Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Όταν η ΑΕΚ πάγωσε το Λεβερκούζεν

Μπάγερ Λεβερκούζεν-ΑΕΚ 4-4

23 Νοεμβρίου 2000. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Στο ρόστερ της υπάρχουν παίκτες όπως ο Τσιάρτας που μόλις έχει γυρίσει από τη Σεβίλλη, οι Νάβας και Ρουίς που ήρθαν από την Μπόκα Τζούνιορς, αλλά και ο Ζαγοράκης. Παρόλα αυτά, τα προγνωστικά Ελλήνων και ξένων κάνουν λόγο για επερχόμενη συντριβή της ελληνικής ομάδας. Παραβλέπουν όμως κάτι πολύ βασικό. Όταν όμως μιλάμε για την ΑΕΚ, η λογική και τα προγνωστικά πάνε περίπατο. Ο Δικέφαλος με δύο γκολ του Νάβας, με μια εκπληκτική εμφάνιση του Ντέμη Νικολαΐδη, που ναι μεν δεν σκόραρε αλλά έκανε καλοκαιρινή την άμυνα των Γερμανών και με το πρώτο γκολ του Τσιάρτα στην Ευρώπη με τη φανέλα της ΑΕΚ, έγραψε ιστορία στη Γερμανία.

Ο Βασίλης Λάκης άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ μόλις στο 5' παγώνοντας το Μπάι Αρένα, όμως ο Κίρστεν με δύο προσωπικά του γκολ στο 24' και στο 42' έβαλε μπροστά τη γερμανική ομάδα που είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της. Με αυτό το 2-1 υπέρ των Γερμανών τελείωσε το πρώτο ημίχρονο. Το δεύτερο ημίχρονο όμως επιφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις στους Γερμανούς. Με την έναρξή του, στο 46', ο Νάβας φέρνει το ματς στα ίσια και παγώνει και πάλι το γήπεδο. Πολύ γρήγορα όμως, μόλις στο 48' έρχεται ο Κόβατς να σημειώσει το τρίτο γκολ της γηπεδούχου ομάδας και να την βάλει και πάλι μπροστά στο σκορ. Στο 55' ο Νικολαΐδης, σε μια επέλασή του μέσα στην περιοχή των Γερμανών κατά την οποία μοιράζει αφειδώς σακούλες στους αμυντικούς της Μπάγερ, ανατρέπεται αναγκαστικά αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος να τον σταματήσουν και ο Τσιάρτας που αναλαμβάνει να εκτελέσει το πέναλτι φέρνει την ΑΕΚ ξανά ισόπαλη με 3-3. Για να φτάσουμε στο 79' όπου ο Νάβας πετυχαίνοντας ένα πανέμορφο γκολ δίνει στην ΑΕΚ το προβάδισμα με 3-4 σκορπίζοντας εγκεφαλικά στο Μπάι Αρένα. Τελικά, μόλις στο 90', η Μπάγερ κατάφερε να ισοφαρίσει με γκολ του Ραμέλοφ και να σώσει κάπως τα προσχήματα για τους Γερμανούς.

Ήταν ένα βράδυ που η ΑΕΚ έκανε περήφανους τους 5.000 χιλιάδες τρελαμένους οπαδούς της που βρέθηκαν στο γήπεδο και σκόρπισε αμέτρητη χαρά και ενθουσιασμό στις χιλιάδες των οπαδών της ανά τον κόσμο. Για τη ρεβάνς των Αθηνών θα μιλήσουμε στο επόμενο αφιέρωμα.
 
ΑΕΚ: Ατματσίδης, Καψής, Ζήκος, Φερούζεμ, Κωστένογλου, Ρουίς (78' Κοπιτσής) Λάκης, Κασάπης, Νάβας, Νικολαΐδης (84' Σαβέβσκι) Τσιάρτας  (90' Κωνσταντινίδης).