Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Μια ΑΕΚάρα βγαλμένη από τα πιο τρελά μας όνειρα πάτησε τη Ντιναμό με 1-2 μέσα στο Ζάγκρεμπ και απέδωσε δικαιοσύνη για τον Μιχάλη και για όλους μας!

Με γκολ του Κώστα Γαλανόπουλου στο 90' η ΑΕΚ νίκησε 1-2 τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο "Μάξιμιρ" και πραγματοποίησε άλμα πρόκρισης στα play off του Champions League. Απομένει να "σφραγίσει" το εισιτήριο στη ρεβάνς του Σαββάτου (19/8) στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Μπούλατ στο 39', ενώ ο Στίβεν Τσούμπερ είχε ισοφαρίσει για τους πρωταθλητές Ελλάδας στο 59'.

Με τον Σιντιμπέ αντί του Ρότα στο δεξιό άκρο της άμυνας, η ΑΕΚ παρατάχθηκε με 11 ξένους παίκτες για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία της. Στο πρώτο ημίχρονο οι πρωταθλητές "υπέφεραν" καθώς η Ντιναμό έστειλε σήμα κινδύνου από τα πρώτα 25". Τόσα χρειάστηκε για να φύγει ελάχιστα άουτ ένα σουτ του εξαιρετικού Μάρκο Μπούλατ.

Γενικά οι Κροάτες έδειξαν απόλυτα προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούν στην πίεση της ΑΕΚ. Ήταν κυρίαρχοι και έχασαν σημαντικές ευκαιρίες με τον Λιούμπισιτς (15'), Ριστόφσκι (26'), πριν προηγηθούν στο 39'. Ο Μπούλατ με απευθείας φάουλ από απόσταση 25 μέτρων πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ. Στην πραγματικότητα όμως δεν έγινε κανένα φάουλ σ' αυτή τη φάση, αφού ο Γιόνσον αντιλαμβάνεται ότι πάει επικίνδυνα στα πόδια του αντιπάλου του αλλά προλαβαίνει να τα μαζέψει. Ίσως ο διαιτητής μέτρησε την πρόθεση του παίκτη της ΑΕΚ αλλά και πάλι αυτό που φάνηκε στη φάση είναι ότι ο Δανός περισσότερο προσπάθησε να μαζέψει τα πόδια του παρά να χτυπήσει τον αντίπαλο. Γενικά ο Πορτογάλος διαιτητής είχε ένα θέμα, κυρίως με τα κόρνερ, όπου στέρησε δύο οφθαλμοφανέστατα από την ΑΕΚ δίνοντας τη μπάλα άουτ για τους Κροάτες. Ωστόσο, παρότι η ΑΕΚ ήταν γενικά νωχελική στα πρώτα 45', είχε την πολύ μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί στο 16' με τον Τσούμπερ να περνάει μία αδιανόητη ασίστ στον Λιβάι Γκαρσία, αλλά τον Λιβάκοβιτς να πραγματοποιεί πολύ σπουδαία επέμβαση αποδεικνύοντας το λόγο για τον οποίο είναι το Νο1 της εθνικής Κροατίας.

Με την έναρξη του β' ημιχρόνου εμφανίστηκε στο γήπεδο η γνωστή ΑΕΚ με το ασφυκτικό pressing που δυσκόλευε πολύ τους γηπεδούχους στο "χτίσιμο" των επιθέσεων. Σε μία τέτοια φάση ο Μίσιτς έκανε το λάθος, η μπάλα έφτασε στον Τσούμπερ και ο Ελβετός με μια απίθανη προσπάθεια-σήμα κατατεθέν της ποιότητάς του, έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Λιβάκοβιτς για το 1-1 στο 59'.

Η Ντιναμό προσπάθησε να απαντήσει άμεσα. Στο 61' ο Στάνκοβιτς απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Μπούλατ και στο 64' ο Εμρέλι με κεφαλιά "σημάδεψε" το οριζόντιο δοκάρι.

Προς το τέλος του αγώνα η Ένωση απείλησε με τον Γκαρσία στο 85', αλλά ο Λιβάκοβιτς δήλωσε ξανά "παρών". Όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο στο 90' όταν μετά από γύρισμα του Πιζάρο στην περιοχή, ο Κώστας Γαλανόπουλος με σουτ πάνω στην κίνηση διαμόρφωσε το τελικό 1-2. Ο αρχηγός και αρχαιότερος παίκτης της Ένωσης έκρινε το ματς, χαρίζοντας στην ομάδα του μια υπερπολύτιμη νίκη.

Γκολ: 39' Μπουλάτ (Ντιναμό), 59' Τσούμπερ (ΑΕΚ), 90' Γαλανόπουλος (ΑΕΚ).

Κίτρινες κάρτες: Ιβανούσετς - Χατζισαφί, Μάνταλος.

Η απόδοση των παικτών της ΑΕΚ:

Στάνκοβιτς: Κυριολεκτικά ιπτάμενος. Κανονικός κέρβερος κάτω από τα γκολπόστ έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Σιντιμπέ: Μεγάλος παίκτης. Έτσι απλά. Η ΑΕΚ είναι τυχερή που τον έχει κι αυτό θα το καταλάβουν και οι τελευταίοι αμφισβητίες με τα παιχνίδια που θα κάνει στην Ευρώπη. Φτάνει μόνο να είναι υγιής.

Χατζισαφί: Είναι τρομερός μαχητής. Μπορεί να μην απέφυγε κάποια λαθάκια αλλά ο τρόπος που πάλεψε απόψε και μάλιστα απέναντι σε εξαιρετικούς αντιπάλους, ήταν συγκινητικός.

Βίντα: Άρχοντας μεγάλος. Η μορφή του δεσπόζει στον αγωνιστικό χώρο και θέλει δεν θέλει ο αντίπαλος τον περιβάλει με σεβασμό. Ο Λιβάκοβιτς του στέρησε την ευκαιρία να χριστεί σκόρερ σε δύο περιπτώσεις προς το τέλος του ματς.

Μουκουντί: Το θηρίο της ΑΕΚ. Τρομερός μπακ. Επιβλητικός. Σχεδόν τρομακτικός. Μαζί με τον Βίντα συνθέτουν ένα απροσπέλαστο δίδυμο.

Σιμάνσκι: Δεν ξέρω πόσα θαυμαστικά πρέπει να μπουν δίπλα στο όνομά του. Και τι δεν έκανε ο Πολωνός σ' αυτό το παιχνίδι. Ήταν παντού. Έκοβε, μοίραζε, οργάνωνε. Κορυφαίος της ΑΕΚ απόψε μαζί με τον Τσούμπερ. Πολύ σύντομα θα έρθουν μεγάλες προτάσεις στην ΑΕΚ για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.

Γιόνσον: Και ο Δανός ήταν εξαιρετικός μέχρι τον τραυματισμό και την αντικατάστασή του. Κι αυτός πολύ σπουδαία πάστα ποδοσφαιριστή.

Ελίασον: Δεν του πήγε το συγκεκριμένο παιχνίδι αφού ήταν αναγκασμένος να γυρίζει αρκετά πίσω στο πρώτο ημίχρονο που η ΑΕΚ έκανε περισσότερο παθητικό παιχνίδι. Εν τούτοις η συνεισφορά του υπήρξε πολύτιμη.

Πινέδα: Στο πρώτο μέρος δεν εντυπωσίασε. Σχεδόν δεν φάνηκε αφού ήταν καλά κλεισμένος από τους αμυντικούς της Ντιναμό. Στο δεύτερο πήρε πρωτοβουλίες και τραβήχτηκε στο κέντρο, σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο που έπαιξε στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Έβγαλε ωραίες μπαλιές στην επίθεση ενώ είχε και δύο προσωπικές ενέργειες αλλά και ένα γκολ που του ακυρώθηκε σαν οφσάιντ οριακά. Με τον καινούριο κανονισμό που θα ισχύσει για το οφσάιντ το γκολ θα μετρούσε κανονικότατα.

Τσούμπερ: Τι παίχτης θεέ μου! Ευτυχώς που ο τίγρης το πήρε επάνω του και του ανανέωσε το συμβόλαιο, παραβλέποντας κάποιες φωνές που είχαν κοντέψει να τον βγάλουν άχρηστο. Στα χέρια του Αλμέιδα έχει γίνει ένα υπερόπλο για την ΑΕΚ που της δίνει συχνά-πυκνά το γκολ που ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν οι αμιγώς επιθετικοί.

Γκαρσία: Και μόνο το γεγονός πως πάλευε μόνος του στο κέντρο της άμυνας της Ντιναμό απασχολώντας και δύο αμυντικούς τον κατατάσσει στους διακριθέντες κι ας μην ήταν ο γνωστός σε όλους μας Λιβάι Γκαρσία, έτσι όπως τον έχουμε συνηθίσει.

Άμραμπατ: Μπήκε αλλαγή στο 55' στη θέση του Ελίασον. Προσπάθησε να κάνει πράγματα, πέρασε και κάποιες σέντρες και γενικά συνέβαλλε να κρατιέται η ΑΕΚ στην επίθεση και να μην επιτρέπει στους Κροάτες να οργανώνονται και να κάνουν αντεπιθέσεις.

Γαλανόπουλος: Μπήκε αλλαγή στο 67' στη θέση του τραυματισμένου Γιόνσον. Κράτησε αρκετά καλά τη θέση του και πέτυχε το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ με υπέροχο σουτ.

Μάνταλος: Μπήκε στο 83' στη θέση του Σιμάνσκι και πρόσφερε τα φρέσκα πόδια που είχε ανάγκη εκείνη τη στιγμή η ΑΕΚ για να κάνει την τελική της αντεπίθεση η οποία και την οδήγησε στη μεγάλη νίκη.

Αραούχο: Μπήκε κι αυτός για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του στον οπίσθιο χιαστό στο 83' στη θέση του Τσούμπερ που τα είχε δώσει όλα. Ο αγαπημένος Απάτσι όλων των ΑΕΚτζήδων έσπασε όλα τα ρεκόρ αποκατάστασης από τέτοιο τραυματισμό και επιστροφής στα γήπεδα. Πρόλαβε να έχει συμμετοχή στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ που ξεκινάει από τρομερή δική του ενέργεια.

Πισάρο: Μπήκε στο 83' στη θέση του συμπατριώτη του Πινέδα και ήταν ο παίκτης που έβγαλε στην τρομερή ασίστ στον Γαλανόπουλο για να σκοράρει το 1-2 μέσα στο "Μάξιμιρ".

Ματίας Αλμέιδα: Για άλλη μία φορά παρέδωσε ρεσιτάλ στησίματος, κοουτσαρίσματος και πνευματικής προετοιμασίας της ομάδας. Χωρίς φανφάρες και μεγάλα λόγια, μόνο μέσα από τη δουλειά που κάνει ασταμάτητα στα Σπάτα και μέσα από τον σεβασμό που εμπνέει στους παίκτες του. Προπονητής για μεγάλα πράγματα και μακάρι να προλάβουμε να τον εκμεταλλευτούμε όσο καιρό θα τον έχουμε στην ΑΕΚ για να εμπλουτίσουμε τις τροπαιοθήκες μας.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Ιγκόρ Μπίστσαν): Λιβάκοβιτς, Μοχαράμι, Ριστόβσκι, Σούταλο, Λιούμπιτσιτς, Μπουλάτ (71′ Σούτσιτς), Μίσιτς (84′ Κανέκο), Σπίκιτς (46′ Εμρέλι), Μιχαϊλιτσένκο, Ιβανούσετς (71′ Μπατούρινα), Πέτκοβιτς.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Ελίασον (55′ Άμραμπατ), Γιόνσον (67′ Γαλανόπουλος), Σιμάνσκι (83′ Μάνταλος), Πινέδα (83′ Πισάρο), Γκαρσία, Τσούμπερ (83′ Αραούχο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: