Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Στο κόκκινο το... γκαντεμόμετρο!

Αν υπήρχε γκαντεμόμετρο είναι σίγουρο ότι θα έπιανε κόκκινο στο αντίκρισμα του οργανισμού που λέγεται ΑΕΚ. Αυτά που συμβαίνουν στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο δεν τα συναντάμε εύκολα σε άλλες ομάδες. Πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, με το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου, οι οπαδοί της ΑΕΚ ένιωσαν να πνέει τέτοιος άνεμος αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ομάδας. Και πριν προλάβουν να δουν την καινούρια ΑΕΚ να εμφανίζεται στους αγωνιστικούς χώρους εκείνη άρχισε να μετράει απουσίες βασικών της ποδοσφαιριστών. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και στο δεύτερο ευρωπαϊκό παιχνίδι της η ΑΕΚ βρέθηκε να μετράει απώλειες που άλλες ομάδες μπορεί να μη τις υποστούν ούτε σε μία πλήρη αγωνιστική περίοδο! Κι έτσι, φτάσαμε στην τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος με την Ένωση να έχει να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ και να μη μπορεί να συμπληρώσει κανονική εντεκάδα αλλά και στο πρώτο παιχνίδι της για τη φάση των ομίλων του Europa League να κατεβάζει σύνθεση ανάγκης με την ελπίδα να μη συμβεί κανένα άλλο απρόοπτο κατά τη διάρκεια του ματς. Σιγά να μη της γινόταν το χατίρι όμως. Η γκαντεμιά, όταν πρόκειται να αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη ομάδα, ξέρει να αλλάζει πολλά πρόσωπα. Έτσι και τώρα, στο μεν ματς με τον ΠΑΟΚ και ενώ κρατούσε την τύχη στα χέρια της, κατάφερε να κάνει μαζεμένα όσα λάθη δεν είχε κάνει σε ολόκληρο τον αγώνα και να ισοφαριστεί στο τελευταίο λεπτό, στο δε ματς με την πορτογαλική Μπράγκα, είδε δύο παίκτες της να ιππεύουν το μακρύ τους καλάμι και να μη δέχονται να ξεκαβαλίσουν με τίποτα. Από τη μία ο Ολιβέιρα κι από την άλλη ο Λιβάγια, υπήρξαν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της… Μπράγκα μέσα στον αγωνιστικό χώρο!

Συμπτωματικά και οι δύο αυτοί παίκτες έχουν άλυτο θέμα με την ΑΕΚ σε ό,τι αφορά την ανανέωση των συμβολαίων τους και κατά συνέπεια την παραμονή τους ή όχι στην ομάδα. Βάση λογικής, είτε έχουν στο μυαλό τους να υπογράψουν νέο συμβόλαιο με την ΑΕΚ διεκδικώντας καλύτερους όρους με αυξημένες απολαβές, είτε έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην εύρεση ομάδας που θα τους προσφέρει μεγαλύτερο συμβόλαιο από τον Δικέφαλο τον προσεχή Γενάρη, για να πετύχουν τον στόχο τους θα έπρεπε να βγάζουν μάτια με την απόδοσή τους. Αυτοί, όλως παραδόξως, πράττουν το ακριβώς αντίθετο. Εμφανίζονται στο γήπεδο αδιάφοροι, υπέρμετρα εγωιστές και απαξιώνουν τον κόπο που καταβάλλουν οι συνάδελφοί τους και ο προπονητής τους για να κρατήσουν την ομάδα μέσα στους στόχους της.

Έτσι, η ΑΕΚ βρίσκεται ξαφνικά σε ένα μεταίχμιο όπου κινδυνεύει με ένα ακόμα στραβοπάτημα στα Γιάννινα απέναντι στον τοπικό ΠΑΣ, να τινάξει μία ακόμα χρονιά στον αέρα πριν καλά-καλά διανύσει τα πρώτα μέτρα της κούρσας της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Εδώ είναι που απαιτείται ψυχραιμία από όλους -διοίκηση, προπονητικό τιμ, ποδοσφαιριστές- και σωστή διαχείριση της δυσάρεστης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ομάδα, για να μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την αναταραχή και να ξαναβρεί σιγά-σιγά τα πατήματά της. Με δεδομένη την ύπαρξη -και φέτος- των πλέι οφ, πρέπει πάση θυσία η ΑΕΚ να καταφέρει να κρατηθεί σε μια αξιοπρεπή βαθμολογική απόσταση από τους πρωτοπόρους, που να της δίνει το δικαίωμα να την καλύψει την άνοιξη, όταν θα διεξαχθούν τα πλέι οφ. Και πέρυσι βρέθηκε 7 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ και κατάφερε να τους καλύψει, άσχετα με τις μαϊμουδιές που επακολούθησαν εξ αιτίας των οποίων τερμάτισε τελικά στην τρίτη θέση. Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και ως προς την ευρωπαϊκή της παρουσία. Ταπεινωτική η ήττα από την Μπράγκα αλλά δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου. Θα έχει την ευκαιρία η ΑΕΚ να πάρει βαθμούς και να διεκδικήσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση, φτάνει να ξεπεράσει τις παθογένειές της και να θυμηθεί το σοβαρό της πρόσωπο, όπως αυτό που εμφάνισε, τόσο στην Ελβετία με την Σεντ Γκάλεν όσο και στο ΟΑΚΑ εναντίον της Βόλφσμπουργκ.

Τώρα, για τα αίτια αυτής της απροσδόκητης καθίζησης, θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από τους υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος και κυρίως από τον τεχνικό διευθυντή Ίλια Ίβιτς. Ευθύνες υπάρχουν πολλές και μοιράζονται ανάμεσα σε πολλούς. Προπονητής και γυμναστές θα πρέπει να αναλογιστούν αν κατέφυγαν σε υπερβολές στον τομέα της προετοιμασίας, που μπορεί να είχε μακρόπνοο στόχο την αντοχή της ομάδας όταν οι αντίπαλοί της θα αρχίσουν να εκδηλώνουν σημάδια κόπωσης, όμως θα έπρεπε να έχει ληφθεί μέριμνα και για την απότομη καταπόνηση πολλών ποδοσφαιριστών που ήρθαν στην ομάδα χωρίς να έχουν αρχίσει πρόγραμμα εκγύμνασης με τις προηγούμενες ομάδες τους, πολλές εκ των οποίων δεν είχαν καν αγωνιστικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να πέσουν απότομα στα βαθιά με την βεβιασμένη συμμετοχή τους σε συνεχόμενα παιχνίδια της ΑΕΚ και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, όπου πιέστηκαν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Επίσης, το ιατρικό τιμ όφειλε να προειδοποιήσει για την απότομη επιβάρυνση του μυϊκού συστήματος πολλών ποδοσφαιριστών που βρίσκονταν ουσιαστικά σε περίοδο διακοπών και ξαφνικά μπήκαν σε πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα, αρκετοί εκ των οποίων αντιμετώπιζαν ήδη μικροπροβλήματα τραυματισμών τα οποία με την επιβάρυνση εξελίχθηκαν σε σοβαρότερα.

Γενικά η ΑΕΚ υστερεί στον τομέα του προγραμματισμού κι αυτό αποδεικνύεται και από τις μεταγραφικές της κινήσεις, μερικές εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία ώρα των μεταγραφών. Οι παίκτες δε που αποκτήθηκαν και ενώ έπρεπε να ενταχθούν σταδιακά και με περιορισμένη χρονικά συμμετοχή, κλήθηκαν να βγάλουν ολόκληρα ενενηντάλεπτα με την κούραση να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής πάνω τους και τις θλάσεις να δίνουν και να παίρνουν. Θα έλεγε κανείς ότι η διοίκηση δρα πάντα με χρονοκαθυστέρηση προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί και το τελευταίο δευτερόλεπτο αν πρόκειται να της αποφέρει κέρδος στις αγοραπωλησίες της και δυστυχώς την μιμείται σε προχειρότητα και σε έλλειψη προγραμματισμού τόσο το τεχνικό όσο και το ιατρικό τιμ.

Τέλος, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στις επιλογές των ποδοσφαιριστών που θα στελεχώσουν την ομάδα αλλά και στα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε ο κάθε παίκτης στην ανάλογη θέση. Δυστυχώς η ΑΕΚ μειονεκτεί των αντιπάλων της -τουλάχιστον των δύο συνδιεκδικητών του τίτλου Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ- σε συγκεκριμένες θέσεις που όμως είναι κομβικές σε μία ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Και για να ακριβολογούμε, στη θέση του τερματοφύλακα η ΑΕΚ μπορεί να πει κανείς ότι είναι εντάξει με την παρουσία των Τσιντώτα και Αθανασιάδη, καθώς και των πιτσιρικάδων Χατζηεμμανουήλ και Θεοχάρη, με την ελπίδα πάντα να είναι γεροί και οι δύο βασικοί της τερματοφύλακες, γιατί στο ενδεχόμενο κάποιου τραυματισμού είναι πιθανό η ομάδα να αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Στις θέσεις των πλάγιων μπακ, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, η ΑΕΚ χρειάζεται καθολική αποψίλωση. Κάποια από τα παιδιά που αγωνίζονται σ' αυτές τις θέσεις έχουν προσφέρει πολλά, είναι φιλότιμα αλλά δυστυχώς μία ομάδα με σοβαρές βλέψεις σε πρωτάθλημα και Ευρώπη χρειάζεται το κάτι παραπάνω σε ποιότητα και στα δύο άκρα της άμυνάς της. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και ο πρωταθλητισμός αμείλικτος και δεν χωράνε εδώ ρομαντισμοί και προσωπικές συμπάθειες. Μπακάκης, Παουλίνιο, Βασιλαντωνόπουλος, Λόπες και Ινσούα, πρέπει αργά ή γρήγορα να αντικατασταθούν, ενώ οι Μιτάι και Ραντόνια είναι μικροί και πρέπει να παραχωρηθούν κάπου δανεικοί για να πάρουν παιχνίδια.

Στο κέντρο της άμυνας με την απόκτηση των Χνιντ και Νεντελτσιάρου έγινε ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο τερματισμός της καριέρας του Τσιγκρίνσκι το ερχόμενο καλοκαίρι, η διαρκής αστάθεια του Σβάρνα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και το νεαρό της ηλικίας του Λάτσι, που όπως και οι Μιτάι και Ραντόνια πρέπει να πάει δανεικός για να ψηθεί και να πάρει παιχνίδια. Συνεπώς, μέχρι το καλοκαίρι, απαιτείται η απόκτηση δύο ακόμα κεντρικών αμυντικών αξιώσεων.

Στο κέντρο και ειδικά στον άξονα, αρχής γενομένης από τα αμυντικά χαφ, Σιμόες και Κρίστιτσις, αν και όταν βρεθούν σε καλή μέρα προσφέρουν πολλά, πρέπει να ετοιμάζονται για αντικατάσταση. Για τον Σάκχοφ ίσως υπάρχει το περιθώριο συμμετοχής ενός με δύο ακόμα χρόνων, υπό την προϋπόθεση να πλαισιωθεί από κάποιον πιο γρήγορο χαφ που να μπορεί να βγάζει με ευκολία τη μπάλα μπροστά. Ο Σιμάνκσι και ο Γαλανόπουλος μόλις αποθεραπευθούν θα αποκτήσουν ρόλο στην εντεκάδα, ενώ για τον Σαμπανάτζοβιτς ισχύει ότι και για τους Μιτάι, Ραντόνια και Λάτσι, παρόλο που δεν είναι τόσο μικρός όσο εκείνοι. Στα επιτελικά χαφ όμως, όσο κι αν κάποιους τους πονάει η αλήθεια, ο Μάνταλος ό,τι ήταν να δώσει στην ΑΕΚ το έχει δώσει. Και ναι, συμφωνούμε ότι είναι από τους πιο ποιοτικούς παίκτες του κέντρου, αν όμως δεν καταλάβουμε ότι η ΑΕΚ για να πάει ψηλά χρειάζεται κάποιον πολύ καλύτερο στη συγκεκριμένη θέση, τότε άδικα το συζητάμε. Για τον Σιμάο, έστω και με οικονομική ζημιά της ΠΑΕ, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Είναι προτιμότερο από το να κάθεται και να πληρώνεται κοροϊδεύοντας την ομάδα. Χαφ εγνωσμένης αξίας, λοιπόν, αν είναι δυνατόν παραδοσιακό δεκάρι, με οργανωτικές ικανότητες που να μπορεί και να σκοράρει, αμυντικό χαφ σκυλί που να μην αφήνει τίποτα να περάσει στην άμυνα και χαφ οχτάρι που να μπορεί με ευκολία να ανεβάζει τη μπάλα από την περιοχή της άμυνας σε εκείνη της επίθεσης. Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι για το κέντρο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Μπάμπης, Μπότος, Σαρδέλης και λοιποί πιτσιρικάδες πρέπει να πάνε δανεικοί και βλέπουμε.

Στα άκρα, έχοντας Γκαρσία και Τάνκοβιτς -που όμως δεν είναι παραδοσιακό εξτρέμ όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί- εμφανίζεται μια ισορροπία. Ο Αλμπάνης δυστυχώς έχει θέματα και δεν μπορεί να βασίζεται πάνω του η ΑΕΚ ούτε για βοήθειες από τον πάγκο. Ο Καρακλάιτς είναι μικρός και πρέπει να φύγει με δανεισμό για να φανεί αν μπορεί να προσφέρει. Ο Μαχαίρας είναι μια λύση που αξίζει να ποντάρει η ομάδα πάνω του δίνοντάς του διαρκώς περισσότερες ευκαιρίες. Για να φτιαχτεί μια σούπερ επιθετική ομάδα θα ήταν σωστό μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι να φέρει και ένα καθαρόαιμο αριστερό εξτρέμ τύπου Γκαρσία, ώστε να απελευθερωθεί ο Τάνκοβιτς και να πάρει τη θέση του φαφλατά Λιβάγια.

Και φτάνοντας στο διά ταύτα, Λιβάγια και Ολιβέιρα πρέπει να αποχωρήσουν το δυνατόν συντομότερο. Μόνο κακό κάνουν στην ομάδα. Με τις πιο μετριοπαθείς προσφορές που θα μπορούσε να βρει στην αγορά η ΑΕΚ τον Ιανουάριο καλό θα είναι να τους παραχωρήσει γιατί έτσι κι αλλιώς θα τους χάσει λίγο αργότερα χωρίς να πάρει δεκάρα. Ο Ανσαριφάρντ πρέπει να πλαισιωθεί με έναν φορ που να διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά (τύπου Αραούχο ας πούμε) και με τον μικρό Χριστόπουλο τρίτο τη τάξη η ΑΕΚ θα είναι μια χαρά στο κέντρο της επίθεσης.

Εν κατακλείδι μιλάμε για σταδιακή αντικατάσταση 14 ποδοσφαιριστών που δυστυχώς δεν μπορούν να προσφέρουν πλέον σε μια ΑΕΚ που έχει ανάγκη να ανοίξει τα φτερά της. Μπακάκης, Παουλίνιο, Βασιλαντωνόπουλος (ή ο πρώτος ή ο τελευταίος να παραμείνει σαν δεύτερος μέχρι να βρεθεί και γι' αυτόν ικανός αντικαταστάτης), Λόπες, Ινσούα (ο δεύτερος μπορεί να μείνει σαν αναπληρωματικός μέχρι να βρεθεί καλύτερος και γι' αυτόν τον ρόλο), Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Σιμόες, Σιμάο, Κρίστιτσιτς, Μάνταλος, Λιβάγια, Αλμπάνης, Ολιβέιρα. Με τη διαφορά ότι ο Ίλια Ίβιτς πρέπει να αρχίσει από τώρα να γαζώνει τις αγορές ούτως ώστε, κάποιοι τον ερχόμενο Γενάρη και κάποιοι το καλοκαίρι να έχουν βρεθεί για να πάει επιτέλους μια φορά η ομάδα πλήρης στην καλοκαιρινή προετοιμασία και να είναι έτοιμη να μπει με το δεξί στην Αγιά Σοφιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: