Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Τα πιτσούνια άμα δεν τα βάλεις μικρά στα κάρβουνα όταν μεγαλώσουν σκληραίνουν - Ζορίστηκε η ΑΕΚ 2-1 τον Ατρόμητο

Η ΑΕΚ νίκησε τον Ατρόμητο με 2-1 σε ένα ματς θρίλερ, το οποίο η ίδια ευθύνεται που το μετέτρεψε σε τέτοιο αφού μπορούσε από το πρώτο ημίχρονο να προηγείται με 3-0. Το παιχνίδι κρίθηκε σε τρία πέναλτι, πέρα για πέρα δίκαια και τα τρία. Το δε πέναλτι που κέρδισε ο Ατρόμητος επέφερε και τη δίκαιη αποβολή του Σιτιμπέ με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να μείνει με 10 παίκτες. Επίσης, όσες φάσεις προέκυψαν κρίθηκαν δίκαια και ειδικά ένα ακυρωθέν γκολ του Ατρομήτου χρειάστηκε 5 ολόκληρα λεπτά το VAR για να αποφασίσει ότι είναι οφσάιντ και πρέπει να ακυρωθεί. Τα Σπανόπουλα βέβαια συνέχισαν την βρώμικη προπαγάνδα τους από εκεί που την είχαν αφήσει πέρυσι, με τη θερμή συμπαράσταση των οσιομαρτύρων Μαρινάκη και Αλαφούζου και των περί αυτών άσχετων ειδικών.

Το ερώτημα είναι γιατί θα πρέπει η ΑΕΚ να απολογείται για τα ετήσια καραγκιοζολίκια του Σπανού και των συνεργατών του, των γνωστών κρυφοσυνεταίρων στην υπόθεση Παράγκα Α.Ε. Κάντε τους πλάκα. Τους κερδίζει η ΑΕΚ με πέναλτι στο 94'; Έτσι μας αρέσει πιο πολύ. Να τσούζουν και να σκούζουν. Σιγά να μη δίνουμε και εξηγήσεις στα… Σπανάκια. Γιατί; Γιατί έτσι γουστάρουμε. Άντε ρε τιποτάδες που θα ασχοληθούμε μαζί σας που κάθε χρόνο ανοίγετε διάπλατα τα ποδαράκια σας σε Μαρινάκηδες και Αλαφούζους, τρώτε τα πέναλτι αδιαμαρτύρητα το ένα πίσω από το άλλο και μόνο όταν παίζετε με την ΑΕΚ θυμόσαστε να χύσετε τη χολή σας και να φτύσετε στα μούτρα μας το δηλητήριο με το οποίο εδώ και χρόνια είστε ποτισμένοι.

