Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Εύκολη νίκη της ΑΕΚ 0-1 τον Λεβαδειακό

Με ένα εξαιρετικό γκολ του Βάργκας στο 30' η Ένωση νίκησε με 0-1 στην Λειβαδιά την τοπική ομάδα και επειδή είναι αδύνατον να επαναληφθούν όσα έγιναν στο ματς του πρωταθλήματος, την άλλη Τετάρτη στο ΟΑΚΑ αναμένεται να σφραγίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου. Μια πρόκριση που θα μπορούσε να έχει τελειώσει από σήμερα για τον δικέφαλο αν ο επόπτης Τάτσης, στην τελευταία φάση του ματς, δεν σήκωνε το σημαιάκι του υποδεικνύοντας σε θέση οφσάιντ τον Αραβίδη τη στιγμή που ο επιθετικός της ΑΕΚ ήταν έτοιμος να σκοράρει και ενώ όταν δέχτηκε τη μπάλα καλυπτόταν από δύο αμυντικούς, συνεχίζοντας έτσι το σερί των "ανθρωπίνων λαθών" που συμβαίνουν σε βάρος της ΑΕΚ τις 5 τελευταίες αγωνιστικές!

Παρά τον δυνατό αέρα που δεν επέτρεπε να παιχτεί κανονικό ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ διατήρησε στο μεγαλύτερο διάστημα τον έλεγχο του παιχνιδιού. Και όταν ακόμα πιέστηκε, αμυντικά λειτούργησε σωστά, μη επιτρέποντας στον Λεβαδειακό να φτιάχνει φάσεις και να γίνεται απειλητικός, εκτός από μία όπου όμως ο Ανέστης αντέδρασε ψύχραιμα και κράτησε ανέπαφη την εστία του. Οι παίκτες της ΑΕΚ έπαιξαν έξυπνα έχοντας σαν πρώτο τους μέλημα να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα και με το γκολ που είχαν ήδη πετύχει να φύγουν από τη Λειβαδιά με τη νίκη.

Η ΑΕΚ πλέον στο κύπελλο μετράει 4 νίκες σε 4 ματς χωρίς μάλιστα να έχει δεχτεί γκολ και είναι η μοναδική ομάδα απ' όσες συμμετέχουν φέτος στον θεσμό που έχει πετύχει κάτι τέτοιο.

Ο Πογέτ κατέβασε την ομάδα με 6 αλλαγές σε σχέση με το ματς εναντίον του Πλατανιά, χωρίς όμως να υποτιμήσει το παιχνίδι αφού αυτοί που επέλεξε να παίξουν κάθε άλλο παρά υπολείπονται σε αξία των συμπαικτών τους που αντικατέστησαν. Έχοντας τους Μπουονανότε και Μπαρμπόσα στα δυο άκρα της επίθεσης, τον Τζιμπούρ στην κορυφή και τον Βάργκας σαν δεκάρι, ο προπονητής της ΑΕΚ επέλεξε και σ' αυτό το παιχνίδι το αγαπημένο του 4-3-3.

Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο δεν απείλησε σχεδόν καθόλου τον Λεβαδειακό αν και είχε τον αέρα με το μέρος της. Προτίμησε να παραχωρήσει χώρο στους γηπεδούχους οι οποίοι κράτησαν την ΑΕΚ μέσα στην περιοχή της, χωρίς όμως να γίνουν απειλητικοί, εκτός από ένα σουτ του Μερεμπασβίλι στο 12' που ο Ανέστης έδιωξε σε κόρνερ και ενώ η μπάλα είχε πάρει πορεία προς τα δίχτυα του.

Από το 20' και μετά η ΑΕΚ άρχισε να ανακτά τον έλεγχο και να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο. Υπήρχαν όμως και πάλι αρκετά λάθη που σε συνδυασμό και με τις κακές καιρικές συνθήκες δημιούργησαν μια πίεση που εξελίχθηκε σε άγχος για τους παίκτες της και δεν της επέτρεψαν να βάλει τη μπάλα κάτω και να δημιουργήσει ευκαιρίες. Εντούτοις έφτανε πιο άνετα πια στην αντίπαλη περιοχή και δειλά-δειλά άρχισε να βγάζει και κάποιες φάσεις όπως εκείνη του 26' όπου ο Τζιμπούρ βρήκε τον Μπουονανότε στην περιοχή αλλά το σουτ του Αργεντινού έφυγε ελάχιστα άουτ.

Έτσι φτάσαμε στο 29' όπου ένας εξαιρετικός συνδυασμός ανάμεσα σε Βάργκας, Μπουονανότε και Γιόχανσον, έδωσε το δικαίωμα στον πρώτο να βρει χώρο έξω από την περιοχή για να πιάσει ένα τεχνικό σουτ και να στείλει τη μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Τσιντώτα γράφοντας το 0-1 που έμελε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα.

Αυτό το γκολ αποτέλεσε το έναυσμα για να μπορέσει η ΑΕΚ να διορθώσει τα όποια λάθη της και να αρχίσει να αναπτύσσεται με πιο ορθολογικό τρόπο. Ο άξονας άρχισε να λειτουργεί σωστά, με τους Βάργκας και Γιόχανσον να οργανώνουν το παιχνίδι και να μοιράζουν στα άκρα και με τα πλάγια μπακ να ανεβαίνουν συχνότερα με αποτέλεσμα η ομάδα να αποκτήσει την κατοχή της μπάλας και να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Ο Λεβαδειακός αναγκάστηκε να κλειστεί μπροστά από την περιοχή του και με αυτό τον τρόπο έκλεισε τους διαδρόμους στους "κιτρινόμαυρους" ποδοσφαιριστές ώστε να δυσκολεύονται να βρουν χώρους για να γίνουν απειλητικοί.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς να υπάρξουν αλλαγές, εκτός ίσως από την φορά του ανέμου που τώρα πια φυσούσε κόντρα προς την περιοχή που επιτίθετο η ΑΕΚ. Έτσι φτάσαμε στο 65' με τις δύο ομάδες να επιδίδονται σε ένα παιχνίδι κέντρου, ρίχνοντας την προσοχή τους περισσότερο στην άμυνά τους παρά στο πώς θα γίνουν πιο απειλητικές. Τότε ο Πογέτ αποφάσισε να ρίξει στο ματς τον Σιμόες σαν κόφτη για να ενισχύσει περισσότερο τη μεσαία γραμμή, ενώ φρεσκάρισε και την επίθεση, βάζοντας τους Αραβιδη και Πλατέλλα στη θέση των Τζιμπούρ και Μπουονανότε. Ταυτόχρονα πέρασε τον Βάργκας στο δεξί άκρο της επίθεσης και αμέσως η ΑΕΚ ανέβηκε στον επιθετικό τομέα αλλά και δημιουργικά λειτούργησε καλύτερα. Ο Λεβαδειακός κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από το παιχνίδι, παρόλο που είχε τον άνεμο με το μέρος του και φάνηκε επιθετικά μόλις δύο φορές όλες κι όλες με δύο μακρινά σουτ που δεν έγιναν καν απειλητικά.

Στα 10 τελευταία λεπτά η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει καθαρίσει την υπόθεση πρόκριση, πρώτα όταν ο Κορδέρο με ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή αλλά από το σημείο του πέναλτι προτίμησε να δώσει πάσα αντί να κάνει το σουτ και στη συνέχεια όταν ο Μπακάκης με μια τρομερή κούρσα από τα δεξιά πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του αλλά το σουτ που έπιασε το απέκρουσε εντυπωσιακά ο Τσιντώτας.
 
Και τέλος όταν στις καθυστερήσεις και ενώ ο Λεβαδειακός είχε βγει μπροστά, ο Κορδέρο πέρασε εξαιρετική κάθετη πάσα στον Αραβίδη, βγάζοντάς τον τετ α τετ με τον Τσιντώτα, εκείνος ήταν έτοιμος να πλασάρει στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα, όμως ο δεύτερος επόπτης Τάτσης, σήκωσε το σημαιάκι του υποδεικνύοντάς τον σε θέση οφσάιντ, παρόλο που ο παίκτης της ΑΕΚ καλυπτόταν από δύο αντιπάλους του. Αν έμπαινε το συγκεκριμένο γκολ η ρεβάνς θα αποτελούσε τυπική διαδικασία κι αυτό σε κάποιους δεν πρέπει να άρεσε και πολύ.

Λεβαδειακός: Τσιντώτας, Μουλόπουλος, Γιάχιτς, Τριποτσέρης, Μανωλάς (77' Μεντί), Στάθης, Νικολάου (67' Μαχαίρας), Γιακουμάκης, Ντομοβτσίσκι (46' Μπεν), Μερεμπασβίλι, Μάντζιος.
 
ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Σοϊλέδης, Κορδέρο, Γιόχανσον, Μπουονανότε (75' Πλατέλλας), Βάργκας, Μπαρμπόσα (72' Σιμόες), Τζιμπούρ (67' Αραβίδης).