Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ο αλτρουισμός των τραπεζών και άλλα δακρύβρεχτα αναγνώσματα

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι διαγράφει τις οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια σε οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία τους εντάσσουν στην κατηγορία της απόλυτης φτώχειας και συνεπώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή ρυθμίζει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Μάλιστα σύντομα πρόκειται το παράδειγμα της τράπεζας Πειραιώς να το ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Καλό νέο ε; Ναι, δεν λέω. Για να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
 
Τι εννοούν "πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια"; Πρέπει να έχουν το ανώτερο 2.500 κατ' άτομο ετήσιο εισόδημα. Πόσοι βρίσκονται σ' αυτή την κατηγορία που ταυτόχρονα να έχουν και πιστωτικές κάρτες και να έχουν πάρει και καταναλωτικά δάνεια; Μην τρελαθούμε. Πρόκειται για την ίδια κατηγορία που η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει στα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης και να επιδοτήσει με 300 δωρεάν κιλοβατόρες ρεύματος ανά μήνα, με δωρεάν συσσίτια και με απαλλαγή από οποιαδήποτε καταβολή φόρων και εισφορών για ένα χρόνο. Δεν μας λένε όμως τον ακριβή αριθμό των ατόμων που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία. Μιλάμε για αμελητέο πληθυσμιακό αριθμό και ταυτόχρονα για μηδενικό κόστος των τραπεζών αφού με την τελευταία ανακεφαλαίωση των τραπεζών το 2013, οι τράπεζες αποζημιώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις συγκεκριμένες απώλειες με σκοπό να διαγράψουν από τις λίστες των οφειλετών τους όσους αποδεδειγμένα δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να πληρώσουν ποτέ τις οφειλές τους. Οι τράπεζες όμως, από τη μία εισέπραξαν την αποζημίωσή τους και από την άλλη δεν διέγραψαν τους οφειλέτες, τους οποίους εξακολουθούσαν ακόμα και σήμερα να απειλούν με εξώδικα για κατασχέσεις και με διώξεις. Τώρα, λοιπόν, αφού εμπέδωσαν ότι αυτά τα χρήματα έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα και άλλωστε τα εισέπραξαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπαν να το παίξουν ανθρωπιστές και να διαγράψουν τα έτσι κι αλλιώς καταγραμμένα στις παγωμένες πιστώσεις χρέη.
 
Αυτά για να μη μας δουλεύουν ψιλό γαζί για τον αλτρουισμό που ξαφνικά ξύπνησε μέσα τους και είπαν να δώσουν ένα χεράκι βοηθείας στους αναξιοπαθούντες αυτού του τόπου, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς είναι και δικό τους δημιούργημα εξ αιτίας της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής που άσκησαν στο πετσί τους σε αγαστή συνεργασία με τις ανάλγητες κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.