Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Μια κουρασμένη και ταλαιπωρημένη ΑΕΚ έχασε από την Αντβέρπ με 1-0 αλλά θα προκριθεί στη ρεβάνς

Κουρασμένη εμφανίστηκε η ΑΕΚ απόψε στην Αμβέρσα και έχασε από την πρωταθλήτρια Βελγίου Αντβέρπ με 1-0. Η γηπεδούχος ήταν μια σφιχτή ομάδα με πολύ καλή άμυνα και παρά το γεγονός ότι από το 51' έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μπατάιγ σε πολύ σκληρό μαρκάρισμα στον Γκατσίνοβιτς, κατάφερε να κρατήσει το υπέρ της αποτέλεσμα μέχρι το 95' που έληξε ο αγώνας.

Η ΑΕΚ και λόγω κούρασης απόψε ήταν απογοητευτική. Και πάλι πολλοί παίκτες της είχαν απόδοση κάτω του μετρίου. Ο Αθανασιάδης μπορούσε να αποτρέψει το γκολ από τόσο πλάγια θέση αλλά άργησε ένα κλικ να πέσει. Ο Σιντιμπέ έκανε ίσως το χειρότερο παιχνίδι του με την ΑΕΚ. Ο Χατζισαφί ήταν μια μόνιμη πηγή κινδύνων. Ο Βίντα ήταν πολύ καλύτερος από το παιχνίδι του Σαββάτου με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ο Μουκουντί αντιμετώπισε πολλά θέματα με σοβαρότερο ότι όταν οι δύο κεντρικοί αμυντικοί καλούνται να παίξουν ψηλά υστερούσε τρομερά στις επιστροφές του. Ο Σιμάνσκι ήταν κι αυτός πολύ κουρασμένος. Ο Πινέδα ήταν φλύαρος, τόσο σαν αμυντικό χαφ, όσο και σαν δεξί μπακ όταν κλήθηκε να καλύψει τη θέση του Σιντιμπέ. Ο Άμραμπατ ήταν ο παίκτης που όλο έτρεχε αλλά συχνά εγκλωβιζόταν και από αποτέλεσμα μηδέν. Έβγαλε ίσως μια-δυο επικίνδυνες σέντρες αλλά πέρα τούτου τίποτα αξιόλογο. Ο Γκατσίνοβιτς έδειχνε να υποφέρει καλά κλεισμένος και δεν κατάφερε να δείξει πολλά πράγματα. Ο Τσούμπερ νικήθηκε κι αυτός από την κούραση αλλά τον πρόδωσε και το πνεύμα του που έδειξε ότι ήταν επίσης κουρασμένο. Η μεγαλύτερη απογοήτευση όμως ήταν ο Γκαρσία ο οποίος είναι φανερό πως είναι ντεφορμέ. Ο Πόνσε που τον αντικατέστησε είναι ηλίου φαεινότερο ότι ήταν ανέτοιμος και ότι του λείπουν παιχνίδια από τα πόδια του. Ο Μάνταλος έκανε κάποιες ενέργειες αλλά παρασύρθηκε από τη γενική μετριότητα. Ο Γιόνσον έδωσε μια φρεσκάδα στο κέντρο, πήρε και κάποιες πρωτοβουλίες αλλά δεν του βγήκε τίποτα. Ο Αραούχο, ίσως να ήταν και απόψε ο ήρωας της ΑΕΚ αν δεν του έκλεβε με εντελώς ηλίθιο τρόπο ο Μουκουντί ένα σίγουρο γκολ. Τέλος ο Ελίασον δοκίμασε πράγματα αλλά δεν ήταν σε καλή βραδιά  ώστε να προσφέρει το κάτι παραπάνω.

Ο Αλμέιδα δεν ήταν κι αυτός σε καλή βραδιά. Εκτός από μια εσωτερική αλλαγή στα άκρα, όπου πέρασε τον Άμραμπατ αριστερά και τον Ελίασον δεξιά, δεν έκανε κάποια άλλη προσπάθεια να αλλάξει τη μοίρα της ΑΕΚ ενώ αυτή τη φορά ούτε οι αλλαγές του βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΑΕΚ δεν είχε ηρεμία, δεν είχε καθαρό μυαλό, δεν είχε υπομονή και της έλειπε το τσαγανό που εμφάνιζε στα προηγούμενα παιχνίδια, αυτό που την έκανε να παρουσιάζεται τόσο δυνατή και να επικρατεί των αντιπάλων της. Ενδεικτικό της μετριότητας της ΑΕΚ ότι σε ολόκληρο το ματς δεν έφτιαξε καμία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία.

Αναρωτιέμαι επίσης, πώς γίνεται η ΑΕΚ να πέφτει πάντα πάνω σε τόσους εξαιρετικούς τερματοφύλακες. Είναι άξιο απορίας. Και ο Μπουτέζ, όπως και ο Λιβάκοβιτς της Ντιναμό, είναι σπουδαίοι τερματοφύλακες.

Αυτός ο Στάνκοβιτς, γκρίνιαζε και ήθελε να φύγει επειδή δεν έπαιζε και του είχε φάει τη θέση ο Αθανασιάδης και μόλις έπαιξε δύο ολόκληρα ματς τραυματίστηκε πάλι και έμεινε εκτός. Και πέρυσι το ίδιο γινόταν.

Επίσης, εξαιρετικός ήταν και ο Γάλλος διαιτητής Φρανσουά Λετεσιέ ο οποίος έκοψε πραγματικά το πεπόνι στα δύο.

Το γκολ των Βέλγων το πέτυχε με πλασέ από πλάγια θέση στο 16' ο Γιάνσεν μετά από ταυτόχρονη πατάτα του Χατζισαφί και αδυναμία του Αθανασιάδη να τεντώσει λίγο περισσότερο το χέρι του για να αποκρούσει.

Στα δικά μου μάτια κορυφαίος της ΑΕΚ απόψε ήταν ο Βίντα που ξεχώρισε μέσα στη γενική μετριότητα.

Πάντως, παρά την ήττα, η ΑΕΚ έδειξε ότι είναι καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο και συνεπώς στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας σε λίγες μέρες μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και να προκριθεί. Το 1-0 ήταν πονηρό σκορ όταν μετρούσε το εκτός έδρας γκολ. Τώρα δεν έχει και μεγάλη σημασία και η ΑΕΚ αν παίξει σαν ΑΕΚ θα τα καταφέρει. Όσο για την Αντβέρπ, εγώ είδα μια ομάδα που έπαιζε χεσμένη απέναντι στην ΑΕΚ, ειδικά όταν αυτή πίεζε ασφυκτικά την εστία των Βέλγων. Στο κλουβί με τους... τρελούς της Νέας Φιλαδέλφειας, στο κιτρινόμαυρο αυτό καμίνι, δεν πρόκειται να αντέξει την πίεση και θα καταρρεύσει. Εδώ θα είμαστε να τα ξαναπούμε.

Αντβέρπ: Μπουτέζ, Ντε Λατ, Αλντερβάιρελντ, Κουλιμπαλί, Μπατάιγ, Μπαλίκουισα, Εκέλενκαμπ (56' Φαν Ντε Μποσκ), Κεϊτά, Φερμέιρεν, Οντρέικα (56' Βάινς), Γιάνσεν (70' Μούγια).

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ (67' Μάνταλος), Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (46' Γιόνσον), Πινέδα, Γκατσίνοβιτς (67' Ελίασον), Άμραμπατ, Τσούμπερ (67' Αραούχο), Γκαρσία (36' λ.τρ. Πόνσε).

Δεν υπάρχουν σχόλια: