Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Η ΑΕΚάρα στα ουράνια, πέταξε έξω τη Ντιναμό φέρνοντας χρυσή ισοπαλία 2-2 αφού πρώτα μας έκανε όλους καρδιακούς!

 

Η ΑΕΚ έσπασε καρδιές απόψε αλλά τα κατάφερε στο 96' να πάρει την πρόκριση απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα όπως η Ντιναμό Ζάγκρεμπ που της έβαλε δύσκολα και παραλίγο να την αφήσει έξω από τη συνέχεια του Champions League.

Η ΑΕΚ απόψε ήταν κακή. Μα, πολύ κακή. Είχε σε πολύ άσχημη βραδιά τους περισσότερους παίκτες της εντεκάδας της και ντεφορμέ ακόμα και τον προπονητή της Ματίας Αλμέιδα. Τραγικοί ήταν οι Βίντα και Μουκουντί στο κέντρο της άμυνας αλλά ο Βίντα πέτυχε το χρυσό γκολ της ισοφάρισης μετά το άστοχο χτύπημα πέναλτι του Γκαρσία και ξεχρέωσε την πολύ κακή του εμφάνιση, ο Γιόνσον αλλά και ο Σιμάνσκι στο κέντρο, ο Άμραμπατ που φλυαρούσε διαρκώς προσπαθώντας να κρατήσει στα πόδια του τη μπάλα, ακόμα και ο Τσούμπερ με τον Πινέδα δεν βρέθηκαν σε καλή βραδιά και τέλος ο Γκαρσία που δεν θύμισε σε τίποτα τον σπουδαίο γκολτζή της ΑΕΚ με αποκορύφωμα την απώλεια του πέναλτι σε μια χρονική στιγμή που η μπάλα έκαιγε και αν δεν είχαμε την τρομερή ενέργεια του Βίντα χάρη στην οποία η ΑΕΚ ισοφάρισε ίσως τώρα να μιλούσαμε για το μεγάλο δράμα της ΑΕΚ και του Λιβάι Γκαρσία. Ο Ρότα ίσως ήταν ο καλύτερος από την αρχική εντεκάδα, ο Στάνκοβιτς που δεν ευθύνεται σε κανένα γκολ ήταν καλός, με μόνη ένσταση ότι στις επιστροφές της μπάλας υπό πίεση ενεργούσε κάποιες φορές επιπόλαια, αντίθετα έβγαλε και κάποια επικίνδυνα σουτ και ο Χατζισαφί που το πάλεψε όσο μπορούσε χωρίς όμως να αποφύγει κάποια κραυγαλέα λάθη. Ο Αλμέιδα καθυστέρησε να κάνει τις αλλαγές αλλά δεν κατάφερε και να κάνει κάποιες κινήσεις στη διάρκεια του ματς ώστε να αλλάξει την εικόνα της ΑΕΚ. Σις αλλαγές πρέπει να ανατρέξουμε για τον MVP του αγώνα που δεν θα έπρεπε να ήταν άλλος από τον ηρωικό Αραούχο και την παλικαρίσια γκολάρα που πέτυχε στο 92', ψηφίστηκε όμως ο Γκατσίνοβιτς που επίσης πρόσθεσε αυτό που έλειπε στην ΑΕΚ επιθετικά και έκανε πολλές ζημιές στην άμυνα της Ντιναμό. Ο Ελίασον σίγουρα πρόσφερε πολλά περισσότερα από τον Άμραμπατ, ενώ ο Μάνταλος και ο Γαλανόπουλος έδωσαν την πνοή που έλειπε από το κέντρο της ΑΕΚ.

Δυο λόγια για τη διαιτησία. Προσωπικά είχα πολλά-πολλά χρόνια να δω τόσο αλάνθαστο αλλά και τόσο παντελονάτο διαιτητή. Αν και ακύρωσε δύο γκολ της ΑΕΚ, αν και δεν απέβαλε τον Σούταλο με απευθείας κόκκινη για επικίνδυνο παίξιμο πάνω στον Λιβάι Γκαρσία, ο Νορβηγός Έσπεν Έσκας έδωσε ένα πραγματικό ρεσιτάλ διαιτησίας και μας έκανε να μελαγχολήσουμε συγκρίνοντάς τον με τους Έλληνες διαιτητές αλλά και με πολλούς ξένους και μάλιστα Α' κατηγορίας.

Η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει πάρει την πρόκριση από πολύ νωρίτερα αλλά είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε έναν πολύ μεγάλο τερματοφύλακα, ο οποίος υπερασπίζεται και τα δίχτυα της Εθνικής Κροατίας, τον σπουδαίο Λιβάκοβιτς, ο οποίος στην κυριολεξία δεν ήξερε τι έπιανε.

Σημασία έχει ότι η ΑΕΚ με αυτό το 2-2 κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τα πλέι οφ του Champions League, όπου θα αντιμετωπίσει την Βελγική Αντβέρπ και αν την περάσει μπαίνει κατευθείαν στους ομίλους της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης ποδοσφαίρου.

Οι 33.000 Ενωσίτες στις εξέδρες της Αγιάς Σοφιάς, έχοντας συνειδητοποιήσει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης, στήριξαν την ομάδα μόνο με τη φωνή τους που υψώθηκε στα ουράνια και έφτασε μέχρι τον αδικοχαμένο Μιχάλη, χωρίς να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στην ΑΕΚ.

Τα γκολ πέτυχαν στο 45' με σουτ ο Σούταλο για τη Ντιναμό 0-1, στο 65' πάλι με σουτ ο Λιούμπισιτς για τη Ντιναμό 0-2, στο 92' με σουτ ο Αραούχο για την ΑΕΚ 1-2 και στο 96' με κεφαλιά ο Βίντα για την ΑΕΚ 2-2.

Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Ιβανούσετς στο 32', Μίσιτς στο 70', Μιχαϊλιτσένκο στο 77', Σούταλο στο 81' και Μαρίν στο 91'. Όλοι παίκτες της Ντιναμό.

Και μια προσωπική μου πρόβλεψη. Αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο ματς του Μπίστσαν στον πάγκο της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Τραγικό του λάθος απόψε που ενώ κρατούσε την πρόκριση στα χέρια του στα τελευταία λεπτά, είχε να κάνει τέσσερις αλλάγές ακόμα και δεν έκανε καμία! Μάλιστα σε κάποια στιγμή θεάθηκε ο Λιβάκοβιτς να του φωνάζει γιατί δεν κάνει αλλαγές για να παγώσει τον ρυθμό της ΑΕΚ που επιτίθετο λυσσαλέα. Ας είναι καλά ο άνθρωπος που έβαλε κι αυτός το χεράκι του για να πάρει η ΑΕΚ μια τόσο σπουδαία πρόκριση.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (66' Γκατσίνοβιτς), Γιόνσον (76' Γαλανόπουλος), Άμραμπατ (66' Ελίασον), Πινέδα (76' Μάνταλος), Τσούμπερ (66' Αραούχο), Γκαρσία.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Λιβάκοβιτς, Γ. Σούταλο, Ριστόφσκι, Μοχαράμι, Λιούμπισιτς, Μπουλάτ, Μίσιτς, Μιχαϊλιτσένκο, Ιβάνουσετς, Σπίκιτς (86' Μάριν), Πέτκοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: