Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Έτσι γράφουν ιστορία οι παρέες - Η μαγική ΑΕΚάρα πάτησε τη Βόλφσμπουργκ με 2-1 και προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League

Μοναδική, μαγική βραδιά, από εκείνες που η ΑΕΚ ξέρει να χαρίζει στους οπαδούς της. Στο γήπεδο κατέβηκε μια ΑΕΚ από πολλούς τελειωμένη και αποκλεισμένη πριν καλά-καλά αρχίσει το ματς, αλλά με το σφύριγμα της έναρξης από τον Ντίας ο καθένας άρχισε να διακρίνει στα μάτια των παικτών της τη λάμψη της θέλησης, του πάθους και του πείσματος να διαψεύσουν τους άπιστους και να στείλουν στα ουράνια εκείνους που με το χέρι στην καρδιά τους πιστεύουν και τους ακολουθούν σε κάθε τους προσπάθεια. Γιατί αυτή η ΑΕΚ, για να μπορέσει να πάει ψηλά, χρειάζεται πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη. Να πιστέψουν, πρώτα οι παίκτες και μετά ο κόσμος, στις ικανότητές τους και να ξεκινήσουν όλοι μαζί για να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν. Το ευτύχημα είναι ότι ανάμεσά τους υπάρχει ένας άνθρωπος, ένας προπονητής, ο Ιταλός Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος πρώτος διέκρινε τι μπορεί να κάνει αυτή η ΑΕΚ αν το πιστέψει. Και σιγά-σιγά το περνάει και στους παίκτες του. Δεν μένει παρά να το πιστέψει και ο κόσμος.

Η ΑΕΚ, λοιπόν, των μεγάλων προκρίσεων, μπήκε στην αρένα του ΟΑΚΑ και παρόλο που της ήρθαν όλα ανάποδα στο πρώτο ημίχρονο, σήκωσε το ανάστημά της στο δεύτερο και κατασπάραξε τους λύκους από την Γερμανία. Στην αρχή ήταν η φάση του πέναλτι που εκτέλεσε ο Μάνταλος σαν 10χρονος σε προπόνηση και απέκρουσε εύκολα ο Γερμανός γκολκίπερ. Και στη συνέχεια δέχθηκε γκολ ακριβώς στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου και πήγε στα αποδυτήρια με αρνητικό πρόσημο και με την ψυχολογία στο ναδίρ. Εδώ πρέπει να αντιληφθεί κανείς τον μεγάλο ρόλο που έπαιξε στα αποδυτήρια ο Καρέρα για να καταφέρει αυτή η καταρρακωμένη από την εξέλιξη του ματς ομάδα να βγει στο δεύτερο ημίχρονο και να τρώει σίδερα με το μάτι των ποδοσφαιριστών της να γυαλίζει και με τη σιγουριά ότι θα τα καταφέρουν οπωσδήποτε να ανατρέψουν το σκορ και να πάρουν την πρόκριση. Και τα κατάφεραν.

Η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση τους ομίλους του Europa League και θα γραφτεί στην ιστορία σαν μια από τις πιο επικές προκρίσεις της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Δίπλα σ' εκείνες επί της Ακαντέμισκ, της Μπάγερ Λεβερκούζεν, της Ντιναμό Μόσχας, της ΚPR, της Ντέρμπι Κάουντι, του Ερυθρού Αστέρα, της Πόρτο, της Διναμό Δρέσδης, της Σπάρτακ Μόσχας, της Ρέιντζερς, της Σιόν, της Στουρμ Γκρατς, της Φερεντσβάρος, της ΜΤΚ, της Βάσας, της Μακάμπι Χάιφα, της Γκρασχόπερ, της Χαρτς, της Σάλτσμπουργκ, της Νταντί Γιουνάιτεντ, της Ντιναμό Τυφλίδας, της Μπριζ, της Σέλτικ αλλά και τις μεγάλες νίκες επί των Ρεάλ, Μίλαν, Μπενφίκα και Λιλ, όπως και τις μεγάλες εκτός έδρας ισοπαλίες που έχει πάρει μέσα στο Μπερναμπέου από την Ρεάλ, στο Ολύμπικο από τη Ρόμα, στο Παρκ ντε Πρενς από την Παρί Σεν Ζερμέν, στην Αγία Πετρούπολη από την Ζενίτ, στο Βέλγιο από την Άντερλεχτ.

Ο Ιταλός, λοιπόν, κατέστρωσε το σχέδιο και οι παίκτες του το εκτέλεσαν κατά γράμμα φτάνοντας στη μεγάλη χτεσινή επιτυχία. Σε ένα άδειο ΟΑΚΑ ένεκα του κορωνοϊού, γεγονός που αποτέλεσε ένα ακόμα μειονέκτημα για την ΑΕΚ, ο Καρέρα επέλεξε ένα σχήμα 4-3-3 που θα το χαρακτήριζε κανείς μετρημένα επιθετικό. Με τον Τσιντώτα κάτω από τα γκολπόστ, τον Βασιλαντωνόπουλο στα δεξιά της άμυνας, τον Ινσούα στα αριστερά και τους Τσιγκρίνσκι και Σβάρνα κεντρικό αμυντικό δίδυμο, τον Σιμόες καθαρό αμυντικό χαφ, τους Σάκχοφ και Κρίστιτσιτς κεντρικά χαφ, τον Γκαρσία στο δεξιό άκρο της επίθεσης, τον Μάνταλο στο αριστερό και φουνταριστό φορ τον Ολιβέιρα.

Σε ένα πρώτο ημίχρονο που η ΑΕΚ διατήρησε στο μεγαλύτερο μέρος του την πρωτοβουλία των κινήσεων η μεγάλη φάση για την Ένωση έγινε στο 18', όταν ο Κρίστιτσιτς έβαλε έξυπνα το σώμα του μέσα στην περιοχή, ανατράπηκε από τον Σλάγκερ και ο Ντίας έδειξε την άσπρη βούλα. Δυστυχώς, από τα 11 βήματα, ο Μάνταλος δεν κατάφερε να νικήσει τον Περβάν που έπεσε στη γωνιά του και απομάκρυνε. Και στο 45' ήρθε η φάση που καθόρισε το πρώτο ημίχρονο. Ήταν ένα γέμισμα των Γερμανών όπου η μπάλα πέρασε από τον Ινσούα, στον οποίο γίνεται επιθετικό φάουλ αλλά ο Ντίας δεν το βλέπει, με τον Μπρέκαλο εν τέλει να γυρίζει παράλληλα και τον Μεχμέτι να σκοράρει με πλασέ για το 0-1, κυριολεκτικά από το πουθενά. Με τον Βασιλαντωνόπουλο να καθυστερεί ένα κλικ να μπει στη φάση και να μαρκάρει τον σκόρερ. Η φάση βέβαια θα θεωρείτο ως μη γενόμενη αν ο Αρτούρ Ντίας έβλεπε το επιθετικό φάουλ στον Ινσούα. Έτσι η ΑΕΚ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και πήγε στα αποδυτήρια με το εις βάρος της 0-1.

Χωρίς αλλαγές ξεκίνησε στην επανάληψη η ΑΕΚ, αλλά με μεγάλη διάθεση να πρεσάρει ψηλά, να βάλει δύσκολα στον αντίπαλο και να τον χτυπήσει εκεί που πονάει. Στο 62' ο Μάσιμο Καρέρα προχωρά στην πρώτη του κίνηση από τον πάγκο βγάζοντας τον κουρασμένο Μάνταλο και βάζοντας τον Λιβάγια στο αριστερό άκρο. Και στο 64' η ΑΕΚ βρίσκει ένα απίθανο γκολ από τον Αντρέ Σιμόες, ο οποίος έπιασε ένα ξερό σουτ από τα 35 μέτρα στέλνοντας την μπάλα στο παραθυράκι του ανήμπορου να αντιδράσει Περβάν για να γράψει το 1-1! Αυτή η εξέλιξη αλλάζει όλη την ψυχολογία του αγώνα και των παικτών της ΑΕΚ οι οποίοι από εκεί και πέρα βγάζουν ένταση, πάνε με πάθος σε όλες τις φάσεις, πρεσάρουν σε κάθε μπαλιά του αντιπάλου και προσπαθούν τροφοδοτώντας τον Γκαρσία να εκμεταλλευτούν από δεξιά την ταχύτητά του. Στο 81' ο Καρέρα κάνει τη δεύτερη κίνησή του από τον πάγκο περνώντας τον πιο φρέσκο Μαχαίρα στη θέση του κουρασμένου Γκαρσία. Στο 88' ο Καρέρα βγάζει από το ματς τον Ολιβέιρα, περνώντας στη θέση του τον Ανσαριφάρντ, σε μια προσπάθεια να τονώσει την επιθετική γραμμή και με την προοπτική της παράτασης να ανοίγεται πια διάπλατα μπροστά του. Και ο άνθρωπος της βραδιάς, ακριβώς στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, στο 94' βρίσκει τον τρόπο να στείλει την ΑΕΚ στα ουράνια και τους Γερμανούς στην κόλαση. Ο Μάρκο Λιβάγια είδε πανέξυπνα τον Καρίμ Ανσαριφάρντ να φεύγει στον κενό χώρο και του έβγαλε την κάθετη μπαλιά. Ο Ιρανός άδειασε τον πρώτο αντίπαλο που βρήκε μπροστά του και αφού πάτησε περιοχή με απίθανη κίνηση και τελείωμα πραγματικού εκτελεστή έβγαλε τα λεφτά μιας ολόκληρης σεζόν και έστειλε την ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League με ένα πονηρό πλασέ στη γωνία που δεν περίμενε κανένας από τους αντιπάλους και ο ίδιος ακόμα ο Περβάν δεν έκανε καμία κίνηση για να αποσοβήσει. Έμεινε άγαλμα στη θέση του!

