Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Στατιστική στα τής Τι-Βι

Αναδημοσίευση σήμερα. Από την "Ζούγκλα" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του εξαιρετικού δημοσιογράφου Γιώργου Μιχάλακα:

"Η "Ζούγκλα" πρωτοπορεί και πάλι. Εγκαινιάζουμε σήμερα μία καινοτόμο στήλη και στην πρεμιέρα φωτίζουμε μία ιστορία δημοσιογραφικής αποσάθρωσης.

Αγαπητές Αναγνώστριες και Αγαπητοί Αναγνώστες, βρίσκεστε στην πρεμιέρα τής στήλης "Στατιστική στα τής Τι-Βι" και πριν αναπτύξουμε το σημερινό μας θέμα, οφείλω ως ο εμπνευστής και πνευματικός ιδιοκτήτης της, να σάς πω λίγες λέξεις· θέλω να σάς συστήσω αυτήν την κονσεπτιέρα μου, την οποία αγαπώ για δύο λόγους: για τον τίτλο της και για την κεντρική ιδέα της.

Ο τίτλος δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

Η κεντρική ιδέα είναι, να δούμε την Τηλεόραση με διαφορετική οπτική και να διερευνήσουμε άδηλες και έκδηλες πτυχές της μέσα από επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ή και ανεπανάληπτα φαινόμενα που παρατηρούμε στις κάθε είδους και τυπολογίας εκπομπές της.

Συχνά ακούμε να χαρακτηρίζεται η Τηλεόραση ως "πόρνη"· ίσως ο καθένας από εμάς να τής έχει προσδώσει την εν λόγω ιδιότητα σε κάποια στιγμή.

Όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην Τηλεόραση ότι ακόμη κι αν είναι πόρνη, είναι γοητευτική, και, κυρίως, έχει μία μαγική ιδιότητα να αποθεώνει την Αλήθεια, έστω κι αν αυτό το πράττει ενίοτε χρησιμοποιώντας το Ψέμα.

Ως άνθρωπος που αγαπώ την Αλήθεια και είμαι ερωτευμένος με την Τηλεόραση, θα επιχειρώ -με την αναγνωστική σας συνέργια και με τα σχόλια σας στα social media- να αναδείξω, μέσω τής Στατιστικής, την Αλήθεια τής Τηλεόρασης.
Ξεκινάμε...
...
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Χθες η "Ζούγκλα" επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά για ακόμη μία φορά:

"Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, άσκησε αναίρεση κατά τού αίολου -κατά πολλούς νομικούς- βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο, ύστερα από 14 μήνες παρέπεμψε τον Βαγγέλη Μαρινάκη για ένα μόνο κακούργημα, αυτό της αλλοίωσης αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα, μετατρέποντας παράλληλα σε πλημμέλημα την αρχική κατηγορία σε βάρος του για εγκληματική οργάνωση".

Τι έχουμε εδώ, λοιπόν..; Έχουμε τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, τον ιδιοκτήτη τής Π.Α.Ε. Ολυμπιακός, τον επιχειρηματία που προσφάτως έχει αγοράσει ιστορικές εφημερίδες και γενικώς έχει σαρώσει τον χώρο των Μ.Μ.Ε., να εμπλέκεται για πολλοστή φορά σε υπόθεση η οποία εμφανίζει εκκωφαντικά νομικά κενά και δημιουργεί πελώρια ερωτηματικά.

Ο Πρόεδρος Εφετών, Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, βρίσκει αθώο τον Βαγγέλη Μαρινάκη για όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν (θυμίζω ότι ο γυιος τού Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου, Γεώργιος, διορίστηκε στις 22 Ιανουαρίου 2014, στο Διαιτητικό Δικαστήριο τής Ε.Π.Ο.· και ποιοι λέτε ότι διόρισαν τον υιό Σταμαδιάνο; Ο τότε πρόεδρος τής Ε.Π.Ο., Γιώργος Σαρρής, και ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρός της, Γιάννης Παπακωνσταντίνου· και οι δύο, διωκόμενοι πλέον για την Εγκληματική Οργάνωση).
Με βάση την τεράστια δημοσιότητα που απολαμβάνει σε κάθε του κίνηση ο Βαγγέλης Μαρινάκης, και συνυπολογίζοντας την εξαιρετική βαρύτητα που έχει η αναίρεση την οποία ήσκησε ο αντεισαγγελέας τού Αρείου Πάγου, κύριος Χαράλαμπος Βουρλιώτης, κάθε υγιώς σκεπτόμενος και έντιμος Έλληνας πολίτης θα επερίμενε ότι η εν λόγω δικαστική εξέλιξη θα ήταν κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων.
Τι συνέβη, όμως, στην πραγματικότητα..;
...
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

Παρακολούθησα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τεσσάρων ιδιωτικών σταθμών με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση (αλφαβητικώς: Alpha, ΑΝΤ1, Σκάϊ, STAR), καθώς και αυτό τής Δημόσιας Τηλεόρασης.
Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή, να σάς αναφέρω απολύτως στοιχειοθετημένα πώς αντιμετώπιστηκε δημοσιογραφικώς ένα θέμα με εντονότατες προεκτάσεις σε Ποδόσφαιρο, Κοινωνία, Δικαιοσύνη.
Πάμε να δούμε αν και πόσο ασχολήθηκαν με το φλέγον ζήτημα αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την Ενημέρωση τού Έλληνα Πολίτη (και τής Ελληνίδας πωλήτριας, όπως είχε πει κάποτε μία αμφιλεγόμενη ημεδαπή διανοούμενη).
...
Πηγή: Κεντρικά Δελτία Ειδήσεων
(Ε.Ρ.Τ., ΑΝΤ1, ALPHA, ΣΚΑΪ, STAR)
Ημερομηνία: Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Ε.Ρ.Τ.

Ο καθαρός χρόνος τού δελτίου ήταν 60 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.
Οι πολιτικές-κοινωνικές ειδήσεις που έπαιξαν ήταν 19.
Ο Μαρινάκης πουθενά.
Οι ελπίδες ότι θα υπήρχε μία αναφορά, έστω στα αθλητικά, αποδείχθηκαν φρούδες. Έπαιξαν άλλες 8 ειδήσεις.
Ο Μαρινάκης πουθενά.

Μάλιστα, ανάμεσα στις οκτώ ειδήσεις, ήταν και η εξής:

"Πανιώνιος-Υδραϊκός 3-2 στο πόλο".
Όπως αντιλαμβάνεστε,
ο αγώνας πόλο Πανιώνιος-Υδραϊκός 3-2,
είναι σημαντικότερη είδηση από το γεγονός ότι ένας Πρόεδρος Εφετών ελέγχεται από αντεισαγγελέα τού Αρείου Πάγου για απόφαση που αφορά στον ιδιοκτήτη τής Π.Α.Ε. Ολυμπιακός και διαμορφωτή τής Κοινής Γνώμης μέσω των Μ.Μ.Ε. που ελέγχει.

Επίσης, ο αγώνας πόλο Πανιώνιος-Υδραϊκός 3-2, είναι σημαντικότερη είδηση από την Εγκληματική Οργάνωση που ταλανίζει εδώ και χρόνια το Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Και για να κάνω και το δηκτικό χιούμορ που αρμόζει στην περίπτωση, να πω ότι δεν παρακολούθησα το δελτίο καιρού. Ίσως την είχαν εκεί την είδηση, με το σκεπτικό ότι έρχονται μπόρες για τον Μαρινάκη.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟΥ: 60 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα
ΘΕΜΑΤΑ: 27
Αναφορές στον Μαρινάκη: 0

ALPHA

Στο δελτίο τού Alpha χώρεσαν ειδήσεις όπως αυτή με τα "προϊόντα-μαϊμούδες" που δεσμεύθηκαν στο Τελωνείο Πειραιά.
Ο Μαρινάκης πουθενά.
Ίσως η είδηση με τα "προϊόντα-μαϊμούδες" και το Τελωνείο Πειραιά, είχε κάποιο υποσυνείδητο μήνυμα για "μαϊμούδες-πρωταθλήματα". Ίσως...
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟΥ: 50 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα
ΘΕΜΑΤΑ: 33
Αναφορές στον Μαρινάκη: 0


ΑΝΤ1

Και ναι, είναι γεγονός· "χαράς ευαγγέλιο" για τη Δημοσιογραφία.
Ποιο θέμα λέτε ότι αναφέρθηκε 44 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη τού δελτίου; Ξέρω ότι σάς βάζω δύσκολα, αλλά θα σάς σοκάρω..:
Αναφέρθηκε η είδηση με τον Μαρινάκη.
Ναι, δεν σάς κάνω πλάκα· 26η είδηση ήταν· σα να λέμε "πρώτη μούρη", σα να λέμε "μπροστά-μπροστά στη βιτρίνα".
Εν πάση περιπτώσει, με δεδομένο ότι η Δημοσιογραφία κάνει τα πρώτα της, εμβρυακά βήματα στη χώρα μας, καλή είναι και η 26η θέση.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟΥ: 54 λεπτά
ΘΕΜΑΤΑ: 31
Αναφορές στον Μαρινάκη: Μία (ουάου, δεν ξανάγινε)

STAR

Το πάλαι ποτέ λαϊφ-σταϊλάτο και νυν πτωχό πλην τίμιο δελτίο τού "Star", έκανε μία ομολογουμένως καλή προσπάθεια· έφτασε στις παρυφές τής Εγκληματικότητας, με ειδήσεις που αφορούσαν σε κυκλώματα διεφθαρμένων εφοριακών, καθώς και υπαλλήλων τού Ο.Σ.Ε..
Επίσης, όταν έπαιξε το ρεπορτάζ με τίτλο "Αυτοψία στα δρομολόγια τού τρόμου τής γραμμής 727" πετάρισε η καρδιά μου, αλλά εν τέλει στο συγκεκριμένο δρομολόγιο τού τρόμου δεν εμπλεκόταν ο Μαρινάκης.
Οψόμεθα...
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟΥ: 50 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα
ΘΕΜΑΤΑ: 36
Αναφορές στον Μαρινάκη: 0
(αλήθεια, Μαρινάκη, είσαι ερωτευμένος αυτόν τον καιρό;)

ΣΚΑΪ

Άφησα τελευταίον τον "Σκάϊ" για λόγους που κάθε φίλαθλος και κάθε γνώστης τής ειδησεογραφικής-δημοσιογραφικής πραγματικότητας δύναται να αντιληφθεί.
Το εν λόγω τηλεοπτικό κανάλι είχε πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις για τη "διπλή ζωή" τού Μαρινάκη (το πρωΐ πρόεδρος τού Ολυμπιακού, το βράδυ "Noor1").
Όμως, όπως απέδειξε η ζωή, η κόντρα τού "Σκάϊ" με τον Μαρινάκη είχε αμιγώς επιχειρηματικά εφαλτήρια (μπορείς να τα πεις και... εφιαλτήρια). Όταν εξέλειψαν οι λόγοι και γεφυρώθηκαν οι διαφορές (υπό το κοινό συμφέρον που λέγεται "Κούλης", με ό,τι αυτό το όνομα συνεπάγεται), οι αρνητικές ειδήσεις για τον Μαρινάκη στο δελτίο ειδήσεων τού "Σκάϊ" έχουν τη συχνότητα χιονόπτωσης στη Σαχάρα. Μάλιστα, υπάρχουν φήμες που λένε ότι ο σταθμός -θέλοντας να τιμήσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την προσφορά του στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο- θα μετονομάσει την ενότητα "Eco News" που προβάλλεται εν μέσω τού δελτίου, σε... "Ε.Π.Ο. News".
Επίσης, αποκλειστικώς για χθες, η ενότητα "Τα καλά νέα τής ημέρας" μετονομάστηκε σε "Το κακό νέο τής ημέρας", ώστε να σταλεί στον ιδιοκτήτη τού Ολυμπιακού ένα μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης για την άδικη καταδίωξη που υφίσταται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Κλαψ και λυγμ...
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟΥ: 51 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα
ΘΕΜΑΤΑ: 23
Αναφορές στον Μαρινάκη: Τα παλιά τα χρόνια...
...

ΥστερόΓιωργο..: Έχω μία μεταφυσική αίσθηση, ότι τώρα που αναγνώσατε το πόνημα κοιταζόμαστε στα μάτια. Κοιταζόμαστε με το βλέμμα των ανθρώπων που γνωρίζουν. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Ο Γραπτός Λόγος είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεννοούνται οι άνθρωποι με τα μάτια. Και απολογούμαι που αυτό το κείμενο δεν αναρτάται και σε "γραφή Μπράϊγ", διότι τότε θα έβρισκε την απόλυτη εφαρμογή της η φράση "Και οι τυφλοί είδαν"!
Φωτίστε το βλέμμα σας με την πόλη που φλέγεται.
Γεια Χαρά...

Γιώργος Μιχάλακας
Αλήτης -αλλά όχι ρουφιάνος- Δημοσιογράφος".


Ε, μα επιτέλους, κάποιος πρέπει σ' αυτόν τον τόπο να ανοίγει το στόμα του ή να πιάνει την πένα του, γιατί στο τέλος θα πιστέψουμε στ' αλήθεια πως είμαστε όλοι ηλίθιοι, όπως δηλαδή το θέλουν όλοι ετούτοι που μας διαφεντεύουν λες και είμαστε υποτακτικοί τους…