Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Άρχισαν να ιδρώνουν

Έπεσαν για τα καλά οι μάσκες και φάνηκαν καθαρά τα πρόσωπα που κρύβονταν από πίσω τους στην βρώμικη υπόθεση που ονομάζεται ελληνικό ποδόσφαιρο. Λυσσάξανε στον Ολυμπιακό και έστειλαν επιστολή προς τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου για να τους πείσουν να μη ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κάθαρσης που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Μέχρι και ο πόνος για την τύχη της Εθνικής Ελλάδος τους έπιασε, τον επικείμενο αποκλεισμό της οποίας επικαλούνται για να πείσουν τους βουλευτές. Μιας Εθνικής που έχει ήδη μείνει έξω από την επόμενη φάση του ευρωπαϊκού κυπέλλου και άρα καμία επίπτωση δεν θα έχει πάνω της ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με το που πήραν χαμπάρι ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχασαν τον σφυγμό τους.

Ύποπτος και ο ρόλος του… πρωτοστάτη της κάθαρσης Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος εντελώς ανεξήγητα και στο πιο κρίσιμο σημείο της προσπάθειας να ξεβρομίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τάχθηκε απροκάλυπτα με τις θέσεις του μεγάλου… αντιπάλου του. Λες και ο Παναθηναϊκός έχει να χάσει τίποτα από έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Έτσι κι αλλιώς με την ομάδα που έχει φτιάξει ο Τουίτι ούτε από τα προκριματικά δεν θα μπορούσε να προχωρήσει πάρα κάτω.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη, συντάσσεται με την απόφαση του υπουργού, παρόλο που αυτός είχε κάποιες αμυδρές ελπίδες να παίξει έναν με δύο γύρους στο Γιουρόπα Λιγκ που θα βρεθεί. Γιατί αν βρεθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ θα πάει άκλαυτος όπως θα πάει και ο Παναθηναϊκός αν βρεθεί σ' αυτή τη θέση. Γιατί όμως στηρίζει τον υφυπουργό ο Σαββίδης; Ελάτε. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Γιατί αυτή η κυβέρνηση του έλυσε εν μία νυκτί το χρόνιο αίτημα της παραγραφής των τόκων και των προσαυξήσεων και του έδωσε τη δυνατότητα να πληρώσει σε 100 δόσεις τα τεράστια χρέη που είχε συσσωρεύσει ο ΠΑΟΚ εδώ και πολλά χρόνια. Είναι να πηγαίνει κόντρα στον Κοντονή ο πανέξυπνος Ρωσοπόντιος;

Σε ό,τι αφορά την ΑΕΚ, είναι η πιο κερδισμένη της υπόθεσης. Έτσι κι αλλιώς η Ευρώπη δεν την αφορά φέτος, οπότε ούτε κρύο ούτε ζέστη της κάνει ένας αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων. Ούτε και πρόκειται να επηρεαστεί η βαθμολογία της χώρας μας αφού ήδη έχει χάσει την προνομιούχο δωδέκατη θέση και από την μεθεπόμενη χρονιά και ο πρωταθλητής της χώρας θα δίνει προκριματικούς αγώνες για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Συνεπώς η ΑΕΚ δεν θα έχει βάλει τα χέρια της να βγάλει τα μάτια της αν εκείνη θα είναι πρωταθλήτρια το 2017. Ό,τι θα ισχύσει τότε θα είναι προϊόν της κακής βαθμολογίας της χώρα μας από τις άσχημες χρονιές που προηγήθηκαν και όχι του αποκλεισμού λόγω του νομοσχεδίου Κοντονή. Ξέχωρα που η ΑΕΚ έχει και το ζήτημα του γηπέδου ανοικτό, όπου η εξομάλυνση της σχέσης της με την κυβέρνηση θα αποτελέσει θετικό στοιχείο. Όμως, η καθαρή θέση της ΑΕΚ να στηρίξει τις αποφάσεις του υφυπουργού, δίνει απαντήσεις και σε όσους άφηναν υπόνοιες ότι ο Μελισσανίδης ήθελε να καθαρίσει το καθεστώς Μαρινάκη για να εγκαθιδρύσει το δικό του. Αν απέβλεπε σε κάτι τέτοιο φυσικά και θα ήταν κάθετα αντίθετος με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, αφού θα σκόπευε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και να στελεχώσει με δικά του πρόσωπα την ΕΠΟ και την διαιτησία.

Αλλά περισσότερο από όλους τους άλλους οι μάσκες έπεσαν από τους ευρωπαίους επιβήτορες του ποδοσφαίρου, οι οποίοι πέρα από κάθε λογική, δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε μια ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας, αγνοώντας επιδεικτικά το μέγεθος της σήψης που την ταλανίζει στον χώρο του ποδοσφαίρου και ουσιαστικά τάχθηκαν με το μέρος εκείνων που επί χρόνια παρανομούν, προσφέροντάς τους την υψηλή τους προστασία, η οποία αποτελεί μία τρανή απόδειξη ότι κάτω από τη σκέπη της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ καλύπτονται η ανομία και η παραβατικότητα, πάντα στο όνομα των οικονομικών συμφερόντων.

Δεν λέω ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι το αρτιότερο που θα μπορούσε να κατατεθεί. Σίγουρα έχει πολλά κενά και κυρίως κάποιες καραμπινάτες υπερβολές. Δεν είναι δυνατόν λόγου χάρη καμία ομάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί σε πρόστιμα της τάξης του ενός ή και των… εικοσιπέντε (!!!) εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς άτοπο και ισοδυναμεί με υποχρεωτική παύση λειτουργίας της ΠΑΕ στην οποία θα επιβληθεί ένα παρόμοιο πρόστιμο. Οπότε δεν έχει νόημα να προβλέπεται μια τέτοια απραγματοποίητη απειλή εξοντωτικών ποινών στο νομοσχέδιο. Γιατί όταν ξέρουν οι παρανομούντες ότι δεν θα τολμήσει το αρμόδιο όργανο να επιβάλει τέτοιου είδους ποινές, θα γράψουν την απειλή στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Όμως από κάπου έπρεπε να αρχίσει η κάθαρση και όταν διαπιστώθηκε ότι ο υφυπουργός εννοούσε αυτά που έλεγε καταθέτοντας το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή, φάνηκε ξεκάθαρα ποιοι είναι εκείνοι που έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και άρχισαν να ιδρώνουν και να ξεφυσάνε, επιβεβαιώνοντας ότι οι αποφάσεις του Σταύρου Κοντονή κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: