Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Ενίσχυση αλλά με γνώμονα τη λογική

 

Ξημερώνοντας η σημερινή μέρα βρήκε τους ΑΕΚτζήδες σε μια νιρβάνα, απότοκο της χτεσινής μεγάλης πρόκρισης και των ξέφρενων πανηγυρισμών που ακολούθησαν. Δικαιολογημένα οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν την ανάγκη να ηρεμήσουν και να κατεβάσουν τους καρδιακούς τους παλμούς οι οποίοι χτες το βράδυ είχαν απογειωθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Και μέσα στη σημερινή χαλάρωση και ηρεμία ήταν αναμενόμενο να ακολουθήσουν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί για τη συνέχεια της φετινής κούρσας που αναμένεται να εξελιχθεί σε συναρπαστική και με πολύ ψηλούς στόχους.

Εδώ είναι που μπαίνουν τα ναι μεν αλλά που δειλά-δειλά ακούγονται από ολοένα και περισσότερα ΑΕΚτζήδικα στόματα. Η ΑΕΚ χρειάζεται ενίσχυση. Όποιος δεν το είδε χτες το βράδυ πολύ απλά δεν ήθελε να το δει. Ο χρόνος για μεταγραφικές κινήσεις είναι πολύ περισσότερος, αφού η θερινή περίοδος μεταγραφής ποδοσφαιριστών που ανήκουν σε ομάδες λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με παλαιότερα που διαρκούσε μέχρι τις 31 Αυγούστου. Η περίοδος για μεταγραφές ελεύθερων ποδοσφαιριστών, που δηλαδή δεν ανήκουν σε καμία ομάδα, αρχίζει στις 16 του Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη.

Χρόνος, λοιπόν, υπάρχει αρκετός. Η ΑΕΚ όμως έχει μπει για τα καλά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της, τόσο τις εγχώριες όσο και τις ευρωπαϊκές και όσο πιο γρήγορα ολοκληρώσει το ρόστερ της τόσο περισσότερο θα λύσει τα χέρια του προπονητή της ώστε να έχει τον χρόνο να προετοιμάσει τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας και να τους ενσωματώσει στο σύνολο.

Η πρώτη μεταγραφή που περιμένουν όλοι με αγωνία είναι αυτή του στόπερ, η οποία, όπως φάνηκε και στο χτεσινό παιχνίδι, κρίνεται κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Οι ανάγκες όμως δεν εξαντλούνται με την απόκτηση του κεντρικού αμυντικού. Στην ΑΕΚ εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα στα αμυντικά χαφ, αφού Γιόνσον και Σιμάνσκι μαζί δείχνουν να μην καταφέρνουν να προσαρμοστούν, ο δε Γαλανόπουλος, όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο ξεκάθαρο ότι αποδίδει καλύτερα στη θέση 8, σαν δεξιός χαφ. Δύο πολύ μεγάλους παίκτες, λοιπόν, θέλει η ΑΕΚ, ίσως καλύτερους από τους υπάρχοντες, στις θέσεις του κεντρικού αμυντικού και του αμυντικού χαφ.

Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ εμφανίζει αδυναμίες και στα δύο πλάγια μπακ της. Με δύο κορυφαίους πλάγιους μπακ είναι σίγουρο ότι ο Δικέφαλος θα μπορούσε να πετάξει για πολύ μεγάλα πράγματα. Ενίσχυση χρειάζεται και στη θέση του αριστερού ακραίου της επίθεσης, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ο Γκατσίνοβιτς για να την καλύψει, αφού όσοι άλλοι παίκτες μπορούν να αγωνιστούν εκεί θα το κάνουν περιστασιακά και κατ' ανάγκη. Δεξιά, κουτσά-στραβά η δουλειά γίνεται από τους Άμραμπατ και Ελίασον, ενώ υπάρχει στα πιτς και ο Φερνάντες που βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας και ο προπονητής του θα μπορεί να ποντάρει πάνω του από τα μέσα της άνοιξης τουλάχιστον.

Ο Τσούμπερ, ο Πινέδα, ο Μάνταλος, ο Αραούχο και ο νεοαποκτηθείς Πισάρο, μπορούν μεν να παίξουν στη θέση του αριστερού ακραίου αλλά όλων η θέση είναι στο κέντρο της μεσαίας γραμμής και πίσω από τον φορ. Και η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη θέση η ΑΕΚ παρουσιάζει τρομερή υπεροπλία, αφού μόνο οι δύο από τους πέντε μπορούν να βρεθούν ταυτόχρονα στην ίδια εντεκάδα, εκτός και αν ο Αλμέιδα έχει προβεί σε καμία αλχημεία και χρησιμοποιήσει κάποιον από αυτούς σε άλλη θέση (π.χ. αμυντικό χαφ ή αριστερό εξτρέμ). Μιλάμε όμως για τη συνήθη επιλογή εντεκάδας με τα δύο αμυντικά χαφ (Γιόνσον-Σιμάνσκι), στο δεξί άκρο τον Ελίασον, στο αριστερό τον Γκατσίνοβιτς, πίσω από τον φορ τον Τσούμπερ και στην κορυφή τον Γκαρσία. Ας μου βρει κάποιος πού χωράνε οι Πινέδα (μόνο αν αντικαταστήσει τον Σιμάνσκι σαν δεύτερο αμυντικό χαφ), Αραούχο (μόνο σαν αντικαταστάτης του Τσούμπερ πίσω από τον Γκαρσία), Πισάρο και Μάνταλος. Κι αν ο Αλμέιδα αποφασίσει να παίξει με δύο φορ (Γκαρσία και Πόνσε) τότε θα περισσέψει ένας ακόμα από το κέντρο. Αν έρθει, λοιπόν και ένας ακόμα αριστερός επιθετικός (ας πούμε ο Πάλμα) τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, αν και έναν τέτοιο παίκτη η ΑΕΚ τον χρειάζεται οπωσδήποτε.

Και φυσικά δεν συζητάμε καθόλου την περίπτωση να βρίσκει χώρο στην επίθεση ο Φαν Βέερτ (εκτός ίσως από κάποια παιχνίδια με μικρής δυναμικότητα ομάδες ώστε να ξεκουράζεται ο Γκαρσία ή ο Πόνσε). Εννοείται πως τον μικρό Ζίνι τον ξεχνάμε για την πρώτη ομάδα και φέτος σχεδόν όλες του τις συμμετοχές θα τις κάνει με την Β' ομάδα. Επίσης, ο Μαχαίρας ήδη φεύγει δανεικός για τον Βόλο αφού δεν αναμένεται να βρει ούτε λεπτό συμμετοχής. Μεταγραφές με λογική, λοιπόν, που να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στη συνοχή της ομάδας παρά μόνο να είναι σε θέση να βοηθήσουν με την παρουσία τους όποτε κρίνει κάτι τέτοιο ο προπονητής.

Συνεπώς το βάρος θα πρέπει να πέσει σε αμυντικούς παίκτες, (στόπερ, δεξί και αριστερό μπακ), σε έναν ποιοτικό αμυντικό μέσο και σε έναν αριστερό επιθετικό. Σε καμία άλλη θέση η ΑΕΚ δεν χρειάζεται ενίσχυση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: