Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Μετά τον Παναθηναϊκό ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να υποκλιθεί στην Βασίλισσα που τον κέρδισε με 66-62

Έφτανε τελικά μια ορθολογική κίνηση με την επιστροφή στον πάγκο ενός μετρ της ψυχολογίας για να μπορέσει η Βασίλισσα να σπάσει μια κατάρα 13 ετών, αφού τόσα χρόνια είχε να κερδίσει τον Ολυμπιακό!

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι η φετινή ομάδα δεν ήταν τόσο άχρηστη όσο εμφανιζόταν εξ αιτίας της διαχείρισής της από έναν υπέροχο μεν άνθρωπο, που όμως ήταν σκράπας στον τομέα της ψυχολογίας, αλλά διέθετε και λάθος νοοτροπία ως προς τον τρόπο που πρέπει να χτιστεί μία ομάδα για να μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό. Λάτρης ο Μανωλόπουλος των ψηλών και αθλητικών παικτών φρόντισε να επενδύσει πάνω σε τέτοιους, πολύ γρήγορα όμως όλοι διαπιστώσαμε πόσο καλύτερη θα ήταν η φετινή ΑΕΚ αν διέθετε έναν Ντίξον ή πολύ περισσότερο έναν Ούκιτς στο ρόστερ της.

Ο Σάκοτα δεν προλάβαινε να κάνει πολλά μέσα σε ένα 24ωρο εκτός ίσως από το να τονώσει την πεσμένη -έως εξαφανισμένη- ψυχολογία των παικτών του και να τους επαναφέρει στην κανονικότητα σε ό,τι είχε να κάνει με την πίστη στις δυνάμεις τους και στις αδιαμφισβήτητες ικανότητές τους. Και οι παίκτες του τον πίστεψαν και μπαίνοντας απόψε στο παρκέ άρχισαν να τρώνε σίδερα.

Η ΑΕΚ ήταν φανερό ότι υπερτερεί έναντι του Ολυμπιακού σε ψυχή, σε τσαγανό και σε αποφασιστικότητα για τη νίκη. Και στηριζόμενη σε αυτά της τα πλεονεκτήματα κατάφερε να την πάρει! Το τελικό 66-62 μαρτυράει την τρομερή άμυνα που έπαιξαν οι κιτρινόμαυροι απέναντι σε μία ομάδα που φέτος σαρώνει τους αντιπάλους της σε Ελλάδα και Ευρώπη βομβαρδίζοντάς τους από κάθε σημείο του γηπέδου στο οποίο αγωνίζεται. Αυτή η καθήλωση που πέτυχε η ΑΕΚ απέναντι στα ατού του Ολυμπιακού μαρτυράει πόσο πολύ ήθελαν τη νίκη οι παίκτες της και πόσο καλή δουλειά έκανε ο νέος (κι όμως τόσο παλιός) προπονητής της.

Αν αναλογιστούμε ότι φέτος, με τον λάθος άνθρωπο μέχρι πριν λίγες μέρες στον πάγκο της, μπόρεσε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό και να τον πετάξει έξω από το κύπελλο, αλλά και την πρωταθλήτρια Ιταλίας Βενέτσια μέσα στην Ιταλία και απόψε να κερδίσει τον Ολυμπιακό που αυτή τη στιγμή είναι η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη αφήνοντάς τον στους 62 πόντους, καταλαβαίνουμε πόσο απεριόριστες είναι οι δυνατότητες αυτής της ομάδα και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Με δύο πολύ καλές προσθήκες-αλλαγές στο ρόστερ της και με την ενσωμάτωση λίγο-λίγο των μεγάλων ταλέντων που διαθέτει στο σύνολο, πολύ σύντομα όλοι θα μιλάνε, όχι απλά για την ομάδα που μπήκε σφήνα ανάμεσα στους δύο ισχυρούς του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά που κατάφερε να αναδειχτεί στη νέα μεγάλη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ!

Έχοντας σε τρομερή βραδιά τους Χάρις, Σάκοτα και Γκριν η Βασίλισσα είχε βάλει τα θεμέλια για να φτάσει στον τελικό θρίαμβο. Από την αρχή του ματς ο Δικέφαλος έδειξε τις προθέσεις του παίρνοντας από νωρίς μια διαφορά 10 πόντων που έκανε τους παίκτες του Ολυμπιακού να σαστίσουν. Η ΑΕΚ ανέβασε το σκορ στο +12 προκαλώντας ταχυπαλμίες στους αντιπάλους της και τελικά προηγήθηκε με +10 στην πρώτη περίοδο.

Στην δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός έκανε αναμενόμενα την αντεπίθεσή του αλλά η ΑΕΚ με πρωταγωνιστή τον Σάκοτα κατάφερε να κλείσει προηγούμενη το ημίχρονο με 39-37.

Η ΑΕΚ μπήκε φορτσάτη στην τρίτη περίοδο, πρόσεξε την άμυνά της και με τις φοβερές εμπνεύσεις του Χάρις προηγήθηκε με +5 και σκορ 49-44, μόλις στο 26'. Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός αύξησε την πίεσή του και η λήξη της τρίτης περιόδου βρήκε την ΑΕΚ οριακά προηγούμενη με 51-50.

Ο Ολυμπιακός στην τέταρτη περίοδο τα έπαιξε όλα για όλα και κατάφερε να περάσει μπροστά στο σκορ με 51-52. Η ΑΕΚ αντέδρασε με ένα σερί 8-0 και σιγά-σιγά μπήκαμε στα τελευταία λεπτά ενός μεγάλου θρίλερ. Ο Ολυμπιακός με δυο τρίποντα πέρασε μπροστά 2:40 πριν τη λήξη. Στο 1:34 πριν το φινάλε, ο Τζέιμς με 2/2 βολές έκανε το 63-62 ενώ στην επόμενη φάση έσβησε τον Σπανούλη. Ο Γκριν στα 57" πριν το τέλος έκανε με βολές το σκορ 65-62 για να αστοχήσει ο Ολυμπιακός σε τρίποντο με τον Παπανικολάου και να κάνει ο Χάρις με 1/2 βολές 5" πριν τη λήξη το τελικό 66-62 ενώ στην εκπνοή ο Σπανούλης αστόχησε σε νέο τρίποντο. Αυτό ήταν. Λήξη του αγώνα και το ΟΑΚΑ φλέγεται!

Τα δεκάλεπτα: 22-12, 39-37, 51-50, 66-62

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 8, Γκριν 12, Χάρις 15, Λαρεντζάκης 6 (1), Μαυροειδής 9, Ξανθόπουλος, Σάκοτα 10 (2), Μπάρλοου 4, Καββαδάς 2, Ελονού.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 6 (2), Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 10, Ρόμπερτς, ΜακΛίν 16 (12ριμπ.), Στρέλνιεκς 9 (1), Μάντζαρης 8 (2), Μπόγρης, Γουίλτζερ 2, Τόμπσον 4.