Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Τρομοκρατία στη Λεωφόρο - Η ΑΕΚ έκανε μια μπουκιά τον Παναθηναϊκό με 2-1 και τους έβαλε το σιχαμένο πανό εκεί που ξέρουν

Άλλο ένα βράδυ που θα κοιμηθούμε ήσυχοι (ή μήπως όχι από την υπερένταση; ) χάρη στην ΑΕΚάρα και τον άνθρωπό μας Ματίας Αλμέιδα. Οι τρομοκράτες του μπήκαν κουτσουρεμένοι στη Λεωφόρο και τα πράσινα κουνάβια πίστεψαν προς στιγμήν ότι η ΑΕΚ απόψε θα είναι του χεριού τους. Χωρίς Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, με τον Ζίνι εκτός αποστολής, με τους Σιμάνσκι, Γιόνσον, Σιντιμπέ, Αραούχο, Πισάρο, Άμραμπατ, Πόνσε στον πάγκο. Μιλάμε για βασικούς παίκτες εντεκάδας. Αλλά ας μου πει κάποιος, ποιος δεν είναι βασικός παίκτης εντεκάδας από το ρόστερ της ΑΕΚ; Και ποια ομάδα διαθέτει τέτοιο ρόστερ που όποιος παίκτης κι αν μείνει εκτός κι όποιος και να χρησιμοποιηθεί στη θέση του να είναι ένα και το αυτό;

Έχοντας αυτή τη φορά έναν διαιτητή πραγματικό άρχοντα του αγώνα, τον Ιταλό Σιμόνε Σότσα και όχι ανδρείκελο σαν τον αλήστου μνήμης Καμπάκοφ η διαφορά των δύο ομάδων -παρά τις ελλείψεις της ΑΕΚ- έμοιαζε σαν τη μέρα με τη νύχτα. Παρόλο που ο Παναθηναϊκός προερχόταν από συνεχόμενα επιτυχημένα αποτελέσματα, παρόλο που μας τον εμφάνιζαν τα δημοσιογραφόσκυλα τα εκτελούντα διατεταγμένη υπηρεσία σαν την πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος και… πρώτο φαβορί για τον τίτλο (αλήθεια, από πού τους προέκυψε αυτό; ), η ΑΕΚ μπήκε στο Απόστολος Νικολαΐδης με το γνωστό της πάθος και έδωσε απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση. Πολλοί ήταν αυτοί που απόψε θα χάσουν τον ύπνο τους. Ανάμεσά τους και κάποιοι ΑΕΚτζήδες αλλά αυτοί από την ανείπωτη χαρά και τη μεγάλη ευτυχία να είναι οπαδοί αυτής της ομαδάρας. Οι άλλοι καλύτερα να μη σας πω γιατί θα τον χάσουν τον ύπνο τους (χοντρούληδες του λιμανιού όλα καλά; ).

Ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να πετύχει γκολ στο 10' στη μοναδική καλή φάση του όταν ο Τζούρισιτς από πλάγια θέση κατάφερε με βολίδα να τρυπήσει τα χέρια του Στάνκοβιτς και μάλιστα στην κλειστή του γωνία. Φέρει μεγάλη ευθύνη ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ παρόλο που το σουτ ήταν κεραυνός. Από εκεί και πέρα ο Λιβάι Γκαρσία έχασε τα άχαστα (αμάν αυτό το παιδί, δεν το έχει με τίποτα με τα τελειώματα), ακόμα και μια καρφωτή κεφαλιά την έστειλε στο μέσον της εστίας ενώ μπορούσε να την γυρίσει σε όποιο από τα δύο Γάμα ήθελε και να μην πιάνεται με τίποτα, με αποτέλεσμα ο Μπρινιόλι να αποκρούσει σε κόρνερ. Και στο 36' ήρθε ο Τσούμπερ με συρτό σουτ μέσα από την περιοχή και έπειτα από περιπετειώδη φάση να ισοφαρίσει και με αυτό το σκορ να τελειώσει το πρώτο ημίχρονο. Το γκολ της νίκης πέτυχε στο 68' ο Πινέδα σε μία ακόμα περιπετειώδη φάση με κοντινό πλασέ μέσα από τη μικρή περιοχή, γκολ που ελέγχτηκε από το VAR για οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης που όπως αποδείχτηκε δεν υπήρχε.

Η κριτική των παικτών της ΑΕΚ:

Στάνκοβιτς 9: Αν δεν δεχόταν αυτό το γκολ, ίσως να ήταν ο κορυφαίος της ΑΕΚ αφού σε όλες τις άλλες φάσεις αντιδρούσε με ψυχραιμία και ταχύτητα, έπαιζε όμορφα τη μπάλα με τα πόδια, ενώ έβγαλε και μία τρομερή κεφαλιά του Ιωαννίδη σε κόρνερ με ωραία εκτίναξη.

Ρότα 9: Σε πείσμα των αμφισβητιών του, δίδαξε πώς παίζεται η θέση του δεξιού μπακ. Δικαίως είναι ο βασικός δεξιός μπακ της Εθνικής μας.

Μοχαμάντι 7: Έπαιξε με πάθος αλλά δεν έκανε τόσο καλό παιχνίδι όσο σε προηγούμενα ματς. Δικαιούται κι αυτός να τον καταβάλει η κούραση. Στο 76' παραχώρησε τη θέση του στον Μάνταλο, αλλά στη θέση του αριστερού μπακ έπαιξε μέχρι το τέλος του αγώνα ο Πινέδα.

Μήτογλου 9: Για έναν ακόμα αγώνα έκλεισε στόματα και απέδειξε ότι κακώς θεωρείται απλά η τρίτη λύση για τα στόπερ της ΑΕΚ. Το μόνο που του λείπε για να σταθεί επάξια δίπλα στον Βίντα και στον Μουκουντί είναι η εμπειρία. Τίποτα άλλο.

Άλεξ Κάλενς 8: Ο νεοφερμένος που κλήθηκε εσπευσμένα από τον προπονητή του να καλύψει τη θέση του αριστερού στόπερ ήταν η αποκάλυψη της βραδιάς. Γρήγορος στόπερ με έγκαιρες επεμβάσεις, δυνατό κορμί που πήγαινε χωρίς φόβο πάνω στη μπάλα, σίγουρα θα αφήσει εποχή στην ΑΕΚ και στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής πορείας της ΑΕΚ θα δηλωθεί και στην ευρωπαϊκή της λίστα. Απλά ήταν το πρώτο του παιχνίδι μετά από μακρά αποχή και με ελάχιστες προπονήσεις και μάλιστα ντέρμπι, με αποτέλεσμα να έρθει κάποιος μυϊκός τραυματισμός που ανάγκασε τον προπονητή του να τον αντικαταστήσει στο 59' με τον Σιμάνσκι, ο οποίος είχε παίξει τη θέση και στο Μπράιτον παίρνοντας άριστα.

Γαλανόπουλος 8: Έπαιξε όμορφα και συνετά και άντεξε σε πολύ δυνατές μονομαχίες. Μια-δυο φορές όμως φλέρταρε άσχημα με την κόκκινη κάρτα σε δυο απρόσεκτα και επιπόλαια μαρκαρίσματά του. Αντικαταστάθηκε στο 63' από τον Γιόνσον.

Πινέδα 9: Μάγεψε τη Λεωφόρο! Και τι δεν έκανε και ποια θέση δεν κάλυψε. Από αμυντικό χαφ δίπλα στον Γαλανόπουλο μέχρι κεντρικός μέσος για να κλείσει σαν αριστερό μπακ, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τον είδαμε να κόβει μέχρι και σαν στόπερ. Από εκεί που τον έβλεπες αριστερά και πίσω από τη γραμμή της σέντρας, εκεί τον έβλεπες δεξιά να πατάει τη γραμμή και να επιτίθεται. Και στο τέλος πέτυχε και το γκολ της νίκης που ήταν καθαρά σεντερφορίσιο.

Τσούμπερ 9: Αναδείχτηκε MVP του αγώνα και δικαίως. Αλώνισε τον αγωνιστικό χώρο. Ερχόταν από πίσω, έβγαζε κάθετες μπαλιές στο χώρο, βοηθούσε στην άμυνα τον Μοχαμάντι, έβγαινε στην επίθεση να σκοράρει, έκανε σουτ, έβγαζε ασίστ. Κορυφαίος πραγματικά με διαφορά στήθους από τον Πινέδα.

Γκατσίνοβιτς 7: Πάλεψε πολύ, δεν έπιασε όμως τη συνηθισμένη του απόδοση που είχε σε προηγούμενα ματς. Αντικαταστάθηκε στο 63' από τον Πισάρο.

Ελίασον 8: Μεγάλο παιχνίδι από τον Σουηδό από τον οποίο το μόνο που έλειπε ήταν η αποτελεσματικότητα. Πλαγιοκοπούσε ασταμάτητα από την πλευρά του την άμυνα του Παναθηναϊκού δημιουργώντας συνεχώς ρήγματα και κάνοντας τον προσωπικό του αντίπαλο να βλέπει εφιάλτες.

Γκαρσία 8: Αυτό το παιδί! Αυτό το τεράστιο ταλέντο να έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα συγκέντρωσης και τόση αναποτελεσματικότητα στα τελειώματά του! Αν τα είχε βέβαια και αυτά θα κόστιζε 100 εκατομμύρια και θα έτρεχαν να τον αγοράσουν όλες οι ομάδες της γης. Πάντως σε δεύτερο συνεχόμενο ματς μετά το Μπράιτον αδυνατεί να πλασάρει εύκολα σχεδόν σε τετ α τετ ενώ όταν πιάνει καρφωτή κεφαλιά πηδώντας στον θεό και ενώ μπορεί να διαλέξει γωνία που θα στείλει τη μπάλα εκείνος επιλέγει να την στείλει στο κέντρο του τέρματος με αποτέλεσμα να εκτιναχτεί ο Μπρινιόλι και να την αποκρούσει. Αντικαταστάθηκε στο 75' από τον Αραούχο επειδή λίγο νωρίτερα εμφάνισε κάποιες μικρές ενοχλήσεις στο πόδι.

Σιμάνσκι 8: Πήρε τη θέση του Κάλενς στο 59' αγωνιζόμενος και πάλι σαν αριστερός στόπερ και για άλλη μια φορά ήταν άριστος στα καθήκοντά του. Έδιωχνε τη μπάλα μακριά χωρίς παρακινδυνευμένες πασούλες και έπεφτε με δύναμη πάνω σε κάθε αντίπαλο ανακτώντας τη μπάλα.

Γιόνσον 8: Μπήκε στη θέση του Γαλανόπουλου στο 63' και ήταν ο γνωστός Γιόνσον που ξέρουμε. Έκοβε με άνεση και κατέβαζε την ομάδα ενώ έφτανε να παίζει ακόμα και στο κέντρο της άμυνας όταν γινόταν αναμπουμπούλα.

Πισάρο 8: Πήρε τη θέση του Γκατσίνοβιτς στο 63' και πέρασε πίσω από τον Λιβάι Γκαρσία. Ήταν τρομερά δραστήριος και τραβιόταν ακόμα και αριστερά για να βρει χώρους. Έβγαλε μερικές πολύ επικίνδυνες μπαλιές, ενώ δεν δίσταζε να σουτάρει. Ήταν μέσα σε αρκετές φάσεις μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού.

Μάνταλος 8: Μπήκε στη θέση του Μοχαμάντι στο 75' και πήγε δεύτερος αμυντικός χαφ δίπλα στον Γιόνσον ελευθερώνοντας τον Πινέδα που πέρασε σε θέση αριστερού μπακ. Τον είδαμε μέσα στο παιχνίδι να αποκρούει εντός περιοχής με άνεση και να βγάζει τη μπάλα στο κέντρο με τρομερή ψυχραιμία. Όταν η μπάλα έκαιγε, στα τελευταία λεπτά, δεν δίσταζε να αποκρούσει στέλνοντάς την στην εξέδρα από το να επιχειρήσει κάποια παρακινδυνευμένη πάσα. Τον είδαμε σε κάποιες στιγμές μέχρι να πουσάρει τον Ρότα παίζοντας σαν δεύτερο δεξί μπακ. Πολύ καλή εμφάνιση από τον Πέτρο Μάνταλο.

Αραούχο 7: Ο αρχηγός μπήκε στο 75' στη θέση του Γκαρσία που ένιωσε ενοχλήσεις και στα τελευταία 20' η ΑΕΚ έπαιξε χωρίς σέντερ φορ, αφού ακόμα και τότε ο Απάτσι κινήθηκε περιφερειακά σαν ένας πρόσθετος ακόμα χαφ. Δεν έκανε κάτι σημαντικό πέραν του ότι αγωνίστηκε με το γνωστό πάθος του.

Αλμέιδα 10: Ο στρατηγός των στρατηγών. Ο μεγάλος καπετάνιος στο κιτρινόμαυρο πειρατικό που κατευθύνεται προς τ' αστέρια. Οδήγησε την ομάδα του σε μία ακόμα πολύ μεγάλη νίκη και μάλιστα με ανατροπή μέσα στη σιχαμένη Λεωφόρο των κάφρων που δεν δίστασαν να σηκώσουν πανό ζητώντας την αποφυλάκιση των Κροατών δολοφόνων του Μιχάλη. Μπράβο Ματίας που τους ξεφτίλισες μέσα στο κοπροχανείο τους. Τα κατορθώματά σου έχουν περάσει ήδη τα στενά σύνορα της Ελλάδας. Ένας προπονητής που διαθέτει 25 παίκτες και όποιος και να του λείπει δεν τρέχει τίποτα γιατί ο αντικαταστάτης του που θα επιλέξει θα παίξει καλύτερα από τον απόντα! Κι αυτό είναι αποκλειστικά έργο Ματίας Αλμέιδα!

Γκολ: 10' Τζούρισιτς σουτ 1-0, 36' Τσούμπερ σουτ 1-1, 68' Πινέδα σουτ 1-2.

Κίτρινες κάρτες: Μπερνάρ (33'), Χουάνκαρ (43'), Παλάσιος (89') - Μήτογλου (21'), Γκατσίνοβιτς (25'), Κάλενς (36'), Γαλανόπουλος (54'), Αραούχο (89').

MVP: Τσούμπερ.

Παναθηναϊκός (Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον (4' λ.τρ. Γεντβάι), Χουάνκαρ (78' Μλαντένοβιτς), Ρούμπεν (71' Αράο), Βιλένα, Τζούριτσιτς (71' Παλάσιος), Μαντσίνι (78' Σπόραρ), Μπερνάρ, Ιωαννίδης. 

ΑΕΚ (Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Κάλενς (58' λ.τρ. Σιμάνσκι), Μοχαμάντι (75' Μάνταλος), Γαλανόπουλος (63' Γιόνσον), Πινέδα, Ελίασον, Γκατσίνοβιτς (63' Πισάρο), Τσούμπερ, Γκαρσία (75' Αραούχο).

Μαγικές στιγμές από τον θρίαμβο:

- Μπράβο στην ΑΕΚ που ταπείνωσε τους αληταράδες και που έκοψε τις γλώσσες κάποιων γελοίων γαύρων που έχουν το θράσος να το παίζουν πρόεδροι του Παναθηναϊκού, σαν τον Αλαφούζο και κάποιων ανιστόρητων προπονητών που στα βαθιά τους γεράματα δεν έχουν σηκώσει ούτε φλιτζανάκι του καφέ και όμως από την αρρωστημένη ζήλια τους κατηγορούν σε κάθε ευκαιρία την ΑΕΚ, πότε ότι τους έκλεψε, πότε ότι τους κόλλησε κορωνοϊό, πότε ότι προσπάθησε να τους επιβάλει διαιτητές, πέρυσι δήθεν η ΑΕΚ ήθελε τον Σιδηρόπουλο και αυτοί επέμεναν να έρθει ξένος και τελικά έφεραν τον στημένο Καμπάκοφ που με τα δύο πέτσινα πέναλτι που τους έδωσε κέρδισαν την ΑΕΚ με 2-1 και φέτος πήγαν οι ίδιοι να επιβάλουν τον Σιδηρόπουλο που δεν ήθελαν πέρυσι και να αποφύγουν τον ξένο διαιτητή για τον οποίο πριν μια εβδομάδα συμφώνησαν με τον Μαρινάκη μόνο ξένοι να τους διαιτητεύουν! Παράνοια; Ψώνιο; Ψύχωση; Όπως θέλετε πείτε το.

- Πολύ σωστά η ΑΕΚ αρνήθηκε να παίξει και επέστρεψε στα αποδυτήρια μέχρι να κατέβει το αηδιαστικό πανό των πιο ανεγκέφαλων φιλάθλων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τους έχουν σιχαθεί ακόμα κι οι συνοπαδοί τους. Δολοφόνοι, ναζί, βιαστές ψυχών και τρομοκράτες. Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος των οπαδών του Παναθηναϊκού

- Η ΑΕΚ όφειλε να κάνει μια μικρή υπενθύμιση προς όλους για να μη τολμήσει να ξεχάσει κανείς ποιος είναι το αφεντικό και σε αυτή την κούρσα πρωταθλήματος. Σε όσους δε προτρέχουν να στείλει τα χαμπέρια της πως όσο έχουν καιρό ας χαρούν την προσωρινή βαθμολογική τους θέση γιατί πολύ σύντομα θα την αναπολούν αναστενάζοντας.

- Όσο η Αλαφούζεια καραμούζα σκούζει μόνο για να καλύψει τις πομπές της, πράγμα που δεν λανθάνει της προσοχής των αληθινών φίλων του Παναθηναϊκού, τόσο η καρέκλα της ερυθρόλευκης οικογένειας που νέμεται το τριφύλλι θα τρίζει σαν το ξύλινο ποδάρι της γιαγιάς μας. Για τους δολοφόνους που φιλοξενεί η άγια οικογένεια των γαύρων στις εξέδρες της Λεωφόρου ούτε κουβέντα. Για τον φόνο του Μιχάλη Κατσούρη ούτε μισή ανακοίνωση. Για τον φόνο του μπράβου του Μαρινάκη με αυτοκίνητο του… Αλαφούζου ούτε λέξη. Για το γαμημένο πανό το φτιαγμένο από τα χεσμένα βρακιά των αληταράδων της συμμορίας του Αλαφούζου ούτε μια συγγνώμη. Ούτε μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου. Εύγε καλοί μου Παναθηναϊκοί. Ένας τέτοιος ηγέτης σας αξίζει. Απολαύστε τον!

- Εμείς ΑΕΚάρα και Αλμέιδα τη δουλειά μας. Συνεχίζουμε χωρίς να ρίξουμε ούτε ματιά σ' αυτούς που κοπρίζουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Μας περιμένει ο Ατρόμητος μέσα στο σπίτι μας και μετά ο Παναιτωλικός. Ε, έπειτα ας ρίξουν όλοι μια ματιά στη βαθμολογία. Θα το δικαιούνται. Και τέλος, έρχεται ο Άγιαξ. Η μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ να τον πατήσει και να εδραιωθεί στην πρώτη θέση του ομίλου της βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: