Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Όταν η ΑΕΚ αγάπησε και τη Χιμπέρνιαν


Οι παίκτες των δύο ομάδων συγκεντρωμένοι σε κύκλο γύρω από τη
σέντρα κρατάνε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των
τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στου δίδυμους πύργους
 
ΑΕΚ-Χιμπέρνιαν 2-0
 
20 Σεπτεμβρίου 2001. Η ΑΕΚ διατηρούσε από πάντα μια σχεδόν ερωτική σχέση με τις σκωτσέζικες ομάδες. Τις αγαπούσε πάρα πολύ. Αγάπησε την Γλάσκοου Ρέιντζερς, την Χιμπέρνιαν, την Χαρτς, τη Ναντί Γιουνάιτεντ. Δεν τις λες και  λίγες. Στη Σκωτία ακούνε ΑΕΚ και χάνουν το χρώμα τους.

Εκείνο το βράδυ η ΑΕΚ ήθελε ένα καλό σκορ για να πάει ήσυχη σε 15 μέρες στη Σκωτία για τη ρεβάνς του αγώνα με τη Χιμπέρνιαν ώστε να πάρει αυτή το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
 
Ο Άλεξ ΜακΛίς, προπονητής της Χιμπέρνιαν, αρκετές μέρες πριν από το παιχνίδι δήλωνε ότι θεωρεί την ΑΕΚ φαβορί για τη νίκη και την πρόκριση. Σεβασμός ανάμεικτος με πονηριά, σε μια προσπάθειά του να κοιμίσει την Ένωση χρίζοντάς την φαβορί και να την αιφνιδιάσει. Αλλά μασάνε από τέτοια οι αετοί;

Πάντως, όταν κατέβηκαν οι δύο ομάδες στο γήπεδο ο φόβος του προπονητή των Σκωτσέζων έγινε αμέσως ορατός, καθώς από το πρώτο λεπτό του αγώνα έδειξε ότι η ομάδα του έχει αποκλειστικά αμυντικό προσανατολισμό και πως κύριο μέλημά της είναι να διαφυλάξει τα νώτα της και να κρατήσει το μηδέν παθητικό. Από την αρχή του αγώνα οι Μπρούστερ και ΜακΜάνους είχαν την ευκαιρία να κινηθούν προς την περιοχή του Ατματζίδη, αφού η Χιμπέρνιαν είχε παραχωρήσει στην ΑΕΚ την καθολική κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του παιχνιδιού. Η ΑΕΚ όμως στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν καθόλου καλή και δεν εκμεταλλεύτηκε την οπισθοχώρηση της αντιπάλου της, αφού δεν κατάφερε ούτε μία φορά να διεισδύσει στην περιοχή του Κόλγκαν και να γίνει απειλητική.

Οι επιθετικές της προσπάθειες εξαντλήθηκαν σε δύο μακρινά σουτ, του Τσιάρτα στο 25' και του Ζαγοράκη στο 27'. Στον αντίποδα η Χιμπέρνιαν είχε να αντιπαρατάξει μια ακίνδυνη κεφαλιά του Ο' Νιλ που κατέληξε στα χέρια του Ατματζίδη.

Στην επανάληψη ο Φερνάντο Σάντος έριξε στο παιχνίδι τον Βασίλη Λάκη (τον οποίο ζέσταινε από το 25'). Η ΑΕΚ άρχισε σταδιακά να γίνεται πιο κινητική στην επίθεση και να απειλεί τη Χιμπέρνιαν.

Η πίεση ξεκίνησε με ένα σουτ του Νικολαΐδη στο 48' και μια κεφαλιά του ίδιου στο 52' που και τα δύο τα εξουδετέρωσε ο Κόλγκαν, ώσπου φτάσαμε στο 55', όταν ο Νίκος Γεωργέας ανατράπηκε από τον Λάουρσεν μέσα στην περιοχή και η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Βασίλης Τσιάρτας ο οποίος άνοιξε το σκορ για την Ένωση.

Μετά από αυτό το γκολ η άμυνα της Χιμπέρνιαν αποδιοργανώθηκε  και η ΑΕΚ βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει την πίεσή της. Έτσι, στο 68', ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης σέντραρε από αριστερά και ο Ντέμης Νικολαΐδης με άπιαστη κεφαλιά έγραψε το 2-0 σημειώνοντας το 21ο γκολ του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ταυτόχρονα 17ο του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τα περισσότερα από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.

Η ΑΕΚ πέτυχε και τρίτο γκολ, όταν το απευθείας κόρνερ του Τσιάρτα απέκρουσε καθαρά μέσα από τη γραμμή ο ΜακΜάνους. Οι παίκτες της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκαν, όμως ο Χάνατσεκ και ο βοηθός του έκριναν ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή.
 
Στα περίεργα εκείνης της αναμέτρησης ήταν ο έντονος αντιαμερικανισμός που υπήρχε διάχυτος στην ατμόσφαιρα, καθώς και τα ευφάνταστα συνθήματα της σκεπαστής που δονούσαν την ατμόσφαιρα κατά των Αμερικανών, εξ αιτίας των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου και των αντιποίνων που εφάρμοζαν τότε οι Αμερικανοί κατά του Μπιλ Λάντεν. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Μάκης Ψωμιάδης να μαζέψει τους παίκτες και να πραγματοποιήσουν επίσκεψη καλής θέλησης στην Αμερικανική Πρεσβεία για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις!

Στη ρεβάνς η ΑΕΚ μας έκανε να τα χρειαστούμε αφού για να προκριθεί έπρεπε να περάσουμε πρώτα από την ψυχοφθόρο διαδικασία της παράτασης. Το κανονικό παιχνίδι είχε λήξει με νίκη της Χιμπέρνιαν με 2-0 με δύο γκολ του Λούνα στο 52' και στο 80'. Ο Βασίλης Τσιάρτας, μόλις στο πρώτο λεπτό της παράτασης, κατάφερε να φέρει τις καρδιές των Ενωσιτών στις θέσεις τους με ένα τρομερό σουτ, ενώ στο 15' φρόντισε το γκολ που δεν του είχαν μετρήσει με το απ' ευθείας κόρνερ στο πρώτο παιχνίδι να το πετύχει και πάλι με τον ίδιο τρόπο και να ισοφαρίσει σε 2-2. Ο Ζινελί στο 25' της παράτασης με ένα μακρινό σουτ, αιφνιδίασε τον Χιώτη και έδωσε την άτυπη νίκη στη Χιμπέρνιαν ενώ την πρόκριση την έπαιρνε η ΑΕΚ. Ήταν μια άτυχη στιγμή για τον Χιώτη που σε όλη τη διάρκεια του ματς υπήρξε εξαιρετικός.

ΑΕΚ: Ατματζίδης, Γεωργέας, Γκαμάρα, Φερούζεμ, Κασάπης, Ζήκος, Ζαγοράκης, Τσιάρτας (87' Πέτκοφ), Μαλαδένης (46' Λάκης), Κωνσταντινίδης, Νικολαΐδης (90' Μιελκάρσκι).

Χιμπέρνιαν: Κόλγκαν, Ντε Λα Κρους, Λάουρσεν, Μάρεϊ, Μπρούστερ (75' Ζιτελί), Ο' Νιλ, Φένγουϊκ, ΜακΜάνους (63' Λούνα), Σμιθ, Τζακ, Όρμαν.