Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Έλιωσε με 0-3 τον Λεβαδειακό η ΑΕΚ τερματίζοντας στην 3η θέση


Με κεκτημένη ταχύτητα και γυαλάδα στο βλέμμα η ΑΕΚ πάτησε τον Κομποτιακό στέλνοντάς του τα χαιρετίσματά της τώρα που την κάνει για την κατηγορία στην οποία πραγματικά ανήκει από τον καιρό που ιδρύθηκε. Με νωπές τις μνήμες από τα… κακαρίσματα του ανεκδιήγητου σουβλατζή που μας έταζε να μας στείλει στη δεύτερη κατηγορία, όλοι οι ΑΕΚτζήδες είχαν έναν λόγο παραπάνω να χαρούν με την αποψινή τριάρα, που έστω και ετεροχρονισμένα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Το αποψινό 0-3 με καλή απόδοση και με άνεση που παρέπεμπε σε βραδιά προπόνησης, έδωσε οριστικά την τρίτη θέση στην ΑΕΚ αφήνοντας τέταρτο το παράρτημα των… ατρόμητων πουλερικών του Σαββίδη και ταυτόχρονα το καλό εισιτήριο για το επόμενο Γιουρόπα Λιγκ όπου η ΑΕΚ καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο δύο προκριματικών γύρων για να καταφέρει να μπει στους ομίλους ξεκινώντας τις εκεί υποχρεώσεις της, αν όλα πάνε κατ' ευχήν, στις 8 Αυγούστου.

Προηγείται όλων αυτών φυσικά ο μεγάλος τελικός της 11ης Μαΐου όπου η ΑΕΚ χρωστάει μερικές απαντήσεις σε κάποιους φαφλατάδες που έβγαλαν γλώσσα μετά την φετινή χαριστική απονομή του πρωταθλήματος στην ομάδα τους έπειτα από 35 ολόκληρα χρόνια. Αυτό το κύπελλο ο πραγματικός Δικέφαλος Αετός, ο γνήσιος και όχι ο μουσαντένιος, θα το φέρει στην τροπαιοθήκη της Αγιά Σοφιάς που σύντομα θα αποτελεί μια ηδονική πραγματικότητα για τους φίλους της ΑΕΚ και μια οδυνηρή για τους εχθρούς της.

Οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ απόψε εμφανίστηκαν όπως τους θέλουμε και καθάρισαν σαν πασχαλινό αυγό τον Λεβαδειακό με συνοπτικές διαδικασίες. Και επειδή έπρεπε να γίνει και κάποια οικονομία δυνάμεων εν όψει τελικού, θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί εκεί στη Λειβαδιά που η ΑΕΚ σταμάτησε στα τρία τεμάχια που συνιστούν μια τιμητική ήττα απέναντι σε έναν αντίπαλο σαν την αποψινή ΑΕΚ.

Οι κιτρινόμαυροι έστησαν ένα πραγματικό πάρτι στον αγωνιστικό χώρο, παραταγμένοι από τον Ισπανό κόουτς των επιτυχιών με ένα 4-2-3-1 έχοντας τον Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια, τον Γκάλο στα δεξιά της άμυνας, τον Χουλτ αριστερά, τους Οικονόμου και Τσιγκρίνσκι στο κέντρο της, τους Κρίστιτσιτς και Γαλανόπουλο σαν αμυντικά χαφ, τους Μάνταλο και Μπακασέτα αριστερά και δεξιά αντίστοιχα στις πτέρυγες, τον Λιβάγια σε οργανωτικό ρόλο και τον Πόνσε στην κορυφή της επίθεσης.

Στο 70' ο Μπογέ πήρε τη θέση του Μάνταλου, στο 77' ο Γιαννούτσος τη θέση του Τσιγκρίνσκι και στο 85' ο Λόπες έκανε την επανεμφάνισή του μετά από απουσία 7 μηνών στη θέση του Χουλτ.

Το σκορ άνοιξε στο 45' ο Μπακασέτας με βολίδα μέσα από την περιοχή μετά από σουτ του Πόνσε που κόντραρε σε αμυντικό και του σερβιρίστηκε. Στο 54' ο Λιβάγια διπλασίασε τα γκολ της Ένωσης έπειτα από ωραία συνεργασία με τον Μάνταλο και σουτ από το ύψος της περιοχής. Και στο 67' ο Πόνσε με ωραία ενέργεια και αφού άδειασε τον αντίπαλό του εκμεταλλεύτηκε την έξοχη κάθετη πάσα του Μάνταλου και έγραψε το τελικό 0-3.

Στο 10' ο Γαλανόπουλος έπιασε ένα ωραίο σουτ που έφυγε λίγο άουτ, στο 22' ο Μάνταλος από πάσα του Κρίστιτσιτς αστόχησε από ευνοϊκή θέση, στο 25' ο Πόνσε δεν μπόρεσε με το κεφάλι να νικήσει τον Μπάγιτς και στο 41' ο Μπακασέτας από δημιουργία του Λιβάγια σούταρε με το δεξί πάνω στον αντίπαλο γκολκίπερ. Αυτές ήταν μερικές από τις ευκαιρίες που έχασε η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο για να έχει φτάσει σε ένα ακόμα ευρύτερο σκορ.

Στο 46' ο Πόνσε από βολέ του Μπάρκα έφυγε ταχύτατα από τα δεξιά και σούταρε με δύναμη από πλάγια θέση, με τον Μπάγιτς να τον σταματά. Στο 58' η ΑΕΚ είχε (πάλι) δοκάρι με φοβερό σουτ του Μάνταλου, έπειτα από ωραίο άνοιγμα του Κρίστιτσιτς και εξαιρετική συνεργασία από τα αριστερά του αρχηγού με τον Χουλτ. Στο 61' οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες, αφού ο Νανγκίς χτύπησε με κουτουλιά τον Μάνταλο, αντικρίζοντας σωστά απευθείας την κόκκινη κάρτα. Στο 63' η ΑΕΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Πόνσε ο οποίος από ασίστ που πήρε δεν μπόρεσε να σκοράρει από κοντά. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η ΑΕΚ κατέβασε στροφές, όπως ήταν αναμενόμενο για να κάνει οικονομία δυνάμεων και το παιχνίδι ατόνισε και έλαβε διαδικαστικό χαρακτήρα μέχρι να ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

Κορυφαίοι για την ΑΕΚ οι Μάνταλος, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Γαλανόπουλος, Κρίστιτσιτς, Λιβάγια, Πόνσε και πολλοί καλοί οι υπόλοιποι που αγωνίστηκαν χωρίς να υπάρχει κανείς που να υστέρησε σε απόδοση.

Αυτά που μας άφησαν την πιο όμορφη γεύση, εκτός από την ίδια τη νίκη, ήταν η επανεμφάνιση τριών παικτών, του Λόπες μετά από την μακρά απουσία του λόγω τραυματισμού, καθώς και των Τσιγκρίνσκι και Μπογέ, με τον Ουκρανό να αγωνίζεται χωρίς πρόβλημα για 77 λεπτά φωνάζοντας παρών για τον τελικό και τον Αργεντινό να παίζει για 20 λεπτά επανεμφανιζόμενος σε χρόνο ρεκόρ μετά από τον αρχικά διαφαινόμενο σοβαρό τραυματισμό του, εντυπωσιάζοντας τους πάντες. Επίσης η ολοκλήρωση της φετινής παρουσίας του Πόνσε στην Super League με 16 γκολ, περιμένοντας όλοι να κάνει αυτό που ξέρει τόσο καλά και στον τελικό της 11ης Μαΐου.
Η ΑΕΚ είναι πανέτοιμη και όλοι έχουν βροντοφωνάξει παρών για τη μεγάλη βραδιά του ερχόμενου Σαββάτου όπου αναμένεται να περιποιηθούν καταλλήλως τους ψευτοεπαναστάτες του Βλακέσκου και να φέρουν και αυτό το κύπελλο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Μανόλο Χιμένεθ φαίνεται ότι έχει επαναφέρει την τάξη μετά την ατυχή περίοδο Μαρίνου Ουζουνίδη, με την ΑΕΚ να βρίσκει τα πατήματά της, τη σύμπνοια μεταξύ των παικτών να έχει επανέλθει στην παλιά γνώριμη κορύφωσή της και το κλίμα να είναι καλύτερο από ποτέ. Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου και τις αναμενόμενες κινήσεις της διοίκησης για την ενίσχυση της ομάδας, θα περιμένουμε να μαζευτούν όλοι, παλιοί και νέοι, να κάνουν μια σωστή προετοιμασία -που δεν είχαν κάνει πέρυσι- και αρχής γενομένης από τους δύο προκριματικούς του καλοκαιριού για το Γιουρόπα Λιγκ και την πρόκριση στους ομίλους να μπουν στις υποχρεώσεις του επόμενου πρωταθλήματος δείχνοντας ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο ώστε να επαναφέρουν την ΑΕΚ εκεί που της αξίζει να βρίσκεται. Άλλωστε η επόμενη σεζόν θα είναι κομβική για το μέλλον όλων αφού η ΑΕΚ με το τελείωμά της θα μπει στο νέο της γήπεδο όπου αυτοί που θα την ακολουθήσουν θα πρέπει να έχουν αποδείξει ότι αξίζουν και με το παραπάνω να πατήσουν στα άγια χώματα της Αγιά Σοφιάς σηματοδοτώντας το ολόλαμπρο μέλλον της…

Λεβαδειακός: Μπάγιτς, Αντιλέχου (68' Όμο), Χατζηλάμπρος, Ρεκιασβίλι (60' Τσαμπούρης), Λιάγκας, Κονέ, Ζησόπουλος, Παντελιάδης, Μαρκόφσκι (64' Καραχάλιος), Νανγκίς, Νίκας.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι (77' Γιαννούτσος), Χουλτ (85' Λόπες), Γαλανόπουλος, Κρίστιτσιτς, Μπακασέτας, Μάνταλος (70' Μπογέ), Λιβάγια, Πόνσε.

Διαιτητής: Στάθης Γκορτσίλας.