Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Χένρικ Νίλσεν, ο ξανθός γκολτζής από τη Δανία

Το 1987 για την ΑΕΚ είναι χρονιά μεγάλων ανακατατάξεων. Μετά την λαίλαπα Αλέφαντου στην Ένωση και την απομάκρυνση του Θωμά Μαύρου με απόφαση του απαράδεκτου γαύρου προπονητή, ήρθε και η σειρά του ίδιου να μας αδειάσει τη γωνιά. Με το τέλος της σεζόν 1986-1987, το καλοκαίρι του 1987 δηλαδή, στη θέση του προσλαμβάνεται ο Γιουγκοσλάβος Τόζα Βεσελίνοβιτς. Αλλά δεν ήταν μόνο ο Θωμάς που έφυγε από την ομάδα και πήγε στον Πανιώνιο. Ακολούθησε και ο Χόκαν Σάντμπεργκ. Ο τότε σέντερ φορ της ΑΕΚ από την Σουηδία έφυγε για να πάει στον Ολυμπιακό, ενώ είχε προηγηθεί από τον Δεκέμβριο του 1986 η αποχώρηση του Ούγγρου σολίστ Μάρτον Εστερχάζι, του μαέστρου της ομάδας, που πήγε στον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ ψάχνοντας λύσεις για την γραμμή κρούσης της καταλήγει σε ένα ψιλόλιγνο κατάξανθο παλικάρι από τη Δανία που ακούει στο όνομα Χένρικ Νίλσεν. Είναι 22 χρονών, γεννημένος στην Κοπεγχάγη στις 29 Μαρτίου του 1965 και αγωνίζεται σε ομάδα της Β' κατηγορίας του Δανικού πρωταθλήματος.

Με την έλευσή του στην ΑΕΚ ο Βασελίνοβιτς τον καθιερώνει σαν βασικό σέντερ φορ της ομάδας και ο ξανθός Δανός παίρνει τη φανέλα με το 9 στο σπίτι του. Αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 21 γκολ σε 27 συμμετοχές και γίνεται αντικείμενο λατρείας από τους οπαδούς του Δικεφάλου. Πετυχαίνει τη σεζόν 1987-1988 και 2 γκολ στο κύπελλο με 4 συμμετοχές. Δυστυχώς όμως η ΑΕΚ χάνει το πρωτάθλημα από τη Λάρισα με τον γνωστό τρόπο που έμεινε στην ιστορία χάρη στα τσισάκια του Τσίγκοφ και το καινούριο Κιλελέρ που έστησαν οι Λαρισινοί στην Εθνική οδό καίγοντας λάστιχα για να τους επιστραφούν οι βαθμοί που τους είχαν αφαιρεθεί λόγω της ντόπας του ποδοσφαιριστή τους, όπως και έγινε τελικά.

Την επόμενη σεζόν, 1988-1989, τη θέση του Βεσελίνοβιτς στον πάγκο της ΑΕΚ παίρνει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, στην πρώτη του χρονιά στο τιμόνι της Ένωσης, επί προεδρίας Στράτου Γιδόπουλου. Ο Σέρβος τότε και Σερβοέλληνας σήμερα προπονητής, δεν πιστεύει τον Δανό και στα μέσα της σεζόν, τον Δεκέμβριο του 1988, τον αφήνει ελεύθερο παρόλο ότι έχει πετύχει σε 10 συμμετοχές 5 γκολ και η συμβολή του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ -που ήταν και το πρώτο στην επαγγελματική κατηγορία- στο τέλος της σεζόν αποδεικνύεται σημαντική. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα ο Νίλσεν είχε αναδειχτεί δεύτερος σκόρερ της ομάδας μαζί με τον "κουμπάρο" Γιώργο Σαββίδη. Ταυτόχρονα με την αποχώρηση του Νίλσεν, τον Δεκέμβριο, ήρθε στην ΑΕΚ ο Τόνι Σαβέβσκι.

Ο Χένρικ Νίλσεν φεύγοντας από την ΑΕΚ πήγε στον Ηρακλή όπου έπαιξε ένα χρόνο, μέχρι το καλοκαίρι του 1989. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Τουρκική Φενερμπαχτσέ και ακολούθως στην Γαλλική Λίλ, για να επιστρέψει στην πατρίδα του για την Δανική Μπρόντμπι στην οποία και έκλεισε πρόωρα την καριέρα του λόγω τραυματισμού το 1992 σε ηλικία μόλις 27 ετών.
 
Σήμερα ακολουθεί επιχειρηματική καριέρα στην πατρίδα του όπου διατηρεί εταιρία παραγωγής και διανομής κρασιού. Έχει ακόμα επαφές με την ΑΕΚ αφού ενημερώνεται μέσω διαδικτύου από παλιούς του φίλους στη χώρα μας.

Τον Χένρικ Νίλσεν ακολουθούσαν πολλά προσωνύμια που του τα είχαν κολλήσει οι οπαδοί της ΑΕΚ οι οποίοι τον λάτρευαν. Μερικά από αυτά ήταν: "κούκλος της Κοπεγχάγης", "ξανθός άγγελος" και "φονιάς με το αγγελικό πρόσωπο".