Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Στο Europa League η ΑΕΚ αποκλείστηκε δίκαια από την Αντβέρπ χάνοντας με 1-2

 

Η ΑΕΚ αποκλείστηκε από την Αντβέρπ χάνοντας και στη Νέα Φιλαδέλφεια με 1-2, πέρα για πέρα δίκαια. Όταν είσαι η ομάδα που καίγεται για το αποτέλεσμα και έχεις σε θλιβερή βραδιά τα μεγαλύτερα ατού σου (Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ, Πινέδα, Πόνσε, Άμραμπατ) και ταυτόχρονα τις δυο μόνιμες πληγές σου στα άκρα (Ρότα και Χατζισαφί), είσαι καταδικασμένη να αποκλειστείς. Τα καλό σου άστρο δεν γίνεται να είναι εκεί σε κάθε σου προσπάθεια και να σε σπρώχνει να φτάσεις στο θαύμα. Το έκανε μία, το έκανε δύο, τι να σου κάνει κι αυτό.

Όταν κατεβαίνεις ουσιαστικά χωρίς αριστερό εξτρέμ, αφού ο Γκατσίνοβιτς, εκτός του ότι έπαιζε δεξιά ήταν και ωσεί παρών και με αμέτρητα λάθη, αλλά και ο Τσούμπερ έπαιζε πίσω από τον Πόνσε, χαμένος κι αυτός στη μετριότητα και δίνεις αυτό τον ρόλο στον Χατζισαφί, είναι σα να παραιτείσαι από το παιχνίδι. Την αριστερή πλευρά την κάλυπτε μόνος του ο Ιρανός με αποτέλεσμα ούτε επιθετικά να βοηθάει αλλά ούτε και στα αμυντικά του καθήκοντα να είναι επαρκής.

Ο Στάνκοβιτς ήταν σταθερός και εξαιρετικός στο παιχνίδι με τα πόδια, δεν έκανε ούτε μισό λάθος και δεν ευθύνεται σε κανένα από τα δύο γκολ. Ο Βίντα με τον Μουκουντί ήταν άψογοι και κράτησαν καλά το κέντρο της άμυνας αλλά η ΑΕΚ τη βρήκε και πάλι από τους ανεπαρκείς πλάγιους μπακ της. Δυστυχώς και οι τέσσερις (Ρότα, Σιντιμπέ, Χατζισαφί και Μοχαμάντι) φάνηκε πως είναι λίγοι για την ΑΕΚ. Ο Σιμάνσκι έπαιξε με πάθος αλλά δεν είχε καμία βοήθεια από τον Πινέδα. Ο Άμραμπατ όπως είπαμε ήταν μια μόνιμη φλυαρία. Σε πολύ κακή βραδιά και ο Τσούμπερ αλλά και ο Πόνσε που δεν πήρε καμία φάση πάνω του για να ανησυχήσει την άμυνα των Βέλγων, ενώ ο Γκατσίνοβιτς ήταν σα να μην είχε μπει ποτέ στο παιχνίδι.

Από αυτούς που μπήκαν σαν αλλαγή για να αλλάξουν την εικόνα της ΑΕΚ, ο μόνος που δικαίωσε τον προπονητή του ήταν ο συνήθης ύποπτος Σέρζιο Αραούχο που και πάλι κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα και να αναπτερώσει προσωρινά τις ελπίδες της ΑΕΚ για κάτι καλύτερο. Δυναμικά μπήκε και ο Γιόνσον και προσπάθησε να κρατήσει τη μπάλα και να βγάλει την ομάδα μπροστά. Ο Πισάρο έκανε κάποιες ενέργειες αλλά δεν άλλαξε με αυτές την εικόνα της ομάδας, ενώ τραγικοί ήταν ο Ελίασον και ο Μάνταλος.

Για τον Αλμέιδα τι να πούμε; Οι πάντες κρίνονται. Έφτασε η ώρα που θα ασκηθεί κρητική και στον Πελάδο και ίσως να είναι και αυστηρή από κάποιους. Χαρακτηριστική της απελπισίας του είναι η έκφρασή του στη φάση που δέχεται το γκολ η ΑΕΚ, με την αφέλεια που επιδεικνύουν ο Ρότα και ο Χατζισαφί. Όμως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον νταμπλούχο προπονητή επειδή συμβιβάστηκε και έσπευσε να αποδεχτεί την απόφαση της διοίκησης να μην ενισχύσει την ομάδα. Συνεπώς είναι συνυπεύθυνος και δεν έχει καμία δικαιολογία. Τι να τον κάνουμε τον Μπάλντογκ ή και τον όποιον στόπερ φέρουν τώρα αφού χάθηκε η πρόκριση για τους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ; Η ομάδα γνωρίζει ότι καίγεται για στόπερ από τον περασμένο χειμώνα. Δεν υπήρχε ούτε ένας στον πλανήτη που να έκανε στον προπονητή και στον πρόεδρο; Ευτυχώς που είχε εκδηλώσει την επιθυμία ο Αλμέιδα να τον είχε από την αρχή στην προετοιμασία της ομάδας.

Την ομάδα την έκαψε για άλλη μια χρονιά η ολιγωρία της διοίκησης να κινηθεί έγκαιρα και να φέρει παίκτες στις θέσεις που πονούσε. Κοινώς την άφησαν ξυπόλυτη στα αγγούρια και τώρα θα κλαίγονται όλοι μαζί που χάθηκε η πρόκριση. Τα ήξεραν. Τα έβλεπαν. Είχαν επισημανθεί έγκαιρα οι ανάγκες. Τα πλάγια μπακ δεν τραβούσαν. Στο κέντρο της άμυνας υπήρχε μια τεράστια τρύπα. Στα αμυντικά χαφ χρειαζόταν ένας παίκτης ακόμα. Αλήθεια, ο Γαλανόπουλος σήμερα γιατί δεν μπήκε ούτε σαν αλλαγή; Μήπως γιατί ήταν απογοητευτικός με τον Πανσερραϊκό; Από την άνοιξη μιλούσαμε για ένα αριστερό εξτρέμ. Όλοι περιμέναμε τον Πάλμα. Τελικά πήραμε τον Φούφουτο. Για να στηριχτεί ο Ζίνι, είπαν. Στα μπακ γιατί δεν έγινε κίνηση; Για να στηριχτεί ο Σιντιμπέ; Ο Ραντόνια που είναι ελπιδοφόρος γιατί δεν παίζει καθόλου; Ο Πήλιος που έκανε πέρυσι τρομερό πρωτάθλημα με τον ΠΑΣ γιατί δεν έχει δοκιμαστεί καθόλου παρά μόνο προορίζεται για τη δεύτερη ομάδα; Ενώ ο Χρυσόπουλος ας πούμε κρίθηκε έτοιμος για να παίξει βασικός στόπερ στο πρωτάθλημα. Και στο κάτω-κάτω, αφού δεν είχαν σκοπό να πάρουν στόπερ, τον Τζαβέλα γιατί τον άφησαν να φύγει και απογύμνωσαν εντελώς την ομάδα; Για μια χρονιά ακόμα μπορούσε να κρατήσει τη θέση του τέταρτου στόπερ με την εμπειρία του. Ακατανόητα πράγματα. Η διοίκηση της ΑΕΚ θυμίζει την αγελάδα με τα μεγάλα μαστάρια που βγάζει πολύ γάλα όταν την αρμέγουν αλλά μόλις γεμίσει ο κουβάς δίνει μία με τα πόδια της και το χύνει.

Και τώρα θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή. Η ΑΕΚ απέχει ένα βήμα μόλις από την εσωστρέφεια. Γνωστό κουσούρι μας αυτό. Δεν είπαμε να μην ασκείται κριτική και μάλιστα αυστηρή και προς τους πάντες. Κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο. Απλά να μην αφήνουμε τα νεύρα μας να κυριαρχούν με αποτέλεσμα να αδικούμε ανθρώπους.

Για την ιστορία τα γκολ σημειώθηκαν στο 73' από τον Κερκ για την Αντβέρπ, ισοφάρισε η ΑΕΚ στο 90' με τον δαιμόνιο Αραούχο και στο 93' ο Μπαλίκουσα πέτυχε το τελικό 1-2 για την Αντβέρπ με τον Πινέδα ακόμα να τον κυνηγάει και να μη τον φτάνει.

Κίτρινη κάρτα πήρε μόνο ο Μάνταλος σε ένα παιχνίδι που υποθετικά θα έπρεπε να πέφτουν κορμιά. Και ο Μάνταλος δεν έπαιξε από την αρχή του αγώνα. Μπήκε σαν αλλαγή.

Μια σημείωση εδώ που με ξεπερνάει. MVP για την ΑΕΚ αναδείχτηκε ο… Πινέδα. Έλα Χριστέ και μπούκωνε κι εγώ να καταπίνω! Τέλος πάντων, δεν θα τους μάθουμε τώρα πως δρουν οι σφουγγοκωλάριοι και πώς απονείμουν τους ατομικούς τίτλους και τα βραβεία.

Ο Ματίας Αλμέιδα είπε μια μεγάλη αλήθεια μετά το τέλος του ματς. Όποιος θέλει να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν μπορεί να κάνει τέτοια παιδαριώδη λάθη. Μια κουβέντα που λέει τα πάντα.

Και δυο λόγια για τον διαιτητή. Πραγματικά φλεγματικός ο άρχων του αγώνα Χιλ Μανθάνο από την Ισπανία. Βλέποντάς τον έπαιρνες όρκο ότι πρόκειται για Βρετανό διαιτητή. Μια καθαρά βρετανική διαιτησία, χωρίς ανούσια σφυρίγματα που διακόπτουν το ματς κάθε τρις και λίγο. Άφησε το παιχνίδι να παίζεται και δεν είχε σκοπό να προσελκύσει την προσοχή επάνω του αλλά στους παίκτες και στις προσπάθειές τους. Ακριβοδίκαιος, μοίρασε τα σπόρια ακριβώς στη μέση και άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί, ενώ δεν μασούσε στις άσκοπες και αδικαιολόγητες τις περισσότερες φορές διαμαρτυρίες των παικτών και των δύο ομάδων.

Η Αντβέρπ αποδείχτηκε ένα πολύ αξιόμαχο σύνολο, εξαιρετικά εκπαιδευμένο από τον προπονητή του και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλες τις ελληνικές ομάδες για το πώς χτίζονται τα σκληροτράχηλα κλαμπ της Ευρώπης που σκοπό τους έχουν να προοδεύσουν και να διακριθούν. Χωρίς φανφάρες και μεγάλα λόγια, ήρθαν εδώ σεμνά και ταπεινά, μας απένειμαν τα εύσημα και μας έχρισαν φαβορί, καταφέρνοντας έτσι να μας κοιμίσουν και λιγάκι, αφήνοντάς μας να πιστέψουμε ότι είμαστε ανώτεροι από αυτούς και θα τους πατήσουμε με άνεση. Πολλοί μιλούσαν για τριάρες και για τεσσάρες. Τα ίδια ακριβώς ίσχυσαν και στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Μπράγκα. Οι μεγάλες ομάδες δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια και κακαρίσματα. Μπαίνουν μέσα στο γήπεδο και αποδεικνύουν την ανωτερότητά τους. Όλα τα άλλα είναι για να είχαμε να λέγαμε. Δυστυχώς οι ελληνικές ομάδες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα για να τις φτάσουν έστω και στο ελάχιστο.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Ρότα (80' Γιόνσον), Βίντα, Μουκουντί, Σιμάνσκι (80' Πισάρο), Πινέδα, Άμραμπατ (69' Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (80' Μάνταλος), Τσούμπερ (69' Αραούχο), Πόνσε.

Αντβέρπ: Μπουτέζ, Ντε Λατ, Αλντερβάιρελντ (65' Φαν Ντε Μποσχ), Εκέλενκάμπ (65' Κερκ), Μούγια, Βάινς, Κουλιμπαλί, Φερμέιρεν, Κεϊτά, Μπαλίκουισα, Γιάνσεν (83' Γιουσούφ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: