Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Με αέρα, αυτοπεποίθηση και Άγιο Ανέστη η ΑΕΚ πέρασε από τους Ζωσιμάδες κερδίζοντας με 0-2 τον ΠΑΣ Γιάννινα

Μία εξαιρετική ΑΕΚ που πλέον δείχνει να ξέρει πώς να πάρει μία επαγγελματική νίκη σε μια δύσκολη έδρα, νίκησε με 0-2 τον ΠΑΣ  Γιάννινα στο γήπεδο των Ζωσιμάδων και συμπλήρωσε 3 νίκες σε 3 παιχνίδια στο πρωτάθλημα και 5 νίκες σε 5 παιχνίδια συνολικά μέσα στο 2016. Το σκορ άνοιξε ο Βάργκας στο 6' με ωραίο κοντινό πλασέ έπειτα από συρτή σέντρα του Γιόχανσον από δεξιά και διπλασίασε τα τέρματα της Ένωσης ο Μπαρμπόσα  στο 59' με δυνατό σκαστό σουτ. Παρά τον βαρύ αγωνιστικό χώρο η ΑΕΚ κατάφερε να βάλει τη μπάλα κάτω και για 20 με 25 λεπτά να παίξει ωραίο και στρωτό ποδόσφαιρο. Βέβαια για να φτάσει στη νίκη η ΑΕΚ τεράστια συμβολή είχε ο Ανέστης που για δεύτερο συνεχόμενο ματς απέκρουσε πέναλτι, αυτή τη φορά του Τσουκαλά, στο οποίο υπέπεσε ανόητα ο Γκάλο διεκδικώντας την μπάλα μέσα στην περιοχή με τα χέρια ανοιχτά, πράγμα που γνωρίζει ότι δεν πρέπει να κάνει ακόμα και αμυντικός της Κ13. Ο Μπαρμπόσα, εκεί που δεν έβαζε γκολ ούτε με ευχέλαιο, κοντεύει να γίνει ο μόνιμος σκόρερ της ΑΕΚ. Εξαιρετική διαχείριση του ματς από τον Πογέτ, τόσο στην επιλογή της εντεκάδας, όπου προχώρησε σε περιορισμένες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι, όσο και στις παρεμβάσεις του στο σύστημα κυρίως μετά από το δεύτερο γκολ ώστε να κλειδώσει τη νίκη για την ομάδα του.

Η ΑΕΚ στο 17' πλησίασε στο δεύτερο γκολ, όταν ο Γιόχανσον βρήκε τον Βάργκας από δεξιά, εκείνος έπιασε το σουτ, ο Βελλίδης απέκρουσε χωρίς να συγκρατήσει τη μπάλα, ο Γιόχανσον την κέρδισε και έκανε το πλασέ προς την εστία με τον Βελλίδη να αποκρούει και πάλι, για να γίνει κάτοχος ο Αραβίδης, να πλασάρει, η μπάλα να κοντράρει στα σώματα των αμυντικών, να επιστρέφει στον Αραβίδη που έπιασε ένα αριστερό σουτ αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ. Φάση σιδηρόδρομος όπου τέσσερις φορές διαδοχικά η μπάλα αρνήθηκε να καταλήξει στα δίχτυα του ΠΑΣ.

Οι παίκτες του ΠΑΣ προσπάθησαν να πιέσουν την ΑΕΚ για να αποφύγουν να τους κλείσει εκείνη στην περιοχή τους, όμως οι "κιτρινόμαυροι" με την απόδοσή τους δεν τους επέτρεψαν να εφαρμόσουν το σχέδιό τους και αντίθετα έβρισκαν πάντα τον τρόπο να φτάνουν σχετικά εύκολα στην περιοχή του Βελλίδη, με τη βοήθεια των πλάγιων αμυντικών Γκάλο και Σοϊλέδη που πλαγιοκοπούσαν συχνά πυκνά την άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα. Ωστόσο από το 25' και μετά ο ΠΑΣ κατάφερε να επιφέρει μια ισορροπία στο ματς και να επισκέπτεται πιο συχνά την περιοχή της ΑΕΚ έχοντας υπεροχή στο κέντρο της άμυνάς της όπου ο Μανιάς κέρδιζε τις περισσότερες κεφαλιές από τους κεντρικούς αμυντικούς της Ένωσης. Αυτή η πίεση άγχωσε τους αμυντικούς της ΑΕΚ και οδήγησε σε επαναλαμβανόμενα λάθη, σε ένα εκ των οποίων, στο 38', οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι από μια ανόητη ενέργεια του Γκάλο, που πήγε να μαρκάρει τον επιθετικό του ΠΑΣ με απλωμένα τα χέρια με αποτέλεσμα η μπάλα να βρει στο δεξί του χέρι και ο διαιτητής να δείξει αμέσως την άσπρη βούλα. Το πέναλτι πήγε να εκτελέσει ο Τσουκαλάς και διάλεξε την δεξιά γωνία του Ανέστη σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη εκτέλεση, όμως ο Ανέστης πραγματοποίησε μια εξίσου δύσκολη όσο και εντυπωσιακή επέμβαση για το ύψος του πέφτοντας χαμηλά στη δεξιά γωνία του και πετώντας τη μπάλα κόρνερ. Αυτή ίσως ήταν η πιο κομβική στιγμή του αγώνα αφού Η ΑΕΚ ανέβηκε ψυχολογικά σε αντίθεση με τον ΠΑΣ Γιάννινα που κατέρρευσε.

Σε μια αντεπίθεση μάλιστα στο 45' ο Αραβίδης έβγαλε τετ α τετ τον Μπαρμπόσα με τον Βελλίδη αλλά ο Πορτογάλος επέλεξε την πιο δύσκολη από τις επιλογές που είχε, δηλαδή να κρεμάσει τον τερματοφύλακα του ΠΑΣ, ενώ δίπλα του είχε αμαρκάριστο τον Βάργκας που απλά θα είχε στείλει τη μπάλα στα ανυπεράσπιστα δίχτυα αν τον είχε τροφοδοτήσει. Στην εξέλιξη του παιχνιδιού και λίγο πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο Λίλα κέρδισε τη μπάλα στην αντεπίθεση, μπήκε στην περιοχή της ΑΕΚ και έπεσε φαρδύς-πλατύς κάνοντας θέατρο ώστε να εκβιάσει και δεύτερο πέναλτι, φάση για την οποία διαμαρτύρεται η ΑΕΚ επειδή ο διαιτητής δεν του έδειξε κίτρινη κάρτα που θα ήταν η δεύτερη και θα έπρεπε να αποβληθεί. Σχεδόν δευτερόλεπτα πριν ακουστεί το σφύριγμα της λήξης του ημιχρόνου ο Μανιάς έπιασε ένα γυριστό σουτ το οποίο όμως βρήκε σε ετοιμότητα τον Ανέστη που μπλόκαρε τη μπάλα.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η ΑΕΚ δέχτηκε πλήγμα αφού λόγω του κακού αγωνιστικού χώρου έχασε τον Βάργκας που αποχώρησε με διάστρεμμα και την θέση του πήρε ο Τζιμπούρ. Ο τρόπος παιχνιδιού της Ένωσης άλλαξε με την ομάδα να γίνεται πιο αργή και να στερείται των εμπνεύσεων του Βενεζουελάνου στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Έτσι ο ΠΑΣ ανέκτησε την κατοχή της μπάλας χωρίς όμως να γίνει απειλητικός. Τότε ο Πογέτ ανέθεσε στον Μάνταλο τον ρόλο του Βάργκας που είχε αποχωρήσει φέρνοντάς τον πιο μπροστά και όπως ήταν φυσικό ο Έλληνας μαέστρος της ΑΕΚ ανταποκρίθηκε απόλυτα στον ρόλο του σε μια θέση που την ξέρει πολύ καλά αφού είναι η φυσική του. Η ΑΕΚ ανέβηκε ξανά και πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων με αποτέλεσμα να κινηθεί και πάλι με απειλητικές διαθέσεις προς την περιοχή των γηπεδούχων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στο 59' να φτάσει στο δεύτερο γκολ που της χάρισε τη νίκη. Ο Γκάλο σέντραρε από δεξιά, ο Μπαρμπόσα έπιασε το μονοκόμματο σκαστό σουτ και έγραψε το 2-0 διώχνοντας από τους συμπαίκτες του το άγχος.

Με το γκολ αυτό ουσιαστικά το παιχνίδι έληξε πριν την ώρα του αφού ο ΠΑΣ παράτησε τις προσπάθειές του για κάτι καλό και σε συνδυασμό με την επιλογή του Πογέτ να ενισχύσει την άμυνά του αλλάζοντας το σύστημα σε 3-5-2 με την προσθήκη του Λαμπρόπουλου στην εντεκάδα στη θέση του Μάνταλου κλείδωσε στην κυριολεξία τη νίκη. Τη συγκεκριμένη αλλαγή συστήματος ο Ουρουγουανός την επαναλαμβάνει σε κάθε ματς που η ΑΕΚ καταφέρνει να προηγηθεί, ειδικά εκτός έδρας, αρχής γενομένης από το πρώτο του ματς στον πάγκο της ΑΕΚ εναντίον του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Στο 92' ο Γκάλο έπιασε ένα τεχνικό σουτ αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Βελλίδη.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε παίκτες όπως ο Ανέστης, ο οποίος μετά την γκάφα του στο ματς πρωταθλήματος με τον Λεβαδειακό που η ΑΕΚ ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ, έχει μεταμορφωθεί σε έναν απόλυτα αξιόπιστο τερματοφύλακα που έχει κάνει πολλές σωτήριες αποκρούσεις, μεταξύ των οποίων και δύο πέναλτι και ουσιαστικά έχει χαρίσει αρκετούς βαθμούς στην ΑΕΚ καταφέρνοντας μάλιστα με τη νέα χρονιά να κρατάει την εστία του ανέπαφη στο κύπελλο και να έχει δεχτεί ένα μόνο γκολ στο πρωτάθλημα. Αν συνεχίσει έτσι πολύ δύσκολα ο Μπαρόχα μετά την αποθεραπεία του θα μπορέσει να του πάρει τα γάντια. Επίσης ο Μπαρμπόσα, ακόμα και σε μέρες που δεν έχει τόσο καλή απόδοση, όπως η σημερινή, καταφέρνει να σκοράρει και να συμβάλλει στις νίκες της ΑΕΚ. Φυσικά ιδιαίτερης αναφοράς αξίζουν οι Σιμόες και Γιόχανσον που αποτελούν τα κεντρικά γρανάζια της κιτρινόμαυρης μηχανής, καθώς και οι πιο αφανείς αλλά πάντα πολύτιμοι Μάνταλος, Βάργκας και Αραβίδης. Σημαντική και η βοήθεια των Γκάλο (παρά την γκάφα του στο πέναλτι), Σοϊλέδη, Κολοβέτσιου και Λαμπρόπουλου. Όχι τόσο καλοί σήμερα οι Άρθο και Τζιμπούρ. Ο Μπουονανότε έπαιξε ελάχιστα για να κριθεί. Ο Πογέτ καταφέρνει σε κάθε ματς τη νέα χρονιά να κερδίζει τις εντυπώσεις.   

ΠΑΣ Γιάννινα: Βελλίδης, Γιάκος (70' Ηλιάδης), Μανιάς, Γαρουφαλιάς, Ακόστα, Τσουκαλάς, Σκόνδρας, Τζημόπουλος (46' Κοζωρόνης), Μιχαήλ, Λίλα (63' Ναδάλες), Ίλιτς.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Άρθο, Κολοβέτσιος, Σοϊλέδης, Σιμόες (89' Μπουονανότε), Γιόχανσον, Μάνταλος (66' Λαμπρόπουλος), Βάργκας (46' Τζιμπούρ), Μπαρμπόσα, Αραβίδης.