Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Μια τρελή βραδιά στο Παρίσι

Παρί Σεν Ζερμέν-ΑΕΚ 0-0

6 Μαρτίου 1997. Ευρωπαϊκή επιτυχία, έστω και χωρίς αντίκρισμα, η λευκή ισοπαλία που πήρε μέσα στο Παρκ Ντε Πρενς η ΑΕΚ εκείνο το βράδυ του Μάρτη. Το παιχνίδι ήταν ο πρώτος προημιτελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1996-1997.

Η Παρί δεν πήγαινε και τόσο καλά στο πρωτάθλημα Γαλλίας, δεν έπαυε όμως να είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη κι ας μην είχε καμία σχέση με τη σημερινή. Άλλωστε μόλις την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων. Στην ΑΕΚ, με δεδομένη την κακή κατάσταση της Παρί, πίστευαν ότι ήταν η μεγάλη ευκαιρία τους να το εκμεταλλευτούν και να πετύχουν κάτι καλό. Πάνω σ' αυτόν τον τομέα, τον ψυχολογικό, είχε δουλέψει πολύ και ο Πέτρος Ραβούσης με τους παίκτες του. Η πίστη τους αυτή βγήκε μέσα στο γήπεδο όπου κατάφεραν να κλείσουν κάθε πέρασμα στους επιθετικούς της γαλλικής ομάδας, ενώ είχαν σε πολύ καλή βραδιά και τον τερματοφύλακα Ηλία Ατματζίδη που αντέδρασε σωστά τις φορές που χρειάστηκε να επέμβει και που δεν ήταν πολλές. Στην ουσία στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού είχε κάνει μια πολύ κρίσιμη απόκρουση. Και εκεί που το παιχνίδι πλησίαζε στο τέλος του έγινε η φάση που άφησε την ΑΕΚ με μια πικρή γεύση παρότι θα έπρεπε να είναι απόλυτα ευχαριστημένη από τη μεγάλη αυτή ισοπαλία. Αν ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε καταφέρει να σκοράρει σε εκείνη τη φάση θα μιλούσαμε σήμερα για μία από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες της ΑΕΚ στην ιστορία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΑΕΚ έχασε στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας με 0-3 και αποκλείστηκε, όμως η εμφάνισή της στο Παρίσι κι ακόμα η παρουσία των οπαδών της, έχουν καταγραφεί στα αξιομνημόνευτα ποδοσφαιρικά γεγονότα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Παρί μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ έφτασε την ίδια χρονιά για δεύτερη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων αλλά έχασε με 1-0 από την Μπαρτσελόνα. Στο ρόστερ της υπήρχαν παίκτες όπως οι Βραζιλιάνοι Ράι και Λεονάρντο, ο ηγέτης της άμυνας Πολ Λε Γκουέν, τα μεγάλα αστέρια της επιθετικής της γραμμής Ντέλι Βαλντέζ και Πατρίς Λοκό που σκότωσε την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια πετυχαίνοντας και τα 3 γκολ των Γάλλων.

Εκτός όμως από την εξαιρετική εμφάνιση της ομάδας εκείνο το βράδυ, τις εντυπώσεις τις έκλεψε ο κόσμος της ΑΕΚ. Πάνω από 5.000 οπαδοί έβαψαν κιτρινόμαυρο το Παρκ Ντε Πρενς, κερδίζοντας τη μάχη με τους οπαδούς των γηπεδούχων. Μια απίστευτη ευρωπαϊκή βραδιά που όσοι την έζησαν την θυμούνται μέχρι σήμερα. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι επίσης έδρασαν οι σκάουτερς των αγγλικών ομάδων, αφού η μεν Νιούκαστλ παρακολουθούσε στενά τον Τιμούρ Κετσπάγια, τον οποίο και απέκτησε το καλοκαίρι, η δε Σέφιλντ Γιουνάιτεντ παρακολουθούσε τον Βασίλη Μπορμπόκη, τον οποίο επίσης απέκτησε με τη λήξη της σεζόν. Η Σέφιλντ αρχικά ενδιαφερόταν κι αυτή για τον Κετσπάγια αλλά η επιλογή της άλλαξε στην πορεία.
 
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματζίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Μανωλάς, Κωστένογλου, Βλάχος, Κετσπάγια, Σαβέβσκι (90' Κοπιτσής) Μαχαιρίδης (72' Ντόμπος) Μπατίστα, Νικολαΐδης (82' Μαρτσέλο).