Ήταν 14 Μαΐου όταν η ΑΕΚ επικρατούσε με 4-0 του Βόλου και σφράγιζε και μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έκτοτε έχουν περάσει 4 μήνες και 14 μέρες, με την Ένωση να έχει δώσει τέσσερα επίσημα ματς χωρίς να έχει γευτεί τη χαρά της νίκης. Στις 19/8 έμεινε στο 2-2 με τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, στις 26 του ίδιου μήνα ακολούθησε το 1-1 με τον Πανσερραϊκό, στις 30 Αυγούστου η ΑΕΚ έχασε με 2-1 από την Αντβέρπ, ενώ έμεινε στο Χ με τον Ολυμπιακό (1-1). Το αρνητικό σερί, όμως, έλαβε τέλος κόντρα στους Περιστεριώτες σε ένα ματς θρίλερ με την ΑΕΚ των 10 παικτών να επικρατεί με 2-1 του Ατρομήτου.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 31' με πέναλτι του Άμραμπατ. Η Ένωση έχασε σημαντικές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος ελέω Τσιντώτα, αλλά δεν σκόραρε, όμως στο β' ημίχρονο έριξε ρυθμούς και προς το τέλος ο Ατρόμητος ανέβηκε. Στο 89' κέρδισε πέναλτι με τον Αντζέλσκι και ισοφάρισε σε 1-1, αλλά στο επόμενο λεπτό ο Μάνταλος κέρδισε πολύ έξυπνα και δεύτερο πέναλτι και ο Γκατσίνοβιτς με τρομερή εκτέλεση έκανε το 2-1. Η ΑΕΚ έδειξε στο β' ημίχρονο κουρασμένη και άδεια από ενέργεια μέχρι το 1-1, όμως όταν έπρεπε μίλησε η φανέλα, η ψυχή και η δυναμική της. Μη ξεχνάμε ότι ο Αλμέιδα ξεκίνησε την ΑΕΚ με 9 αλλαγές σε σχέση με το τελευταίο της παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό! Άφησε εκτός τον Ρότα, τον Μοχαμάντι, τον Σιμάνσκι, τον Πινέδα, τον Γκαρσία και στον πάγκο τους Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ, Ελίασον και Γαλανόπουλο. Πάντως ο Ατρόμητος αποδεικνύεται ο κακός δαίμονας της ΑΕΚ, αφού και στο ΟΑΚΑ της είχε κάνει ζημιές αλλά και στην Αγιά Σοφιά είναι το δεύτερο μεταξύ τους ματς που η ΑΕΚ δυσκολεύεται τρομερά να τον κερδίσει. Ο Μάνταλος και ο Στάνκοβιτς ήταν καθοριστικοί για την ΑΕΚ και βοήθησαν πολύ, όπως και ο Αραούχο. Επόμενο ματς για την ΑΕΚ με τον ΟΦΗ στην Κρήτη τη Δευτέρα.

Γκολ: 31' Άμραμπατ πέναλτι 1-0, 89' Αντζέλσκι πέναλτι 1-1, 95' Γκατσίνοβιτς πέναλτι 2-1.

Κίτρινες κάρτες: Χατζισαφί (75'), Κάλενς (85') - Ντε Μποκ (28'), Τσακμάκης (30'), Γιουμπιτάνα (45'), Έρλινγκμαρκ (93').

Κόκκινες κάρτες: Σιντιμπέ (90').

MVP: Πέτρος Μάνταλος.

Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Κάλενς, Χατζισαφί, Γιόνσον (83' Γαλανόπουλος), Άμραμπατ (60' Ελίασον), Πισάρο (59' Γκατσίνοβιτς), Μάνταλος, Αραούχο (60' Τσούμπερ), Πόνσε (60' Ζίνι). 

Ατρόμητος: Τσιντώτας, Κεσχρίντα, Ασεβέδο, Τακμάκης, Ντε Μποκ, Έρλινγκμαρκ, Κουντέ (55' Καμαρά), Κουέν (46' Γκονζάλες), Γιουμπιτάνα (69' Φριτζόνσον), Βέργος (69' Ανγκιέλσκι), Ρομπάιγ (55' Βαλέντσια).

Κριτική:

Στάνκοβιτς 8: Κάνει εντυπωσιακή απόκρουση σε σουτ έξω από την περιοχή που πήγαινε στο "γάμα" της εστίας του. Στο ακυρωθέν γκολ του Ατρομήτου, παρότι έχει αντίπαλο κρεμασμένο πάνω του, κάνει επέμβαση. Αυτές ήταν οι δυο σημαντικές στιγμές του, σε ένα ματς που δεν είχε πολλή δουλειά.

Σιντιμπέ 5: Πολλή δουλειά στον τομέα της δημιουργίας από τον Γάλλο μπακ στο δεξί άκρο της άμυνας, κυρίως κατά το πρώτο ημίχρονο. Ανέβαινε συνεχώς από την πλευρά του και βοήθησε πολύ ώστε να μπορέσει η ΑΕΚ να βρει ανοιχτούς χώρους στην κλειστή άμυνα των φιλοξενούμενων. Στο δεύτερο ημίχρονο έδειχνε από ένα σημείο και μετά να κουράζεται. Αποκορύφωμα της κακής του απόδοσης στο δεύτερο ημίχρονο το πέναλτι που επιφέρει και την αποβολή του στη φάση της ισοφάρισης του Ατρομήτου.

Χατζισαφί 8: Επέστρεψε στην βασική ενδεκάδα και έκανε εξαιρετικό ματς. Καθάρισε με ευκολία όλες τις μονομαχίες ανασταλτικά, ενώ στα ανεβάσματα του από την πλευρά του, βοήθησε πολύ την επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ με τις επιλογές του. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, κάνει μεγάλη απόκρουση πάνω στη γραμμή σώζοντας την ΑΕΚ από βέβαιο γκολ.

Μήτογλου 8: Ακόμα ένα εξαιρετικό παιχνίδι από τον Έλληνα στόπερ. Όσες φορές χρειάστηκε να μονομαχήσει με τον αντίπαλο φορ ήταν κυρίαρχος. Κρατούσε πολύ σωστά την θέση του. Και παραλίγο ακόμα και να σκοράρει στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου.

Κάλενς 8: Δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στην βασική ενδεκάδα. Αυτή την φορά ακόμα πιο λυμένος. Εξαιρετικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, κάλυπτε τους χώρους σωστά και κέρδιζε όσες μάχες χρειαζόταν. Είχε σωστές και ψύχραιμες επιλογές κάθε φορά που βρισκόταν η μπάλα στα πόδια του.

Γιόνσον 8: Πολύ καλό ματς από τον Δάνο χαφ που έκανε τα πάντα στην μεσαία γραμμή της ΑΕΚ. Έτρεξε πάρα πολύ, κάλυψε όλους τους χώρους, σταμάτησε επιθέσεις του Ατρομήτου πριν καν εκδηλωθούν και είχε σωστές επιλογές στον τρόπο που άπλωνε το παιχνίδι της ομάδας.

Πισάρο 7: Πολλές πρωτοβουλίες από την πλευρά του και πολλή δουλειά στη δημιουργία. Ήταν συνεχώς σε κίνηση, ζητούσε μπάλες και έπαιζε με το κεφάλι ψηλά, ψάχνοντας για σωστές συνεργασίες. Παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές, δεν του βγήκαν οι τελικές του πάσες.

Αραούχο 8: Από τους καλύτερους παίκτες της ΑΕΚ. Από το δικό του εκπληκτικό τελείωμα στο δοκάρι, προήλθε η φάση του κερδισμένου πέναλτι για το 1-0. Ενώ γενικώς έκανε σημαντική δουλειά και στο δημιουργικό κομμάτι, ειδικά με τις 30άρες αλλαγές παιχνιδιού που επιχειρούσε, αλλά και με τον τρόπο που πατούσε την αντίπαλη περιοχή.

Μάνταλος 9: Ο κορυφαίος και MVP παίκτης της ΑΕΚ. Πήρε την θέση και τον ρόλο που είχε στα χαφ ο Πινέδα. Πήρε μπάλες στα πόδια του, άπλωσε τις περισσότερες φορές σωστά το παιχνίδι. Ενώ ήταν συνεπής και στον τρόπο που έπρεπε να πρεσάρει για να κερδίσει κατοχές η ΑΕΚ. Έκλεψε μπάλες, ανέβασε την ομάδα, έβγαλε πολλή δουλειά και φυσικά κέρδισε και τα δύο πέναλτι.

Άμραμπατ 7: Σε κέφια ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός, πήρε πολλές μπάλες στα πόδια του και πολλές πρωτοβουλίες και από την δεξιά πλευρά, αλλά και από την κίνησή του προς τον άξονα. Και με το δικό του εύστοχο πέναλτι, η ΑΕΚ ξεκλείδωσε την άμυνα του Ατρομήτου. Στο δεύτερο ημίχρονο έδειξε να ξεμένει από δυνάμεις.

Πόνσε 6: Μέσα σε όλες τις φάσεις ο Αργεντινός επιθετικός, που έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στην επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ. Πήρε προσπάθειες, αλλά δεν είχε καλές τελικές εκτελέσεις. Πάντως ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, ήταν πολύ ενεργητικός στην επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ.

Γκατσίνοβιτς 4: Μπήκε ως αλλαγή στο 59' στη θέση του Πισάρο. Πήρε την ευθύνη να εκτελέσει το πέναλτι στις καθυστερήσεις. Επέλεξε να κάνει μια μαγική εκτέλεση αλά Πανένκα και να δώσει τη νίκη στην ΑΕΚ. Σε τόσο οριακό σημείο του αγώνα και με την ομάδα σου να είναι κατάφατσα με την απώλεια 2 βαθμών, δεν ρισκάρεις μια τέτοια εκτέλεση. Ειδικά όταν δεν έχεις εκτελέσει ποτέ άλλοτε πέναλτι με καμία ομάδα σου ούτε καν με την Εθνική σου ομάδα! Εκτελείς το πρώτο πέναλτι στην καριέρα σου! Η απόσταση από το να χαρακτηριστεί κάποιος ήρωας έως μοιραίος παίκτης για μια ομάδα είναι κάποια ελάχιστα χιλιοστά. Μπράβο του που ευστόχησε αλλά εμένα μου έδειξε τρομερή επιπολαιότητα αυτή η επιλογή του. Κάποιοι ίσως πουν ότι είχε αυτοπεποίθηση και επέδειξε αποφασιστικότητα. Για μένα ήταν ένα εγκληματικό ρίσκο, πέρα από το τελικό αποτέλεσμα, και γ' αυτό και η χαμηλή βαθμολογία παρ' όλη την καλή του εικόνα στο διάστημα που αγωνίστηκε.

Τσούμπερ 5: Ήρθε από τον πάγκο στο 60' παίρνοντας τη θέση του Αραούχο, αλλά φαινόταν να έχει μια δυσκολία στη συνεργασία με τον Ζίνι σαν δίδυμο στην επίθεση. Δεν του βγήκαν οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες που πήρε με την μπάλα στα πόδια του.

Ζίνι 5: Κλήθηκε να παίξει στην κορυφή της επίθεσης στο 60' παίρνοντας τη θέση του Πόνσε, όμως περισσότερο έδειχνε να παίζει με την λογική του αριστερού ακραίου, γι' αυτό συνέκλινε πολύ προς τα πλάγια, με αποτέλεσμα να αδειάζει η περιοχή. Προσπάθησε να βοηθήσει αλλά δεν ήταν αποτελεσματικός.

Ελίασον 7: Μπήκε για να παίξει στο δεξί άκρο της επίθεσης στο 60' στη θέση του Άμραμπατ. Τελικά βρέθηκε να παίζει στις καθυστερήσεις σαν δεξί μπακ. Και έδειξε συνέπεια σ' αυτό το κρίσιμο διάστημα.

Γαλανόπουλος 7: Η τελευταία κίνηση του Αλμέιδα από τον πάγκο στο 83' στη θέση του Γιόνσον. Βοήθησε πολύ ώστε να μπορέσει η ΑΕΚ σ' ένα πολύ κρίσιμο σημείο, να βρει ενέργεια. Έβγαλε πολλή ενέργεια ο Γαλανόπουλος εκεί που η ΑΕΚ την χρειαζόταν.

Ματίας Αλμέιδα 7: Η ομάδα αποδείχτηκε κουρασμένη παρά τις 9 αλλαγές που έκανε στην αρχική εντεκάδα. Είχε την ατυχία να μη του βγει στο 100% καμία από τις 5 αλλαγές που πραγματοποίησε. Ήταν μια δύσκολη βραδιά για την ΑΕΚ και για τον ίδιο, περισσότερο γιατί παραλίγο να του κάνει τη ζημιά η ίδια ομάδα που και πέρυσι έφτασε μια ανάσα από το να φύγει από την Αγιά Σοφιά με την ισοπαλία. Τέλος καλό όλα καλά για όλους, αλλά για τον Αλμέιδα αυτό ήταν ένα ματς από εκείνα που όταν τελειώνουν ανακαλύπτεις ότι προστέθηκαν μερικές ακόμα γκρίζες τρίχες στα μαλλιά σου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: