Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οι 7 καμπαλέροθ


Ένας παλιός γνωστός γρίφος είναι και ο εξής: "Ισπανοί, Ισπανοί, Ισπανοί, ζωγράφιζαν Ισπανικό στρατό, Ισπανικό".

Η μετάφρασή του είναι η κάτωθι: "Εις πανί, οι σπανοί, Ισπανοί, ζωγράφιζαν Ισπανικό στρατό, εις πανικό".

Και πού κολλάει αυτό θα μου πει κανείς. Οι Ισπανοί προπονητές ήταν είδος άγνωστο για την Ελλάδα πριν από το 2006 που έφερε ο Νικολαΐδης τον Λορέντσο Σέρα Φερέρ για λογαριασμό τής ΑΕΚ. Ο τύπος, πότε με τα αλλεπάλληλα ροτέισον, πότε με τις προκλητικές του δηλώσεις για τη δυναμική των ποδοσφαιριστών του -τους οποίους δεν δίστασε να αποκαλέσει "ποδήλατα"- και πότε με τις αλυσιδωτές θλάσεις των παικτών του που τους έκαψε σχεδόν όλους νομίζοντας ότι έχει να κάνει με ποδοσφαιριστές τής Πριμέρα Ντιβιζιόν, δημιουργεί μεγάλες έχθρες στην ομάδα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Νικολαΐδης να τον απολύσει μόλις μερικούς μήνες μετά την υπογραφή από τον Ισπανό τετραετούς συμβολαίου συνεργασίας! Τις ολέθριες επιπτώσεις τής επαχθούς αυτής συμφωνίας η ΑΕΚ ξεπλήρωσε μόλις πέρυσι, αφού ο Λορέντσο -γνωστός και σαν "ταβερνιάρης" ή "παππούς τής Monopoly" ή "Μάριο"- αρνήθηκε να παραιτηθεί οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα και απολαμβάνοντας για αρκετά χρόνια τις ξάπλες του στο ιδιόκτητο ξενοδοχείο του στη Μαγιόρκα με τα χρήματα της αποζημίωσής του που καθόλου δεν περίσσευαν στην οικονομικά ανίσχυρη ΑΕΚ. Χαρακτηριστικό του επίσης το γεγονός ότι όσο έμεινε στην Ελλάδα με το κιάλι κατάφερνε να δει νίκη σε ντέρμπι (κέρδισε τον συμπατριώτη του Βίκτωρ Μουνιόθ στο πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι όταν εκείνος ανέλαβε τον Παναθηναϊκό). Αυτός δεν έφταιγε ποτέ. Όλη η ευθύνη βάρυνε τα... "ποδήλατα"!

Μετά, όταν έγινε μόδα το είδος, ο Παναθηναϊκός μέσα στην ίδια σεζόν 2006-2007 έφερε τον Βίκτωρ Μουνιόθ, ο οποίος, παρά την ήττα του από την ΑΕΚ τού Φερέρ όταν πρωτοήρθε, στη συνέχεια τής το ανταπέδωσε κερδίζοντάς την μέσα στο ΟΑΚΑ με 1-4, κέρδισε και τον Ολυμπιακό εντός και εκτός έδρας, αλλά προς το τέλος τού πρωταθλήματος τα σκάτωσε αφήνοντας τον Παναθηναϊκό στην τρίτη θέση με αποτέλεσμα να απολυθεί. Πάντως υπήρξε ο προπονητής που καθιέρωσε τον Νίνη.

Ακολούθησε ο Άρης που συμφώνησε με τον Κίκε Ερνάντεθ τη σεζόν 2006-2007, αμέσως μετά την επάνοδό του στη Σούπερ Λίγκα που διαδέχτηκε τον υποβιβασμό τής προηγούμενης εφιαλτικής χρονιάς. Ο Ισπανός αναλαμβάνει στα μέσα εκείνης της χρονιάς μετά την απομάκρυνση του Όγιος και καταφέρνει να κάνει μια εξαιρετική πορεία με τον Άρη οδηγώντας τον στην έξοδό του στο Γιουρόπα Λιγκ. Παρόλα αυτά δεν συμφωνεί με τη διοίκηση και το καλοκαίρι αποχωρεί. Επανέρχεται το επόμενο καλοκαίρι, μετά τη φυγή τού Ντούσαν Μπάγιεβιτς αλλά η χρονιά δεν είναι τόσο καλή όσο η πρώτη του και στα μέσα τής σεζόν αποχωρεί οριστικά. Ακολουθεί ένα πέρασμά του από τον Λεβαδειακό που διακόπτεται κι αυτό πρόωρα και φεύγει από τη χώρα μας.

Στο μεταξύ, τον Ερνάντεθ αντικατέστησε στον Άρη το 2007 ένας άλλος Ισπανός, ο Χουάν Κάρλος Ολίβα που έμεινε στον πάγκο τού Άρη για το... τεράστιο διάστημα της... μιας αγωνιστικής! Αυτός κι αν έκανε ρεκόρ παραμονής Ισπανού προπονητή (μπορεί και προπονητή γενικώς) σε ελληνική ομάδα!

Το Δεκέμβριο του 2007 είναι η σειρά τού Ηρακλή να εμπιστευτεί έναν Ισπανό προπονητή και διαλέγει τον Άνχελ Πεντράνθα που αντικατέστησε τον Γιοβάνοβιτς. Τα πήγε σχετικά καλά και ξεκίνησε και την επόμενη σεζόν, χωρίς όμως να έχει την ίδια επιτυχία με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί στις αρχές τού πρώτου γύρου. Ακολούθως, συμφωνεί με τον Πέτρο Θεοδωρίδη να αναλάβει τις τύχες τού Πανσερραϊκού αλλά ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας τον αναγκάζει να αποσυρθεί.

Η πιο τρελή περίπτωση είναι αυτή τού Χοσέ Σεγκούρα. Από βοηθός τού Τάκη Λεμονή βρίσκεται μέσα σε ένα βράδυ πρώτος προπονητής τού Ολυμπιακού και μάλιστα η τύχη τού τα φέρνει έτσι ώστε να φέρει το παράσημο ότι είναι ο πρώτος Ισπανός προπονητής που κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα σε άλλη χώρα εκτός Ισπανίας (δεύτερος είναι ο Βαλβέρδε με την ίδια ομάδα και τρίτος πολύ απλά... δεν υπάρχει)! Ίσως να μην έχει υπάρξει πιο κωλόφαρδος προπονητής παγκοσμίως αφού ενώ ο ίδιος δεν ήξερε πού πάνε τα τέσσερα από προπονητική, ευτύχησε να έχει πίσω του έναν Κόκκαλη που έπαιρνε τα πρωταθλήματα μόνος του κάνοντας μάγκες πολλούς φελλούς που πέρασαν από το λιμάνι. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός πέτυχε το νταμπλ αφού πήρε και το κύπελλο νικώντας στον τελικό τον Άρη με 2-0. Το πρωτάθλημα όμως ήταν καθαρά έργο Κόκκαλη αφού το έκλεψε από τα χέρια τής ΑΕΚ με τη γνωστή υπόθεση Βάλνερ και την αποτυχημένη προσφυγή της στο CAS. Όταν όμως έφτασε το παιχνίδι τού ΟΑΚΑ εναντίον τής ΑΕΚ, όπου ο Σεγκούρα κλήθηκε να αποδείξει ότι ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερη ομάδα από την ΑΕΚ και δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα, η ομάδα του εισέπραξε 4 γκολ και όλη η Ελλάδα κατάλαβε το μέγεθος της αδικίας που έγινε σε βάρος τής ΑΕΚ.

Το 2008 έρχεται για λογαριασμό τού Ολυμπιακού ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Παρότι καταφέρνει με το καλημέρα να αφήσει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ τον Ολυμπιακό, ο οποίος αποκλείεται από την Ανόρθωση, δεχόμενος μάλιστα 3 γκολ στην Κύπρο, εντούτοις κερδίζει άνετα το πρωτάθλημα αλλά και το κύπελλο από την ΑΕΚ σε εκείνον τον αλησμόνητο τελικό τού 4-4 και των 35 πέναλτι. Δεν καταφέρνει να συμφωνήσει με τον Κόκκαλη για νέο συμβόλαιο και στο τέλος τής χρονιάς επιστρέφει στην Ισπανία για λογαριασμό τής Βιγιαρεάλ την οποία οδηγεί κατά διαόλου και απολύεται. Επιστρέφει πέρυσι μετά από πρόταση που του έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να ξαναστεφθεί πρωταθλητής.

Πέρυσι το Νοέμβριο έρχεται στην ΑΕΚ και ο Μανόλο Χιμένεθ, ο έβδομος Ισπανός στη σειρά προπονητής που δουλεύει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, καταφέρνοντας να κατακτήσει με την ομάδα το κύπελλο νικώντας στον τελικό τον Ατρόμητο με 3-0. Στο πρόσωπό του η ΑΕΚ πίστεψε ότι θα βρει τον προπονητή που θα την κάνει ομάδα, θα προωθήσει ταλέντα και θα την οδηγήσει στο δρόμο των επιτυχιών. Στις μέρες του κατάφερε να κερδίσει ένα κύπελλο, να πετύχει κάποιες εμφατικές νίκες όπως το 0-4 επί του Άρη, νίκες στην Τούμπα, στο Καραϊσκάκης πέρυσι, νίκες επί του Παναθηναϊκού, νίκη επί της Χάιντουκ στο Σπλιτ με 3-1, αλλά και να γνωρίσει μερικές από τις πιο ταπεινωτικές ήττες στην ιστορία της της σε Ελλάδα και Ευρώπη δεχόμενη 6 γκολ από τον Ολυμπιακό, 4 μέσα στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό Βόλου, 3 πέρυσι και 4 φέτος στο Βέλγιο από την Άντερλεχτ, 4 από τη Ζενίτ, 3 από τον ΠΑΟΚ φέτος, καθώς και να χάσει πριν λίγες μέρες από την Στουρμ Γκρατς μέσα στο ΟΑΚΑ με 1-2 ενώ κέρδιζε μέχρι το 87' με 1-0. Μπορεί να υπάρχουν πολλές δικαιολογίες, όπως η ανύπαρκτη διοίκηση της ΑΕΚ και το αναιμικό της ρόστερ, όμως και ο ίδιος δεν είναι άμοιρος ευθυνών αφού φέτος είχε την πλήρη ευθύνη για το στήσιμο της ομάδας, έκανε αυτός την προετοιμασία και στο τέλος-τέλος αν έβλεπε ότι κάτι δεν πάει καλά και έρχεται σε ρήξη με τις πεποιθήσεις του ας έβγαινε έγκαιρα να το πει και να μη δεχτεί να συμμετάσχει σ' αυτό το φιάσκο. Από τη στιγμή που συναίνεσε είναι συνυπεύθυνος και δεν μπορεί να επικαλεστεί καμία δικαιολογία.

Με λίγα λόγια οι Ισπανοί προπονητές, με μια μικρή εξαίρεση στο πρόσωπο του Βαλβέρδε, ο οποίος όμως ευτύχησε να έχει από πίσω του και στις δύο θητείες του στο λιμάνι, έναν Κόκκαλη και έναν Μαρινάκη που ουσιαστικά δεν χρειάζονται προπονητή για να πάρουν τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα, δεν πρόσφεραν κάτι ουσιαστικό στις ομάδες που εργάστηκαν. Αντίθετα, μερικοί απ' αυτούς, όχι μόνο δεν δικαίωσαν τη φήμη που τους συνόδευε όταν έρχονταν στην πατρίδα μας αλλά επέλεξαν και τον χειρότερο τρόπο για να αποχωρήσουν. Συγκεκριμένα ο Φερέρ κι απ' ότι φαίνεται προσφάτως και ο Χιμένεθ, υπήρξαν απαίσιοι χαρακτήρες (για κακή τύχη τής ΑΕΚ και οι δύο βρέθηκαν στο δρόμο της), φραγκοφονιάδες, φαφλατάδες πολυλογάδες (σε αντίθεση με τον Βαλβέρδε που παραμένει σεμνός και σοβαρός), χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας όταν τα είχαν κάνει σκατά και θα έπρεπε να παραιτηθούν, κατάφεραν να δημιουργήσουν τεράστιες αντιπάθειες με τις εμμονές τους και το υπεροπτικό τους ύφος απέναντι στους ποδοσφαιριστές τους και τελικά από μια αποχώρηση με ψηλά το κεφάλι προτίμησαν τον πλήρη εξευτελισμό των ίδιων και των ομάδων τους μέχρι να εξασφαλίσουν την παχυλή τους αποζημίωση με την οποία επέστρεψαν στην πατρίδα τους (μέχρι στιγμής ο Φερέρ και έπεται και ο Χιμένεθ) επιδεικνύοντάς την σαν λάφυρο ίσης αξίας με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Να τους χαίρονται.

6 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Δεν έχει σημασία αν ο προπονητής προέρχεται από "μεγάλη" σχολή ποδοσφαίρου από τη στιγμή που στην χώρα μας θα έρθουν οι χειρότεροι εξ' αυτών...

BALADEUR είπε...

Ο Φερέρ είναι διαφορετική περίπτωση. Το πρόβλημα δεν ήταν οι, όποιες, προπονητικές γνώσεις του και οι ικανότητές του, αλλά η "αυτοκρατορική" του συμπεριφορά.

BALADEUR είπε...

Πάντως, το πρόβλημα δεν είναι ο προπονητής στην ΑΕΚ αλλά το κακοστημένο οικοδόμημα...

BALADEUR είπε...

...κι επειδή τυγχάνει να είστε ποδοσφαιρικώς άσχετοι,
άμπαλοι και κατσαπλιάδες, να κάνω την αγγαρεία
(και σε σας την χάρη) να σας ενημερώσω πως φέτος
ο σινιόρ Μανόλο διδάσκει (τι διδάσκει δηλαδή, σεμινάρια
παραδίδει) το σύστημα: "ΓΚΟΛ ΕΣΕΙΣ; ΣΕΝΤΡΑ ΕΜΕΙΣ!"
Αλλά που να καταλάβετε εσείς από υψηλή προπονητική...

BALADEUR είπε...

ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ...

http://sporty-365.blogspot.com/2011/10/blog-post_02.html

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Γενικά πάντως οι Ισπανοί -με εξαίρεση ίσως τον Μπενίτεθ που δεν έβγαλε και μάτια βέβαια- δεν έχουν και τίποτα τεράστιες περγαμηνές.

Ο Φερέρ ήταν ένας στριμμένος κοντοπίθαρος κωλόγερος που θα μπορούσε να έχει γίνει καλός προπονητής αν δεν τον ακολουθούσε η μεγάλη αποτυχία που είχε σαν προπονητής της Μπαρτσελόνα.

Το πρόβλημα της ΑΕΚ φυσικά δεν είναι ο προπονητής αλλά οι άσχετοι που βρέθηκαν να την διοικούν τα τελευταία 30 χρόνια. Δηλαδή από τον Μπάρλο και μετά.

Σε ρούμπωσε ο Χιμένεθ! Πάλι στη μάπα θα τον τρως μέχρι το καλοκαίρι... Α, ρε Μανωλά! χε χε χε...

Η φωτοσοπιά αγγίζει την τελειότητα :-)