Κορυφαίος του αγώνα ο τεράστιος Αντρέ Σιμόες που δεν άφησε σπιθαμή του γηπέδου απάτητη αλλά πέτυχε και το γκολ της ισοφάρισης με μια φοβερή ρουκέτα. Ακολουθεί από κοντά ο Ανσαριφάρντ παρά την ελάχιστη συμμετοχή του αφού έκανε το αδιανόητο και πέτυχε το πανέμορφο γκολ που χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση. Στους κορυφαίους και ο Τσιντώτας που στάθηκε σοβαρός κάτω από τα δοκάρια του αποσοβώντας κάθε κίνδυνο για την εστία του. Κολοσσιαίο το κεντρικό αμυντικό δίδυμο Τσιγκρίνσκι-Σβάρνας που κατάπιαν τον Βέγκχορστ των 35 εκ. ευρώ. Τρομερή η εμφάνιση των δύο κεντρικών χαφ Κρίστιτσιτς και Σάκχοφ που εξαφάνισαν τους αντιπάλους τους, με τον πρώτο να είναι και MVP, μαζί με τον Σιμόες και τον λυτρωτή Καρίμ που μίλησε στο τέλος με την μεγάλη του κλάση! Ο Μάνταλος, ενώ ξεκίνησε ζεστά, κρέμασε ψυχολογικά μετά την απώλεια του πέναλτι και σωστά αντικαταστάθηκε από τον Καρέρα. Ο Λιβάγια που πήρε τη θέση του ήταν ο παίκτης που έβγαλε τη μαγική κάθετη μπαλιά στον Ανσαριφάρντ από την οποία προήλθε το γκολ της νίκης-πρόκρισης και μόνο γι' αυτή τη μπαλιά περνάει στους διακριθέντες. Ο Γκαρσία θα κλείσει πολλά σπίτια όταν θα φτάσει στο 100% της ετοιμότητάς του. Πάντως χτες χόρεψε καρσιλαμά τους Γερμανούς από την πλευρά του. Λίγο περισσότερο πρέπει να επικεντρωθεί στη συγκέντρωση της προσοχής του και να μη ξεχνιέται. Ο Βασιλαντωνόπουλος, αν και χρεώνεται με την καθυστερημένη αντίδρασή του στο γκολ των Γερμανών, σε γενικές γραμμές κράτησε με αξιοπρέπεια τη θέση του. Ο Ινσούα δεν ήταν και στην καλύτερη βραδιά του και αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα αλλά τον έσωσε η καλή απόδοση των συμπαικτών του. Πρέπει να συγκεντρωθεί.

Ο Καρέρα παίρνει άριστα δέκα και μάλιστα με τόνο. Τόσο για τις επιλογές του, όσο και για τη διαχείριση των παικτών του εντός του αγωνιστικού χώρου αλλά και στα αποδυτήρια. Έκανε τρομερή δουλειά στον τομέα της ψυχολογίας. Τόλμησε να αφήσει εκτός εντεκάδας τον Λιβάγια αλλά και να αντικαταστήσει τον Μάνταλο όταν έπρεπε. Δυο παίκτες ταμπού που δύσκολα τους κουνούσε προπονητής από την εντεκάδα. Τόλμησε να εμπιστευτεί ξανά και σε τόσο κρίσιμο παιχνίδι τον Βασιλαντωνόπουλο. Τόλμησε να ρίξει από την αρχή τον ανέτοιμο Γκαρσία αλλά και να τον αντικαταστήσει με τον πιτσιρικά Μαχαίρα που πήρε το βάπτισμα και σε ευρωπαϊκό ματς. Επέμεινε στη χρησιμοποίηση του Σβάρνα αντί του Χνιντ στο πλευρό του Τσιγκρίνσκι παρά τις φωνές αμφισβήτησης για τις ικανότητες του νεαρού ποδοσφαιριστή. Δεν ακούει κανέναν και τίποτα ο Ιταλός και καλά κάνει. Έτσι λειτουργούν οι μεγάλοι προπονητές. Και ο Καρέρα είναι μεγάλος προπονητής αλλά και η ΑΕΚ πολύ τυχερή που τον έχει στον πάγκο της…

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Βασιλαντωνόπουλος, Ινσούα, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Σιμόες, Σάκχοφ, Κρίστιτσιτς, Μάνταλος (62’ Λιβάγια), Γκαρσία (81’ Μαχαίρας), Ολιβέιρα (87’ Ανσαριφάρντ).

Βόλφσμπουργκ: Περβάν, Λακρουά, Γκιλαβογκί, Ρουσιγιόν, Πάουλο Οτάβιο, Σλάγκερ (60’ Γκέρχαρντ), Άρνολντ, Μπρέκαλο (78’ Μπιάλεκ), Στέφεν, Μεχμέντι, Βέγκχορστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: