Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Μια ΑΕΚ από βαρύ μέταλλο καθάρισε τον Λεβαδειακό με 0-2 παραμένοντας πρωτοπόρα

Η ΑΕΚ νίκησε με 0-2 τον Λεβαδειακό και αυτή η νίκη ίσως αποδειχτεί πολύτιμη αφού: Αφενός την διατηρεί στην πρώτη θέση και κατά πάσα πιθανότητα θα συντελέσει ώστε να αναδειχτεί πρωταθλήτρια χειμώνα και αφετέρου ήρθε σε μία χρονική στιγμή όπου η Ένωση βρέθηκε στο μάτι ενός ψυχροπολεμικού κυκλώνα όπου επιβλήθηκε απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών της, απαγορεύτηκε η πώληση εισιτηρίων από τον μέγα κομπλάρα πρόεδρο της τοπικής ομαδούλας που αν και υποβιβασμένη στους αγωνιστικούς χώρους βρέθηκε ως διά μαγείας να αγωνίζεται και φέτος στη Σούπερ Λίγκα σε βάρος του Ηρακλή και απειλήθηκε όσο καμία άλλη ομάδα με αφαίρεση βαθμών και τιμωρία έδρας αν έστω και ένας οπαδός της προκαλούσε το παραμικρό πρόβλημα τόσο μέσα στο γήπεδο της Λιβαδειάς όσο και έξω απ' αυτό. Το ερώτημα που γεννάται, με δεδομένο ότι οι επαρχιακές ομάδες στενάζουν από τα οικονομικά προβλήματα και περιμένουν τα παιχνίδια με τις μεγάλες ομάδες για να κόψουν κανένα εισιτήριο, είναι ποιος κάλυψε οικονομικά τη ζημιά του μπαστουνοβλαχοπροέδρου των Βοιωτών μιας και το γήπεδό τους απόψε ήταν απελπιστικά άδειο; Στη γενική συγκυρία να συνυπολογίσουμε ότι σε αντίθεση με εκείνους της ΑΕΚ, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στο χτεσινό παιχνίδι της ομάδας τους στην Ξάνθη, αν και τελούσαν και αυτοί υπό απαγόρευση μετακίνησης, την έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και βρέθηκαν σύσσωμοι στις εξέδρες του γηπέδου της Ξάνθης ενισχύοντας την ομάδα τους σε ένα παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ το κέρδισε παίζοντας μόνος του αφού οι αντίπαλοί του και κυρίως ο τερματοφύλακάς τους δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο γήπεδο. Με παρόμοια ευκολία και ο Ολυμπιακός, που βρέθηκε να χάνει μέσα στο Καραϊσκάκης από τον Απόλλωνα, κατάφερε λίγο πριν από τη λήξη του ματς να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ και να πάρει του τρεις βαθμούς της νίκης. Να γιατί η αποψινή νίκη της ΑΕΚ ίσως αποδειχτεί πολύτιμη.

Πέρα απ' αυτό η ΑΕΚ απόψε απέδειξε ότι διαθέτει τους κορυφαίους ξένους παίκτες από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Μιλάμε φυσικά για το φονικό δίδυμο Λιβάγια-Αραούχο που σκοτώνει, λερώνει και δεν πληρώνει, μιλάμε για τον κορυφαίο χαφ του πρωταθλήματος, τον Σιμόες και θα μιλούσαμε για τους δύο κορυφαίους χαφ αν δεν είχε προκύψει ο τραυματισμός του Γιόχανσον, μιλάμε για τον κορυφαίο αριστερό αμυντικό αναφερόμενοι στον Λόπες και φυσικά δεν παραγνωρίζουμε και την τεράστια προσφορά του σπουδαίου Γκάλο και των κεντρικών αμυντικών Βράνιες, Τσιγκρίνσκι αλλά και του Τσόσιτς που δεν αγωνίστηκε σήμερα.

Με το γνωστό και… λατρεμένο 3-5-2 κατέβασε την ΑΕΚ και απόψε ο Χιμένεθ που εξέτισε κι αυτός σήμερα την τιμωρία του βλέποντας και αυτό το ματς από το μπουθ του γηπέδου και δίνοντας οδηγίες στον πάγκο του από το κινητό του τηλέφωνο. Ένα 3-5-2 που καθώς ξεδιπλωνόταν όμορφα η ομάδα μετατρεπόταν σε 3-4-1-2 και μετά το 0-1 γύρισε σε 4-2-3-1. Όλα εφαρμόστηκαν άψογα και έφεραν για την ΑΕΚ το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού οι παίκτες που αποτελούσαν τα εργαλεία στα χέρια του προπονητή τους τήρησαν κατά γράμμα τις εντολές του και εφάρμοσαν το πλάνο του.

