Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Για άλλη μια φορά η τύχη γύρισε την πλάτη στην ΑΕΚ

Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος. Το ποτήρι συνηθίζω να το βλέπω μισογεμάτο. Προσπαθώ εδώ και ώρα, μετά την κλήρωση που έφερε την ΑΕΚ αντιμέτωπη με τρία θηρία, να βρω τα αισιόδοξα σημεία προσέγγισης των όσων πρόκειται να συμβούν και σταχυολογώ τα κυριότερα. Ας πούμε ότι ο Άγιαξ δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες του σε σχέση με το παρελθόν. Ας πούμε και ότι η Μαρσέιγ αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό. Γιατί να μην έχει τύχη μαζί της και η ΑΕΚ. Ας πούμε και ότι η Μπράιτον είναι σχετικά άπειρη από ευρωπαϊκά παιχνίδια ενώ και τις προθήκες με τους τίτλους της κοσμεί μόνο ένα σούπερ καπ κι αυτό στο μακρινό 1911. Αυτά.

Εκείνο που με εκνευρίζει αφάνταστα και έχει να κάνει με τη γκαντεμιά αυτής της ομάδας, της ΑΕΚ, είναι τα παιχνίδια της κληρωτίδας όποτε έχει να κάνει μαζί της. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τους οκτώ ομίλους που σχηματίστηκαν  μετά από αυτή την κλήρωση, θα παρατηρήσουμε τα εξής: Στον 1ο όμιλο ο συνήθης φαρδόπατος Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Γουέστ Χαμ, τη Φράιμπουργκ και κάποια Μπάτσκα Τοπόλα! Ο γαύρος έχει ελπίδες ακόμα και για την 1η θέση του ομίλου του. Στη χειρότερη περίπτωση όμως θα τα καταφέρει σίγουρα να βγει τρίτος και να συνεχίσει στο Κόνφερενς Λιγκ. Στον 2ο όμιλο συναντάμε την ΑΕΚ με τον Άγιαξ, τη Μαρσέιγ και τη Μπράιτον και θα πρέπει κανείς να είναι τέρας αισιοδοξίας για να ελπίζει ακόμα και στην αντίστοιχη χειρότερη περίπτωση του Ολυμπιακού. Στον 3ο όμιλο έχουμε Ρέιντζερς, Ρεάλ Μπέτις, Σπάρτα Πράγας και Άρη Λεμεσού. Καμία εξ αυτών δεν θα τρόμαζε την ΑΕΚ. Στον 4ο όμιλο έπεσαν Αταλάντα, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Στουρμ Γκρατς και Ρακόβ. Και από αυτό τον όμιλο καμία ομάδα δεν έμοιαζε μεγαθήριο αν κληρωνόταν με την ΑΕΚ. Στον 5ο όμιλο έχουμε Λίβερπουλ, Λίντσερ, Σε Ζιλουάζ και Τουλούζ. Εδώ η Λίβερπουλ κάνει παιχνίδι μόνη της και αν βρισκόταν η ΑΕΚ σ' αυτόν τον όμιλο θα είχε καπαρωμένη τη δεύτερη θέση. Στον 6ο όμιλο συναντάμε τον έτερο φαρδοκολίανδρο του ελληνικού ποδοσφαίρου Παναθηναϊκό μαζί με τις Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα. Κι εδώ ισχύει ότι και για τον θρήνο. Μπορεί ακόμα και πρώτος να βγει, αλλά στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να βγει τρίτος και να περάσει στο Κόνφερενς Λιγκ. Στον 7ο όμιλο συναντάμε τη Ρόμα μαζί με τις Σλάβια Πράγας, Σέριφ Τίρασπολ και Σερβέτ. Και σε αυτόν τον όμιλο χωρούσε άνετα η ΑΕΚ και με πολλές ελπίδες να περάσει στην επόμενη φάση. Τέλος, στον 8ο όμιλο, βρίσκουμε τις Λεβερκούζεν, Γκαραμπάγ, Μόλντε και Χέκεν. Εδώ κι αν μπορούσε να τερματίσει πρώτη ή στη χειρότερη περίπτωση δεύτερη η ΑΕΚ.

Όπως διακρίνουμε, δυσκολότερος όμιλος από τον 2ο στον οποίο συμμετέχει η ΑΕΚ, δεν υπάρχει! Συνολικά υπήρχαν 11 ομάδες από τις 32 που οι περισσότεροι θα ήθελαν να αποφύγουν και οι 2 από αυτές έτυχαν στον ίδιο όμιλο με την ΑΕΚ! Αν αυτό δεν είναι η προσωποποίηση της γκαντεμιάς, τότε τι είναι; Ταυτόχρονα υπήρχαν 20 ομάδες που θα ήταν στα μέτρα της ΑΕΚ και δεν της έτυχε ούτε μία!

Συμπερασματικά, όσο μισογεμάτο και να το δεις το ποτήρι, όσο αισιόδοξος και να είσαι, δεν μπορεί να μη διαθέτεις και το γνώθι σαυτόν που σε αναγκάζει να κάνεις αναγκαστική προσγείωση. Ναι, εντάξει, τα τετριμμένα τα ξέρουμε όλοι. Ψηλά το κεφάλι μωρέ, ΑΕΚ είσαι, μπορείς, Μπάλα είναι και όλα γίνονται. Εδώ μάγκες μου μιλάμε για κανονική υπέρβαση. Από τις άλλες, τις βαρβάτες. Καμία σχέση με όσες κάναμε ως τα σήμερα. Και όχι μία και δύο. Μιλάμε για… έξι υπερβάσεις, όσα είναι και τα παιχνίδια που καλείται να δώσει η ΑΕΚ απέναντι σε αυτούς τους τρεις τόσο αξιόλογους αντιπάλους. Μακάρι να έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για ένα θαύμα βγαλμένο από τα παλιά (Βοϊβοντίνα, KΠΡ Ρέιντζερς, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρός Αστέρας, Πόρτο, ΜΤΚ, Βάσας, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Ντιναμό Λειψίας, Ρέιντζερς, Ντιναμό Μόσχας, Ρόμα, Γκενκ, Μίλαν, Λιλ, Άντερλεχτ, Σπάρτακ Μόσχας, Στουρμ Γκρατς, Φερεντσβάρος, Χιμπέρνιαν, Μακάμπι Χάιφα, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Χαρτς, Σάλτσμπουργκ, Έλφσμποργκ, Φιορεντίνα, Βασλούι, Μπενφίκα, Νταντί Γιουνάιτεντ, Ντιναμό Τιφλίδας, Ρεάλ Μαδρίτης, Σέλτικ, ΦΚ Μπριζ, Βόλφσμπουργκ, Χάιντουκ Σπλιτ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ), η σκληρή πραγματικότητα όμως δεν επιτρέπει υπεραισιοδοξία.

Το μόνο σίγουρο για την ΑΕΚ είναι ότι θα γεμίσει με εμπειρίες και αν κυνηγήσει παντού, και μέσα και έξω, το αποτέλεσμα, μπορεί θαυμάσια να διορθώσει την βαθμολογία της στον βαθμολογικό πίνακα της ΟΥΕΦΑ. Θα είναι επίσης ένα καλό μάθημα και για την διοίκηση αυτό, μήπως και αντιληφθεί ότι αν θέλει να φτιάξει μια ομάδα που να μπορεί να βάζει μεγαλύτερους στόχους από το μπόι της θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και να την ενισχύσει σε έμψυχο δυναμικό με παίκτες που να έχουν παραστάσεις από μεγάλα παιχνίδια και να μπορούν να σταθούν ισότιμα απέναντι στους αντιπάλους τους χωρίς να λυγίζουν τα γόνατά τους. Δεν μέμφομαι τους μικρούς και συνεπώς άπειρους παίκτες της ΑΕΚ που λογικό είναι να μην έχουν παραστάσεις από μεγάλα ματς ώστε να είναι προετοιμασμένοι ψυχολογικά για τέτοια παιχνίδια. Αναφέρομαι σε κάποιους που, αν και ηλικιακά δεν διανύουν και την πρώτη νιότη τους, όμως από πλευράς στόφας τα λάθη που κάνουν κατ' εξακολούθηση δεν συνάδουν με παίκτες που μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τόσο υψηλό επίπεδο. Αυτοί σε ομάδες υψηλών απαιτήσεων πρέπει σταδιακά ή ακόμα και άμεσα να αντικατασταθούν. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα επιθυμεί η ομάδα τους να εκτοξευθεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: