Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Από καρδιάς διάλογος με τον κυρ Σάββα

Ο Σάββας Θεοδωρίδης, όπως και να το κάνουμε, όποτε ανοίγει το στόμα του βγάζει θέματα. Γενιές και γενιές δημοσιογράφων έχουν εμπνευστεί από τις ατάκες του. Σε ό,τι με αφορά τον έχω περάσει δεκάδες φορές από το φίλτρο του… καφέ και τον έχω διυλίσει για τα καλά.
 
Αυτή τη φορά που μίλησε στο ACTION 24 (βλέπετε το κάνει μέρα παρά μέρα έχοντας ξεπεράσει ακόμα και τον Γιάνη με ένα νι Βαρουφάκη) είπε και κάποιες σωστές κουβέντες που οφείλουμε να του τις αναγνωρίσουμε.

Για το πρωτάθλημα είπε:

"Μόλις οι άλλες ομάδες ένοιωσαν την αναπνοή του Ολυμπιακού, κατέρρευσαν είτε λέγονται ΠΑΟΚ είτε Παναθηναϊκός. Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος".

Δεν έχεις άδικο κυρ Σάββα. Όντως κατέρρευσαν ΠΑΟΚ και βάζελος. Όσο για το αγωνιστικό σας πρόσωπο ένα χάλι και μισό ήταν ο Ολυμπιακός αλλά σαφώς καλύτερος από τους άλλους δύο.

"Ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη από καμία διαιτησία. Αυτό το παραμύθι να το πούνε αλλού. Δημιουργούμε 20 ευκαιρίες σε κάθε ματς, έχουμε 70% κατοχή της μπάλας. Εμείς χάσαμε από τον ΠΑΟΚ και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού πήγε και έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του ΠΑΟΚ. Ποιος άλλος το κάνει αυτό. Το ίδιο κάναμε και στα Γιάννενα".

Αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ. Αφού αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει καλύτερη ομάδα από τους άλλους, τι στο καλό την θέλετε τη διαιτησία; Τι ρωτάω. Μα για την περίπτωση που θα μπορούσε να σας κάτσει καμιά στραβή. Γιατί άλλο; Όντως συνεχάρη ΠΑΟΚ και Γιάννινα ο Μαρινάκης, αλλά όταν πια η κατάσταση είχε γίνει ασφυκτική για τον ίδιο με τις ανοιχτές δικαστικές του υποθέσεις. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν θυμάμαι να είχε συγχαρεί ποτέ κανέναν αντίπαλο.

Για την βία είπε:

"Όταν δεν την χτυπήσεις την βία στην πηγή της δεν μπορείς να λύσεις το θέμα. Πήγαμε στην Λεωφόρο και μας επιτεθήκανε προσχεδιασμένα. Τι έγινε γι αυτούς; Συνελήφθη κανένας από αυτούς που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο; Τους ξέρουν ποιοι είναι. Ξέρουν και τους ηθικούς αυτουργούς και τους 300 που τα δημιούργησαν. Σε μία μέρα μπορούν να τους βρουν. Ίσως τους συμφέρει να διαιωνίζετε το είδος. Ο μόνος που μπορεί να πολεμήσει τη βία είναι ο υπουργός προστασίας του πολίτη, ο κ. Πανούσης".

Σ' αυτό το θέμα ξεχνάς επιλεκτικά μερικά πράγματα κυρ Σάββα μου. Όπως ας πούμε το ντου των κάφρων της ομάδας σου στο Καραϊσκάκης στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, όταν είχαν πάρει στο κυνήγι τον Σισέ, τον Τζιόβα και άλλους. Ξεχνάς επίσης ποιος προκάλεσε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, όπως και της ΑΕΚ στον ημιτελικό του ΟΑΚΑ. Έχεις όμως δίκιο ότι τους ξέρουν. Έχεις δίκιο ότι δεν συνελήφθη κανείς. Για να ακριβολογούμε συλλήψεις έγιναν. Μόνο που μετά αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι. Ως συνήθως. Και όλοι ξέρουμε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται ανακατεμένα και στοιχεία από το χώρο των αντεξουσιαστών. Μόνο και μόνο αυτό αρκεί για να μην τρέφεις και μεγάλες ελπίδες κυρ Σάββα μου στην ανάληψη δραστικών μέτρων από τον κύριο Πανούση.

Για τις σχέσεις του Ολυμπιακού με τον Σταύρο Κοντονή:

"Να ρωτήσετε τον ίδιο γιατί δεν μας έχει φωνάξει να μιλήσουμε. Με αυτά που έχει κάνει μέχρι σήμερα δεν μου δείχνει ότι θέλει να αναβαθμίσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον θεωρώ άπειρο. Ο Κοντονής θα έπρεπε να είχε καλέσει τον κ. Μαρινάκη να μιλήσουν. Κάποιος δημοσιογράφος έμπλεξε και τον γιο μου σε μία συνομιλία, με τον κ. Μαρινάκη, μαζί με τον κ. Κοντονή. Και πάνε να νομιμοποιήσουν μία παράνομη πράξη. 5 λεπτά μπορεί να πάρει στον κ. Τσίπρα αυτή η ιστορία και να λύσει το θέμα του ποδοσφαιρικού Grexit".

Πρώτο-πρώτο τον είχε φωνάξει τον Μαρινάκη και μίλησαν για αρκετή ώρα. Μετά απ' αυτόν είδε Αλαφούζο και Μελισσανίδη. Περνάνε τα χρόνια αλλά όταν δεν μας βοηθάει η μνήμη μας καλό είναι να ρωτάμε κανέναν άλλο από τον περίγυρό μας ή να ανατρέχουμε στο αρχείο μας κυρ Σάββα μου. Επίσης η πρώτη κουβέντα που είπε σαν υπουργός ο Σταύρος Κοντονής ήταν να μας θυμίσει το… τεκμήριο της αθωότητας για τις κατηγορίες κατά του Μαρινάκη. Μην έχετε και παράπονα. Θα ήταν πιο ξεκάθαρο να δηλώνατε μέχρι πού είστε διατεθειμένοι να φτάσετε σαν σύλλογος για να συμβάλλετε ώστε να καθαρίσει ο βρωμερός χώρος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκτός αν εσείς τον θεωρείτε πεντακάθαρο.  

Για το koriopolis είπε:

"Μας κατηγορούσαν, απαλλαχθήκαμε και δεν βγήκε κανένας να το πει. Τα 4 χρόνια πώς περάσανε; Έβγαινε ο καθένας να λέει ότι θέλει; Να ρίχνει λάσπη. Απαγορεύεται σε συγκεκριμένες εκπομπές βάση απόφασης να λένε το όνομα του κ. Μαρινάκη, αυτοί το κάνουν και κανένας δεν επεμβαίνει. Η αναπαραγωγή δικαστικών εγγράφων είναι αδίκημα ποινικό".

Κάτσε κυρ Σάββα μου. Ναι, αθωωθήκατε για το koriopolis. Αλλά όλοι ήξεραν ότι θα αθωωθείτε. Ακόμα και με τις προφυλακίσεις δεν είχε καν τεθεί θέμα για σας. Την πλήρωσαν ο Μπέος, ο Ψωμιάδης και ο Τσακογιάννης. Και φυσικά όλοι βγήκαν και το έγραψαν ότι αθωωθήκατε. Τι περίμενες, τέσσερα χρόνια που κράτησε ανοιχτή αυτή η υπόθεση μέχρι να οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων και κατά τη διάρκεια των οποίων γράφτηκαν τα μύρια όσα, επί άλλα τέσσερα χρόνια να γράφει ο τύπος καθημερινά ότι αθωωθήκατε; Πουθενά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Σε όλες τις πολύκροτες υποθέσεις μέχρι να εκδικαστούν και για όσο διαρκεί η προδικαστική περίοδος οι κατηγορούμενοι γίνονται αντικείμενο δημοσιότητας, τις περισσότερες φορές κακής δημοσιότητας. Ενώ μετά την εκδίκασή τους και την έκδοση της απόφασης, όποια κι αν είναι αυτή, οι υποθέσεις αυτές ξεφουσκώνουν. Δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των δικών, άντε να γίνουν για μερικές μέρες κάποια σχόλια κι από δω πάνε κι οι άλλοι. Παγκόσμια πρακτική αποτελεί αυτό. Για την απαγόρευση να ακούγεται το όνομα του Μαρινάκη δεν τιμά κανέναν σας αυτό και πολύ περισσότερο τον ίδιο. Και πολύ καλά κάνουν οι δημοσιογράφοι και αγνοούν τέτοιες απαγορεύσεις. Αν δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι να αγνοούν τις κάθε λογής απαγορεύσεις ακόμα θα μας κυβερνούσαν ο Παπαδόπουλος με τον Πατακό. Ακόμα και η αναπαραγωγή δικαστικών εγγράφων μαγκιά είναι για εκείνους που τα καταφέρνουν να περιέλθουν στα χέρια τους. Γιατί συνήθως πίσω από τα δικαστικά έγγραφα δεν κρύβονται χαριτωμένα καναρινάκια σαν τον Τουίτι, αλλά μόνον άγριες αρκούδες. Και ο λαός έχει το δικαίωμα να πληροφορείται για τον κίνδυνο να του επιτεθούν ώστε να λαμβάνει τα μέτρα του για να προφυλαχτεί από αυτές.

Για την εγκληματική οργάνωση είπε:

"Ότι είναι θα αποδειχθεί. Δεν ξέρω κάτι για αυτό. Για τους παίκτες της Βέροιας και γι αυτά που είπαν, γιατί δεν βγήκαν το 2013 να τα πουν; Άλλαξε τώρα χέρια η Βέροια; Αυτό λέει πολλά. Για το θέμα με τον Πίντο και τον Φύσσα, θα κινηθούμε νομικά. Βλέπω ίδια γραμμή να ακολουθείτε στα δύο θέματα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πού ανήκουν; Όλα αυτά είναι κακοήθειες. Δύο ομάδες είναι συγκοινωνούντα δοχεία και κινούν αυτές τις καταστάσεις. Αυτοί μας πολεμούν με αυτό τον τρόπο γιατί δεν μπορούν αγωνιστικά να μας νικήσουν. Θα καταντήσουμε στο τέλος να μην παίζουμε μπάλα αλλά να πηγαίνουμε συνέχεια στα δικαστήρια. Είναι κάποιοι που θέλουν να έχουν συνέχεια ιστορίες με τα δικαστήρια και τις μηνύσεις. Ο πρόεδρος στενοχωριέται με αυτά που λέγονται. Έχουμε ομάδα που παίρνει πανάξια τα πρωταθλήματα".

Φυσικά θα αποδειχτεί ό,τι είναι. Και σύντομα μάλιστα. Για τους παίκτες της Βέροιας έχεις απόλυτο δίκιο πάντως. Και προσωπικά τα έχω περισσότερο με τον Γεωργέα και λιγότερο με τον Καφέ. Ρε Φούλη, τρία χρόνια τώρα ήξερες και το έκανες γαργάρα; Απαράδεκτο για έναν παίκτη-σύμβολο για τους ΑΕΚτζήδες. Για τον Καφέ χέστηκα. Δεν περίμενα και τίποτα καλύτερο. Όμως εσύ όφειλες από την πρώτη στιγμή να έχεις καταγγείλει τα λαμόγια που σας την έπεσαν τότε. Η συγκάλυψη και η αδιαφορία συνιστούν συνενοχή και το ξέρεις. Θα μου πει κανείς, κάλιο αργά παρά ποτέ. Ίσως κάτι τέτοιο να ίσχυε για όλους τους άλλους. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ίσχυε και για τον Νικόλα. Και για τον Φύσσα όμως ψιλοφυσαρούφα μου ακούγεται η δουλειά και πρέπει να έχεις δίκιο και σ' αυτή την περίπτωση κυρ Σάββα. Του είπε τάχα μου ο Σα Πίντο και άκουσε να το εξομολογούνται τα πουλιά στις νεράιδες. Μαλακίες. Και γιατί τώρα και όχι τότε που το έμαθε; Δυστυχώς κυρ Σάββα μου δεν θα καταντήσετε να τρέχετε στα δικαστήρια. Καταντήσατε ήδη αν δεν το κατάλαβες ακόμα. Και δε νομίζω να σας φταίνε μόνο οι άλλοι γι' αυτό το κατάντημα. Δεν ξέρω αν και κατά πόσο στενοχωριέται ο πρόεδρός σας μ' αυτά που λέγονται, αλλά αν όντως δεν έχει καμία εμπλοκή με όλα αυτά που συμβαίνουν, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του τα τελευταία πέντε χρόνια για να είναι ορατό σε όλους ότι έχει εμπλοκή και μάλιστα πολύ ψηλού επιπέδου. Αν το έκανε για επίδειξη της δύναμής του και των ικανοτήτων του προς τι τώρα η στενοχώρια; Ότι σπέρνεις θερίζεις. Όσο για το αν έχετε ομάδα που παίρνει πανάξια τα πρωταθλήματα, μάλλον θα μπορούσατε να τα παίρνετε πανάξια είναι η σωστή έκφραση. Εκτεθήκατε κυριολεκτικά χωρίς λόγο και αιτία. Δηλαδή τι εκτεθήκατε; Ρεζίλι των σκυλιών γίνατε δια ασήμαντον αφορμήν που λένε.

Για τις ομάδες δορυφόρους είπε:
 
"Ποιες ομάδες; Εμείς παίζουμε με ομάδες που έχουμε δώσει δανεικούς και μας κερδίζουν, όπως έγινε με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Δύο δανεικοί δικοί μας έπαιζαν και χάσαμε".

Όντως χάσατε κυρ Σάββα μου, αλλά υπάρχει και το ξεκάρφωμα, αν έχεις ακουστά. Τι τα θέλεις, καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Ήταν να μη δώσετε δικαιώματα με τόσους δορυφόρους. Κι έπειτα, είναι και το άλλο. Όταν έχεις δυο μέτρα προβοσκίδα, άντε μετά να πιστέψει ο άλλος ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Για Αλαφούζο και Σαββίδη είπε:

"Δεν έχουμε καμία σχέση με κανέναν από τους δύο. Ήρθαν στα γήπεδά μας και τους φιλοξενήσαμε, πήγαμε στις έδρες τους και είδατε τι έγινε. Εμείς τους θέλουμε και τους δύο να μείνουν πολλά χρόνια στις ομάδες τους".

Έτσι όπως το θέτεις και σ' αυτό δίκιο έχεις. Στο Καραϊσκάκης δεν άνοιξε μύτη και με τους δύο. Στα γήπεδά τους όμως έγινε κόλαση. Μόνο για φέτος όμως, εντάξει; Γιατί πέρυσι ο Γλύκος ακόμα τρέχει, ενώ ο Αναστασίου το έβαλε το ενοικιαστήριο στο δόξα πατρί μετά από τον καφέ που έφαγε στο κεφάλι. Αλλά μήπως, λέω εγώ τώρα, μήπως θα έπρεπε να ψαχτείτε λίγο περισσότερο, γιατί σε όλα τα γήπεδα οι οπαδοί έχουν μια τρελή επιθυμά να μπουν μέσα και να σας φάνε ζωντανούς; Μήπως σας λέει τίποτα αυτό;

Για την διαιτησία είπε:

"Έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός από σφυρίγματα; Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εναντίον του Ολυμπιακού. Θέλετε να παίζουμε με ξένους διαιτητές; Αύριο το πρωί. Είναι τεράστια η διαφορά του Ολυμπιακού με όλους τους άλλους. Αυτοί τι κάνουνε. Σε κάθε φάση, σε ένα πλάγιο άουτ, εστιάζουν και βγάζουν διάφορους να σχολιάζουν. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στον κ. Ζωγράφο. Εάν θέλουν όμως ας φέρουν ξένους διαιτητές".

Κοίτα που έχουμε τις ίδιες απορίες κυρ Σάββα μου. Έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός από σφυρίγματα; Να που μάλλον την έχει όμως. Αλλιώς από πού προκύπτει τόση προθυμία από όλους τους διαιτητές να τον σιγοντάρουν; Ή είναι όλοι Ολυμπιακοί ή κάτι φοβούνται. Για να δημιουργηθεί κλίμα εναντίον κάποιου πάντα υπάρχει μια αιτία. Εντάξει, τα είπαμε αυτά, έχει διαφορά ο Ολυμπιακός από τις άλλες ομάδες. Αυτό όμως γυρίζει μπούμερανγκ και κάνει ακόμα πιο δυσνόητη την ανάγκη να επιζητάει μετά μανίας και το σπρώξιμο από τα κοράκια. Καταντάει εμμονή. Κυρ Σάββα σου έχω πει ότι έχεις ένα ελάττωμα. Εκτίθεσαι μόνος σου. Χωρίς βοήθεια. Το να εκφράζεις εμπιστοσύνη στον Ζωγράφο, θέλεις δεν θέλεις σε καθιστά ίδιο κι όμοιο. Κι ίσως να σε αδικεί κάπως αυτό.

Για τον Δημήτρη Μελισσανίδη είπε:

"Τον έχω για ευφυή άνθρωπο. Πιστεύω ότι θα κάνει τα πρέποντα. Τον εμπλέκουν ότι συμμετέχει με τους άλλους δύο. Θα δούμε. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να μιλήσουμε, όσο κρατούν αυτή τη στάση απέναντι στον κ. Μαρινάκη".

Μπα Σάββα μου, ο… λαθρέμπορος και ο τραμπούκος -σύμφωνα με το αφεντικό σου- έγινε ευφυής άνθρωπος που θα κάνει μάλιστα και τα πρέποντα; Να το θυμάσαι αυτό κυρ Σάββα μου. Μη το ξεχάσεις. Επειδή ο Μελισσανίδης όντως είναι ευφυής και όντως έχει αρχίσει ήδη να κάνει τα… πρέποντα, θυμήσου τα όλα αυτά πριν αρχίσεις πάλι να διαμαρτύρεσαι. Μόνος σου το είχες ζητήσει.  

Για το γιατί πολεμούν τον Μαρινάκη είπε:

"Τους τσούζει ο Μαρινάκης γι αυτό τα κάνουν όλα αυτά που κάνουν. Ο κ. Μαρινάκης έρχεται μαζί μου στον αγωνιστικό χώρο. Ποιος άλλος το κάνει αυτό; Πρέπει να την πονάς την ομάδα".

Δηλαδή όποιος πρόεδρος μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο πονάει την ομάδα περισσότερο από κάποιον άλλο που παρακολουθεί τους αγώνες από την θέση του στις εξέδρες των επισήμων ή μέσα από κάποιο μπουθ ή μέσα από την σουίτα του; Και φυσικά αυτός που την παρακολουθεί από την σουίτα του θα την πονάει περισσότερο από έναν άλλο ο οποίος την παρακολουθεί από την τηλεόραση όταν είναι άρρωστος ή όταν λείπει στο εξωτερικό. Δεν το ήξερα αυτό. Τι μαθαίνει κανείς κοντά σου κυρ Σάββα μου. Κινητή εγκυκλοπαίδεια είσαι.

Για το νέο νομοσχέδιο είπε:

"Εάν ψηφιστεί σίγουρα θα αποβληθούμε από την Ευρώπη. Είναι δεδομένο. Ότι και να κάνουν, ο Ολυμπιακός και πάλι πρωταθλητής θα είναι. Ο κ. Μαρινάκης δεν αφήνει τον Ολυμπιακό είτε παίζουμε Ευρώπη είτε όχι. Ακούγεται για τους κινέζους ότι θέλουν να πάρουν μετοχές. Δεν το πιστεύω. Για το θέμα της Ευρώπης, εάν θέλει ο κ. Τσίπρας το λύνει μέσα σε 3 λεπτά. Ο κ. Κοντονής πρέπει να καταλάβει ότι θα είναι ταφόπλακα του Ελληνικού ποδοσφαίρου ο αποκλεισμός μας από την Ευρώπη. Βασίζομαι στον κ. Τσίπρα".

Κι αν αποβληθούμε κυρ Σάββα μου γιατί το παρομοιάζετε με την καταστροφή του κόσμου; Τι είχαμε τι χάσαμε δηλαδή. Εκείνοι που έχουν να χάσουν κάτι είναι οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι που θα τους στερήσουμε το γέλιο που τους χάριζαν απλόχερα οι ομάδες μας με κυριότερο εκπρόσωπό μας τον Ολυμπιακό. Από πού δεν πέρασε και δεν γράφτηκαν με χρυσά γράμματα τα… επιτεύγματά του. Και ίσως εκείνος που θα χάσει περισσότερο, γι' αυτό άλλωστε είναι και ο μοναδικός που κλαίει γοερά και με μαύρο δάκρυ, είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης που θα δει να κάνουν φτερά από την τσέπη του 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τσε βάλε, από τη μόνιμη συμμετοχή του ελαφροπάτητου δαφνοστεφανωμένου αγοριού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Όποιος άλλος κλάψει ή άσχετος είναι ή παμπόνηρος που αποβλέπει σε άλλα οφέλη. Για τους Κινέζους που θέλουν να πάρουν μετοχές (του Ολυμπιακού φαντάζομαι εννοείς), ούτε εγώ το πιστεύω. Μη τους βλέπεις έτσι κίτρινους και σε ξεγελάνε. Βασιζόμενος στον Τσίπρα πάντως δεν πρωτοτυπείς κυρ Σάββα μου. Και τα υπόλοιπα 9.999.999 Έλληνες στο ίδιο πρόσωπο έχουμε βασιστεί. Ας ελπίσουμε να έγινε στα σοβαρά πρωθυπουργός και να μη μας κάνει πλάκα…