Σέλτικ σε άλλο σύλλογο θα αποφέρει στην ΑΕΚ ποσοστό 10%. Δεν την λες και άσχημη συμφωνία δεδομένων των συγκυριών λόγω κορωνοϊού. Οι ευχές όλων μας για μια μεγάλη διεθνή καριέρα συνοδεύουν τον αγαπητό Έλληνα τερματοφύλακα. Η ΑΕΚ τώρα θα πορευτεί με βασικό κάτω από τα γκολπόστ τον Παναγιώτη Τσιντώτα, δεύτερο τον Γιώργο Αθανασιάδη και πίσω από αυτούς του δύο θα υπάρχουν οι πιτσιρικάδες από την Κ19, ο Γιώργος Θεοχάρης και ο Βασίλης Χατζηεμμανουήλ.  Ο δεύτερος επέστρεψε από δανεισμό στον Φωστήρα ενώ ο πρώτος ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ΑΕΚ Κ19 πέρυσι.

- Ο Όγκνιεν Βράνιες έχει συμφωνήσει σε όλα με την ΑΕΚ και περιμένει την ελευθέρας του από την Άντερλεχτ για να υπογράψει με τον Δικέφαλο συμβόλαιο 3 ή 4 ετών με απολαβές 600 χιλιάδες ετησίως. Έτσι ο Βόσνιος αναμένεται να κλείσει την καριέρα του στην Ένωση, πάντα με μια επιφύλαξη όταν μιλάμε για τον Βράνιες, λόγω του ατίθασου χαρακτήρα του. Με αυτή την κίνηση και με την ανανέωση του συμβολαίου του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι για έναν ακόμα χρόνο, η ΑΕΚ έκλεισε το βασικό κεντρικό αμυντικό της δίδυμο έχοντας σαν δεύτερες λύσεις τους Στράτο Σβάρνα και Ζίγκα Λάτσι, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για την τύχη του Μάριου Οικονόμου, που ή θα μείνει δεδομένα σαν πέμπτη λύση ή θα κληθεί να βρει ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για την ΑΕΚ αφού πρέπει να συνυπολογιστούν ορισμένες ιδιαιτερότητες που αν δεν ληφθεί μέριμνα γι' αυτές ίσως αποδειχτούν η αχίλλειος πτέρνα της για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Κι αυτές δεν είναι άλλες από την γνωστή ευπάθεια στους τραυματισμούς του Τσιγκρίνσκι, η οποία δύσκολα θα του επιτρέψει να είναι ετοιμοπόλεμος σε όλα τα ματς, καθώς και ο περίεργος χαρακτήρας του Βράνιες που ενδεχομένως να τον οδηγήσει εκ νέου σε απερίσκεπτες ενέργειες ή τιμωρίες. Ακόμα πρέπει να ληφθεί υπόψη η απειρία του Λάτσι και η αστάθεια του Σβάρνα και κυρίως του Οικονόμου (αν παραμείνει στο ρόστερ). Ευχής έργο θα ήταν να αποκτηθεί ένας ακόμα έμπειρος κεντρικός αμυντικός πάνω στον οποίο θα μπορεί να στηριχτεί ο προπονητής της ΑΕΚ χωρίς να παρακαλάει πριν από κάθε ματς να μη συμβεί κάποιο απρόοπτο με τους ανωτέρω.

- Στα άκρα της άμυνας θα πέσει το βάρος του τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ Ίλια Ίβιτς ως προς την αναζήτηση ενός εγνωσμένης αξίας αριστερού αμυντικού που θα προορίζεται για βασικός, έχοντας πίσω του τον Έντερ Λόπες σαν εναλλακτική λύση. Στη δεξιά πλευρά, όπως δείχνουν τα πράγματα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ΑΕΚ θα κινηθεί και την ερχόμενη σεζόν με τους Μιχάλη Μπακάκη και Παουλίνιο. Υπάρχουν ακόμα οι περιπτώσεις, τόσο του νεαρού Κώστα Σταμούλη, που πιθανότατα θα παραχωρηθεί δανεικός, αλλά και του Σταύρου Βασιλαντωνόπουλου του οποίου έληξε ο δανεισμός στην πολωνική Γκόρνικ Ζάμπρζε, η οποία όμως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του παίκτη.   

- Ούτε και στον χώρο του κέντρου αναμένεται κάποια προσθήκη αφού ο προπονητής της Ένωσης θεωρεί ότι με τους Ντάμιαν Σιμάνσκι, Ντέναν Κρίστιτσιτς, Αντρέ Σιμόες, Πέτρο Μάνταλο και την επιστροφή του Κώστα Γαλανόπουλου, η ομάδα είναι πλήρης. Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι περιπτώσεις των νεαρών Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς, Γιάννη-Φοίβου Μπότου και Γιάννη Σαρδέλη που κάποιοι από τους τρεις ή και οι τρεις είναι πολύ πιθανό να παραχωρηθούν δανεικοί. Αλλαγή δεδομένων θα έχουμε μόνο αν υπάρξει κάποια πώληση όπως αυτή του Πέτρου Μάνταλου, οπότε η ΑΕΚ θα κινηθεί για να καλύψει τη θέση του παίκτη. Επίσης, ένα άλλο αγκάθι για την ΑΕΚ είναι να βρει τρόπο να απαλλαγεί από το συμβόλαιο του Ντάβιντ Σιμάο ο οποίος επέστρεψε από τον δανεισμό του στην Ισραηλίτικη Χάποελ Μπερ Σεβά και τον οποίο παίκτη δεν συμπεριλαμβάνει στα σχέδιά του ο Μάσιμο Καρέρα. Οι λύσεις είναι δύο. Νέος δανεισμός ή λύσιμο του συμβολαίου του καταβάλλοντάς του κάποιο ποσό από το αρχικά συμφωνηθέν για να δεχτεί να υπογράψει.

- Στο χώρο της επίθεσης είναι αρκετά τα θεματάκια που έχουν προκύψει. Και πρώτα-πρώτα η ΑΕΚ στρέφεται στην προσπάθεια πρόωρης ανανέωσης των συμβολαίων, τόσο του Νέλσον Ολιβέιρα, όσο και του Μάρκο Λιβάγια, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν το καλοκαίρι του 2021, πράγμα που τους δίνει το δικαίωμα από τον ερχόμενο Ιανουάριο να διαπραγματευτούν την μεταγραφή τους σαν ελεύθεροι. Στη συνέχεια η ΑΕΚ καλείται να αποφασίσει αν θα προβεί στην αγορά του Σέρχιο Αραούχο κάνοντας χρήση της οψιόν του συμβολαίου του που απαιτεί την καταβολή 2,7 εκ. Ο Ίλια Ίβιτς προσπαθεί να κρατήσει τον παίκτη στην ΑΕΚ με ανανέωση για έναν ακόμα χρόνο του δανεισμού του από την Λας Πάλμας, με μειωμένη οψιόν αγοράς για το επόμενο καλοκαίρι ή ακόμα και να τον αγοράσει από τώρα αλλά με ένα ποσό περίπου στο 1,5 εκ. Το επόμενο ρευστό θέμα είναι η παραμονή ή όχι του Ντανιέλε Βέρντε. Ο παίκτης δεν έχει πείσει και αν έρθει κάποια σοβαρή πρόταση δεν αποκλείεται η ομάδα να τον παραχωρήσει και να στραφεί σε άλλη λύση για το δεξί άκρο της επίθεσης. Ο Χρήστος Αλμπάνης πιθανότατα θα παραμείνει στην ΑΕΚ, η οποία μέχρι στιγμής έχει ενισχυθεί στα άκρα με δύο ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές, τον Νιγηριανό Μπράιτ Ενομπακάρε που απέκτησε από την Γουλβς και αγωνίζεται κυρίως στο δεξί άκρο της επίθεσης και τον Σέρβο Πέταρ Καρακλάγιτς που απέκτησε από τη Προλετέρ Νόβισαντ και αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Σχεδόν κλεισμένος είναι από την ΑΕΚ και ο επιθετικός Γιάννης Ιατρούδης που έμεινε ελεύθερος από τον Εργοτέλη και μάλλον θα παραχωρηθεί δανεικός, πιθανόν στον Απόλλωνα Σμύρνης. Παρόμοια με του Σταύρου Βασιλαντωνόπουλου είναι και η περίπτωση του Γιώργου Γιακουμάκη, του οποίου έληξε επίσης ο δανεισμός του στην πολωνική Γκόρνικ Ζάμπρζε, η οποία όμως ενδιαφέρεται να αγοράσει τον παίκτη. Τέλος, οι δύο νεαροί, ο μεν ακραίος επιθετικός Θεοδόσης Μαχαίρας και ο δε κεντρικός επιθετικός Ευθύμης Χριστόπουλος, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από τον Μάσιμο Καρέρα αν θα παραχωρηθούν δανεικοί για να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους ή θα παραμείνουν στο ρόστερ και τη νέα αγωνιστική περίοδο. Σίγουρα η ΑΕΚ χρειάζεται ενίσχυση και στα δύο άκρα με παίκτες φτασμένους και με δίψα για διακρίσεις και ανάλογα με την απόφαση για τον Σέρχιο Αραούχο ή και την έκβαση της υπόθεσης ανανέωσης του Νέλσον Ολιβέιρα ίσως να χρειαστεί και κεντρικό επιθετικό.

- Έναν μεγάλο μπασκετμπολίστα και άνθρωπο απέκτησε η Βασίλισσα του ελληνικού μπάσκετ. Ο Ματ Λοτζέσκι για τον επόμενο χρόνο θα φοράει τα κιτρινόμαυρα με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια πολύ μεγάλη κίνηση του Μάκη Αγγελόπουλου που ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά το επίπεδο της ομάδας, η οποία από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ρίχνεται στη μάχη της διεκδίκησης εγχώριων και ευρωπαϊκών τίτλων. Καλορίζικος και θα περιμένουμε με αγωνία να τον θαυμάσουμε στο παρκέ μαζί με τους υπόλοιπους παικταράδες της φετινής ΑΕΚάρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: