Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Λίβερπουλ-Μπαρτσελόνα 4-0: Αυτό το έπος!

Δυο λόγια για το μεγάλο ματς Λίβερπουλ-Μπαρτσελόνα που δεν γράφτηκαν και δεν ειπώθηκαν.

Όπως είδαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, η Λίβερπουλ έκανε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του ποδοσφαίρου (άλλη μία είχε κάνει το χτεσινό "θύμα", η Μπάρτσα, όταν απέκλεισε την Παρί -που της είχε ρίξει τεσσάρα στο πρώτο ματς- με 6-1). Οι θεατές του αγώνα, τόσο όταν έγινε το 3-0 αλλά ειδικά στο 4-0, έφτασαν στα όρια της παράκρουσης. Το ίδιο έγινε και μόλις ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης. Μεταξύ του αγωνιστικού χώρου και της πρώτης σειράς καθισμάτων των Άγγλων φιλάθλων δεν υπήρχε ούτε καν μισό διαχωριστικό, η δε απόσταση είναι κάτι λιγότερο από 2 μέτρα! Κι όμως! Ούτε ένας οπαδός δεν διανοήθηκε να κάνει κίνηση προς τον αγωνιστικό χώρο. Έτσι φάνηκε ότι εκεί, στη χώρα που γεννήθηκε και βασίλεψε ο πιο σκληρός χουλιγκανισμός, όλοι έχουν αποκτήσει συνείδηση και έχουν αντιληφθεί πώς παίζεται πια το παιχνίδι. Γιατί ωραίο είναι να θέλεις την ομάδα σου πρωταγωνίστρια αλλά πρέπει και να την προστατεύεις εσύ ο ίδιος για να γίνει. Δεν αγωνίζονται μόνον οι παίκτες μέσα στο γήπεδο σε κάθε παιχνίδι, δεν παλεύουν μόνον οι προπονητές, μάχονται και οι φίλαθλοι των οποίων κύριο μέλημα είναι να ενισχύσουν με τη φωνή τους και το τραγούδι τους την ομάδα τους αλλά πάνω απ' όλα να την προστατεύουν από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από μια ενδεχόμενη δική τους παραβατική συμπεριφορά.

Στα αγωνιστικά η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η μία από τις δύο ομάδες χτες είχε στις τάξεις της έναν ποδοσφαιριστή από άλλο πλανήτη. Και αυτός δεν ήταν ο Μέσι, όπως όλοι ίσως θα περίμεναν. Για μένα αυτός ο παίκτης ήταν ο Άλισον, ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων, ο οποίος δεν άφηνε να περάσει προς το τέρμα του ούτε ρουκέτα από εκτοξευτήρα! Και μετά σου λένε πως το πιο σύντομο ανέκδοτο στον πλανήτη είναι το "Βραζιλιάνος τερματοφύλακας"!

Η πιο ορθή κρίση για το ματς είναι αυτή του Μουρίνιο ως προς το τέταρτο γκολ της Λίβερπουλ. Η αντίδραση της άμυνας της Μπαρτσελόνα δεν απαντάται ούτε σε αγώνες μεταξύ 15χρονων παιδιών! Από τερματοφύλακα μέχρι και τον τελευταίο παίκτη που βρισκόταν μέσα στην περιοχή των Ισπανών συνελήφθησαν όλοι κοιμώμενοι βαθύτατα!

Και τέλος, ας σταθούμε λίγο στο μεγαλείο του χαμένου, η αξία του οποίου δίνει μεγαλύτερη δόξα στον νικητή. Ανακοίνωση εξέδωσε η Μπαρτσελόνα μέσω της οποίας συγχαίρει τη Λίβερπουλ για την πανάξια πρόκρισή της! Αυτό πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο και από τέτοιες αρχές πρέπει να διέπεται και όχι από τις κολομβιανές πρακτικές που ανθίζουν στην δική μας Ψωροκώσταινα…