Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Περαστικά στους ντόπιους και στους ξένους τραχανάδες! Η ΑΕΚ από κεκτημένη ταχύτητα εξακολουθεί να έρχεται. Όταν φτάσει θα σας ειδοποιήσει!

Γίνονται κάτι ασόβαρες κουβεντούλες στα διάφορα ποδοσφαιρικά στέκια όπου εξισώνεται, ως προς την εύνοια της τύχης, η γενναία όσο και η ιστορική πρόκριση της ΑΕΚ απέναντι στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ με την αβάσταχτη… κωλοφαρδία του Παναθηναϊκού απέναντι στην Μαρσέιγ ή την επίσης αθεράπευτη… Γκαστονίαση του γαύρου απέναντι στην Γκενγκ.

Η ΑΕΚ όμως, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Σταμάτης Βούλγαρης στο Enosi.gr, δεν γλίτωσε από τη Ντιναμό όπως για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός από τη Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ. Ούτε βρήκε την ομάδα του Ζάγκρεμπ με δέκα παίκτες, όπως ο Ολυμπιακός τη Γκενκ.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως που καταδεικνύει τις διαφορές μεταξύ των αντιπάλων των τεσσάρων ελληνικών ομάδων που κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση των διοργανώσεων που συμμετέχουν, είναι ότι στη βαθμολογία 5ετίας της ΟΥΕΦΑ η Ντιναμό βρίσκεται στην 29η θέση, η Μαρσέιγ στην 52η, η Γκενκ στην 91η και η Χάιντουκ στην 153η. Αυτό από μόνο του δείχνει τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των αντιπάλων των ελληνικών ομάδων και συνεπώς και την αξία που είχε η πρόκριση για την κάθε μία.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στα δύο ματς με τους Κροάτες η ΑΕΚ είχε δείκτη xgoals 1,54 και 2,59. Είχε 28 τελικές εκ των οποίων οι 14 στο στόχο (από 14/7 σε κάθε ματς). Είχε 50 μεταβιβάσεις περισσότερες από την αντίπαλό της, περισσότερες επανακτήσεις, λιγότερες χαμένες μπάλες. Κέρδισε και στα δύο ματς περισσότερες μονομαχίες, δέχθηκε λιγότερα σουτ, είχε περισσότερες προωθητικές πάσες και πολύ περισσότερες στο τελευταίο τρίτο, τα κόρνερ ήταν 16-6, είχε υψηλότερο ρυθμό στο παιχνίδι της, είχε περισσότερες από τέσσερις μεταβιβάσεις ανά κατοχή και καλύτερο συντελεστή PPDA! Όλα αυτά χωρίς επίσημο ματς στα πόδια της!

Ας καθίσουν να σκεφτούν όλοι λοιπόν, όταν αυτή η ομάδα βρει τέμπο, όταν αποκτήσουν όλοι οι παίκτες της ρυθμό, πόσα περισσότερα θα μπορεί να κάνει από όσα δείχνει τη δεδομένη χρονική περίοδο; Και ας μη ξεχνάει κανείς πως ο Αραούχο ακόμα δεν είναι έτοιμος, ο Πισάρο επίσης, ο Πόνσε δεν είχε σε αυτά τα ματς δικαίωμα συμμετοχής και ο Φερνάντες θα βρίσκεται στα πιτς τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

Ό,τι και να λέει ο καθένας το γεγονός είναι ένα. Η ΑΕΚ πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις στην ιστορία της. Ενδεικτικά αν δούμε τις τελευταίες ευρωπαϊκές προκρίσεις-υπερβάσεις της ΑΕΚ θα το καταλάβουμε:

Σεζόν 17/18 η ΑΕΚ απέκλεισε τη βελγική Μπριζ η οποία βρισκόταν στη θέση 50 της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ.

Σεζόν 18/19 η ΑΕΚ απέκλεισε την σκωτσέζικη Σέλτικ η οποία βρισκόταν στη θέση 47 της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ.

Σεζόν 20/21 η ΑΕΚ απέκλεισε τη γερμανική Βόλφσμπουργκ η οποία βρισκόταν στη θέση 103 της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ.

Σεζόν 23/24 η ΑΕΚ απέκλεισε την κροατική Ντιναμό Ζάγκρεμπ η οποία βρισκόταν στη θέση 29 της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ.

Και τώρα έρχεται η Αντβέρπ, για την οποία πολλοί μιλούν υποτιμητικά και θεωρούν την ΑΕΚ φαβορί για την πρόκριση. Η Αντβέρπ η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 98 εκατομμυρίων, δηλαδή 40 εκατομμύρια περισσότερα από την ΑΕΚ και βρίσκεται στη βαθμολογία της ΟΥΦΑ στη θέση 85, δηλαδή 50 θέσεις πάνω από την ΑΕΚ.

Τα παιχνίδια με την Αντβέρπ κάθε άλλο παρά εύκολα θα είναι. Πόσο μάλλον όταν η εξαιρετική, ακριβοδίκαιη και ευαίσθητη ΟΥΕΦΑ, μετά την περιπέτεια που βίωσε η ΑΕΚ με τους αληταράδες της Ντιναμό, λες και την τιμωρεί, στέλνει την ΑΕΚ να παίξει ουσιαστικά χωρίς προπόνηση, αφού προγραμμάτισε το πρώτο ματς στην Αμβέρσα αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου, όταν η ΑΕΚ έδωσε το ματς της ρεβάνς με τη Ντιναμό μόλις το Σάββατο που μας πέρασε, στις 19 του Αυγούστου! Ούτε καν μια μέρα μετά, δηλαδή την Τετάρτη, ώστε να προλάβουν να ξεκουραστούν οι παίκτες της ΑΕΚ. Να σημειωθεί ότι ακριβώς μια εβδομάδα μετά, δηλαδή την Τετάρτη στις 30 Αυγούστου, θα διεξαχθεί η ρεβάνς στην Αγιά Σοφιά. Αιδώς Αργείοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: