Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Ματίας Τζέσους Αλμέιδα αναμορφωτής του ελληνικού ποδοσφαίρου

Συνέντευξη με τον Κώστα Γεωργιάδη
Το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά από πολλά χρόνια, βρίσκεται στα καλύτερά του, από πλευράς συλλογικών συμμετοχών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τέσσερις ελληνικές ομάδες βρίσκονται ήδη σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τρεις στο Europa League και μία στο Conference League. Παρά λίγο δε θα είχαμε και πέμπτη ομάδα στους ομίλους του Conference League, τον Άρη, που έχασε την πρόκριση στα πέναλτι. Επίσης, τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Παναθηναϊκός έφτασαν μια ανάσα από τη συμμετοχή τους σε ομίλους του Champions League. Τι έχει συμβεί αλήθεια; Πώς ανέβηκε τόσο πολύ το επίπεδο των ελληνικών ομάδων; Ποιος είναι αυτός που έδωσε την ώθηση να ανέβουν οι ομάδες μας ένα σκαλί παραπάνω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Την απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματα μας τη δίνει ένας βαθιά γνώστης του ελληνικού ποδοσφαίρου και θερμός υποστηρικτής της ΑΕΚ, o Κώστας Γεωργιάδης.

Α: Τι συμβαίνει φέτος Κώστα και βλέπουμε τέτοιον ανταγωνισμό στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και τόσο καλή πορεία των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Τι διακρίνεις να άλλαξε;

ΚΓ: Το ποδόσφαιρο είναι απλό. Κάθε χρόνο οι ομάδες ενισχύονται με σκοπό να διαπρέψουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και να διακριθούν στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο όμως, οι περισσότερες ελληνικές ομάδες, με ελάχιστες εξαιρέσεις είχαν ένα ταβάνι το οποίο αδυνατούσαν να το ξεπεράσουν. Και ξαφνικά, εμφανίζεται πέρυσι μια ομάδα, με στοχευμένες μεταγραφές, εξαιρετικό υλικό και μεγάλη πίστη στο στόχο της και από την αρχή μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος με συνεχή ανοδική πορεία πιστοποιεί την ανωτερότητά της και στο τέλος κατακτά το νταμπλ στην Ελλάδα, δηλαδή το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Οι αντίπαλοί της, παρόλο που το προσπάθησαν, αδυνατούσαν να την ανταγωνιστούν κι αυτό γιατί η ΑΕΚ σε κάθε παιχνίδι της έπαιζε μια ταχύτητα παραπάνω από τον αντίπαλό της. Μέρος αυτής της διαφοράς ήταν και η τρομερή φυσική κατάσταση που είχαν αποκτήσει οι παίκτες της χάρη στο εξαιρετικό επιτελείο που συνόδευε τον Αργεντινό προπονητή που προσέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι. Όσο και να το πάλεψαν οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου δεν μπόρεσαν να την φτάσουν και να την ξεπεράσουν γιατί η ΑΕΚ καθόταν ένα σκαλί πιο πάνω από όλους τους.

Α: Αυτό φυσικά θα επηρέασε τη συλλογιστική των αντιπάλων της ως προς τον σχεδιασμό που θα έκαναν για την επόμενη χρονιά αφού πάλι την ίδια ΑΕΚ αναμενόταν να βρουν μπροστά τους.

ΚΓ: Ακριβώς. Τα πάντα οφείλονται σε ένα πρόσωπο. Σε έναν προπονητή. Τον Ματίας Τζέσους Αλμέιδα. Από τη μέρα που ανέλαβε την ΑΕΚ άρχισε να δημιουργεί ένα υπερηχητικό ποδοσφαιρικό σύνολο που έδινε έμφαση στην αντοχή, στην ταχύτητα και στο ασφυκτικό πρεσάρισμα του αντιπάλου με σκοπό να ανακτούν τη μπάλα όποτε αυτή περνάει σε αντίπαλα πόδια. Αυτό για να το πετύχεις χρειάζεται τρομερή φυσική κατάσταση αλλά και παίκτες με τρομερά φυσικά προσόντα. Αφού είδαν και έπαθαν οι ανταγωνιστές της ΑΕΚ αποφάσισαν ότι αν ήθελαν να έχουν κάποιες ελπίδες να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα και το κύπελλο θα έπρεπε να ακολουθήσουν τα χνάρια που πρώτος χάραξε ο Ματίας Αλμέιδα με την ΑΕΚ. Δηλαδή περισσότερη εκγύμναση, για να βγαίνουν πιο πολλά τρεξίματα και μεγαλύτερες αντοχές των ποδοσφαιριστών τους. Και μπήκαν στη διαδικασία να το κάνουν.

Α: Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Αλμέιδα και η ΑΕΚ που έφτιαξε τράβηξαν και τους υπόλοιπους και τους ξεκόλλησαν από τον βούρκο που είχαν κολλήσει.

ΚΓ: Ναι. Και όχι μόνο. Τους έσπρωξαν να καταφύγουν σε μεταγραφές πιο ταχυδύναμων ποδοσφαιριστών που να μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο τρόπο παιχνιδιού. Έτσι, βλέπουμε έναν Παναθηναϊκό βελτιωμένο κατά πολύ από πέρυσι, έναν Ολυμπιακό που προχώρησε σε σχεδόν ολική αναδόμηση και έναν ΠΑΟΚ που ακολουθεί κι αυτός την ίδια ρότα με χαμηλότερους όμως ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός λογίζεται ως ο κυριότερος αντίπαλος της ΑΕΚ, με τον Ολυμπιακό να ακολουθεί κατά πόδας και τον ΠΑΟΚ από λίγο μεγαλύτερη απόσταση. Και δεν αναφέρομαι στην βαθμολογία αλλά στη δυναμική που έχει αναπτύξει η κάθε ομάδα. Και αυτό θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά φέτος αλλά θα πάει έτσι και του χρόνου αν δεν αλλάξουν θεαματικά οι συσχετισμοί ανάμεσα σ' αυτές τις τέσσερις ομάδες ή δεν έχουμε κάποια αιφνίδια αποχώρηση κάποιου προπονητή. Η ταυτόχρονη συμμετοχή και των τεσσάρων στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα κάνει ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα σε σχέση με τις αντοχές του καθενός και την αξία των αντιπάλων που θα έχει να αντιμετωπίσει.

Α: Εννοείς τη δυσκολία που παρουσιάζει ο όμιλος του καθενός και κατά πόσο θα μπορέσει να διεκδικήσει την πρόκρισή του στην επόμενη φάση της εκάστοτε διοργάνωσης;

ΚΓ: Σωστά. Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον δυσκολότερο όμιλο του Europa League. Είναι κυριολεκτικά ένας όμιλος επιπέδου Champions League. Απολαμβάνει ήδη μόνη της την μοναξιά της κορυφής του ομίλου της και ελπίζει στη συνέχεια να καταφέρει να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης σαν πρώτη στον όμιλο ή σαν δεύτερη. Αν τερματίσει τρίτη θα περάσει αυτόματα στην επόμενη φάση του Conference League με πολλές ελπίδες να στοχεύσει πολύ ψηλά. Και ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην πρώτη θέση του ομίλου του και τρέφει τα ίδια όνειρα με την ΑΕΚ, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσει υποδεέστερους αντιπάλους από αυτούς της ΑΕΚ, άρα και περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει στο Europa League. Αν δεν τα καταφέρει και τελικά τερματίσει τρίτος θα συνεχίσει κι αυτός στο Conference League. Και ο Ολυμπιακός έχει κι αυτός τις ελπίδες του παρά το άσχημο αποτέλεσμα που έφερε την πρώτη αγωνιστική. Και αυτός σε περίπτωση κατάληψης της τρίτης θέσης συνεχίζει στο Conference League. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται ήδη στο Conference League και μέχρι στιγμής τα πάει μια χαρά. Πρώτη και δεύτερη θέση στον όμιλό του τον στέλνουν στην επόμενη φάση του θεσμού ενώ από τρίτος και κάτω επιστρέφει στο σπίτι του. Βλέπουμε ότι της ΑΕΚ το έργο είναι το δυσκολότερο όλων άρα και η αξία μιας ενδεχόμενης πρόκρισης θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτή η δυσκολία του ομίλου της δεν ξέρουμε αν θα επιφέρει μια κόπωση που θα της στοιχίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όλα αυτά θα τα δούμε εν καιρώ.

Α: Κατά την άποψή σου και για να συνοψίσουμε την κατάσταση, ποιος νομίζεις κατά σειρά ότι βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση και άρα ποιος έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσει πιο μακριά στην Ευρώπη αλλά να κόψει πρώτος και το νήμα στο ελληνικό πρωτάθλημα;

ΚΓ: Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 60% της ετοιμότητάς της και έχει μπροστά της πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται περίπου στο 20% πίσω από την ΑΕΚ αλλά είναι βελτιωμένος κατά 40% σε σχέση με πέρυσι και ο Ολυμπιακός στο 30% πίσω από την ΑΕΚ και 30% βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι. Τέλος ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο 40% πίσω από την ΑΕΚ αλλά είναι βελτιωμένος κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι έκαναν βήματα προόδου, άλλος περισσότερα και άλλος λιγότερα, αλλά ακόμα υπολείπονται κατά πολύ να φτάσουν την ΑΕΚ, η οποία μπορεί και φέτος να αποδειχτεί ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Όλη αυτή η βελτίωση όμως ωφέλησε τρομερά τους τρεις διώκτες της ΑΕΚ κι αυτό φάνηκε και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια τους και στην πρόοδο που σημείωσαν. Και αυτό το οφείλουν, όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, στον προπονητή της ΑΕΚ που τους ανάγκασε να βελτιωθούν για να μπορέσουν να τον ξεπεράσουν. Φυσικά όλο αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην Εθνική ομάδα, της οποίας οι ποδοσφαιριστές κατά την πλειοψηφία τους ανήκουν στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές ομάδες που προαναφέραμε. Όσο βελτιώνονται τόσο και η Εθνική θα πηγαίνει καλύτερα και θα διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκρισή της σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Α: Κώστα, σε τι νομίζεις ότι οφείλεται το κακό ή έστω μουδιασμένο φετινό ξεκίνημα της ΑΕΚ;

ΚΓ: Έχει πολλές ερμηνείες αυτό. Κατ' αρχάς οφείλεται στην τραγική υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή από τους Κροάτες ναζί δολοφόνους και τους εν Αθήναις συνεργούς τους. Η ομάδα επηρεάστηκε τρομερά από αυτό το αναπάντεχο γεγονός. Η μετάθεση των ημερομηνιών των αγώνων με την Ντιναμό και η καταπόνηση των παικτών της ΑΕΚ που αναγκάστηκαν να δώσουν τέσσερα κρίσιμα ματς μέσα σε δυόμιση εβδομάδες ήταν ένας ακόμα σοβαρός λόγος. Η ΑΕΚ έπαιξε με την Ντιναμό και πήρε την πρόκριση καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια και αμέσως μετά με την Αντβέρπ από την οποία αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Champion League στα σημεία. Ένας ακόμα λόγος ήταν οι σοβαροί τραυματισμοί των Γκαρσία και Γκατσίνοβιτς, αλλά και ο ελαφρύτερος του Πισάρο, καθώς και οι τραυματισμοί που ακολούθησαν των Βίντα, Μουκουντί και Χατζισαφί. Στην ισοπαλία με τον Πανσερραϊκό κοιμήθηκε ο θεός αφού η μπάλα δεν ήθελε να μπει με τίποτα μέσα, αντίθετα η ΑΕΚ δέχτηκε ένα αστείο γκολ μετά από τη γκάφα του Σιντιμπέ. Στον Βόλο η ΑΕΚ έδειξε να συνέρχεται παίρνοντας έστω και δύσκολα τη νίκη με 3-2 και τέλος, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όλοι είδαμε ότι στο πρώτο 25λεπτο η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει προηγηθεί με 2-0. Στη συνέχεια όμως δέχτηκε γκολ και ισοφαρίστηκε και μετά μπήκε στην εξίσωση και η διαχείριση που έπρεπε να γίνει εν όψη του κρίσιμου αγώνα με την Μπράιτον για το Europa League, όπου και αναδείχτηκε θριαμβεύτρια με 3-2. Σήμερα έρχεται το κρίσιμο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Και πάλι η ΑΕΚ κατεβαίνει με τρεις πολύ σοβαρές απουσίες. Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί. Και πάλι ο Παναθηναϊκός έχει προσπαθήσει πολύ να δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα σε βάρος της ΑΕΚ με τα παιχνιδάκια που κάνει στο θέμα της διαιτησίας. Αν η ΑΕΚ χάσει, όχι ότι θα τελειώσει το πρωτάθλημα, αλλά θα δυσκολέψει πολύ το έργο της για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Αν το ματς έρθει ισόπαλο, πάνω-κάτω η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Αν η ΑΕΚ κερδίσει θα έχει αποκτήσει ένα τρομερό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της, αφού θα τους έχει πιάσει στη βαθμολογία, αλλά κυρίως θα έχει αποκτήσει τεράστιο ψυχολογικό αβαντάζ έχοντας βγάλει και τα δύο από τα τρία ντέρμπι του πρώτου γύρου σχεδόν αναίμακτα.

Α: Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για τις ενδιαφέρουσες απόψεις σου. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε πόσο πιο εύκολα ή πιο δύσκολα θα έχουν γίνει για την ΑΕΚ τα πράγματα στην προσπάθεια που θα καταβάλει φέτος να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας αλλά και της κυπελλούχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: