Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Η βραδιά του Ντέρμπι ξαναζωντάνεψε 3-2 η ΑΕΚάρα έσβησε την Μπράιτον!

Τα 11 αρπακτικά που κατασπάραξαν την Μπράιτον

Ένας μάγος και 16 ήρωες κατέλαβαν απόψε το Μπράιτον. Σε πείσμα όλων όσοι πρόβλεπαν 5άρες, 6άρες και… 7άρες ακόμα (μόνο ένας Ολυμπιακός κάνει τέτοια ανεπανάληπτα ρεκόρ), η ΑΕΚ απόψε ανάγκασε την Ευρώπη να την έχει από αύριο πρώτο θέμα στις ειδήσεις της. Και όχι μόνο. Αυτή η νίκη θα μνημονεύεται για πολλά-πολλά χρόνια. Απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου κατά γενική ομολογία, όχι μόνο δεν τρόμαξε, όχι μόνο δεν κλείστηκε για να κλέψει το αποτέλεσμα αλλά πέτυχε μια εμφατική νίκη πετυχαίνοντας 3 γκολ! Ποιος να το έλεγε πριν αρχίσει το ματς και ποιος να τον πίστευε! Η λέξη θρίαμβος είναι λίγη για να περιγράψει αυτό το επίτευγμα.

Ο μάγος Ματίας Αλμέιδα έστησε την ΑΕΚ κατά τέτοιο τρόπο που αποκλειστικό σκοπό είχε να πάρει τους 3 βαθμούς της νίκης και όχι την ισοπαλία ή να χάσει με κάποιο τιμητικό σκορ. Είχε προετοιμάσει κατάλληλα όσους έπαιξαν αλλά και όσους βρέθηκαν στον πάγκο ώστε να μπουν μέσα χωρίς τον παραμικρό φόβο και να παίξουν σα να ήταν αυτοί η καλύτερη ομάδα και σα να έπρεπε οι Άγγλοι να φοβούνται την ΑΕΚ και όχι το αντίθετο. Με χίλια δύο προβλήματα από τραυματισμούς και απουσίες, με τη μία ατυχία να έρχεται πίσω από την άλλη, αυτή η ομάδα απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει.

Μάλιστα, τα 2 γκολ που δέχτηκε η ΑΕΚ οφείλονται καθαρά σε δυο αψυχολόγητες ενέργειες δύο εκ των κορυφαίων παικτών της απόψε. Του Χατζησαφί και του Σιμάνσκι. Και κάθε φορά που ισοφάριζαν οι Άγγλοι, ο θεός της μπάλας έκανε το θαύμα του και η ΑΕΚ βρισκόταν ξανά μπροστά στο σκορ, σα να μετέφερε τον λόγο του που έλεγε πως η απόφασή του απόψε ήταν ότι κόντρα σε κάθε δαίμονα η ΑΕΚ έπρεπε να φύγει νικήτρια.

Η ΑΕΚ απόψε, μετά και την ισοπαλία στο άλλο παιχνίδι Άγιαξ-Μαρσέιγ 3-3, τέθηκε επικεφαλής του ομίλου της ο οποίος διαμορφώθηκε ως εξής: 1. ΑΕΚ 3 βαθμοί 3-2 τέρματα. 2. Άγιαξ 1 βαθμός 3-3 τέρματα. 3. Μαρσέιγ 1 βαθμός 3-3 τέρματα. 4. Μπράιτον 0 βαθμοί 2-3 τέρματα. Στο μεταξύ, από τις 4 ελληνικές ομάδες που μας εκπροσωπούσαν στην Ευρώπη, μόνο ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να προσφέρει ούτε μισό βαθμό στη χώρα μας αφού έχασε στο Καραϊσκάκης από τη γερμανική Φράιμπουργκ με 2-3. Ελπίζω να μας ξεφουσκώσουν λιγάκι από απόψε επειδή τόσον καιρό μας τα είχε κάνει τσουρέκια το παιδοβούβαλο ο Μαρινάκης λέγοντας ότι μόνο ο Ολυμπιακός πρόσφερε βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πώς γινόταν αυτό το ξέρει πια όλη η Ελλάδα. Στα άλλα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός κέρδισε στη Λεωφόρο τη Βιγιαρεάλ με 2-0 και ο ΠΑΟΚ στο Ελσίνκι την ομώνυμη ομάδα με 2-3.

Χωρίς τους δύο βασικούς στόπερ της κατέβηκε η ΑΕΚ απόψε στο Μπράιτον απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Επίσης, θέση στην εντεκάδα και μάλιστα σαν βασικοί πήραν δύο παίκτες της που προέρχονταν από μακροχρόνιους τραυματισμούς. Ο Γκαρσία και ο Γκατσίνοβιτς. Ο Αλμέιδα κατέβασε την ΑΕΚ με τον Στάνκοβιτς κάτω από τα γκολπόστ, δεξιά στην άμυνα τον Σιντιμπέ, αριστερά τον Χατζισαφί και στόπερ τους Μήτογλου και Σιμάνκσι. Προτίμησε δε να παίξει με ένα αμυντικό χαφ, τον Γιόνσον και με κεντρικούς χαφ τους Αραούχο και Πινέδα, ενώ αριστερά στα χαφ έπαιξε ο Γκατσίνοβιτς, δεξιά ο Άμραμπατ και φουνταριστός ο Λιβάι Γκαρσία.

Στα πρώτα λεπτά η Μπράιτον κρατούσε περισσότερο την μπάλα και είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η Ένωση έφτασε κοντά να απειλήσει με τον Πινέδα στο 3' που δεν πρόλαβε να εκτελέσει, ενώ η Μπράιτον είχε μια αποτυχημένη απόπειρα για τελική στο 6'. Η ΑΕΚ έπαιζε με θάρρος όμως σε όλες τις μονομαχίες. Και στο 11' δικαιώθηκε για αυτή τη νοοτροπία της! Εκτέλεση κόρνερ του Χατζισαφί από τα αριστερά, ο Σιντιμπέ με εκπληκτική κεφαλιά πίσω από το πέναλτι, έστειλε την μπάλα στο αριστερό παράθυρο του Στιλ για το 0-1! Τρία λεπτά μετά, στο 14', η ΑΕΚ έφτασε πολύ κοντά στο να πετύχει και δεύτερο γκολ. Ο Λιβάι Γκαρσία μπήκε στην περιοχή και εκτέλεσε σε τετ α τετ, αλλά ο Στιλ τον σταμάτησε. Η Ένωση είχε βρει ρυθμό στο παιχνίδι της και αυτό την βοηθούσε και αμυντικά και επιθετικά.

Στο 19' ο Πινέδα έκανε το σουτ, εκτός περιοχής, η μπάλα βρήκε σε πόδι αμυντικού της Μπράιτον και ο Στιλ μπλόκαρε εύκολα. Εν συνεχεία η Μπράιτον αναμενόμενα πήρε μέτρα προς την περιοχή του Στάνκοβιτς, με τον Σιμάνσκι να ανταποκρίνεται πολύ καλά στα καθήκοντά του. Οι παίκτες του Αλμέιδα είχαν πάρει απόφαση να μπουν στο γήπεδο να παίξουν το ποδόσφαιρό τους. Και συνέχιζαν να το κάνουν πολύ έξυπνα. Στο 22' υπέροχη κάθετη του Αραούχο στην πλάτη της άμυνας της Μπράιτον, πετάχτηκε ο Λιβάι Γκαρσία, ωστόσο το τελείωμά του ήταν κακό και η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 24' είχαμε την πρώτη τελική στο στόχο για την Μπράιτον. Ο Φάτι έκανε ένα δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή αλλά ο Στάνκοβιτς απομάκρυνε σε κόρνερ. Στο επόμενο λεπτό, στο 25', ο Ιγκόρ Τζούλιο έπιασε κεφαλιά αφύλακτος στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ, αλλά αυτή πέρασε άουτ.

Στο 28' ο Ζοάο Πέδρο μπήκε από δεξιά, ο Χατζισαφί είχε μία επαφή στο πόδι μαζί του, με τον διαιτητή να δίνει αρχικά κίτρινη για θέατρο, αλλά το VAR τον κάλεσε να το δει ξανά. Έτσι έδωσε πέναλτι, με τον Ζοάο Πέδρο στο 30' να ευστοχεί για το 1-1. Η ΑΕΚ, παρά το σοκ του γκολ, συνέχισε να παίζει έξυπνα, έδινε χώρο, ο Αραούχο αμέσως έβγαζε την ομάδα του μπροστά όταν έπαιρνε την μπάλα και έτσι έβρισκε τα κενά της Μπράιτον. Και έτσι φτάσαμε στο 40'. Εκτέλεση φάουλ του Χατζισαφί από τα αριστερά, ο Γκατσίνοβιτς με εκπληκτική προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-2, με την ΑΕΚ να δείχνει τα δόντια της στην πιο φορμαρισμένη αγγλική ομάδα. Η ΑΕΚ είχε καλή ψυχολογία, και πέντε λεπτά μετά, στο 45' ο Πινέδα μπήκε στην περιοχή με υπέροχη ενέργεια και έκανε το σουτ, αλλά ο Φαν Χεκ του έβαλε το στοπ και παραχώρησε κόρνερ. Δύο λεπτά μετά, στο 45+2', ο Μιτόμα πήρε την μπάλα από τα αριστερά, απέφυγε ωραία τον Σιντιμπέ, αλλά το γύρισμά του στην περιοχή δεν βρήκε κάποιον συμπαίκτη και ο Στάνκοβιτς μπλόκαρε. Έτσι έληξε το πρώτο ημίχρονο.

Το β' ημίχρονο άρχισε με αρκετό πάθος για την ΑΕΚ και αμέσως στο 47' βρήκε ξανά χώρο. Ο Ιγκόρ γκρέμισε τον Λιβάι Γκαρσία και του έκοψε τη φόρα προς την εστία του, με αποτέλεσμα να δει κίτρινη κάρτα. Στο 55' Χατζισαφί και Χέκε συγκρούστηκαν κεφάλι με κεφάλι και έμειναν κάτω. Αυτός που δεν συνέχισε αρχικά το ματς ήταν ο Τζέιμς Μίλνερ,  ο οποίος αποχωρεί με τραυματισμό. Στη θέση του μπήκε ο Τάρικ Λάμπτι. Όμως ο Χατζισαφί δεν σηκώθηκε ξανά αφού είχε χτυπήσει σοβαρά στον αυχένα, μπήκε φορείο να τον πάρει και ο Μοχαμάντι πήρε την θέση του. Στο 64' είχαμε βαθιά μπαλιά του Σέρχιο Αραούχο στην πλάτη της άμυνας της Μπράιτον. Εκεί πετάχτηκε ξανά ο Λιβάι Γκαρσία και προσπάθησε να κρεμάσει τον Στιλ. Η προσπάθειά του δεν ήταν άσχημη, αλλά ο Άγγλος κίπερ μπλόκαρε. Στο 65' όμως η ΑΕΚ πλήρωσε ένα λάθος της. Ο Σιμάνσκι έκανε κακό κοντρόλ, ο Ζοάο Πέδρο μπήκε στην φάση, ο Πολωνός πήγε να κλωτσήσει την μπάλα αλλά βρήκε το πόδι του αντιπάλου και ο ρέφερι με το VAR έδωσε πέναλτι. Και ο Ζοάο Πέδρο πάλι με πέναλτι ισοφάρισε σε 2-2 σε ένα πολύ κρύο σημείο του αγώνα.

Αμέσως ο Αλμέιδα έβαλε Πόνσε και Τσούμπερ αντί Αραούχο και Γκαρσία, αλλάζοντας το δίδυμο στην επίθεση για να φρεσκάρει το πρέσινγκ του και την ταχύτητά του. Στο 77' ο Τσούμπερ είχε μία καλή εκτέλεση φάουλ που έφυγε λίγο άουτ. Στο επόμενο λεπτό ο Ζοάο Πέδρο έφυγε από το οφσάιντ, εκτέλεσε το τετ α τετ, αλλά απέκρουσε ο Στάνκοβιτς σωτήρια. Αμέσως ο Αλμέιδα έβαλε Μάνταλο και Ελίασον αντί Γκατσίνοβιτς και Πινέδα, δίνοντας περισσότερη ενέργεια στην ομάδα του. Ο Μάνταλος πήγε στον άξονα και ο Ελίασον αριστερά. Η Μπράιτον ανέβηκε και άλλα μέτρα, αλλά ο Αλμέιδα με τις αλλαγές του έψαχνε τη νίκη ξεκάθαρα. Στο 82' ο Ζοάο Πέδρο βγήκε για να μπει ο Γουέλμπεκ στην επίθεση, ενώ αμέσως μετά ο Στάνκοβιτς απέκρουσε το δυνατό φάουλ του Κρος. Και στο 84' έγινε αυτό που είχε σχεδιάσει ο Αλμέιδα! Υπέροχο γύρισμα του Ελίασον από τα αριστερά, ο Πόνσε ήταν σε πλεονεκτική θέση και με υπέροχο τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-3 για να ξεσπάσει σε πανηγύρια η εξέδρα και ο πάγκος της ΑΕΚ!

Ο Ντε Τσέρμπι αμέσως έκανε διπλή αλλαγή και έβαλε Μπουονανότε και Αντινγκρά αντί Μιτόμα και Γκίλμουρ. Ο διαιτητής, για την καθυστέρηση στη φάση του τραυματισμού του Χατζισαφί, έδειξε 13' καθυστερήσεις! Στο 92' ο Στάνκοβιτς έδειξε την κλάση του αποκρούοντας ένα τρομερό σουτ του Αντρινκρά. Τρία λεπτά μετά, στο 95', ο Αυστριακός γκολκίπερ απέκρουσε ακόμη ένα δυνατό σουτ από μακριά του Γκρος. Η Μπράιτον στο φινάλε συνεχώς είχε την μπάλα στα πόδια της για να απειλήσει, αλλά δίχως να φτιάξει φάση για γκολ. Και κάπως έτσι η μεγάλη ΑΕΚ πήρε την σπουδαία νίκη μέσα στην Αγγλία!

Γκολ: 11' Σιντιμπέ κεφαλιά 0-1, 30' Ζοάο Πέδρο πέναλτι 1-1, 40' Γκατσίνοβιτς σουτ 1-2, 67' Ζοάο Πέδρο πέναλτι 2-2, 84' Πόνσε σουτ 2-3.

Κίτρινες κάρτες:  Ιγκόρ (47'), Εστουπινιάν (67'), Φαν Χέκ (77'), Γουέμπλεκ (93') - Σιντιμπέ (47'), Σιμάνσκι (67'), Μήτογλου (67'), Πόνσε (69'), Γκατσίνοβιτς (72'), Μάνταλος (97'), Μοχαμάντι (100').

MVP: Ο Στάνκοβιτς με τον Σιμάνσκι έκαναν μεγάλο ματς. Ωστόσο MVP, παρά το λάθος στο γκολ πέναλτι στο 2-2, είναι ο Πολωνός, γιατί έκανε μεγάλη εμφάνιση ως στόπερ, απέναντι σε μία γρήγορη και πολύ αποτελεσματική επίθεση όπως αυτή της Μπράιτον.

Μπράιτον (Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι): Στιλ, Ίγκορ, Μίλνερ (55' λ.τρ. Λάμπτεϊ), Εστουπινιάν, Φαν Χεκ, Γκίλμουρ (86' Αντινγκρά), Γκρος, Μαρτς, Ζοάο Πέδρο (81' Γουέλμπεκ), Μιτόμα (86' Μπουονανότε), Φάτι.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Σιμάνσκι, Χατζισαφί (56' λ. τρ. Μοχαμάντι), Γιόνσον, Άμραμπατ, Γκατσίνοβιτς (79' Μάνταλος), Πινέδα (79' Ελίασον), Αραούχο (69' Τσούμπερ), Λιβάι Γκαρσία (69' Πόνσε).

Η κριτική των παικτών της ΑΕΚ:

Στάνκοβιτς 9: Ιπτάμενος και τζέντλεμαν ο Αυστριακός δεν άφηνε να περάσει κουνούπι στην εστία του πραγματοποιώντας και τρεις πολύ μεγάλες επεμβάσεις.

Σιντιμπέ 9: Αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό παιχνίδι και θέλησε να αποδείξει ότι δεν τελείωσε σαν παίκτης. Ανέβαινε συχνά με αποτέλεσμα να πετύχει ένα πανέμορφο γκολ με κεφαλιά-οβίδα ενώ και στην άμυνα έκοψε πολλές φορές αποτελεσματικά τους αντιπάλους του. Ζορίστηκε μόνο δύο-τρεις φορές αλλά είχε απέναντί του και μεγάλους αντιπάλους.

Χατζισαφί 9: Έπαιξε σαν γίγαντας μέχρι το τραυματισμό του. Πραγματικά πραγματοποίησε μια ηρωική εμφάνιση και η συμμετοχή του στη μεγαλειώδη αυτή νίκη ήταν σημαντική. Χρεώνεται μόνο τη φάση που παραχωρεί το πρώτο πέναλτι αλλά όλα έγιναν πολύ γρήγορα και ήταν πάνω στη ροή της φάσης. Μέχρι τον τραυματισμό και την αλλαγή του ήταν καταπληκτικός.

Μοχαμάντι 9: Αντικατέστησε τον Χατζισαφί στο 56', όταν τραυματίστηκε και ήταν άψογος σε όποιο ρόλο κι αν του ανατέθηκε. Κυριολεκτικά κατάπιε όποιον αντίπαλο του ζήτησε ο Αλμέιδα να μαρκάρει.

Μήτογλου 9: Φοβήθηκαν πολλοί ότι δεν θα τα καταφέρει να σηκώσει το βάρος της αντικατάστασης του Βίντα και ένας λόγος παραπάνω που δεν θα είχε στο πλάι του ούτε την εμπειρία του Μουκουντί. Αποδείχτηκε άρχοντας, έπαιξε με αυτοθυσία και έσβησε τους πρωτοκλασάτους επιθετικούς της Μπράιτον που μόλις τέσσερις μέρες νωρίτερα φιλοδώρησαν με 3 γκολ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο Ολντ Τράφορντ.

Σιμάνσκι 9: Αν διαγράψουμε τη φάση που κάνει το δεύτερο πέναλτι πάνω στον Ζοάο Πέδρο, ήταν ο κορυφαίος παίκτης του γηπέδου. Όχι μόνο ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του σαν στόπερ, μια θέση που σπάνια έχει αγωνιστεί, αλλά και ο τρόπος που αγωνίστηκε ήταν ηρωικός και δίκαια αναδείχτηκε MVP του αγώνα.

Πινέδα 8: Απόψε είχε το ρόλο του οργανωτή και κινήθηκε πίσω από τον σέντερ φορ. Ήταν κομβικός και πέρασε πολλές επικίνδυνες μπαλιές στην επίθεση. Έκανε και κάποια αβίαστα λαθάκια αλλά οφείλονται στο μεγάλο άγχος που είχε να ανταποκριθεί στον ρόλο που του ανέθεσε ο προπονητής του.

Ελίασον 8: Αντικατέστησε τον Πινέδα στο 79' και αυτή τη φορά δεν πήγε στη γνωστή του θέση, στο δεξί φτερό, αφού δεν αντικατέστησε τον Άμραμπατ, αλλά στο κέντρο και ελαφρά αριστερά, πίσω από τον Πόνσε. Συνέβαλε τα μέγιστα να κρατηθεί η μπάλα στα πόδια των παικτών της ΑΕΚ όταν η Μπράιτον πάσχιζε με νύχια και με δόντια να βγει στην επίθεση.

Γκατσίνοβιτς 9: Αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά πόσο πολύτιμος παίκτης είναι για το παιχνίδι που παίζει η ΑΕΚ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά η ψυχή της. Πέτυχε το δεύτερο γκολ με πολύ ψύχραιμο σουτ-προβολή μέσα στην αναμπουμπούλα. Ήταν αναμφισβήτητα το πρώτο βιολί του κέντρου της ΑΕΚ.

Μάνταλος 8: Αντικατέστησε τον Γκατσίνοβιτς στο 79' και ανταποκρίθηκε άψογα στον ρόλο του παίζοντας ως ένα επιπλέον αμυντικό χαφ σε εκείνο το σημείο που στην κυριολεξία έκαιγε η μπάλα. Έκανε και ένα καταπληκτικό τάκλιν μέσα στη μικρή περιοχή που έμοιαζε πια με ναρκοπέδιο.

Γιόνσον 9: Τι λέξεις να βρεις για να περιγράψεις αυτόν τον παικταρά με τα ατσαλένια πόδια, τα σιδερένια πνευμόνια και την αετίσια καρδιά. Πόσα χιλιόμετρα καταπίνει σε κάθε παιχνίδι αυτό το παιδί; Μεγάλη μεταγραφή αποδείχτηκε για την ΑΕΚ. Ένα μηχανάκι στη σύνθεσή της.

Αραούχο 9: Ο άνθρωπός μας στην κορυφή των διακριθέντων από τη θέση του χαφ! Μέγας είσαι Αλμέιδα και θαυμαστά τα έργα σου! Ποιος το περίμενε ότι ο αγαπημένος όλων Απάτσι θα είχε τέτοιες ξυράφι μπαλιές που στην πλειοψηφία του έβρισκαν σε θέση βολής τον Λιβάι Γκαρσία και με μεγάλη ακρίβεια.

Τσούμπερ 8: Αντικατέστησε τον Αραούχο στο 69' και έθεσε στην υπηρεσία της ομάδας την τρομερή του δύναμη στα μαρκαρίσματα ένας εναντίον ενός, βγάζοντας πολλούς αντιπάλους του από τον δρόμο τους σε κάθε σύγκρουση μαζί του. Επιθετικά δεν μπόρεσε να προσφέρει πολλά πράγματα επειδή σε εκείνο το σημείο η ΑΕΚ προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί μετά τη δεύτερη ισοφάριση και να βρει τρόπο να επιτεθεί και πάλι για να πάρει τη νίκη. Αυτός ανέλαβε περισσότερο τον τομέα να παρεμποδίζει τα χαφ της Μπράιτον να οργανώσουν επιθέσεις.

Άμραμπατ 8: Ο τρελό Μαροκινός έστειλε κόσμο και κοσμάκη αδιάβαστο απόψε, όταν στα 37 του έτρεξε όσο έτρεξαν όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν και με τις δύο ομάδες. Ο προπονητής του τον εμπιστεύτηκε και δεν τον έκανε αλλαγή. Τον κράτησε μέσα σε ένα παιχνίδι που διήρκεσε 103'! Και ήταν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της λήξης από τους πρωταγωνιστές κυνηγώντας τους αντιπάλους του και κλέβοντάς τους τη μπάλα μέσα από τα πόδια! Μπορεί μερικοί να τον χαρακτηρίζουν φλύαρο και πως κρατάει πολύ τη μπάλα στα πόδια του αλλά αυτό είναι ένα ακόμα από τα τεράστια προσόντα του, αν το προσθέσουμε δίπλα στην απίστευτη για την ηλικία του ταχύτητα που διαθέτει και στις αστείρευτες δυνάμεις του. Όταν ο Άμραμπατ πάρει τη μπάλα στα πόδια του πολύ δύσκολα μπορεί να του την αποσπάσει αντίπαλος χωρίς να του κάνει φάουλ. Κι αυτό δίνει ανάσες στην ομάδα του και τη βοηθάει να κερδίζει χρόνο.

Λιβάι Γκαρσία 8: Αν και επηρεασμένος από τον τραυματισμό του βρήκε γρήγορα τα πατήματά του και σε αρκετές περιπτώσεις έκανε άνω-κάτω την άμυνα των γηπεδούχων. Αν πούμε δε για την ταχύτητά του πολλές φορές έμοιαζε υπερηχητική όταν οι καημένοι οι αμυντικοί της Μπράιτον επιχειρούσαν να τον κυνηγήσουν. Σημαντικό του μειονέκτημα που πρέπει πάση θυσία να βελτιώσει για να ανεβάσει και τη χρηματιστηριακή του αξία, τα κακά του τελειώματα. Πολλές φορές όταν βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση να εκτελέσει μοιάζει σα να κολλάει λίγο το μυαλό του. Διαλέγει τη λάθος πλευρά ή σουτάρει πάνω στον τερματοφύλακα, ή χρησιμοποιεί ανάποδα φάλτσα με αποτέλεσμα η μπάλα να φεύγει άουτ αντί να πάει στην εστία.

Πόνσε 9: Αντικατέστησε στο 69' τον Γκαρσία και φυσικά δεν μπόρεσε να κάνει τα ίδια πράγματα με εκείνον, ούτε από πλευράς ταχύτητας και εκτοπίσματος, αλλά ούτε και από πλευράς σωματικών προσόντων. Είναι όμως ένας άλλου τύπου δαίμονας ο Αργεντινός. Αν σου τρυπώσει στην μικρή περιοχή χωρίς να μπορέσεις να τον πάρεις χαμπάρι στην έκανε τη ζημιά. Και αυτό έκανε και απόψε. Εκμεταλλεύτηκε τη μοναδική του ευκαιρία τρυπώνοντας και σκόραρε, έστω και μετά από κόντρα πάνω στο πόδι του Στιλ σε πρώτο σουτ πάλι του ιδίου. Επίσης πρόσφερε αρκετά με τα μαρκαρίσματά του στο χώρο του κέντρου στον… ατελείωτο χρόνο των 13' καθυστερήσεων.

Ματίας Αλμέιδα 10: Έκανε τα πάντα για να κερδίσει η ΑΕΚ και να διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες που είχαν λυσσάξει να προβλέπουν ντροπιαστική ήττα της Ένωσης με πολλά γκολ. Έστησε την ομάδα έξυπνα, επέδειξε απίστευτο θάρρος αλλά και θράσος, την προετοίμασε τόσο κατάλληλα ψυχολογικά που όλοι μπήκαν ορκισμένοι στο όνομά του και έτοιμοι να φάνε σίδερα. Πίστεψε σε όλους τους ποδοσφαιριστές του και δικαιώθηκε. Δικαιώθηκε για παίκτες που είχε βαρεθεί να διαβάζει ότι τους κρατάει χατιρικά και έπρεπε να τους έχει αντικαταστήσει. Δικαιώθηκε επειδή τον χρέωναν με την ευθύνη πως δεν του έκανε κανένας στόπερ απ' όσους του προτάθηκαν και άφησε την ομάδα γυμνή στη συγκεκριμένη θέση. Δικαιώθηκε για τα πλάγια μπακ του που κατά τους… "ειδικούς" έπρεπε να έχει αντικαταστήσει κατά τα δύο ή και τρία τέταρτα. Δικαιώθηκε για τους τερματοφύλακές του που πολλοί τους χαρακτήριζαν τρυπιοχέρηδες και τους καταλόγιζαν ότι δεν έχουν κερδίσει με την απόδοσή τους ένα παιχνίδι για την ΑΕΚ, όπως έχουν κάνει όλοι οι άλλοι τερματοφύλακες των μεγάλων ομάδων.

Μαγικές στιγμές από τον θρίαμβο

- Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε με την έναρξη του ματς για τα θύματα του σεισμού στο Μαρόκο και τα θύματα της χώρας μας στη Λιβύη.

- Η ΑΕΚ έπαιξε κάτω από καταρρακτώδη βροχή, συνθήκη που είναι αμάθητη να αγωνίζεται, σε αντίθεση με την Μπράιτον που είναι συνηθισμένη να αγωνίζεται σε παρόμοιες καιρικές συνθήκες.

- Κάτι τέτοιες βραδιές επαναφέρουν την αίγλη της ομάδας και πλάθουν καινούρια ΑΕΚόπουλα. Οι εχθροί της λουφάζουν και την τρέμουν ακόμα περισσότερο και οι φίλοι της ανεβαίνουν πετώντας από τη χαρά τους στα σύννεφα και στον έβδομο ουρανό.

- Αλμέιδα στην αποψινή συνέντευξη τύπου: "Χθες ήταν δύο δημοσιογράφοι εδώ που όταν είπα ότι ήρθαμε να νικήσουμε, ένας χαμογέλασε. Σήμερα αυτός δεν είναι εδώ. Προφανώς δεν μας αρέσει να μας υποτιμά κανένας".

- Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους 1.500 θεόμουρλους ΑΕΚτζήδες που είχαν καταφέρει να κάνουν την δικιά τους εξέδρα στο Μπράιτον και τις περισσότερες φορές να ακούγονται μόνο αυτοί σε ολόκληρο το γήπεδο.

- 47 χρόνια πέρασαν από το έπος που είχε γράψει η ΑΕΚ νικώντας στην Αγγλία την κραταιά τότε Ντέρμπι Κάουντι με το ίδιο σκορ που κέρδισε και απόψε. 3-2! Και τότε η Ντέρμπι ήταν μια ανερχόμενη ομάδα χωρίς ιδιαίτερους τίτλους που ξεχώριζε σαν ομάδα-έκπληξη στο αγγλικό πρωτάθλημα.

- Κηδεία έκανε η ΑΕΚ στην Μπράιτον για την οποία το χτεσινό ματς ήταν η παρθενική της εμφάνιση στα σαλόνια της Ευρώπης και επιζητούσε μια εμφατική νίκη για να την θυμάται για χρόνια. Α, ρε ΑΕΚ, ζημιές που κάνεις.

- Δύο γκολ δέχτηκε η ΑΕΚ και τα δύο από πέναλτι. Άλλο τρόπο δεν θα έβρισκε η Μπράιτον να σκοράρει κατά της ΑΕΚ. Μάλιστα, η ομάδα που πριν λίγες μέρες φιλοδώρησε με τρία γκολ τη Μάντσεστερ μέσα στο Ολντ Τράφορντ. Και τα δύο πέναλτι υποδείχτηκαν κατόπιν εξετάσεως του VAR. Και τα δύο ήταν σωστά. Τελικά μάλλον αυτός ο μικρός ηλεκτρονικός σατανάς θα κάνει καλό στο ποδόσφαιρο αφού θα περιορίσει στα όρια του αναπόφευκτου λάθους τις αδικίες που γίνονταν πριν από τη χρήση του.

- Βρε τι έπαθε ο κακομοίρης ο… "πρέσβης" μας. Πενθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η αρμάδα του… Φορτούνη, άρπαξε μια ξεγυρισμένη τριάρα στην πρεμιέρα της στους ομίλους του Europa League. Περαστικά παιδιά, αν και περιμέναμε από εσάς να βάλετε κανένα χεράκι να μαζέψει η Ελλάδα μας τίποτα παραπάνω βαθμούς στο ευρωπαϊκό σακούλι της. Όλα από την ΑΕΚ τα περιμένετε πια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: