Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Η ΑΕΚ απέναντι στο Απολλώνιο διώροφο λεωφορείο του Παράσχου έμεινε στο 0-0

Οι αμυντικοί του Απόλλωνα παίζουν ποδόσφαιρο με τα
χέρια αλλά ο διαιτητής έχει ξεχάσει στο σπίτι τα γυαλιά του

Ήρθε η γκέλα για την ΑΕΚ και μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί που την θεωρούσαν αναμενόμενη. Τι εννοώ. Μέρες τώρα διαμορφώνεται ένα κλίμα που εμφανίζει την ΑΕΚ να τελεί υπό πίεση, άρα να αγχώνεται, για να αναδειχτεί πρωταθλήτρια χειμώνα. Νίκη οπωσδήποτε ζητάνε όλοι. Παίκτες ζητάει ο προπονητής. Ηρεμία όμως δεν ζητάει κανείς. Από την άλλη οι άνθρωποι του Απόλλωνα εμφανίζουν τον αγώνα εναντίον της ΑΕΚ σαν το παιχνίδι της ζωής τους. Λες και από αυτό θα κριθεί η ύπαρξή τους. Μήνες τώρα προσανατολίζονται σε αλλαγή προπονητή και αποφασίζουν να το κάνουν παραμονές του αγώνα με την ΑΕΚ. Ταυτόχρονα τάζουν και πριμ στους παίκτες τους αν πάρουν αποτέλεσμα μέσα στο ΟΑΚΑ.

Ο Παράσχος, που ανέλαβε την ομάδα της Ριζούπολης, γνωστός για την ερωτική σχεδόν σχέση του με τα… πούλμαν, φέρνει ένα τέτοιο στο ΟΑΚΑ, μαζί με δυο νταλίκες και τέσσερα τρακτέρ και τα τοποθετεί μπροστά από την εστία της ομάδας του. Ο στόχος προφανής. Με οποιοδήποτε κόστος να μη περάσει η μπάλα τη γραμμή του τέρματος. Και φυσικά τον πετυχαίνει αφού: Η ΑΕΚ εξακολουθεί τα τελευταία τρία χρόνια να δυσκολεύεται τρομερά να ανοίξει τις κλειστές άμυνες των αντιπάλων της, κυρίως επειδή στερείται ποδοσφαιριστών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως είναι ένας παίκτης διεμβολιστής που να μπορεί να βάζει τη μπάλα κάτω και να τρυπάει σαν τυρί έμενταλ την αντίπαλη άμυνα και ένας παίκτης με οξυδέρκεια και πόδι που να μπορεί να βγάλει την μακρινή αιφνιδιαστική μπαλιά στην πλάτη της άμυνας και να βρει τον επιθετικό του σε θέση βολής.

Νo goal no party, λοιπόν. Δεν ήρθε βέβαια η συντέλεια του κόσμου και οι στόχοι της ομάδας παραμένουν αμετάβλητοι. Όμως, αν μια ομάδα με βλέψεις όπως η κατάκτηση του πρωταθλήματος γκελάρει τόσο εύκολα απέναντι σε Ατρόμητους και Απόλλωνες μέσα στο γήπεδό της και αφήνει βαθμούς εκτός έδρας με Αστέρες, Γιάννινα και Ξάνθες, ε, όσο να 'ναι δεν δείχνει και τόσο έτοιμη να διεκδικήσει ταυτόχρονα πρωτάθλημα, κύπελλο και διάκριση στην Ευρώπη. Ως προς το 3-5-2, που τόσες φορές έχουμε εκθειάσει για την αποτελεσματικότητά του, όταν έχεις απέναντί σου μικρότερης δυναμικότητας αντίπαλο που πρέπει να τον πιέσεις για να τον οδηγήσεις στο λάθος, δεν είναι και το πιο ενδεδειγμένο.

Έχοντας και έναν διαιτητή που κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες να κάνει επίδειξη αντικειμενικότητας κλείνοντας τα μάτια, τόσο στις προκλητικές καθυστερήσεις των παικτών του Απόλλωνα από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, όσο και στα σκληρά μαρκαρίσματα πάνω στους αντιπάλους τους, αλλά και στερώντας την ΑΕΚ από ένα τουλάχιστον εξόφθαλμο πέναλτι, ήρθε και έδεσε το γλυκάκι που μόνο γλυκό δεν ήταν και η ΑΕΚ κέρασε μ' αυτό τον ηρωικό κόσμο της που αψήφησε τη βροχή και ανέβηκε στο ΟΑΚΑ για να πανηγυρίσει μαζί με τους παίκτες τον έστω και άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα.

Πάντως, το ανεκδοτάκι που κατεβαίνει στο μυαλό του Μανόλο κάθε τρεις με τέσσερις αγωνιστικές να κατεβάζει τον Λόπες σαν αριστερό χαφ εξτρέμ, έχει παλιώσει και δεν γελάει κανένας μας πια. Καλύτερα Αραούχο αριστερά και μέσα και ο Γιακουμάκης με τον όγκο του μήπως και κατάφερνε να σπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα του… πούλμαν που ήρθε κι άραξε μέσα στην περιοχή της γειτονικής ομάδας. Ο Πορτογάλος είναι καταπληκτικός αριστερός αμυντικός, έχει και δημιουργικές ικανότητες αλλά εξτρέμ δεν είναι με τίποτα!

Η είσοδος του Κονέ και του Χριστοδουλόπουλου στο δεύτερο ημίχρονο ήταν επιβεβλημένη. Η ΑΕΚ έγινε πιο επιθετική, πίεσε, έκανε κάποιες ευκαιρίες, αλλά είπαμε, ήταν πολλά τα… οχήματα μπροστά στο τέρμα και χωρίς τον… εξολοθρευτή που θα μπορούσε να τα ανατινάξει δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα.

Καλύτεροι για την ΑΕΚ ήταν οι Λιβάγια, Σιμόες, Τσιγκρίνσκι και Λαμπρόπουλος.

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Γκάλο, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Σιμόες, Γαλανόπουλος (66' Κλωναρίδης), Μπακασέτας (52' Κονέ), Λόπες (56' Χριστοδουλόπουλος), Αραούχο, Λιβάγια.

Απόλλων Σμύρνης: Τσόβιτς, Ντάσιος (83' Μπιτζιμίν), Κύργιας, Παπάζογλου, Κούρος, Κοντοές, Μπαρτολίνι, Χουάρεζ, Ελμπάζ (59' Καστιγιέχος), Αλμπάνης, Ανιέτε (72' Μενδρινός).