Ο κατάσκοπος που είχε παρακολουθήσει την ΑΕΚ στο ματς με την Καλλιθέα είχε σφυρίξει στον προπονητή του Λεβαδειακού ότι αν παίξει πιεστική άμυνα στους επιθετικούς της ΑΕΚ εκείνοι θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα της ομάδας του. Προφανώς είχε λογαριάσει χωρίς τους ξενοδόχους Λιβάγια και Αραούχο οι οποίοι έλειπαν από το παιχνίδι που κατασκόπευσε. Και στο 52' οι δυο… μάγοι με τα δώρα, Αραούχο και Λιβάγια, έπαιξαν το ένα-δύο με τον τελευταίο να μπαίνει στην περιοχή και να σκάβει τη μπάλα πάνω από τον Επασί έτσι όπως μόνο οι πολύ μεγάλοι παίκτες ξέρουν να το κάνουν για να γράψει το 0-1 για την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ έχασε πολλές ευκαιρίες για να πετύχει ένα μεγάλο σκορ και τελικά στο 67' ο Τσιντώτας, έπειτα από μπλοκάρισμα της μπάλας, έκανε ένα βαθύ βολέ με το οποίο βρήκε αμαρκάριστο τον Λιβάγια, εκείνος προσπάθησε να πλασάρει τον Επασί που απέκρουσε προσωρινά, η μπάλα πήγε στον Αραούχο και ο Αργεντινός μάγος την έστειλε να αναπαυθεί στα δίχτυα γράφοντας το 0-2 που έμελε να είναι και το τελικό σκορ του αγώνα, παρόλο που στο 90' ο Μπακασέτας σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι χάνοντας την ευκαιρία να ανεβάσει κι άλλο τον δείκτη του σκορ. Η ΑΕΚ, όπως ήταν φυσικό, μετά το 0-2 έβαλε τις μηχανές να δουλεύουν στο ρελαντί έχοντας κατά νου την κρίσιμη αναμέτρηση που έρχεται στη Βιέννη εναντίον της Αούστρια, σε ένα ματς που θα κρίνει αν ο Δικέφαλος θα συνεχίσει την πορεία του στο Europa League.

Να μη ξεχάσουμε να επισημάνουμε και την εχθρική -στα όρια της περίεργης- διαιτησία του Κομίνη, ο οποίος, εκτός αρκετών άλλων φαλτσοσφυριγμάτων του, δεν έδωσε πέναλτι στον Αραούχο χρεώνοντάς τον με δήθεν χέρι του που προηγήθηκε, ενώ στην ουσία δεν υπήρξε τέτοια παράβαση από τον Αραούχο, αλλά στέρησε την ΑΕΚ και από ένα ακόμα πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο όταν ο Μεντί κράτησε μέσα στην περιοχή τον Λιβάγια από το χέρι ανατρέποντάς τον χωρίς ο διαιτητής να δώσει το καταφανέστατο πέναλτι στην ΑΕΚ.

Κορυφαίοι απόψε για την Ένωση οι Λιβάγια και Αραούχο και εξαιρετικοί οι Τσιντώτας, Γκάλο, Λόπες, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Χριστοδουλόπουλος και μαχητικοί οι Κονέ και Μπακασέτας που πέρασαν σαν αλλαγή. Ο Αϊντάρεβιτς έπαιξε ελάχιστα και δεν κρίνεται ενώ ο Χιμένεθ διαχειρίστηκε άψογα το ματς αν και μακριά από τον πάγκο του ενώ πετυχημένες χαρακτηρίζονται και όλες οι αλλαγές που έκανε.

Λεβαδειακός: Επασί, Τσαμπούρης, Μεντί, Ζαραδούκας (59' Σουμπίνιο), Λεονάρντο, Τριποτσέρης, Μπελγκαζουανί (87' Ιωαννίδης), Γιουσούφ, Μητρόπουλος, Ομπιόρα, Νιάσε (55' Γιακουμάκης).

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Γκάλο, Σιμόες (77' Κονέ), Γαλανόπουλος, Λόπες, Λιβάγια (88' Αϊντάρεβιτς), Χριστοδουλόπουλος (73' Μπακασέτας), Αραούχο.