Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Αυτή τον πάτησε κι εκείνος την... έστησε ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1

Αν αυτό δεν είναι πάτημα του ποδιού μέσα στην περιοχή
και συνεπώς πέναλτι, η ομάδα με τα κιτρινόμαυρα είναι η
ΑΙΚ Στοκχόλμης και με τα κόκκινα ο Ερυθρός Αστέρας

Η ΑΕΚ έπαιξε φοβερή μπάλα μέχρι το 25', στη συνέχεια έχασε τη συγκέντρωσή της την οποία ξαναβρήκε μετά το 60' και τελικά έφερε ισοπαλία 1-1 με τον πολύ χειρότερό της Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει λόγος να την τρομάζει τίποτα όμως. Η ΑΕΚ έχοντας κόντρα τις κομβικές απουσίες Γκαρσία και Γκατσίνοβιτς, έχοντας απέναντί της έναν διαιτητή που αμφισβήτησε ακόμα και τον εαυτό του και την κρίση του σε τέσσερις περιπτώσεις: (στο πέναλτι που πήρε πίσω, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα είδε πρώτα τον Κίνι να πατάει το πόδι του Ελίασον και στη συνέχεια τον Ρότα να τρώει κλωτσιά στο καλάμι από τον ίδιο παίκτη, στην ακύρωση του γκολ του Αραούχο όταν ανακάλυψε φάουλ στον Πινέδα με τη μπάλα να κυλάει από τη μασχάλη στο στήθος του, στη φάση που ο Φορτούνης κάνει κίνηση να σηκώσει αντιαθλητικά το πόδι στο πρόσωπο του Σιμάνσκι -η πρόθεση τιμωρείται σύμφωνα με τον κανονισμό-, αλλά και στη φάση που ο Κίνι απέκρουσε εντός περιοχής με το χέρι στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου), έχοντας επίσης στο VAR έναν ηλίθιο και ακατάλληλο για αυτή τη δουλειά (μόλις προχτές τίναξε ματς στον αέρα στην Πορτογαλία), έχοντας τους παπαγάλους της πρασινοκόκκινης συμμαχίας να κλαψουρίζουν ασταμάτητα για τον διαιτητή που στην πραγματικότητα ήξεραν ποιο ρόλο θα έπαιζε στο ντέρμπι, κατάφερε και στάθηκε όρθια και είναι η ομάδα που έμεινε στη μνήμη όσων είδαν το ματς και για τον τρόπο που αγωνίστηκε και για τις ευκαιρίες που είχε να καθαρίσει εύκολα και από νωρίς.

Και τι έγινε με την ισοπαλία; Μπορεί να φέρει μία ίδια και στην Λεωφόρο την άλλη Δευτέρα; Και πάλι ευχαριστημένη θα πρέπει να είναι. Ας προηγείται στη βαθμολογία ο Ολυμπιακός έχοντας μόνο νίκες απέναντι σε όλες τις κωλοπετεινίτσες. Ας "πετάει" ο Παναθηναϊκός και ας ρίχνει πεντάρες στους Παναιτωλικούς. Η ΑΕΚ θα ανεβαίνει σταθερά όταν αυτοί οι δύο θα αρχίσουν τις γκέλες. Φτάνει μόνο να θυμηθούμε πόσους βαθμούς ήταν πέρυσι τον χειμώνα η ΑΕΚ πίσω από τον Παναθηναϊκό και ποιος πήρε πανηγυρικά στο τέλος το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός ποιον εντυπωσίασε απόψε; Ένα ψοφίμι ήταν που βασίστηκε στις ξεπερασμένες εκλάμψεις του Φορτούνη και του Ποντένσε και είχε -για άλλη μια φορά- κάτω από τα δοκάρια του έναν καταπληκτικό Πασχαλάκη. Η ΑΕΚ, εκτός των άλλων εμποδίων, είχε για άλλη μια φορά απέναντί της αυτή την καταραμένη γκαντεμιά της.

Οι φόβοι των περισσοτέρων για το... θηρίο τον Ολυμπιακό που θα έκανε την ΑΕΚ μια χαψιά δεν επαληθεύτηκαν. Αντίθετα, γνωστοί Ολυμπιακοί που έβλεπαν το ματς είχαν κάνει κακάκια στα βρακάκια τους και διαρκώς πετάγονταν και φώναζαν. "Όχι γαμώτο, το φάγαμε κι αυτό"! Ή σε άλλη περίπτωση: "Ρε, τι κάνουν αυτοί οι πούστηδες μέσα στην περιοχή μας;". Είδε κανείς μήπως τους γαύρους να κάνουν κάτι ανάλογο στην περιοχή της ΑΕΚ; Δύο φάσεις είχαν όλες κι όλες. Το γκολ και το σουτ του Μασούρα που έβγαλε ο Στάνκοβιτς. Και, ναι, θα συμφωνήσω, η ΑΕΚ δεν είναι ακόμα στο 100% η ΑΕΚ που θέλουν όλοι οι ΑΕΚτζήδες να βλέπουν και, ναι, η ΑΕΚ χρειαζόταν κι άλλη ενίσχυση, ιδιαίτερα στην άμυνα. Ας μη ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ δεν γίνεται να είναι σε όλα τα ματς φέτος όσο τούρμπο ήταν πέρυσι γιατί φέτος μεσολαβούν και τα ευρωπαϊκά της ματς και θα πρέπει να μετράει κάθε της κίνηση. Να κάνει οικονομία δυνάμεων. Σωστή διαχείριση. Και ο Αλμέιδα την κάνει. Ήδη η ΑΕΚ, σε σχέση με το περσινό της πρόγραμμα κουβαλάει στην πλάτη της 4 ευρωπαϊκά παιχνίδια επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, ένα ντέρμπι, έχει παίξει και κερδίσει ένα δύσκολο παιχνίδι στον Βόλο και έχει γκελάρει στην έδρα της με τον Πανσερραϊκό και την περιμένουν μέσα σε λίγες μέρες το δυσκολότερο ίσως ευρωπαϊκό της παιχνίδι απέναντι στην Μπράιτον για το Europa League και το ντέρμπι στη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Προσωπικά τι με ενθουσίασε από το χτεσινό ντέρμπι; Αρχικά, βλέποντας τη σύνθεση είπα, όχι μαζί ρε Πελάδο Τσούμπερ και Αραούχο. Τελικά μια χαρά τα πήγαν και οι δύο. Στο δεύτερο ημίχρονο είδα τον Μήτογλου να παίρνει τη θέση του Βίντα και είπα, ωχ Παναγία μου. Τελικά στάθηκε εξαιρετικά ο Μήτογλου, κάλυψε θαυμάσια τη θέση του και έβγαλε και κάτι όμορφες μακρινές μπαλιές στην επίθεση. Είδα έναν Στάνκοβιτς, για τον οποίο όλοι λένε πώς ό,τι πηγαίνει μέσα γράφει, να είναι σταθερότατος και να κάνει και μια εξαιρετική απόκρουση. Είδα έναν Ρότα, για τον οποίο διαβάζω ότι δεν κάνει για την ΑΕΚ και είναι μόνο για τη Λαμία, να κάνει στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι της ζωής του και να κάνει γιογιό στη φάση του γκολ ολόκληρη την άμυνα του Ολυμπιακού. Είδα τον Μοχαμάντι, που διάβαζα ότι πάση θυσία πρέπει να τον διώξουμε για να απελευθερώσουμε μια θέση, να τρώει σίδερα και στην άμυνα και στην επίθεση και παραλίγο να σκοράρει με μια τρομερή κεφαλιά που έβγαλε με υπερένταση ο Πασχαλάκης. Είδα έναν Ζίνι να έρχεται από το πουθενά και να λέω, Χριστέ μου τι παιχταράς είναι αυτός ο πιτσιρίκος και τι θρασίμι για την ηλικία του; Αν ο Γκαρσία άγγιξε τα 25 εκατομμύρια αυτός στα πόσα θα αφήσει τη διοίκηση ικανοποιημένη;

Ο Γιόνσον έκανε τρομερό παιχνίδι αλλά στο δεύτερο ημίχρονο έπρεπε να βγει για να ξεκουραστεί. Ο Πινέδα αντίθετα έπρεπε να μείνει έξω στο πρώτο ημίχρονο και να μπει προς το τέλος του ματς. Και ο Άμραμπατ έπρεπε να έρθει προς το τέλος από τον πάγκο. Και ο Αραούχο έπρεπε να ξεκουραστεί. Ο Σιμάνσκι επίσης, κοντεύει να σκάσει από την υπερένταση με την οποία παίζει. Και ο Ελίασον ήταν και απόψε μεγάλος μαχητής. Δύο μόνο πράγματα με στενοχώρησαν κάπως απόψε. Ή μάλλον τρία. Το πρώτο ήταν οι περίεργες διακυμάνσεις στην απόδοση του Μουκουντί και η ευκολία που κάνει αυτό το παιδί την γκάφα. Ίσως πρέπει να προφυλαχτεί και να μη του δίνουν τη μπάλα υπό πίεση και με κάποιον αντίπαλο πάνω του. Πρέπει να έχει μέτρα από τον αντίπαλο για να αντιδράσει σωστά και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Δεύτερο που με στενοχώρησε ήταν ο Πόνσε, παρά το γκολ που σημείωσε, αν και το μισό από αυτό ανήκει στον Ρότα. Δεν τον είδα να γίνεται επικίνδυνος μέσα στην περιοχή του αντιπάλου και αν δεν το έχει αυτό το στοιχείο ο φουνταριστός σου επιθετικός έχεις σοβαρό θέμα. Και το τρίτο είναι που έχασε η ΑΕΚ ή της στέρησαν την ευκαιρία να τους έχει κερδίσει σε ένα ματς που από την αρχή διαφαινόταν πως αν ήταν να βγει νικήτρια μια ομάδα αυτή θα έπρεπε να είναι η ΑΕΚ. Δεν πειράζει όμως. Προσδοκώ να το κάνει στη συνέχεια και να το επαναλάβει και στο Καραϊσκάκης, όπως και πέρυσι. Συνεχίζουμε δυνατά και αισιόδοξα. Η ΑΕΚ και φέτος θα είναι πρωταγωνίστρια σε πείσμα όλων και θα τους υποχρεώσει πολλές φορές να σκούξουν και να πλαντάξουν στο κλάμα.

Γκολ: 22' Πόνσε σουτ 1-0, 38' Ελ Καμπί κεφαλιά 1-1.

Κίτρινες: Σιμάνσκι (25'), Ρότα (49') - Φορτούνης (15'), Μπιελ (62'), Ροντινέι (80'), Πασχαλάκης (92').

MVP: Πόνσε (!!!)

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίαζ (Πορτογαλία).

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα (46' Μήτογλου), Μουκουντί, Μοχαμάντι, Σιμάνσκι (75' Ζίνι), Ελίασον (75' Άμραμπατ), Γιόνσον (46' Πινέδα), Τσούμπερ, Αραούχο (73' Γαλανόπουλος), Πόνσε.

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Φρέιρε, Κίνι, Μαντί, Έσε (81' Ορτέγκα), Φορτούνης (69' Ιμπόρα), Μασούρας (54' Μπιέλ), Ποντένσε (54' Σκάρπα), Ελ Κααμπί (81' Γιόβετιτς).

Σημειώσεις από το… μέτωπο

- Αυτά που κάνει στη φάση του πρώτου γκολ ο Ρότα, αν τα είχε κάνει κανένας Ροντίνεϊ, τι θα διαβάζαμε σήμερα στις αθλητικές εφημερίδες;

- Αν υποθέσουμε ότι η κόκκινη του Φορτούνη που δεν δόθηκε, τα διαδοχικά πέναλτι σε Ελίασον και Ρότα που έπνιξε ο Ντίαζ, το χέρι του Κίνι που δεν σφυρίχτηκε και η ακύρωση του γκολ του Αραούχο για χέρι του Πινέδα γίνονταν ανάποδα στο Καραϊσκάκης, μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα είχε γίνει;

- Μη ξεχνάμε και μία σημαντική παράμετρο. Μετά την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έρχονται τα πλέι οφ. Και εκεί θα παίξουν όλοι μεταξύ τους και μάλιστα από δύο φορές. Και δεν γίνεται που να πάρει ο διάολος να παίρνουν σε κάθε ματς από 3 βαθμούς ο καθένας.

- Όταν ο VARίστας είναι στημένος, τότε δείχνει στον διαιτητή μόνο μία λήψη γωνίας της κάμερας. Εκείνη που τον συμφέρει.

- Ο Ολυμπιακός σε ολόκληρο το ματς έκανε μόνο δύο φάσεις. Το σουτ του Μασούρα που έβγαλε ο Στάνκοβιτς και το γκολ του Ελ Κααμπί.

- Ο Φορτούνης στο 18' κάνει κίνηση για να χτυπήσει τον Σιμάνσκι με τις τάπες (δεν τον βρίσκει αλλά η πρόθεση μετράει), παράβαση που τιμωρείται με απ' ευθείας κόκκινη κάρτα. Πόσο μάλλον που έχει δεχτεί ήδη μία κίτρινη και ακόμα και με δεύτερη κίτρινη έπρεπε να έχει αποβληθεί.

- Κάποιοι "δυσαρεστημένοι" ΑΕΚτζήδες που όλα τους έφταιγαν, ποιον ακριβώς έχουν βάλει στο στόχαστρο; Τον Μελισσανίδη που δεν ενίσχυσε την ομάδα; Τον Λιβάϊ που τραυματίστηκε; Τον Πόνσε που έχει 4 παιχνίδια στα πόδια του; Τον Αλμέιδα που πήρε νταμπλ και άγγιξε το CL σε ένα χρόνο; Μήπως δεν έχουν αντιληφθεί ότι: Η ΑΕΚ έχει αποκτήσει καινούριο γήπεδο από τα κορυφαία στον κόσμο; Έχει φτιάξει μια εντελώς νέα ομάδα με παίκτες που κάνουν τη διαφορά και διαρκώς ενισχύεται ώστε να γίνεται καλύτερη; Έχει ήδη κατακτήσει το νταμπλ στην πρώτη χρονιά του Αλμέιδα μετά από 45 χρόνια και μάλιστα νικώντας στον τελικό τον ΠΑΟΚ και κατακτώντας το κύπελλο με 10 παίκτες; Βρίσκεται ήδη στους ομίλους του Europa League χάνοντας για μιαν ανάσα την πρόκρισή της στους ομίλους του Champion League; Μήπως δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι ο Ματίας Αλμέιδα έχει 68% ρεκόρ νικών όταν ο σερ Άλεξ Φέργκιουνσον είχε 58% με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτώντας όλους τους τίτλους και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς όταν ήταν στον Ολυμπιακό και έχοντας τις πλάτες της παράγκας έφτασε με το ζόρι στο 60%; Φωνάζουν για ενίσχυση και έχουν δίκιο αλλά δεν έχουν δίκιο να απαξιώνουν παίκτες που έκαναν ένα άσχημο παιχνίδι, όπως ο Σιμάνσκι, ο Ρότα, ο Χατζισαφί, ο Μοχαμάντι, ο Μουκουντί. θα έρθουν και καλύτεροι από αυτούς αλλά οι ομάδες χτίζονται σιγά-σιγά και σε βάθος χρόνου. Η μαγιά υπάρχει, ο πρωτομάστορας που θα ζυμώσει τα υλικά υπάρχει και είναι από τους καλύτερους, μόνο η υπομονή είναι που λείπει. Στήριξη χρειάζονται όλα αυτά τα παιδιά και όχι ανάθεμα στην πρώτη κακιά στιγμή τους. Όπως όλοι μας έχουμε και τις κακές μας μέρες, μπορεί να έχουμε ξυπνήσει στραβά, να έχουμε πονοκέφαλο, να μας απασχολεί κάτι, έτσι κι αυτοί έχουν δικαίωμα στην κακιά στιγμή ή στην κακιά μέρα. Δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστοι. Γι' αυτό άλλωστε την ευθύνη της κρίσης τους την έχει ο προπονητής και όχι ο καθένας από εμάς. Αλλιώς μη ξαναπεί κανείς ότι εμπιστεύεται τον Αλμέιδα και τον στηρίζει. Αν παρ' ελπίδα υπάρχουν και κάποιοι οπαδοί της ΑΕΚ που δεν ικανοποιούνται με τίποτα, έχω να τους προτείνω τα εξής: Άμεση πώληση του διαρκείας τους. Σύνδεση με Cosmote TV απ' όπου θα μπορούν να βλέπουν κατά πολύ φθηνότερα, όχι μόνο τα ματς της ΑΕΚ, αλλά και εκείνα των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού των οποίων τον τρόπο που αγωνίζονται ζηλεύουν αλλά και τους παικταράδες που διαθέτουν θαυμάζουν. Στην ΑΕΚ θα μπορέσουν να αγοράσουν ξανά διαρκείας όταν θα έχει αποκτήσει τους: Ασχράφ Χακίμι, Ρούμπεν Ντίας, Γιόσκο Γκβάρντιολ, Αλφόνσο Ντέιβις, Πέδρι, Τζουντ Μπέλινγκχαμ, Μπουκάγιο Σάκα, Φιλ Φόντεν, Βινίσιους Ζούνιορ, Έρλινγκ Χάαλαντ και Κιλιάν Εμπαπέ. Για να είναι ανταποδοτική η αξία του διαρκείας τους.

- Ο Αλμέιδα έχει φέρει πολλά καλά στην ΑΕΚ. Στον τρόπο που αγωνίζονται οι παίκτες του, στον τρόπο που σκέφτονται, στη φιλοσοφία όλης της ομάδας. Αλλά εγώ τον ευγνωμονώ περισσότερο για ένα πράγμα. Που φτάσαμε στο σημείο να παίζει η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, να τον λιώνει αγωνιστικά, να φτάνει μια ανάσα από το να τον διασύρει και τελικά να φέρνει ισοπαλία και ο κόσμος να είναι ανικανοποίητος και να ψάχνει τις αιτίες που η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να νικήσει με όσο πιο πολλά γκολ μπορούσε. Πριν λίγα χρόνια αυτό ήταν αδιανόητο και πριν τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό οι ΑΕΚζήδες έβαζαν μεταξύ τους στοιχήματα για το πιο αξιοπρεπές σκορ με το οποίο θα μπορούσε να χάσει η ομάδα και πολλές φορές έμεναν ευχαριστημένοι ακόμα και με ήττες με 0-2 και 0-3. Αυτό άλλαξε ο Αλμέιδα. Αυτό είναι έργο καθαρά δικό του και προσωπικά τον ευγνωμονώ γι' αυτό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: