Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Ο νόμος του ποδοσφαίρου τιμώρησε την ΑΕΚ 1-1 με τον Πανσερραϊκό στην πρεμιέρα

Απόψε δεν είμαι εγώ που γράφω. Είναι ο… άλλος μου εαυτός. Ο… έξω από τα ρούχα του! Ήθελα να σκοτώσω άνθρωπο σήμερα. Όχι έναν, πολλούς. Πότε το μάτι μου γυάλιζε όταν έβλεπα τον Μοχαμάντι με τη μπάλα στα πόδια, πότε έβραζε το κρανίο μου όταν η μπάλα πήγαινε στον Σιντιμπέ. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήθελα να το περάσω στη σούβλα. Στον Αθανασιάδη ήθελα να κάνω ηλεκτροσόκ μπας και ενεργοποιηθεί κανένα νεύρο επάνω του. Τον Φαν Βέερτ τον λιγουρευόμουνα στο φούρνο με πατάτες! Τον Μάνταλο τον έβλεπα μέσα σε ένα σύννεφο άμμου, σαν σε ονείρωξη, να πετάει για τα Εμιράτα. Τον Γαλανόπουλο ήθελα να τον συνόδευα μόνος μου στο λιμάνι να έπαιρνε το καράβι για το Χαρτούμ, έτσι για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα λοξοδρομήσει. Τρεις παίκτες όλοι κι όλοι πάλευαν να γυρίσουν το ματς. Ο Γιόνσον, ο Ελίασον και Πισάρο. Και ο πρώτος ανέβηκε στο δεύτερο ημίχρονο όταν μπήκαν οι αλλαγές. Όλοι οι άλλοι ήταν να τους χαστουκίζεις κι εκείνοι να σε κοιτάζουν με το απλανές όσο και ηλίθιο βλέμμα της αγελάδας που την αρμέγουν.

Είπα αλλαγές και μακαρίζω την τύχη μας που μπήκαν  αυτά τα παιδιά και έσωσαν κάπως τα προσχήματα. Η ΑΕΚ απόψε ήταν έτοιμη να γράψει μία από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της. Ο Γκατσίνοβιτς, ο Αραούχο, ο Πινέδα, ο Ζίνι και ο Σιμάνσκι άλλαξαν άρδην όλη την εικόνα της ομάδας. Αλλά και ο Αλμέιδα πρέπει να είδε κακό όνειρο χτες το βράδυ. Δεν γίνεται αγαπητέ μας Πελάδο να πηγαίνεις στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος έχοντας αλλάξει τους 8 από τους 11 βασικούς σου παίκτες. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζεις το κεντρικό σου αμυντικό δίδυμο παίζοντας στα ζάρια αν θα τρέμουν ή όχι τα πόδια του Χρυσόπουλου. Και τέλος, δεν γίνεται να συμβιβάζεσαι με τις προθέσεις της διοίκησης και να μην απαιτείς να έρθουν παίκτες που θα σου δώσουν λύσεις, λέγοντας ότι εμπιστεύεσαι αυτούς που έχεις. Έτσι δίνεις άλλοθι στη διοίκηση να μην κάνει καμία κίνηση, τη στιγμή που και τα περιστέρια της Νέας Φιλαδέλφειας γνωρίζουν ότι η ΑΕΚ καίγεται για στόπερ, πλάγια μπακ και αμυντικό χαφ.

Τα θαύματα αγαπητέ μας Πελάδο μία φορά γίνονται, όταν είχες κατεβάσει τη δεύτερη ομάδα με τον Ολυμπιακό και τους πήρες τις ταυτότητες. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα φέτος. Κραυγάζει ότι χρειάζεται ενίσχυση τη στιγμή που απαιτείται να έχει ταυτόχρονη παρουσία σε τρεις διοργανώσεις. Πέρυσι, μας την έκανε την πρώτη αγωνιστική ο Βόλος μέσα στη Ριζούπολη. Φέτος ήταν η σειρά του Πανσερραϊκού να μας ξεβρακώσει. Και μακάρι να έχουν δίκιο οι προληπτικοί που ισχυρίζονται ότι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα τα σαρώσουμε όλα. Εγώ όμως ανησυχώ. Βλέπω την ΑΕΚ να έχει γίνει τρομερά προβλέψιμη. Οι αντίπαλοι τη διαβάζουν πανεύκολα και οργανώνουν την άμυνά τους την οποία η ΑΕΚ δυσκολεύεται πάρα πολύ να διασπάσει. Ας δούμε σήμερα τι έγινε. Τι το τρομερό έκανε ο Γκαρσία και έκοψε δύο βαθμούς από την ΑΕΚ μέσα στην Αγιά Σοφιά; Πολύ απλό. Ντύθηκε… Αντβέρπ. Ναι, ακριβώς όπως το διαβάζετε. Παμπόνηρη η αλεπού ο Γκαρσία, διάβασε σωστά τον τρόπο που αντιμετώπισε η Αντβέρπ την ΑΕΚ και απλά τον αντέγραψε και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αν δεν ξυπνήσουν έγκαιρα εκεί στη διοίκηση και να φέρουν έναν σούπερ στόπερ και δύο ξυράφια πλάγια μπακ, αλλά και ένα ακόμα αμυντικό χαφ, η ΑΕΚ δεν θα έχει τύχη να πάει πολύ ψηλά φέτος. Για να μην επισημάνω τη μεγάλη ανάγκη να αποκτήσει η ΑΕΚ και μεγάλο τερματοφύλακα, αντάξιο των προσδοκιών της. Ο Αθανασιάδης δεν δόθηκε τότε που η χρηματιστηριακή του αξία είχε εκτοξευθεί στα ουράνια. Τώρα δεν θα πρέπει να υπάρχουν και μεγάλες απαιτήσεις. Ή τον κρατάνε για τρίτο ή ας πάει κάπου το παιδί να μπορεί να παίζει χωρίς να έχει το άγχος του πρωταθλητισμού. Έτσι μπορεί να αποδώσει. Υπό πίεση με τίποτα. Ο Σιντιμπέ, το λέω με πόνο ψυχής, έχει τελειώσει. Δυστυχώς και για τους πολύ μεγάλους έρχεται κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, που πρέπει να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να αποχωρήσουν. Πίστευα ότι με υπομονή θα φορμαριστεί και θα ανέβει κατακόρυφα η απόδοσή του αλλά δεν με δικαίωσε. Η πορεία του είναι διαρκώς κατιούσα. Η ΑΕΚ χρειάζεται οπωσδήποτε δεξί μπακ.

Ο Μοχαμάντι πρέπει να βρει ομάδα μέχρι το τέλος του μηνός και να αντικατασταθεί άμεσα από κορυφαίο και έμπειρο αριστερό αμυντικό. Τον Χρυσόπουλο αγαπητέ μου Ματίας και sorry που σου το λέω έτσι ωμά, παίζει και να τον έκαψες απόψε. Δεν ξέρω αν στο μέλλον θα είχε να μας επιδείξει κάποια καλά στοιχεία, αλλά απόψε δεν έπρεπε με τίποτα να πάρει συμμετοχή. Ο Μήτογλου ήταν μεν απογοητευτικός αλλά δεν φτάνει που κλήθηκε ξαφνικά να παίξει βασικός, ανέλαβε και τον ρόλο του πρώτου και… έμπειρου στόπερ έχοντας στο πλευρό του ένα σχολιαρόπαιδο που απέφευγε να ακουμπήσει τη μπάλα για να μην πάθει έγκαυμα. Ο Γαλανόπουλος είχε τρικυμία εν κρανίω. Φοβάμαι ότι δεν είναι για πρώτους ρόλους αφού δεν δείχνει ικανός να αναλάβει πρωταγωνιστικές ευθύνες. Ο Γιόνσον, πελαγωμένος με όλους αυτούς δίπλα του, έκανε κι αυτός ένα κακό πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο όμως, με την παρουσία των Σιμάνσκι, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Αραούχο και Ζίνι, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και ήταν από τους ελάχιστους διακριθέντες της ΑΕΚ. Ο Ελίασον τρυπούσε από δεξιά σχεδόν μόνος του την άμυνα του Πανσερραϊκού. Ο Πισάρο έδειξε στοιχεία μεγάλου παίκτη και μάλιστα παίκτη με μυαλό. Χόρεψε αρκετές φορές τους αντιπάλους του και τροφοδότησε τους συμπαίκτες του για να σκοράρουν.

Ο Φαν Βέερτ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν ο μοιραίος παίκτης της ΑΕΚ. Βρέθηκε τρεις τουλάχιστον φορές σε θέση βολής και απορώ πώς κατάφερε και τις τρεις να σημαδέψει τα πουλιά. Όσο για το πέναλτι, την εκτέλεση του οποίου έσπευσε να αναλάβει, ήταν τόσο κακοχτυπημένο που σκαλίζω εδώ και ώρες το μυαλό μου να θυμηθώ παρόμοια περίπτωση στις αλάνες και στις γειτονιές που κλωτσούσαμε παιδιά το τόπι. Πολλοί είχαν τρελαθεί με την προοπτική να παίξει βασικός με τον Πανσερραϊκό ο Ολλανδός, πιστεύοντας ότι θα τραβήξει το εξάσφαιρο πιστόλι του και θα καθαρίσει για λογαριασμό της ΑΕΚ. Οι μόνοι που κάτι τράβηξαν τελικά ήμασταν εμείς, οι οπαδοί της ΑΕΚ, που τραβούσαμε τα βυζιά μας για να κάνουμε ποντίκια με αυτά που έβλεπαν τα ματάκια μας χτες στην Αγιά Σοφιά. Λάθος προσέγγιση αγαπητέ μας Πελάδο, λάθος αποφάσεις, λάθος ψυχολογική προετοιμασία των παικτών, λάθος σχεδιασμός για να καταβάλεις μια σκληροτράχηλη ομάδα όπως αυτές που ξέρει καλά να φτιάχνει ο Γκαρσία. Τώρα τα κεφάλια κάτω. Περισυλλογή, ευθύνη, αλλαγή πλεύσης, επαναπροσδιορισμός των πραγματικών μας δυνατοτήτων και όχι πέταγμα στα σύννεφα χωρίς ουσιαστικά να έχουμε καταφέρει τίποτα ακόμα. Και πίεση βρε κόουτς. Μεγάλη πίεση στη διοίκηση να σου φέρει παίκτες. Έτσι μόνο θα μπορέσει η ΑΕΚ να πατήσει τις κορυφές που την περιμένουν.

Για τον Πανσερραϊκό άνοιξε το σκορ μόλις στο 1' ο Άλεξιτς με κεφαλιά. 
Για την ΑΕΚ ισοφάρισε στο 78' ο Γκατσίνοβιτς με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή.

Κίτρινες κάρτες: 45'+2 Γκατσίνοβιτς - 37' Γκoτζαμανίδης, 64' Ουεντραόγκο, 67' Γούλερι, 72' Χόβαν, 75' Πεταυράκης, 87' Θυμιάνης.

Οι παίκτες της ΑΕΚ κατάφεραν για άλλη μια φορά να κάνουν ήρωα τον τερματοφύλακα της αντίπαλης ομάδας. Αυτή τη φορά ήταν ο Χόβαν που έμοιαζε με Σούπερμαν.

Η ΑΕΚ σήμερα είχε 85% κατοχή μπάλας έναντι 15% του Πανσερραϊκού!

Αγαπητέ μας Πελάδο, δεν είναι δυνατόν εκεί στις προπονήσεις να μη έχεις σχηματίσει άποψη για το ποιοι είναι κατάλληλοι και ποιοι ακατάλληλοι να χτυπούν τα πέναλτι της ΑΕΚ. Το βουτάει μόνος του τη μπάλα, άρα έχει αυτοπεποίθηση και στο τέλος σημαδεύει τα πουλιά, μου φαίνεται παρακινδυνευμένο για ομάδα πρωταθλητισμού. Τα πέναλτι που έχουν χαθεί ήταν κομβικά και θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει το αποτέλεσμα και στα δύο παιχνίδια που χάθηκαν.

Με την ολιγόλεπτη εμφάνιση του Ζίνι, νομίζω ότι πρέπει να πείστηκε και ο πιο δύσπιστος ΑΕΚτζής για το πόσο εγκληματικό θα ήταν αν η ΑΕΚ έπαιρνε και τον Πάλμα. Ο μικρός πρέπει να παίρνει παιχνίδια στα πόδια του. Και εκφράζω μια ακόμα απορία επ' αυτού του θέματος. Πόσο πιο κακός θα ήταν ο Ζίνι αν έπαιζε από την αρχή του ματς στη θέση του Μάνταλου;

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Σιντιμπέ (72' Γκατσίνοβιτς), Μήτογλου, Χρυσόπουλος (46' Πινέδα), Μοχαμάντι, Γαλανόπουλος (71' Σιμάνσκι), Ελίασον (71' Αραούχο), Πισάρο, Γιόνσον, Μάνταλος (79' Ζίνι), Φαν Βέερτ.

Πανσερραϊκός (Πάμπλο Γκαρσία): Χόβαν, Ντανκερλούι, Πεταυράκης, Γκοτζαμανίδης, Μπέργκστρομ, Στάικος (84' Στίνα), Ουεντραόγκο, Πηλέας (66' Τσαγκαλίδης), Μούργος (65' Μπαΐροβιτς), Ματίας (46' Θυμιάνης), Άλεξιτς (65' Γούλερι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: