Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Το πληγωμένο λιοντάρι του Πελάδο που το λένε ΑΕΚ κατασπάραξε τον μαχητικό Βόλο νικώντας τον με 2-3

Η ΑΕΚ πέτυχε μια αποφασιστικής σημασίας νίκη στο Βόλο, χάρη στο πείσμα των παικτών της και χάρη στη νοοτροπία που τους έχει εμφυσήσει ο Αλμέιδα να μη τα παρατάνε ποτέ. Το έχουμε δει να γίνεται πολλές φορές, η ΑΕΚ να φτάνει στην απόλυτη ανατροπή και να κερδίζει παιχνίδια ακόμα και με παίκτη λιγότερο, σε αντίθεση με την προ Αλμέιδα εποχή που όποτε δεχόταν η ΑΕΚ πρώτη γκολ ήταν και μαθηματικά χαμένη.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ή ΑΕΚ εξακολουθεί να μην πατάει καλά. Εξακολουθεί να φλερτάρει σε κάθε ματς με τη γκέλα. Δείχνει πνιγμένη στο άγχος ενώ οι παίκτες της κάνουν αβίαστα το εύκολο λάθος. Όλοι αναρωτιούνται τι έγινε ξαφνικά και μεταμορφώθηκε η ομάδα που θαυμάσαμε πέρυσι τη στιγμή που φέτος εμφανίζεται ακόμα πιο ενισχυμένη, τουλάχιστον από το κέντρο και μπροστά.

Ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε. Τίποτα αρνητικό δεν έχει συμβεί. Το κλίμα στα αποδυτήρια παραμένει ίδια ζεστό όπως ήταν, η διάθεση και η πείνα των παικτών για διακρίσεις επίσης, η δουλειά που γίνεται είναι η ίδια και με την ίδια μεθοδικότητα. Τότε; Είναι απλό παιδιά. Ο Ματίας Αλμέιδα έχει μια φιλοσοφία. Θέλει η ομάδα του να είναι… ντούρασελ. Να φορτσάρει εκεί που οι άλλες ομάδες του πρωταθλήματος κάνουν κοιλιά. Έτσι, η καλοκαιρινή προετοιμασία είναι πάντα πάρα πολύ σκληρή με αποτέλεσμα στις 4-5 πρώτες αγωνιστικές τα πόδια των παικτών να είναι τόσα βαριά και σφιγμένα ώστε να δικαιολογούνται τα τόσα παιδαριώδη λάθη στα οποία υποπίπτουν.

Από την άλλη είναι και ο τρόπος που θέλει να αγωνίζεται η ΑΕΚ τέτοιος που απαιτεί σχεδόν υπερανθρώπους για να μπορέσουν να τον υπηρετήσουν. Είναι τρομερά δύσκολο να πιέζουν οι παίκτες τον αντίπαλο επί 90-95 λεπτά για να τον πνίξουν και να ανακτήσουν την κατοχή της μπάλας όταν εκείνη πηγαίνει στον αντίπαλο. Σιγά-σιγά, με τα συνεχόμενα παιχνίδια, η ομάδα θα αρχίσει να λύνεται και να δείχνει τις αρετές της μέσα στο γήπεδο. Και τον χειμώνα μπαίνει εμβόλιμα και η μίνι χειμερινή προετοιμασία που είναι εξίσου σκληρή αλλά οδηγεί στο αποτέλεσμα όταν οι άλλοι εγκαταλείπουν πριν από τον τερματισμό της κούρσας η ΑΕΚ να διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις και να συνεχίζει, πότε αυξάνοντας τη διαφορά από τους διώκτες της, αν προηγείται στην κούρσα και πότε φτάνοντάς τους και ξεπερνώντας τους όταν προηγούνται εκείνοι. Όπως έγινε και πέρυσι δηλαδή.

Και είναι και ο τομέας της ψυχολογίας που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Ποια ομάδα σε τελικό κυπέλλου, στο ίδιο γήπεδο που έγινε και το χτεσινό ματς, πατάει τον αντίπαλό της με παίκτη λιγότερο, σε σημείο που όσοι έβλεπαν το ματς να πιστεύουν ότι ο αντίπαλος έπαιζε με 10 παίκτες; Ποια ομάδα ανατρέπει το εις βάρος της σκορ μέσα στο Ζάγκρεμπ και παίρνει τη νίκη μέσα στη σφηκοφωλιά των φασιστών; Ποια ομάδα χάνει με 0-2 στην έδρα της και καταφέρνει να φτάσει στην ισοφάριση και στην πρόκριση και μάλιστα στην κανονική διάρκεια του αγώνα; Η δουλειά που έχει κάνει ο Πελάδο στον τομέα της ψυχολογίας κυριολεκτικά δεν έχει προηγούμενο.

Και πάμε τώρα στα του χτεσινού ματς. Στο 7' ο Μουκουντί κάνει την πατάτα της ζωής του (αν και είναι επιρρεπής σε παρόμοια λάθη ο Καμερουνέζος αμυντικός) και δίνει προσφορά έτοιμο γκολ στον Ντέλετιτς και εκείνος, χωρίς να αφήσει το δώρο να περάσει ανεκμετάλλευτο ανοίγει για τον Βόλο το σκορ 1-0. Στο 25' έρχεται η σειρά του Μάνταλου να κάνει δωράκι στον Βόλο με το ανόητο μαρκάρισμά του (το έχει ξανακάνει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή σήκωμα του ποδιού στο πρόσωπο του αντιπάλου, και έχει αποβληθεί και πάλι σε αγώνα Ατρόμητος-ΑΕΚ στις 4 Οκτωβρίου του 2020 και πάλι στο πρώτο ημίχρονο, στο 39', αφήνοντας ξανά την ομάδα του με 10 παίκτες στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, μόνο που τότε το είχε πληρώσει η ΑΕΚ χάνοντας με 1-0 χάρη σε γκολ του Γούτα στο 24'), σηκώνοντας ψηλά το πόδι και αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα για επικίνδυνο παίξιμο.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει και για έντεχνο στήσιμο της ΑΕΚ από τη διαιτησία, αφού σε εκείνο το σημείο χάνει ήδη με 1-0 και έρχεται και η φάση της αποβολής του Μάνταλου και η ΑΕΚ μένει με 10 παίκτες για τα τρία τέταρτα του αγώνα. Για την αποβολή η απόφαση ήταν του Μανούχου με τη σύμφωνη γνώμη του Τζήλου που βρισκόταν στο VAR. Όμως ό,τι και να λέμε το μαρκάρισμα του Μάνταλου ήταν και άτεχνο και ατσούμπαλο για επαγγελματία διεθνή παίκτης ομάδας πρωταθλητισμού και φυσικά η ΑΕΚ την πλήρωσε και αυτή τη φορά από καραμπινάτη ηλιθιότητα παίκτη της.

Από την άλλη, αυτή η ΑΕΚ δεν καταθέτει έτσι εύκολα τα όπλα. Στο 31', ο Ελίασον εκτελεί από δεξιά ένα πολύ γλυκό φάουλ και πετάγεται ο Γιόνσον με τρομερή κεφαλιά και γράφει το 1-1 για να βάλει φωτιά στις εξέδρες των φίλων του Δικεφάλου. Και επτά λεπτά αργότερα, στο 38' έρχεται η σειρά του Τσούμπερ να εκτελέσει φάουλ έξω από την περιοχή του Βόλου και εκείνος παίρνει φόρα και με ένα ασύλληπτο χτύπημα στέλνει τη μπάλα στο δεξιό παραθυράκι του Σιαμπάνη γράφοντας το Βόλος-ΑΕΚ 1-2 και οδηγώντας στην ολική ανατροπή του σκορ την ομάδα του.

Ιδανικά για την ΑΕΚ έκλεισε το πρώτο ημίχρονο βρίσκοντάς την προηγούμενη στο σκορ αν και παίζοντας με 10 παίκτες. Ο Βόλος μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με οδηγίες να κουράσει την ήδη κουρασμένη ΑΕΚ που πάλευε με παίκτη λιγότερο και σε γενικές γραμμές το κατάφερε. Όσο κι αν μάχονταν ηρωικά οι παίκτες της ΑΕΚ τα πόδια κάποια στιγμή άρχισαν να βαραίνουν. Κι έτσι, φτάσαμε στο 73' όπου σε μια φάση διαρκείας που την χαρακτήρισε ο πανικός των αμυντικών της ΑΕΚ, ο Ντέλεσιτς και πάλι, με ευθύβολο σουτ μέσα από την περιοχή κατάφερε να ισοφαρίσει γράφοντας το Βόλος-ΑΕΚ 2-2. Στο 88' η ΑΕΚ είχε δοκάρι σε κεφαλιά του Αραούχο, που στο μεταξύ είχε μπει στη θέση του Τσούμπερ και στο 91' και πάνω που είχαμε συμβιβαστεί με την απώλεια άλλων 2 βαθμών, ήρθε μια φάση στην οποία εξιλεώθηκε ο Μουκουντί για το έγκλημα του 7ου λεπτού, όταν πιάνοντας κεφαλιά μέσα στη μικρή περιοχή του Βόλου ο Κρούζλιακ απέκρουσε καθαρά με το χέρι τεντωμένο και ο Μανούχος έδειξε απευθείας το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Άμραμπατ (παρακινδυνευμένη και αυτή και θα πρέπει ο Αλμέιδα να το δει αυτό το ζήτημα με τις εκτελέσεις πέναλτι) ο οποίος βλέποντας τον Σιαμπάνη να πέφτει στη δεξιά του γωνία έστειλε τη μπάλα στο κέντρο του τέρματος και έγραψε το τελικό Βόλος-ΑΕΚ 2-3. Μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη με τον τρόπο που ήρθε.

Βλέποντας την αρχική σύνθεση της ΑΕΚ, δε νομίζω να υπήρξε ΑΕΚτζής που να μην τρόμαξε λιγάκι. Με δεδομένο ότι είχαν μείνει στην Αθήνα οι Γκατσίνοβιτς, Πισάρο και Γκαρσία (όπου ο τελευταίος είχε παρουσιαστεί σαν έτοιμος για το ματς με την Αντβέρπ), ο Αλμέιδα επέλεξε να αφήσει εκτός αρχικής εντεκάδας και τους Πινέδα, Σιμάνσκι, Άμραμπατ και Αραούχο! Η ύπαρξη ταυτόχρονα στην εντεκάδα των Γαλανόπουλου και Μάνταλου επέφερε ένα σφίξιμο στις καρδιές των περισσοτέρων ΑΕΚτζήδων. Τελικά ο Πελάδο επέλεξε να ρίξει στο ματς στο 67' τον Ζίνι αντί του Πόνσε, στο 68' τον Αραούχο αντί του Τσούμπερ, στο 73' τον Σιμάνσκι αντί του Γαλανόπουλο και στο 77' τους Άμπραμπατ αντί του Ελίασον και Πινέδα αντί του Χατζισαφί.

Ο Στάνκοβιτς ουσιαστικά δεν φέρει ευθύνη σε κανένα γκολ, αλλά αυτό που ακούγεται από στόμα σε στόμα είναι πως ό,τι πάει μέσα γράφει. Δεν είναι ο τερματοφύλακας που θα κάνει τη μεγάλη επέμβαση και θα βγάλει την ομάδα του από μια δύσκολη θέση. Υπάρχουν τερματοφύλακες που δίνουν βαθμούς στις ομάδες τους. Οι τερματοφύλακες της ΑΕΚ δεν θυμάμαι να το έχουν κάνει αυτό. Κατά τ' άλλα ήταν σταθερός και έπαιζε και αυτή τη φορά πολύ σωστά και χωρίς λάθη με τη μπάλα στα πόδια.

Ο Ρότα ήταν εξαιρετικός, κάλυπτε θέσεις, κατάπιε αμέτρητα χιλιόμετρα και αν ήταν πιο τυχερός ίσως και να είχε σκοράρει.

Ο Χατζισαφί είναι απορίας άξιο πώς αντέχει με τόσα συνεχόμενα ματς. Χτες δεν έβγαλε μάτια αλλά την δουλειά του την έκανε αξιοπρεπώς.

Ο Βίντα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι αμυντικός πολύ υψηλών προδιαγραφών. Η ΑΕΚ είναι πολύ τυχερή που τον έχει στις τάξεις της. Και χτες έκανε ένα καταπληκτικό ματς μην αφήνοντας ούτε κουνούπι να περνάει από το χώρο δράσης του.

Ο Μουκουντί αντίθετα δεν πατούσε καθόλου καλά, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, με αποκορύφωμα τη γκάφα της χρονιάς όταν έδωσε πάσα-μισό γκολ στον Ντέλετιτς και εκείνος άνοιξε το σκορ για τον Βόλο. Ανεπίτρεπτο για το επίπεδο του παίκτη. Στην επανάληψη βελτιώθηκε και στάθηκε καλύτερα και στο τέλος εξιλεώθηκε με το πέναλτι που κέρδισε και χάρη στο οποίο η ΑΕΚ έφυγε με τους τρεις βαθμούς στις αποσκευές της.

Ο Γαλανόπουλος δεν ήταν σε καθόλου καλή μέρα και από την πλευρά του δημιουργούνταν μόνιμα ρήγματα με αποτέλεσμα οι παίκτες του Βόλου να φτάνουν εύκολα στην περιοχή της ΑΕΚ.

Ο Ελίασον έκανε ένα τρομερό πρώτο ημίχρονο έχοντας στο ενεργητικό του και την εξαιρετική εκτέλεση του φάουλ που απέφερε το γκολ της ισοφάρισης για την ΑΕΚ. Στο δεύτερο ημίχρονο η απόδοσή του έπεσε.

Ο Τσούμπερ ήταν ίσως ο κορυφαίος της ΑΕΚ αφού και έβγαζε επικίνδυνες μπαλιές για τους συμπαίκτες του ενώ πέτυχε και ένα καταπληκτικό γκολ με φοβερή εκτέλεση φάουλ στο 38' που έβαλε την ΑΕΚ σε θέση καβαλάρη στο ματς και μάλιστα στο πιο κρίσιμο χρονικά σημείο.

Ο Γιόνσον ήταν όλο το κέντρο της ΑΕΚ μόνος του. Οι απόψεις διίστανται αν ήταν αυτός ή ο Τσούμπερ ο MVP του αγώνα. Δεν άφησε σημείο του γηπέδου απάτητο και κατάφερε να μη γίνει καθόλου αισθητή η απουσία του Μάνταλου ενώ πέτυχε με καρφωτή κεφαλιά και το γκολ της ισοφάρισης για την ΑΕΚ. Τι παραπάνω να κάνει;

Ο Μάνταλος είναι απαράδεκτος για την ελαφρότητα της σκέψης του και τον τρόπο που ενεργεί στη φάση του μαρκαρίσματος που επιφέρει την αποβολή του. Ένας τόσο έμπειρος παίκτης είναι αδικαιολόγητο να ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο και να βάζει σε τέτοια δοκιμασία τους συμπαίκτες και την ομάδα του.

Ο Πόνσε θέλει μπόλικη δουλειά ακόμα για να φτάσει στο επίπεδο που επιθυμεί ο Αλμέιδα ώστε να αποτελέσει τον βασικό φορ της ΑΕΚ. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Ζίνι που τον αντικατέστησε δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στην άμυνα του Βόλου απ' ότι ο Πόνσε.

Ο Αραούχο, που μπήκε αντί του Τσούμπερ, φόρτωσε ακόμα περισσότερο την επίθεση της ΑΕΚ, είχε και μια κεφαλιά στο δοκάρι και γενικά βοήθησε να ασκηθεί πίεση στην άμυνα του Βόλου για να φτάσει η ΑΕΚ στο τρίτο και νικητήριο γκολ.

Ο Ζίνι, που μπήκε αντί του Πόνσε, πρόσθεσε ταχύτητα, ήταν ιδιαίτερα μαχητικός και γενικά δημιούργησε πολλά προβλήματα στην άμυνα του Βόλου.

Ο Σιμάνσκι, που αντικατέστησε τον Γαλανόπουλο, χαλάρωσε και ηρέμησε το κέντρο της ομάδας και αποκατέστησε τις ισορροπίες οι οποίες είχαν διαταραχτεί από την όχι και τόσο καλή εμφάνιση του Έλληνα μέσου.

Ο Άμραμπατ, που μπήκε ξεκούραστος στη θέση του Ελίασον, έδωσε άλλη πνοή στην επίθεση της ΑΕΚ και ταλαιπώρησε αφάνταστα τους προσωπικούς του αντιπάλους ενώ ήταν και ο παίκτης που με τη δική του εκτέλεση η ΑΕΚ πέτυχε το νικητήριο γκολ και έφτασε στη χτεσινή μεγάλη νίκη.

Ο Πινέδα, που αντικατέστησε τον Χατζισαφί, πήγε στα δεξιά της άμυνας αλλά οι κινήσεις του γίνονταν όλες στην επίθεση προσπαθώντας να βγάλει την ομάδα μπροστά. Πάντως, το να έχει πληρώσει μια ομάδα 7 εκατομμύρια για να φέρει έναν μέσο ικανό να αλλάξει τη ροή ενός ματς και να τον χρησιμοποιεί σαν δεξί μπακ, δεν συνάδει και τόσο με τη λογική της επένδυσης αλλά αυτά τα θέματα άπτονται της αρμοδιότητας του Πελάδο και δεν μας πέφτει λόγος.

Ο Αλμέιδα, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα, έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν φοβάται και τολμάει να παίρνει αποφάσεις που ίσως σε κάποιον άλλο προπονητή να έμοιαζαν αδιανόητες. Η επιλογή να παίξει με Γαλανόπουλο και Γιόνσον στα αμυντικά χαφ και τον Μάνταλο πίσω από τον Πόνσε ήταν παρακινδυνευμένη. Κατά τη διάρκεια του ματς βρέθηκε τρις φορές με την πλάτη στον τοίχο. Την πρώτη όταν από το τραγικό λάθος του Μουκουντί η ομάδα του βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 7'. Η δεύτερη όταν από την ανοησία του Μάνταλου η ΑΕΚ βρέθηκε να καλείται να παίξει με παίκτη λιγότερο για 70' τουλάχιστον. Και η τρίτη όταν η ΑΕΚ ισοφαρίστηκε σε κομβικό σημείο του αγώνα και κάπου εκεί θα μπορούσε να επικρατήσει η απογοήτευση και να φτάσει ακόμα και σε αρνητικό τελικό αποτέλεσμα. Όλες αυτές τις κρίσεις τις διαχειρίστηκε με τόλμη και αποφασιστικότητα, πήρε τα ρίσκα του και στο τέλος βρέθηκε να πανηγυρίζει με τους παίκτες του μια πολύ σημαντική νίκη.

Ο Βόλος, όπως και πέρυσι, ήταν μια συμπαγής ομάδα με καλούς παίκτες και ακόμα καλύτερο προπονητή. Βέβαια, με τους μεγάλους δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά αλλά στην ΑΕΚ έχει κάνει ουκ ολίγες ζημιές στο παρελθόν. Και χτες έπαιξε ανοιχτό ποδόσφαιρο και δεν κατέφυγε στα γνωστά καραγκιοζιλίκια άλλων μικρών ομάδων μόνο και μόνο για να κλέψει το αποτέλεσμα.

Η διαιτησία του Μανούχου και κατ' επέκταση και του Τζήλου στο VAR, δεν επηρέασαν σε καμιά περίπτωση το αποτέλεσμα και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακριβοδίκαιη.

Βόλος: Σιαμπάνης, Άλχο, Σιέλης, Ασλανίδης (46' Κρούζλιακ), Κίτσος (46' Λούνα), Τσοκάνης, Τρουιγιέ (74' Γκλάβτσιτς), Κόρνετ (60' Ενγκίν), Κομπά, Ντέλετιτς, Μωραΐτης (71' Μραζ).

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί (77' Πινέδα), Γαλανόπουλος (73' Σιμάνσκι), Ελίασον (77' Άμραμπατ), Τσούμπερ (68' Αραούχο), Γιόνσον, Μάνταλος, Πόνσε (67' Ζίνι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: