Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Το κλειδί στα χέρια της

Η ΑΕΚ τον πάτησε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και πέτυχε μια μεγάλη όσο και κρίσιμη νίκη που της χάρισε τρεις πολύτιμους βαθμούς αλλά και το πλεονέκτημα της ισοβαθμίας έναντι των Θεσσαλονικιών στην κούρσα για τη κατάληψη της προνομιούχου δεύτερης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν αυτόν τον θρίαμβο στην κακή εμφάνιση του ΠΑΟΚ, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το μέγεθος της επιτυχίας της Ένωσης, παραλείποντας έντεχνα να αναφέρουν πως, όταν μια ομάδα υστερεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο, μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι' αυτό έχει και η αντίπαλός της η οποία με την δική της απόδοση την αναγκάζει να περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου. Μεγάλο κουσούρι του Έλληνα να ψάχνει συνεχώς για δικαιολογίες σε κάθε αποτυχία του για να περιορίσει τη μουρμούρα και να απαλύνει τις εντυπώσεις. Εκείνο που λείπει είναι η παλικαριά. Το σθένος να βγουν κάποτε οι χαμένοι και να πουν ένα μπράβο στους νικητές και να παραδεχτούν την ανωτερότητά τους. Όπως δηλαδή το έκανε η ΑΕΚ μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν έχασε από τον Ολυμπιακό μέσα στο ΟΑΚΑ με 1-2.

Τέλος πάντων. Εκείνα που μετράνε, ό,τι και να λέει ο καθένας, είναι οι βαθμολογίες, τα στατιστικά και η προϊστορία μεταξύ των ομάδων, τα σκορ στα μεταξύ τους παιχνίδια, οι νίκες και οι ήττες, οι τίτλοι που έχουν κατακτήσει, η παρουσία τους στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα και οι παιχταράδες που έχουν βγάλει διαχρονικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτά καθορίζουν και καταδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ των ομάδων. Και οι διαφορές μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ για το ποια ομάδα από τις δύο είναι καλύτερη γέρνουν συντριπτικά προς την πλευρά της ΑΕΚ. Όποιος δυσκολεύεται να το παραδεχτεί είναι σα να αμφισβητεί την πραγματικότητα και να επιχειρεί να παραμυθιάσει τους οπαδούς του με φανταστικά αφηγήματα προσπαθώντας να πείσει για την αξία του, τη στιγμή που το πανελλήνιο γνωρίζει την πραγματικότητα και κρυφογελάει πίσω από την πλάτη του. Που σημαίνει διπλή ξευτίλα και διασυρμός.

Η ζωή συνεχίζεται, η ΑΕΚ βρίσκεται πια σε πλεονεκτική θέση έναντι του ΠΑΟΚ και δεν απομένει παρά να το επιβεβαιώσει με τις επόμενες εμφανίσεις της ώστε να διατηρήσει μέχρι τέλους τη θέση της και να πετύχει τους στόχους που έχει βάλει για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Την κατάκτηση του κυπέλλου και της δεύτερης θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη. Στον τελικό θα αναμετρηθεί με τον Ολυμπιακό στις 26 Ιουλίου στο γήπεδο της Ριζούπολης και η διαφορά του συγκεκριμένου αγώνα σε σχέση με αυτόν των πλέι οφ που έχασε μέσα στο ΟΑΚΑ είναι ότι θα έχει όλα τα "όπλα" της στη διάθεση του προπονητή της. Αν ο Ολυμπιακός αποδειχτεί καλύτερος μέσα στο χορτάρι, τότε θα πάμε πάσο και θα του βγάλουμε το καπέλο. Τα υπόλοιπα, με τις διαμαρτυρίες για την επιλογή της έδρας και την μίρλα στην οποία έχουν επιδοθεί εκεί στο λιμάνι είναι αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Αν πιστεύουν στην ομάδα τους όλο αυτό είναι περιττό και τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Ο τελικός γινόταν πάντα στο ΟΑΚΑ (με αποσπασματικές εξαιρέσεις), ανεξαρτήτως αντιπάλων, επειδή είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας και το πιο σύγχρονο. Από φέτος αποφασίστηκε ότι αν στον τελικό πέσει ομάδα που το χρησιμοποιεί σαν έδρα ο τελικός να διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο. Το ίδιο είχε γίνει όταν έφτασαν στον τελικό η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ και το ματς κατόπιν πιέσεων του ΠΑΟΚ είχε διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό (με τις γνωστές εξελίξεις). Κι αφού ο τελικός θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο, επελέγη το κοντινότερο γήπεδο στο ΟΑΚΑ που πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για έναν τελικό, αφού οι ομάδες του τελικού προέρχονται και οι δύο από την πρωτεύουσα. Αν η μία από τις δύο ήταν από άλλη πόλη, όπως τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, τότε θα είχε επιλεγεί ένα γήπεδο στο μέσο της χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ των δύο πόλεων που θα είχαν σαν φυσική έδρα οι αντίπαλο (πιθανότατα το Πανθεσσαλικό). Ας αφήσουν την κλάψα και ας κατέβουν να παίξουν τη μπάλα τους και ο καλύτερος ας κερδίσει και ας σηκώσει το κύπελλο.

Σε ό,τι αφορά στη συνέχεια των πλέι οφ η ΑΕΚ πρέπει να περάσει αλώβητη και από το Κλεάνθης Βικελίδης για να σιγουρέψει την δεύτερη θέση. Ο Άρης είναι απογοητευμένος και παραιτημένος, ενώ αντιμετωπίζει τα μύρια όσα προβλήματα. Ο μόνος λόγος που θα προσπαθήσει να κόψει βαθμούς από την ΑΕΚ είναι για να πουλήσει εκδούλευση στα μεγάλα αφεντικά του. Το ερώτημα που πλανάται είναι κατά πόσο τα μεγάλα αφεντικά του έχουν συμφέρον να κοπούν βαθμοί από την ΑΕΚ. Ποιον μισεί περισσότερο ο χοντρός τη δεδομένη στιγμή; Τον Μελισσανίδη ή τον Σαββίδη; Ο Ολυμπιακός έτσι κι αλλιώς δεν απειλείται από κανέναν και είναι ήδη πρωταθλητής ενώ διεκδικεί και το κύπελλο για να κάνει το νταμπλ. Ποιον θα ήθελε δεύτερο; Την ΑΕΚ ή τον ΠΑΟΚ; Οι τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μαρινάκη-Μελισσανίδη -και με αφορμή την κατάθεση του Μελισσανίδη στη δίκη για τη συμμορία που λυμαινόταν το ελληνικό ποδόσφαιρο- δείχνουν ότι ο Πόλντο έχει αφήσει προσωρινά στην άκρη τον Σαββίδη, αφού διαπίστωσε ότι από αυτόν δεν κινδυνεύει σε τίποτα και την έχει πέσει στον Μελισσανίδη σε όλα τα επίπεδα και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να τον βλάψει. Θεμιτά και αθέμιτα. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα προτιμήσει να έχει τον ΠΑΟΚ δεύτερο και όχι την ΑΕΚ.

Που σημαίνει απλά ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει την προσπάθειά του να πάρει στα χέρια του το κλειδί για να μετατραπεί σε ρυθμιστή της τελικής βαθμολογίας των πλέι οφ. Αν για παράδειγμα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στον Καραϊσκάκης σαν σε φιλικό ματς, χρησιμοποιώντας και αρκετούς αναπληρωματικούς τότε το έργο του ΠΑΟΚ γίνεται ευκολότερο. Για να το πάρει όμως το κλειδί στα χέρια του πρέπει να το βουτήξει μέσα από τα χέρια της ΑΕΚ που αυτή τη στιγμή το κρατάει σφιχτά! Αν η ΑΕΚ φανεί σοβαρή και δεν πετάξει βαθμούς και αν κερδίσει τον Άρη στη Θεσσαλονίκη και τα παιχνίδια με ΟΦΗ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, θα πάει στο Καραϊσκάκης να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό σα να πηγαίνει βόλτα στον Μεγάλο Περίπατο του Μπακογιάννη στην αναμορφωμένη (ή παραμορφωμένη) Πανεπιστημίου, αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα. Όπως αδιάφορο θα της είναι τι θα μαγειρέψουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στη μεταξύ τους αναμέτρηση αφήνοντάς τους να γίνουν ρεντίκολο σε κάθε ποδοσφαιρόφιλο ανά τον κόσμο. Οπότε παίζοντας χωρίς άγχος εκεί μέσα μπορεί να πάρει και το διπλό και να τους ρίξει όλους στο καναβάτσο. Αν όμως πετάξει βαθμούς έστω και με κάποια ισοπαλία στα άλλα τρία ματς τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα αποδειχτεί αληθινό το σενάριο του σπρωξίματος του ΠΑΟΚ από τον γαύρο…