Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Η ΑΕΚ πήρε το τέταρτό της σερί τρίποντο με Χιμένεθ νικώντας με 2-1 τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ

Σε ένα παιχνίδι απέναντι στον κακό της δαίμονα, τον Ατρόμητο, η ΑΕΚ τα κατάφερε και πάλι και κέρδισε με 2-1, αρκετά πιο εύκολα απ' όσο δείχνει το τελικό σκορ, φτάνοντας με αυτή τη νίκη στις τέσσερις σερί στο πρωτάθλημα της Super  League και καταλαμβάνοντας, μόνη πια, τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, μετά και τη νέα ήττα του Άρη στο Βικελίδης με 0-1 από τον Παναθηναϊκό.

Ο Χιμένεθ κατέβασε την ΑΕΚ και πάλι με σύστημα 4-3-3, έχοντας τον Αθανασιάδη κάτω από τα γκολπόστ, τον Μπακάκη στο αριστερό άκρο της άμυνας, τον Ινσούα στο αριστερό, στο κέντρο της άμυνας τους Σβάρνα και Λάτσι, τριάδα του κέντρου τους Σιμόες, Σάκχοφ και Μάνταλο, στα άκρα της επίθεσης τους Γκαρσία δεξιά και Λιβάγια αριστερά και στην κορυφή της επίθεσης τον Ολιβέιρα. Στο 71' πέρασε τον Σιμάνσκι στη θέση του Σιμόες, στο 77' τον Γαλανόπουλο στη θέση του Μάνταλου, στο 81' τον Τάνκοβιτς στη θέση του Γκαρσία και στο 90+5' τον Μαχαίρα στη θέση του Λιβάγια.

Η ΑΕΚ μπήκε στο παιχνίδι αποφασισμένη και επιδόθηκε σε ένα παιχνίδι κυριαρχίας αλλά δυστυχώς στο πρώτο ημίχρονο δεν της έβγαινε τίποτα απ' όσα επιχειρούσαν οι παίκτες της. Σε όλο αυτό συντέλεσε και η μπετόν αρμέ άμυνα του Ατρομήτου που είχε χτίσει μπροστά από το τέρμα της ομάδας του ο Κάναντι.

Στο 10' η ΑΕΚ γνώρισε τον πρώτο της κίνδυνο στο χτεσινό ματς του ΟΑΚΑ (ο δεύτερος και τελευταίος ήταν αυτός τη φάσης που κέρδισε το πέναλτι ο Χριστοδουλόπουλος), όταν ο Χαρίσης, βλέποντας τον Αθανασιάδη να έχει βγει αρκετά έξω από την εστία του, έπιασε ένα μακρινό ψιλοκρεμαστό σουτ επιχειρώντας να τον κρεμάσει αλλά ο γκολκίπερ της ΑΕΚ αντέδρασε έξοχα επιστρέφοντας γρήγορα και με μια εκτίναξη κατάφερε να πετάξει τη μπάλα κόρνερ. Βέβαια, η απόφασή του να παίξει τόσο έξω από τα γκολπόστ του τη δεδομένη στιγμή ήταν παρακινδυνευμένη.

Ήταν φανερό ότι η ΑΕΚ, όσο καλά κι αν προσπαθούσε να πατήσει στην περιοχή του Ατρομήτου, εμφάνιζε κάποια επιθετική δυσλειτουργία αφού οι αμυντικοί του φιλοξενούμενου κατάφερναν να "πνίξουν" τους Λιβάγια και Γκαρσία στα άκρα, μη επιτρέποντάς τους να βρουν τρόπο για να περάσουν τη μπάλα στον Ολιβέιρα ή να τρυπώσουν οι ίδιοι στην καρδιά της άμυνάς τους. Με αυτά τα προβλήματα και με κάποιες μικροευκαιρίες από πλευράς ΑΕΚ, κύλησε και ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο, η λήξη του οποίου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς τέρματα.

Στην επανάληψη η ΑΕΚ μπήκε εμφανώς αλλαγμένη κι αυτό πιστώνεται στον προπονητή της που βρίσκει πάντα τον τρόπο όταν η ομάδα κλειδώνεται από τον αντίπαλο, να αφιονίσει τους παίκτες του και να προχωρήσει στις εσωτερικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να την ξεκλειδώσει. Έτσι κι αυτή τη φορά ο Χιμένεθ άλλαξε θέσεις στον Λιβάγια με τον Μάνταλο, περνώντας τον Έλληνα διεθνή αριστερά και φέρνοντας τον Κροάτη στο κέντρο, πίσω από τον Ολιβέιρα. Η διαφορά υπήρξε άμεσα αισθητή αφού στο 47' ο Σιμόες βρήκε χώρο στον άξονα, έπιασε ξερό σουτ και η μπάλα έφυγε λίγο έξω, αφού την άγγιξε ελάχιστα και ο Μανδάς. Στο 51' η ΑΕΚ πλησίασε στο γκολ, όταν ο Μπακάκης σέντραρε ωραία, ο Ολιβέιρα πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και στην επαναφορά της, ο Σάκχοφ σούταρε άστοχα. Στο αμέσως επόμενο λεπτό, η μεταμορφωμένη ΑΕΚ, σε σχέση με το πρώτο μέρος, είχε νέα επικίνδυνη στιγμή, όταν Λιβάγια και Ολιβέιρα έκρυψαν τη μπάλα, αλλά ο Πορτογάλος τετ α τετ με τον Μανδά δεν πρόλαβε να εκτελέσει και ανακόπηκε. Στο 58' είχαμε ακόμα μια μεγάλη στιγμή, με τον Λιβάγια να αδειάζει τον αντίπαλο του αλλά να μη μπορεί να νικήσει τον Μανδά.

Και φτάνοντας πια στο 62', η ΑΕΚ καταφέρνει να βρει το πολυπόθητο γκολ, όταν, αρχικά σε ένα πέσιμο του Ολιβέιρα μέσα στην περιοχή, ο Σιμόες διαμαρτυρήθηκε και εκτός φάσης δέχτηκε ένα σπρώξιμο από τον Σάλομον, με τον Καραντώνη να δείχνει σωστά την άσπρη βούλα. Ο Ολιβέιρα από τα 11 βήματα ήταν εύστοχος και το 1-0 ήταν γεγονός για την Ένωση. Κι ενώ στο 68' η ΑΕΚ άγγιξε και δεύτερο γκολ με πλασέ του Σάκχοφ, σε μια φάση που δόθηκε πάντως αρχικά οφσάιντ στον Λιβάγια, το οποίο είναι πολύ οριακό, καταφέρνει να φτάσει στο δεύτερο γκολ στο 73', σε μια φάση, που χάθηκε η μπάλα! Ο Μάνταλος είδε με μπαλιά τρύπα εξαιρετικά την κίνηση και το ανέβασμα του Μπακάκη, ο οποίος γύρισε ιδανικά στον Λιβάγια και ο Κροάτης με κεφαλιά ψαράκι πέτυχε το 2-0, με την ΑΕΚ να διώχνει όλο το άγχος από πάνω της με αυτό το εντυπωσιακό γκολ. Η Ένωση άγγιξε στο 80' και το τρίτο γκολ, με ωραίο κτύπημα φάουλ του Γκαρσία και κεφαλιά-άουτ του Ολιβέιρα.

Στο 88', ο Καραντώνης, με μια βεβιασμένη απόφαση, κατάφερε να ξαναβάλει στο ματς τον Ατρόμητο δίνοντας πέναλτι σε ένα εύκολο πέσιμο του Χριστοδουλόπουλου σε τζαρτζάρισμά του με τον Λιβάγια, ενώ δεν υπήρξε διόρθωση ούτε όταν είδε τη φάση από το VAR, με τον Χριστοδουλόπουλο να ευστοχεί στην εκτέλεση μειώνοντας σε 2-1 από το πουθενά. Τελικά, η ΑΕΚ κράτησε με άνεση το 2-1 και τη νίκη.

Ο Μπακάκης και ο Λιβάγια ήταν οι κορυφαίοι, με τον Ολιβέιρα  να τους συναγωνίζεται σε απόδοση και να ακολουθεί ο ακούραστος Αντρέ Σιμόες που ήταν συγκλονιστικός και όργωσε όλο το γήπεδο όπως είχε κάνει και στο Βικελίδης. Εξαιρετικοί ήταν και πάλι οι Σβάρνας και Λάτσι που δεν αντιμετώπισαν το παραμικρό πρόβλημα. Χρήσιμη ήταν η παρουσία του Σάκχοφ, ενώ ο Ινσούα για άλλη μια φορά κινήθηκε σε ρηχά νερά. Ο Γαλανόπουλος που μπήκε στο παιχνίδι στο 77' προσπάθησε αλλά είχε και ένα λάθος, όταν καθυστέρησε να αντιδράσει στη φάση του πέναλτι του Ατρομήτου. Αντίθετα ο Σιμάνσκι έδειξε ορεξάτος και έβγαλε μια δυναμική που η ΑΕΚ την είχε ανάγκη στη δεδομένη στιγμή του αγώνα. Ο Τάνκοβιτς κράτησε τη μπάλα στα πόδια του όταν έπρεπε συμβάλλοντας κι αυτός το δικό του μερίδιο στη νίκη, ενώ ο Μαχαίρας, που μπήκε στο 95', δεν πρόλαβε καν να ακουμπήσει τη μπάλα. Τέλος, ο Αθανασιάδης, στη μοναδική ουσιαστικά επικίνδυνη στιγμή του αγώνα που αναγκάστηκε να επέμβει το έκανε και θεαματικά αλλά και αποτελεσματικά. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως ότι η συγκεκριμένη φάση δημιουργήθηκε και από τη δική του αβλεψία να έχει βγει τόσο μακριά από την εστία του.

Ο Μανόλο Χιμένεθ για άλλη μια φορά έστησε σωστά την ομάδα, διόρθωσε στο ημίχρονο τις όποιες δυσλειτουργίες ενώ κατάφερε να εμψυχώσει τους παίκτες του στην ανάπαυλα και να τους οδηγήσει στη νίκη αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πόσο καλός είναι στον τομέα της ψυχολογίας.

Και μερικά συμπεράσματα από το χτεσινό ματς. Το κλίμα στην ομάδα φαίνεται να έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Σε ό,τι αφορά τον Λιβάγια οι πιθανότητες να μείνει στην ΑΕΚ είναι πολύ περισσότερες από εκείνες να φύγει. Το δήλωσε και ο ίδιος ξεκάθαρα άλλωστε μετά τη λήξη του ματς.

Για τον Ολιβέιρα, που χτες θύμισε τον περσινό τανκ που έπαιρνε αμπάριζα κάθε αντίπαλο στο πέρασμά του, όλα είναι ρευστά, όμως το τάιμινγκ είναι και γι' αυτόν καλό για να υπάρξει περίπτωση μιας νέας συμφωνίας.

Ο Μπακάκης έχει μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά, λες και έγινε κάποιο θαύμα με την αλλαγή προπονητή, γεγονός όμως που έχει κάνει αρκετούς φίλους της ΑΕΚ να δυσανασχετούν καταλογίζοντάς του εσκεμμένη αγωνιστική συμπεριφορά κατά την περίοδο της συνεργασίας του με τον Μάσιμο Καρέρα.

Ο Σβάρνας, επίσης, μοιάζει με άλλον παίκτη από αυτόν που ξέραμε. Στην περίπτωσή του ίσως ο Χιμένεθ να έχει βρει τον τρόπο να του ανεβάζει την ψυχολογία και να τον κάνει να πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του.

Το ερώτημα Αθανασιάδης, Τσιντώτας ή μεταγραφή δεν είναι καθόλου εύκολο αυτή τη στιγμή να απαντηθεί. Το ζητούμενο είναι πως αν το αφήσουμε να απαντηθεί στο τέλος της σεζόν ίσως ανακαλύψουμε ότι το κάναμε πάρα πολύ αργά.

Ο Λάτσι είναι παικταράς από τον οποίο η ΑΕΚ θα αποκομίσει κάποια στιγμή μεγάλο κέρδος Γι' αυτό και δεν πρέπει να καεί. Και επειδή η ομάδα είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ενίσχυση στη θέση του στόπερ, θα είναι τουλάχιστον ανόητο να πιστέψουν στη διοίκηση ότι με Σβάρνα, Λάτσι, Τσιγκρίνσκι και Νεντελτσιάρου η ΑΕΚ θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλες τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το πρωτάθλημα μαζί με τα πλέι οφ και το κύπελλο στο οποίο τρέφει τις μοναδικές της ίσως ελπίδες φέτος για την κατάκτηση ενός τίτλου.

Για Χνιντ δεν λέω κουβέντα αφού μάλλον είναι ειλημμένη η απόφαση να χωρίσουν οι δρόμοι του με την ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για Παουλίνιο και Βασιλαντωνόπουλο, που σημαίνει ότι παρά την θεαματική μεταμόρφωση του Μπακάκη, η ΑΕΚ δεν είναι δυνατόν να μείνει μόνο με αυτόν στο δεξιό άκρο της άμυνάς της.

Αλλά και αριστερά υπάρχει εμφανέστατο πρόβλημα. Ο Ινσούα έχει ταβάνι και δυστυχώς πολύ χαμηλό για το μέγεθος της ΑΕΚ, ενώ ο Λόπες δεν είναι πια σε θέση να αναλάβει να καλύψει την θέση σαν βασικός. Μάλλον είναι η στιγμή να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις και για μια ενδεχόμενη ανανέωση και σε αυτήν τη θέση.

Για το κέντρο τα έχουμε πει άπειρες φορές. Ο Σιμόες διανύει μια πολύ καλή περίοδο, ο Γαλανόπουλος ξαναβρίσκει τον εαυτό του μετά τον σοβαρό τραυματισμό που είχε, ο Σάκχοφ είναι αξιόπιστη και τίμια λύση και φυσικά ο Μάνταλος είναι πάντα Μάνταλος και σίγουρα έχει θέση στην ΑΕΚ. Υπάρχει όμως μια μαύρη τρύπα που πρέπει άμεσα να καλυφθεί κι αυτή είναι εκείνη του Κρίστιτσιτς ο οποίος πρέπει να αντικατασταθεί από ένα μεγάλο αμυντικό χαφ που να μπορεί να κάνει τη διαφορά και να παίρνει στην πλάτη του την ΑΕΚ.

Επιθετικά, όταν έχεις -και καταφέρεις να κρατήσεις- παίκτες όπως τον Γκαρσία, τον Λιβάγια, τον Ανσαριφάρντ, τον Ολιβέιρα, τον Τάνκοβιτς, τον Αλμπάνη και τον Μαχαίρα, είναι τουλάχιστον ανόητο να λες ότι χρειάζεσαι μεταγραφική ενίσχυση. Όμως, αν κάποιος από αυτούς αποχωρήσει, είναι κι εδώ απαραίτητο να αντικατασταθεί άμεσα με παίκτη ανάλογης αξίας και στη θέση φυσικά που θα δημιουργηθεί το κενό.  

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Μπακάκης, Σβάρνας, Λάτσι, Ινσούα, Σιμόες (81' Σιμάνσκι), Σάκχοφ, Μάνταλος (77' Γαλανόπουλος), Γκαρσία (81' Τάνκοβιτς)), Λιβάγια (90+5' Μαχαίρας), Ολιβέιρα.

Ατρόμητος: Μανδάς, Γούτας, Στρούγγης, Γκάλο (74' Ούμπιδες), Νάτσος, Κιβρακίδης (39' λ.τρ. Τομάσεβιτς), Σάλομον, Χαρίσης, Μουνίθ (74' Αγκάγιεφ), Ραμπέγιο (60' Χριστοδουλόπουλος), Μανούσος (60' Κωτσόπουλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: