Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Μετ' εμποδίων μεν, αλλά κάτι φαίνεται να αλλάζει

Είναι προφανές ότι κάτι αλλάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κόσμος φαίνεται να κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία του και να εκφράζει την αντίθεσή του σε όλα όσα πάνε να του καπελώσουν με το έτσι θέλω. Και η δικαιοσύνη το παλεύει, έστω και μετ' εμποδίων, να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα και υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει.
 
Στη Νέα Σμύρνη, οι φίλαθλοι του Πανιωνίου είχαν αναρτήσει πανό με το οποίο ζητούσαν από την ελληνική δικαιοσύνη να κλείσει στη φυλακή τον χοντρό για να επανέλθουν οι όμορφες Κυριακάτικες αγωνιστικές στη Νέα Σμύρνη. Ποιον χοντρό εννοούσαν δεν ξέρω. Το πανό κατέβηκε ύστερα από απαίτηση του Σάββα Θεοδωρίδη στο 34' του αγώνα.

Στο γήπεδο του Αστέρα Εξαρχείων αποδοκιμάστηκε ο πρόεδρός του όταν ευχαρίστησε από μικροφώνου τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την υλική υποστήριξη που παρείχε στο σωματείο των Εξαρχείων. Την ίδια στιγμή παλιοί αθλητές και φίλαθλοι του σωματείου έχοντας αναρτήσει πανό με το οποίο αρνούνταν κάθε βοήθεια από το κεφάλαιο ταυτόχρονα εκτόξευαν και τα ανάλογα συνθήματα αποδοκιμασίας.

Στο Καυτατζόγλειο, μπροστά σε 20.000 κόσμο διεξήχθη ένα καθαρά ποδοσφαιρικό παιχνίδι, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς αντεγκλήσεις, μέσα σε μια ωραία ατμόσφαιρα και κέρδισε ο καλύτερος. Η ΑΕΚ, αν και είχε μια φάση στην οποία αδικήθηκε από τον διαιτητή, ούτε ανακοινώσεις έβγαλε, ούτε διαμαρτυρήθηκε πουθενά, αποδεχόμενη το ανθρώπινο λάθος του διαιτητή και παραδεχόμενη την ανωτερότητα του αντιπάλου της και την δική της κακή μέρα στην οποία βρέθηκαν οι ποδοσφαιριστές της.

Στην Πάτρα, η Λάρισα με 10 παίκτες κέρδισε με 2-3 την Παναχαϊκή η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης των παικτών της και απέδωσε το άσχημο αποτέλεσμα στην απειρία τους αλλά και στην ελλιπή στήριξη από τον κόσμο της Πάτρας. Καμία μομφή κατά της διαιτησίας, ούτε κατά του αντιπάλου, ούτε καν εναντίον οποιουδήποτε τρίτου!
 
Σήμερα, ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης, απέβαλε από το ποδόσφαιρο τον Γιάννη Κομπότη, μεγαλομέτοχο του Λεβαδειακού, όμως έδωσε στον Βαγγέλη Μαρινάκη τη δυνατότητα να μη παραστεί ο ίδιος για να παραλάβει το κατηγορητήριό του, αλλά να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του Βασίλη Δημακόπουλο (τον ίδιο που είχε και ο Κομπότης) για λόγους αρνητικής δημοσιότητας που επικαλέστηκε ο ίδιος και για να μην πληγεί η δημόσια εικόνα του, καθώς και του χορήγησε προθεσμία να απολογηθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι είναι ο μόνος κατηγορούμενος μέχρι στιγμής που κατ' εξαίρεση του επετράπη να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του για να παραλάβει την δικογραφία και ο μόνος που του χορηγήθηκε προθεσμία για να απολογηθεί. Με αυτή την καθυστέρηση ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέφυγε την πιθανότητα να του επιβληθεί η ίδια ποινή με εκείνη του Κομπότη και των τριών δικαστών, του πρώην μέλους της Πειθαρχικής Επιτροπής της Football League, Χαρίλαου Ζυγογιάννη, του μέλος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, Μαρίας Αναστασάκη και του μέλους του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ, Γιώργου Βλάσση, που τους επεβλήθη μετά από συμφωνία εισαγγελέα και ανακριτή, ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Στον Βαγγέλη Μαρινάκη έχουν απαγγελθεί τέσσερις κατηγορίες για την πολύκροτη υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης" στο ποδόσφαιρο, όλες κακουργηματικού χαρακτήρα. Κατά σειρά, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, είναι οι εξής: 1) Ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 2) Ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης. 3) Ηθική αυτουργία για έκρηξη που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή. 4) Ηθική αυτουργία για δωροδοκία-δωροληψία με σκοπό αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις και ο σκοπός επετεύχθη. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει προ ημερών ο διακεκριμένος νομικός, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, για την πρώτη κατηγορία προβλέπεται ποινή φυλάκισης 10-20 έτη, ενώ για τις υπόλοιπες μέχρι 10 έτη!