Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

2-2 με τον ΠΑΟΚ, 0-15 με το κακό το ριζικό της

 

Με αφορμή τη χτεσινή ισοπαλία της ΑΕΚ στην Τούμπα, αποτέλεσμα που κάθε άλλο παρά αρνητικό μπορεί να θεωρηθεί, πρέπει να πούμε κάποια πράγματα έξω από τα δόντια όσο και αν στενοχωρήσουμε κάποιους. Και θα τα πούμε τώρα που η ομάδα προέρχεται από ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και όχι μετά από κάποια πανωλεθρία.

Η ΑΕΚ έχει αποδομηθεί και εγκαταλειφθεί στην τύχη της από το καλοκαίρι του 2018. Αμέσως μετά δηλαδή από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και δεν μιλάμε μόνο για το υλικό της ομάδας το οποίο φθίνει από χρόνο σε χρόνο, με την έλευση παικτών που υπολείπονται σε ικανότητες από εκείνους που αποχωρούν, αλλά και για τη στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος με πρόσωπα που ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν στην εξέλιξη της ομάδας. Με δυο λόγια η ΑΕΚ περιβάλλεται από ανθρώπους "λίγους".  

Όλα αυτά δεν γνωρίζουμε αν έγιναν στο όνομα των περικοπών για να πέσει το βάρος στην αποπεράτωση του γηπέδου ή πρόκειται για μια απόφαση που έχει να κάνει με τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες στον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ένα είναι το σίγουρο. Η ΑΕΚ αρνείται να επενδύσει!

Η ΑΕΚ πάσχει στις θέσεις των σκάουτερς που θα έπρεπε να συγκροτούν ένα διεθνές δίκτυο με πλοκάμια στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης αλλά και στις χώρες που παράγουν ποδοσφαιρικά ακατέργαστα διαμάντια, όπως αυτές της Αφρικής μα και ένα ξεχωριστό δίκτυο σκάουτερς μόνο για την Ελλάδα που να οργώνει τη χώρα από άκρη σε άκρη και να ανακαλύπτει μικρούς ποδοσφαιρικούς θησαυρούς με δυνατότητα εξέλιξης. Επίσης θα έπρεπε να διαθέτει ένα δίκτυο συνεργατών για τη λήψη των μεγάλων αποφάσεων σε ό,τι αφορά τα μεταγραφικά, επικεφαλής του οποίου θα έπρεπε να είναι ένα τεχνικός διευθυντής με εμπειρία, γνώσεις της ποδοσφαιρικής αγοράς και γνωριμίες σε όλο τον πλανήτη. Και τέλος, έπρεπε να έχουν οργανωθεί έτσι οι Ακαδημίες της προτάσσοντας κάποια στάνταρντ τα οποία δεν θα επέτρεπαν σε νεαρούς που δεν έχουν προοπτική εξέλιξης να περνάνε από τα Σπάτα, όποιου παιδιά και να ήταν! Αυτό το τμήμα, των Ακαδημιών, θα μπορούσε να κληθεί να το διαχειριστεί ένα σοβαρό όνομα από τον διεθνή χώρο με ειδικότητα στην παραγωγή ταλέντων που να έχει αφήσει το στίγμα του στο χώρο.

Αλλά και ποδοσφαιρικά, από πλευράς έμψυχου υλικού, η ΑΕΚ έπρεπε να είναι πιο αυστηρή και πιο σοβαρή στην επιλογή ποδοσφαιριστών για την πρώτη ομάδα. Δεν κάνει όποιος κι όποιος για την ΑΕΚ. Αυτή τη φανέλα, εκείνοι που θα την φοράνε πρέπει να είναι οι κορυφαίοι των κορυφαίων. Με τσόντες και υπολείμματα ομάδα δεν φτιάχνει κανείς. Τώρα βέβαια, το ένα είναι απόρροια του άλλου. Διότι όταν διαθέτεις ελλειμματικό δίκτυο σκάουτερς στελεχωμένο με ανθρώπους περιορισμένων δυνατοτήτων, πώς απαιτείς μετά καλύτερες επιλογές υλικού; Κι όταν έχεις έναν τεχνικό διευθυντή (ή καλύτερα ακόμα έναν) που κλήθηκε να κάνει την πρακτική του στου κασίδη το κεφάλι, τα αποτελέσματα που θα φέρεις πρέπει να τα θεωρείς αναμενόμενα και να μη σε εκπλήσσουν. Ξέρετε όμως, υπάρχει και μία παράμετρος που λέγεται "ευθύνες". Ανάληψη ευθυνών. Σε κάθε επαγγελματικό χώρο οι αρμόδιοι κρίνονται και όταν δεν παράγουν έργο αποχωρούν αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους. Το έχει δει κανείς αυτό στην ΑΕΚ;

Και για να γίνω πιο σαφής. Ποιος επέλεξε ως ικανό για την τόσο ευαίσθητη θέση του τερματοφύλακα τον Αθανασιάδη; Τον Τσιντώτα; Απέτυχε ή δεν απέτυχε παταγωδώς στην επιλογή του; Πλήρωσε (κι όχι μια και δυο φορές) αυτές τις επιλογές η ΑΕΚ; Πού είναι η ανάληψη των ευθυνών; Κανείς δεν είδε τίποτα, κανείς δεν ξέρει κάτι και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Σε μια προβληματική άμυνα που αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται επέλεξαν να βάλουν πίσω της δύο τερματοφύλακες που ποτέ δεν ενέπνευσαν εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες τους και στις περισσότερες των περιπτώσεων καταστρέφουν κι από πάνω ότι καλό χτίζει η υπόλοιπη ομάδα επί 90' μέσα στο γήπεδο. Θα πληρώσει κανείς γι' αυτό;

Γι' αυτές τις φτηνιάρικες λύσεις που έγιναν με τον χρόνο τσιμπούρια στον σβέρκο της ΑΕΚ και τώρα όσο κι αν τινάζεται δεν μπορεί να τις πετάξει από πάνω της, κανείς δεν ευθύνεται; Παουλίνιο, Σιμάο, Ζεράλδες, Ντέλετιτς, Ινσούα, Χνιντ. Ποιος τους φέρνει όλους αυτούς χωρίς να λογοδοτεί; Με ποια κριτήρια; Τι είναι η ΑΕΚ, Παναιτωλικός; Δεν γίνεται αγαπητοί να πουλάτε τον Μπάρκα με 6 εκατομμύρια και να μη φέρνετε ένα έμπειρο ξένο τερματοφύλακα μα 1-1,5 εκατομμύριο το πολύ! Δεν μπορείτε αγαπητοί να πουλάτε τον Οικονόμου με 1 εκατομμύριο και να φέρνετε στη θέση του τον Χνιντ των 300 χιλιάδων πλασάροντάς τον μας για καλύτερο. Εδώ ο Οικονόμου του 1 εκατομμυρίου και κρίθηκε ανεπαρκής. Δεν είναι λογικό ο αντικαταστάτης του να βγει πολύ χειρότερος; Προτιμάτε να κρατήσετε τον Τσιγκρίνσκι των 15 αγώνων το χρόνο κι αυτών με το ζόρι και να μη δώσετε το συμβόλαιό του σε ένα αξιόπιστο στόπερ με προδιαγραφές για να γίνει ο ηγέτης της άμυνας της ΑΕΚ. Προτιμάτε να επανενεργοποιήσετε (για πολλοστή φορά) τον Βασιλαντωνόπουλο των 28 ετών και των περιορισμένων δυνατοτήτων παρά να επενδύσετε σε ένα καθαρόαιμο δεξί μπακ που θα λύσει μια και καλή το χρόνιο πρόβλημα της ΑΕΚ στη δεξιά πλευρά. Ανανεώνετε τον Σβάρνα ο οποίος έχει πάψει να είναι ταλέντο εδώ και αρκετά χρόνια και ο οποίος ευθύνεται για τα περισσότερα γκολ που έχει δεχτεί η άμυνα της ΑΕΚ. Συζητάτε (με τρομερή καθυστέρηση) να κρατήσετε τον Λιβάγια και τον Ολιβέιρα δίνοντας κοντά στο 1 εκατομμύριο τον χρόνο στον καθένα, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει όσο βρίσκονται στην ΑΕΚ ούτε μισή φορά να την πάρουν στην πλάτη τους και να της δώσουν τη νίκη σε κάποιο κρίσιμο παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και για τον Μάνταλο ο οποίος μόνιμα σε όλα τα ντέρμπι είναι εξαφανισμένος. Εξακολουθείτε να διατηρείτε στην ομάδα τον παλαίμαχο Κρίστιτσιτς που δικαιολογεί την παρουσία του σε ένα παιχνίδι κάθε τρίμηνο και μετά τον ψάχνουμε στον αγωνιστικό χώρο και αρνείστε να φέρετε ένα χαφ σκυλί που να πάρει στις πλάτες του όλο το κέντρο της ΑΕΚ. Τα τελευταία χρόνια μας έχετε βάλει όλους στο τρυπάκι να αναμασάμε ονόματα όπως, Βράνιες, Αραούχο, Παπασταθόπουλος, παίκτες που στην τελική ποτέ δεν είχατε καμία πρόθεση να τους πάρετε, λες και δεν υπήρχαν άλλοι παίκτες με παρόμοια χαρακτηριστικά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ναι, φέρατε τον Γκαρσία στην μοναδική σωστή μεταγραφική κίνηση που έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια, αν μιλάμε για παίκτες επιπέδου ΑΕΚ κι ακόμα παραπάνω. Κατά τ' άλλα φέρατε τον Σάκχοφ που δεν είναι κακός αλλά το ταβάνι του έχει αρχίσει να γίνεται ορατό σε κάθε ματς, ενώ στις θετικές σας κινήσεις θα μπορούσαν να καταγραφούν η απόκτηση των Ανσαριφάρντ και Τάνκοβιτς, η ανανέωση στον Γαλανόπουλο και η προώθηση των Μιτάι, Λάτσι και Μαχαίρα. Αλλά δεν φτάνουν αυτά. Για την ΑΕΚ μιλάμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: