Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Πέρασε η βασίλισσα από τα Τρίκαλα νικώντας με 65-70

Τα κατάφερε η βασίλισσα στα Τρίκαλα και πήρε τη νίκη απέναντι στην τοπική ομάδα με 65-70. Ήταν μια νίκη επί ενός δυνατού αντιπάλου που έπαιξε στα ίσια τον δικέφαλο με πρόθεση να πάρει το ματς. Η ΑΕΚ, επιτέλους, εμφανίστηκε και μια φορά ψύχραιμη στα κρίσιμα τελευταία λεπτά, όταν η μπάλα καίει και απ' αυτή την ψυχραιμία της κρίθηκε το παιχνίδι. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και ο Νώντας Παπαντωνίου ήταν αυτοί που στο τέλος με τα κρίσιμα καλάθια που πέτυχαν χάρισαν τη νίκη στην Ένωση. Ο Μαυροκεφαλίδης μάλιστα ήταν ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στον αγώνα. Ο Τζέι-Κόβαν Μπράουν, στην πρώτη του εμφάνιση με τον δικέφαλο στο στήθος, πέτυχε 7 πόντους (1/3 διπ.-2/5τρ.) και αποτέλεσε μια πολύτιμη μονάδα, ειδικά στην τρίτη περίοδο. Ένας άλλος Μπράουν όμως, ο Μπράντον των Τρικάλων, παραλίγο να κλείσει το σπίτι της ΑΕΚ πετυχαίνοντας 21 πόντους και σε συνεργασία με τον Κόνγκερ που πέτυχε 16 πόντους και μάζεψε 11ριμπάουντ ήταν οι δυο τους ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η θεσσαλική ομάδα. Η ΑΕΚ επιθετικά δεν ήταν καθόλου καλή και ευτυχώς που τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα με την άμυνά της η οποία και έδωσε στην ουσία τη νίκη. Σημαντική βοήθεια προσέφερε και ο κόσμος της ομάδας που είχε κάνει κατάληψη στη Θεσσαλική πόλη και είχε βάψει κιτρινόμαυρο το κλειστό των Τρικάλων. Τέλος, αξίζει μια αναφορά σ' αυτόν τον απαράδεκτο διαιτητή, την εξαίρεση του οποίου έχει ζητήσει εις μάτην η ΑΕΚ, τον Αναστόπουλο, που για μία ακόμα φορά οργίασε κατά του δικεφάλου αποδεικνύοντας την εμπάθειά του και επιβεβαιώνοντας όσους του καταλογίζουν ότι ο όρος "ακριβοδίκαιος" δεν συνάδει με το λεξιλόγιό του. Και τι δεν έκανε το κοράκι με τα γκρι. Το κορυφαίο όμως το φύλαξε για το τέλος όπου έκανε κι αυτός την τελευταία του απελπισμένη προσπάθεια να ανακόψει την βασίλισσα από την διαφαινόμενη νίκη που κόντευε να εξασφαλίσει. Σε φάουλ που έκανε ο Σάκοτα με το σκορ στο 65-68, άφησε το πλεονέκτημα στην τελευταία επίθεση των Τρικάλων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να σουτάρουν έξω από τη γραμμή των 6,25 με το σκεπτικό ότι αν έμπαινε αυτό το τρίποντο τα Τρίκαλα θα ισοφάριζαν το παιχνίδι και θα το οδηγούσαν στην παράταση.

Ο Γιούρι Ζντοβτς επέλεξε να ξεκινήσει τους Δημήτρη Κατσίβελη, Γιάννη Καλαμπόκη, Μαλίκ Χέρστον, Λουκά Μαυροκεφαλίδη και Ζήση Σαρικόπουλο στην αρχική πεντάδα. Περίεργο σχήμα μα την αλήθεια και το ξεκίνημα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό για τη συνέχεια ήταν. Η ΑΕΚ βρέθηκε γρήγορα να χάνει με 6-2 στο πρώτο τρίλεπτο, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να αντιδράσει και να περάσει μπροστά με 10-16 στο 7', έχοντας ορεξάτους τους Μαυροκεφαλίδη και Μιλόσεβιτς, που στο μεταξύ είχε περάσει στο παιχνίδι. Βασισμένη στην καλή της άμυνα η ΑΕΚ και στην ευστοχία στις ελεύθερες βολές, κατάφερε να κλείσει την πρώτη περίοδο προηγούμενη με 19-23.
 
Στη δεύτερη περίοδο το παιχνίδι μετατράπηκε σε ντέρμπι με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν πόντο-πόντο στο σκορ. Η ΑΕΚ έφτασε στο μεγαλύτερο προβάδισμά της μέχρι εκείνη τη στιγμή με μια τρίποντη βόμβα του Παπαντωνίου που έκανε το σκορ 19-26. Στη συνέχεια ήταν ο Μαυροειδής με δίποντο που διατήρησε το +7 φέρνοντας το σκορ στο 21-28 στο 12', αλλά τότε οι Μπράουν και Τσιάρας άρχισαν να κάνουν παπάδες μειώνοντας τη διαφορά στους 3 πόντους και κάνοντας το σκορ 25-28. Τα Τρίκαλα είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν την ίδια ώρα που η ΑΕΚ πήγαινε από το ένα λάθος στο άλλο και βρίσκοντας στο πρόσωπο του Κόνγκερ τον ηγέτη που έψαχναν κατάφεραν να προηγηθούν με 32-31 στο 17'. Τότε ανέλαβε δράση ο Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος κερδίζοντας τρία φάουλ και εκτελώντας τις βολές επανέφερε την τάξη βάζοντας την ΑΕΚ και πάλι μπροστά με 35-36, για να έρθει αμέσως ο Μιλόσεβιτς και να γράψει το 35-38 στον αιφνιδιασμό του 19'. Η ευκαιρία να αυξηθεί κι άλλο η διαφορά χάθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιχρόνου όμως, αφού ο Καλογιαννίδης έκλεψε και ο Κάντουγκαν εξέθεσε την άμυνα της ΑΕΚ γράφοντας το 37-38 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.
 
Με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου πήρε θέση ξανά στην πεντάδα της ΑΕΚ ο Μπράουν (είχε μπει για λίγο και στη δεύτερη περίοδο χωρίς να φανεί) αλλά για περίπου 13 λεπτά συμμετοχής ήταν σα να μην υπήρχε στο παρκέ. Αντίθετα, ο άλλος Μπράουν, ο Μπράντον Μπράουν των Τρικάλων μπήκε δαιμονισμένα ανεβάζοντας τη διαφορά υπέρ των Τρικάλων στο +3 με το σκορ να πηγαίνει στο 43-40 στο 24' όταν την ίδια ώρα η ΑΕΚ δεν έβρισκε καλάθι ούτε με ευχέλαιο. Ευτυχώς σε εκείνο το σημείο πήρε μπροστά ο Μπράουν της ΑΕΚ που ανέλαβε ηγετικό ρόλο πετυχαίνοντας 7 πόντους μέσα σε 3 λεπτά! Ακολούθησε και μία βόμβα τριών πόντων από τον Ντούσαν Σάκοτα για να πάει το σκορ στο 25:30 σε 44-50. Σειρά του Καλαμπόκη με δύο εύστοχες βολές να ανεβάσει τη διαφορά στο μεγαλύτερο ύψος της στο παιχνίδι, που ήταν οι +8 πόντοι με το σκορ να γίνεται 44-52. Ο Μπράντον Μπράουν στο 28' με δικό του τρίποντο μείωσε και πάλι σε 47-52 και με αυτό το σκορ έληξε η τρίτη περίοδος αφού επί 2 ολόκληρα λεπτά και οι δύο ομάδες αδυνατούσαν να βρουν καλάθι συναγωνιζόμενες στο ποια θα κάνει τα περισσότερα λάθη.

Στο τέταρτο και πιο κρίσιμο δεκάλεπτο και για τις δύο ομάδες, είδαμε πάθος, αγωνιστικότητα, πείσμα και μάχες σώμα με σώμα. Η ΑΕΚ μπήκε καλύτερα αλλά σύντομα εμφάνισε τις γνωστές της παθογένειες. Ο Ρόμπινσον νωρίς-νωρίς με τρίποντο μείωσε σε 50-52. Ο Κρίστμας ευστόχησε στη μία από τις δύο βολές και ο Σάκοτα με νέο τρίποντο έφεραν το σκορ στο 50-56 στο 32'. Στο 36' τα Τρίκαλα κρατούσαν τη διαφορά στο καλάθι χάνοντας με 56-58 και διατηρούσαν άσβεστες τις ελπίδες τους να ανατρέψουν το σκορ. Τότε ξεπετάχτηκε ο συνήθης από μηχανής θεός της βασίλισσας Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και με ένα τρίποντο σκέτη κεραμίδα στα κεφάλια των γηπεδούχων έκανε το σκορ 56-61. Και ω του θαύματος, εντελώς ξαφνικά, η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη μετατράπηκε σε Μπαρτσελόνα ή εν πάση περιπτώσει της επέτρεψε η ΑΕΚ να μεταμορφωθεί σε τέτοια και μέσα σε λίγα λεπτά γύρισε το ματς παίρνοντας προβάδισμα 2 πόντων και κάνοντας το σκορ 63-61!. Τον χαβά του όμως και ο μέγας Λουκάς, με νέο τρίποντο στο 38' ξαναβάζει την ΑΕΚ μπροστά με 63-64. Οι γηπεδούχοι είδαν με απογοήτευση διαδοχικά τους Καλλέ, Κάντουγκαν και Βαρυτιμιάδη να αστοχούν στις πιο κρίσιμες βολές του παιχνιδιού, για να φτάσουμε στα 49" πριν από τη λήξη όπου ήταν η σειρά του Παπαντωνίου να εκτοξεύσει την τρίποντη βόμβα του κάνοντας το σκορ 65-67 για την ΑΕΚ. Ο καλός θεός της καλαθοσφαίρισης (που τα είχε πάρει και στο κρανίο με τα ελεεινά σφυρίγματα του Αναστόπουλου) είχε διαλέξει πλευρά για να χαρίσει το ροζ φύλλο του αγώνα και έβαλε φρένο στο χέρι του Ρόμπινσον που σηκώθηκε για άδικο τρίποντο (λόγω του πλεονεκτήματος που άφησε ο… απελπισμένος διαιτητής) αλλά αστόχησε, στην τελευταία προσπάθεια των Τρικάλων να ισοφαρίσουν το παιχνίδι 0:04 πριν τη λήξη. Αντίθετα, ο Καλαμπόκης με Ολύμπια ψυχραιμία, σκόραρε και στις τρεις βολές που εκτέλεσε και σκότωσε τους γηπεδούχους γράφοντας το τελικό 65-70.

Δεκάλεπτα: 19-23, 37-38, 47-52, 65-70.

Τρίκαλα (Φλεβαράκης): Κάντουγκαν 4, Καραθανάσης, Τσιάρας 6, Κόντζερ 16 (11 ριμπ.), Βίλιαλμσον 6, Καλλές 1, Ρόμπινσον 10, Καλογιαννίδης, Μπράουν 21 (8 ριμπ.), Βαρυτιμιάδης 1.

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Παπαντωνίου 6, Σάκοτα 6, Χέρστον 4, Μιλόσεβιτς 9 (6 ριμπ.), Μαυροκεφαλίδης 18 (9 ριμπ., 5 ασίστ), Μπράουν 7, Σαρικόπουλος 4, Κατσίβελης, Καλαμπόκης 7, Μαυροειδής 6 (6 λάθη), Κρίστμας 3.