Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Εύκολα η ΑΕΚ κέρδισε 2-0 τον Απόλλωνα και περιμένει τη ρεβάνς για να σφραγίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Κυπέλλου

Η ΑΕΚ έβαλε από χτες το βράδυ στο ΟΑΚΑ τα θεμέλια της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου νικώντας τον Απόλλωνα με 2-0, γεγονός που δεν απομένει παρά να επιβεβαιωθεί κατά τη ρεβάνς των δύο ομάδων στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Ο Μανόλο Χιμένεθ προχώρησε σε ένα βαθύ ροτέσιον, ενόψει και του επικείμενου ντέρμπι στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Έτσι, προτίμησε -και χτες- να ξεκινήσει με σύστημα 4-3-3 και επέλεξε να τοποθετήσει τον Τσιντώτα κάτω από τα γκολπόστ, τον νεαρό Ραντόνια στο δεξιό άκρο της άμυνας στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση με την κιτρινόμαυρη φανέλα, τον Λόπες στο αριστερό, στα στόπερ το δίδυμο Λάτσι-Σβάρνα, αμυντικό χαφ τον Σάκχοφ, κεντρικά χαφ τους Γαλανόπουλο και Σιμάνσκι, ακραίους επιθετικούς τους Τάνκοβιτς δεξιά και Αλμπάνη αριστερά και στην κορυφή της επίθεσης τον Ολιβέιρα.

Στο 55' πέρασε τον Λιβάγια στη θέση του Τάνκοβιτς και τον Μαχαίρα στη θέση του Αλμπάνη. Δέκα λεπτά αργότερα, στο 65', ήρθε η σειρά του Μάνταλου να πάρει τη θέση του Γαλανόπουλου και του Γκαρσία εκείνη του Ολιβέιρα. Τέλος, στο 85' πέρασε τον Σιμόες στη θέση του Σιμάνσκι.

Μόλις στο 7' η ΑΕΚ ευτύχησε να προηγηθεί, όταν ο Σιμάνσκι μοίρασε όμορφα δεξιά στον Τάνκοβιτς, με τον Σουηδό να σεντράρει, τον Λόπες να κάνει το γύρισμα και τον Πολωνό που είχε ακολουθήσει τη φάση πατώντας περιοχή να σκοράρει με κοντινό πλασέ γράφοντας το 1-0 για τον Δικέφαλο.

Στο 10' όμως, ο Απόλλωνας έφτιαξε τη μία και μοναδική επικίνδυνη κατάσταση στα καρέ του Τσιντώτα, σε μια φάση ωστόσο που δεν θα έπρεπε να επιτρέψει ο διαιτητής να εξελιχθεί, καθώς στο ξεκίνημά της υπήρχε καθαρό οφσάιντ που το έχασε ο επόπτης Κολλιάκος, αν και είχε άριστη θέση για να δει τον παίκτη του Απόλλωνα που βρισκόταν ένα μέτρο εκτεθειμένος. Δεν σήκωσε τη σημαία, η φάση εξελίχθηκε, ο Φατιόν πλάσαρε αλλά ευτυχώς ο Τσιντώτας είπε όχι. Σε περίπτωση που η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα, το γκολ θα μετρούσε, καθώς δεν υπήρχε VAR να σώσει τον επόπτη.

Αν εξαιρέσουμε τη συγκεκριμένη φάση, ο Απόλλωνας σε κανένα άλλο σημείο του αγώνα δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Η ΑΕΚ επέβαλε τον ρυθμό της, κυκλοφόρησε σωστά τη μπάλα και ήταν δημιουργική, ξεκινώντας να φτιάχνει το παιχνίδι της από πίσω με τον κορυφαίο του πρώτου μέρους Λάτσι αλλά και τους τρεις χαφ που έκαναν εξαιρετική δουλειά και τον ορεξάτο Τάνκοβιτς.

Με αυτό το 1-0 στην τσέπη της και με κάποιες ακόμα μικρές ευκαιρίες βρήκε την ΑΕΚ το πρώτο ημίχρονο να πηγαίνει ήρεμη στα αποδυτήρια.

Η Ένωση ξεκίνησε στο δεύτερο μέρος χωρίς αλλαγές, έχοντας όμως παρόμοια διάθεση με εκείνη του πρώτου ημιχρόνου. Ήταν φανερό όμως ότι υπήρχε πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας. Ο προπονητής της ΑΕΚ, εντοπίζοντας το πρόβλημα, έκανε νωρίς, στο 55', τις διορθωτικές του κινήσεις, περνώντας σε πρώτη φάση στον αγωνιστικό χώρο τον Λιβάγια και τον Μαχαίρα στις θέσεις των Τάνκοβιτς και Αλμπάνη που έδειχναν κουρασμένοι. Ο Κροάτης έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του κινούμενος είτε δεξιά είτε αριστερά, δημιουργώντας προβλήματα στους αμυντικούς του Απόλλωνα, χωρίς όμως η ΑΕΚ και πάλι να δημιουργεί ουσιαστικές ευκαιρίες. Στο 65' ο Χιμένεθ προχώρησε σε άλλες δύο αλλαγές, βγάζοντας και τους Γαλανόπουλο-Ολιβέιρα και βάζοντας Μάνταλο και Γκαρσία, με τον πρώτο να πηγαίνει δεκάρι, τον Γκαρσία δεξιά, τον Μαχαίρα αριστερά και τον Λιβάγια στην κορυφή.

Η Ένωση τελικά κατάφερε να βρει το δεύτερο γκολ που έψαχνε στο 89', όταν ο Λάτσι βγήκε με δύναμη πάνω στη μπάλα απομακρύνοντας προς την άμυνα του Απόλλωνα, ο Λισγάρας δεν απομάκρυνε καλά, ο Μάνταλος κατέβασε, πάσαρε κάθετα στον Γκαρσία κι αυτός με άψογο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Πρώτο βιολί χτες για την ΑΕΚ ο Νταμιάν Σιμάνσκι που κατάπιε αμέτρητα χιλιόμετρα και αντιπάλους, ενώ άνοιξε και το σκορ πολύ νωρίς. Τον ακολούθησε σε απόδοση ο αλάνθαστος Λάτσι που έδειξε στόφα μεγάλου στόπερ και άμα δουλευτεί σωστά η ΑΕΚ θα έχει βρει στο πρόσωπό του ένα διαμάντι πολύ μεγάλης αξίας. Καλός ήταν και ο Λιβάι Γκαρσία που μπήκε σαν αλλαγή και κατάφερε να σκοράρει στο φινάλε με το τέλειο πλασέ του πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ της ομάδας του. Καλή απόδοση επίσης είχαν ο Σβάρνας, ο Λόπες, ο Γαλανόπουλος, ο Τάνκοβιτς και ελπιδοφόρα ήταν η παρουσία του νεαρού Ραντόνια, παρόλο που χρειάζεται ακόμα πολλές ώρες δουλειάς για να φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται να βρίσκεται ο παίκτης που θα αποτελέσει τον βασικό δεξιό μπακ της εντεκάδας της ΑΕΚ. Το πάλεψαν αλλά χωρίς να εντυπωσιάσουν οι Σάκχοφ, Αλμπάνης, Λιβάγια, Ολιβέιρα και όσο έπαιξαν όταν μπήκαν αλλαγή οι Μάνταλος και Μαχαίρας. Ο Σιμόες έπαιξε ελάχιστα για να κριθεί ενώ ο Τσιντώτας έσωσε τον μοναδικό κίνδυνο που δημιουργήθηκε στην εστία του, στη φάση που έχασε το οφσάιντ του Απόλλωνα ο επόπτης, αλλά και πάλι έδειξε αρκετά αγχωμένος.

Ο Χιμένεθ έχει επιφέρει την ηρεμία στον οργανισμό ΑΕΚ και έχει καταφέρει να αλλάξει τη νοοτροπία των παικτών αποβάλλοντάς τους την ηττοπάθεια και την παραίτηση. Χρησιμοποιεί όλους τους παίκτες που είναι διαθέσιμοι προκαλώντας ένας αίσθημα δικαιοσύνης και ισοτιμίας ανάμεσά τους και κάθε άλλο παρά στηρίζει τα "δικά" του παιδιά, όπως τον κατηγορούσαν μερικοί καλοθελητές πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα για να αναλάβει την ΑΕΚ. Το υλικό της ΑΕΚ είναι καλό αλλά η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που χρειάζεται πάντα το καλύτερο. Αυτό η διοίκηση δεν δείχνει να το συμμερίζεται και για άλλη μια χρονιά αφήνει την ομάδα διάτρητη σε θέσεις όπου η ανάγκη κάλυψης των κενών της φωνάζει από χιλιόμετρα μακριά. Φαίνεται ότι το πάθημα δεν γίνεται εύκολα μάθημα στον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ. Καλός ο Χιμένεθ αλλά αν τον αφήσουν έκθετο και χωρίς σωστά εργαλεία στα χέρια του, θα ψάχνουν σύντομα, για άλλη μια φορά, εξιλαστήριο θύμα για να φορτωθεί τα αίτια μιας ακόμα αποτυχίας.

Και κάτι ακόμα. Ο Απόλλωνας είναι η ομάδα που στο ματς της Ριζούπολης πέτυχε τρία γκολ σε βάρος της άμυνας της ΑΕΚ που τελικά κατάφερε να κερδίσει με σκορ 3-4. Αυτό μερικοί δεν πρέπει να το ξεχάσουν. Σύμφωνοι, η ΑΕΚ δεν παραπαίει αμυντικά όπως τότε, έχει βρει τα πατήματά της ενώ βρίσκεται σε διαρκή άνοδο από κεκτημένη ταχύτητα. Επειδή όμως στο ποδόσφαιρο έρχονται κάποια στιγμή και τα άσχημα αποτελέσματα, αλλά και πολλές άλλες αναποδιές όπως τραυματισμοί, τιμωρίες, κούραση και με δεδομένο ότι υπάρχει μπροστά της το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, καλό θα είναι κάποιοι να μην εμφανίζονται τόσο υπεραισιόδοξοι ως προς το σίγουρο της πρόκρισης τοποθετώντας την ομάδα από τώρα στον επόμενο γύρο. Μόνο κακό μπορεί να κάνουν παρόμοιες τοποθετήσεις. Χρειάζεται σύνεση, σοβαρότητα, μεθοδικότητα, επαγγελματισμός, υπευθυνότητα και καθόλου υποτίμηση του αντιπάλου. Μη ξεχνάμε ότι η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι ο μόνος εφικτός τίτλος στον οποίο μπορεί να στοχεύσει φέτος η ΑΕΚ. Κι αν φαίνονται σε κάποιους βαρύγδουπα όλα αυτά δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά κατά τη Μαδρίτη και να πληροφορηθούν για το χτεσινό φιάσκο της βασίλισσας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, της Ρεάλ, που αποκλείστηκε από το Κύπελλο Ισπανίας από ομάδα της Γ' κατηγορίας…  

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Ραντόνια, Σβάρνας, Λάτσι, Λόπες, Γαλανόπουλος (65' Μάνταλος), Σιμάνσκι (85' Σιμόες), Σάκχοφ, Τάνκοβιτς (55' Λιβάγια), Αλμπάνης (55' Μαχαίρας), Ολιβέιρα (65' Λιβάι Γκαρσία).

Απόλλων Σμύρνης: Κότσαρης, Χουχούμης, Λισγάρας, Μπεντινέλι (78' Κραγιόπουλος), Βάρκας, Καλισίρ, Τσαμπούρης, Βιτλής (64' Τσιλούλης), Καραγκούνης (64' Μουνιέ), Φατιόν (46' Σλίβκα), Κιτόκο (64' Λαγός).

Δεν υπάρχουν σχόλια: